Νεράκι

του Γιώργου Αποστολίδη

Ουκ ολίγοι στις Βρυξέλλες φοβούνται ότι σταδιακά ευρωπαϊκες χώρες βιώσουν τον περιορισμό και της Δημοκρατίας.

Πολλοί Ευρωπαίοι αισθάνονται ότι η πολιτική εξουσία έχει φύγει σαν το νεράκι από τα χέρια των αιρετών κυβερνήσεων (κάθε χρώματος) στην ΕΕ και έχει μεταφερθεί σε αόρατα κέντρα (χρηματοπιστωτικής) εξουσίας.

Περίεργο... Ήταν άνοιξη του 2010 όταν αίφνης ένα προς ένα τα ευρωπαϊκά κράτη διαισθάνθηκαν ότι έχουν υπερβολικό δημόσιο χρέος

και ότι πρέπει να μειωθεί με περιοριστικά μέτρα.

Ήδη οι Οίκοι είχαν αρχίσει τις «αξιολογήσεις» και τις απειλητικές εκτιμήσεις. Ένας απλός αναγνώστης ελληνικών εφημερίδων διαπίστωνε εύκολα ότι υπήρχαν συμπτώσεις και συγκυρίες...

Την μια ημέρα ο κ. Ρεν έλεγε θυμωμένος «και ποιός είναι αυτός ο τάδε Οίκος...» και την επομένη οι αναλυτές υποβάθμιζαν την Ισπανία.

Η κ. Μέρκελ πραγματοποιούσε βαρύνουσα επίσκεψη στην Κύπρο και την επομένη έσπευδαν οι Οίκοι για να την υποβαθμίσουν. Γρήγορα αντιλαμβανόταν κανείς ότι «κάτι σάπιο υπάρχει στο βασίλειο της Δανιμαρκίας».

Κατέστη εμφανές λίγο αργότερα, όταν στην υποβάθμιση των ΗΠΑ διαπιστώθηκε ότι οι ... εμπειρογνώμονες δεν είχαν προσθέσει σωστά τα δισεκατομμύρια. Το ίδιο έγινε το φθινόπωρο με την Γαλλία όπου ένας Οίκος την υποβάθμισε από «λάθος» για ένα απόγευμα...

Σταδιακά όλο και περισσότεροι Ευρωπαίοι διερωτώνται για το προφανές.

Κατά πόσον οι εκλεγμένες κυβερνήσεις στην ΕΕ των 27 και την Ευρωζώνη
μπορούν να ορθώσουν το ανάστημά τους στις περίφημες αγορές και να επιβάλουν πολιτικούς όρους και κανόνες.

Μέσα σε δύο χρόνια τρία κράτη είναι υπό επιτήρηση ενώ ακροβατούν άλλα.

Τα μέτρα στρέφονται πάντοτε κατά των πολιτών σαν «κάποιος» να λέει ότι τα πλούσια κράτη της Δύσης δεν μπορούν να ζουν με τον δυτικό τρόπο ζωής.

Πριν δύο εβδομάδες αναλυτές της  Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζες παρέδωσαν μελέτη όπου επιρρίπτει μερίδιο ευθύνης για την κλιμάκωση της κρίσης και ότι οι Οίκοι «δεν ακολουθούν τα τεκταινόμενα στις αγορές κεφαλαίου αλλά τα καθορίζουν».

Βεβαίως κάθε προσπάθεια ρύθμισης προκαλεί αντιδράσεις και οι Οίκοι διαμηνύουν ότι «οι προτάσεις της Επιτροπής θα έχουν ανεπιθύμητες συνέπειες» και επικρίνουν τα σχέδια της Ευρώπης για μεταρρύθμιση των αξιολογήσεων.  

Η Ευρώπη καλείται να δώσει λύσεις. Όσο ακόμα διαθέτει πολιτική, οικονομική και στρατιωτική ισχύ. Ουκ ολίγοι στις Βρυξέλλες φοβούνται ότι σταδιακά ευρωπαϊκες χώρες βιώσουν τον περιορισμό και της Δημοκρατίας. Αυτό δήλωσε άλλωστε και ο πρόεδρος της ομάδας των Σοσιαλιστών στο Ευρωκοινοβούλιο Χάνες Σβόμποντα  προσφάτως σε συνέντευξή του στον Αθήνα 984.

Keywords
Τυχαία Θέματα