Νίκολιτς: Διευθέτηση σχέσεων με την Αλβανία

«Η Σερβία έχει χάσει την ευκαιρία για μία νίκη στο Κόσοβο και τα Μετόχια, αλλά οι απώλειες θα πρέπει να σταματήσουν», τόνισε ο Σέρβος πρόεδρος Τόμισλαβ Νίκολιτς σε συνέντευξή του στο σερβικό πρακτορείο ειδήσεων Τανγιούγκ.

Ο κ. Νίκολιτς υπογράμμισε ότι η τελική λύση για το μέλλον του Κοσόβου θα πρέπει να υιοθετηθεί στη διάρκεια της δικής του θητείας, αλλά πρόσθεσε πως η Σερβία έχει, επιτέλους, σταματήσει να υποχωρεί απέναντι στη διεθνή κοινότητα και τους Αλβανούς του Κοσόβου.

Ερωτηθείς
τι είναι αυτό που θέλει πραγματικά η Σερβία στο Κόσοβο, ο κ. Νίκολιτς απάντησε: «Θέλουμε να διευθετήσουμε τις σχέσεις μας με τους Αλβανούς, θέλουμε σεβασμό του Συντάγματός μας και του Ψηφίσματος 1244 των Ηνωμένων Εθνών και τα δύο αυτά έγγραφα να αναφέρονται σε ουσιαστική αυτονομία του Κοσόβου».

Ο κ. Νίκολιτς εξέφρασε τη λύπη του επειδή, όπως είπε, καμία κυβέρνηση δεν τόλμησε να υιοθετήσει ένα νόμο που θα είχε συνταγματικές δεσμεύσεις και θα αφορούσε την ουσιαστική αυτονομία του Κοσόβου. Εάν το είχε πράξει αυτό κάποια από τις προηγούμενες κυβερνήσεις δεν θα χρειάζονταν, όπως σημείωσε, κανονισμοί, η συνταγματικότητα των οποίων θα πρέπει να ελεγχθεί.

Αυτό, όπως είπε, θα έδινε δύναμη σ' αυτόν που πηγαίνει στις Βρυξέλλες για να διαπραγματευτεί από την πλευρά του Βελιγραδίου.

Ο Σέρβος πρόεδρος είπε ακόμη πως δεν βλέπει τον τρόπο με τον οποίο θα μπορούσαν να εφαρμοστούν οι συμφωνίες στις οποίες έχουν καταλήξει με την Πρίστινα οι προηγούμενες κυβερνήσεις αλλά, όπως ανέφερε, αυτό μπορεί να το εκλάβει κάποιος στην Ευρωπαϊκή Ένωση ως λόγο για να μην δοθεί ημερομηνία έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων στο Βελιγράδι.

Η Σερβία, τόνισε ο κ Νίκολιτς, με κάποιον τρόπο θα κατορθώσει να χειριστεί το ολοκληρωμένο σύστημα διαχείρισης των διαβάσεων. Ωστόσο, ο Σέρβος πρόεδρος δεν έκρυψε τον προβληματισμό του για το τι μέλλει γενέσθαι μετά τη 10η Ιανουαρίου, οπότε αναμένεται να συνεχιστεί ο διάλογος Βελιγραδίου-Πρίστινας. «Ειλικρινά δεν ξέρω τι θα κάνουμε σχετικά με το ζήτημα της ελεύθερης κίνησης», σημείωσε.

Σύμφωνα με τον ίδιο, το «κεφάλαιο» που αφορά την ελευθερία της κίνησης προβλέπει ότι όλοι όσοι ζουν στο Κόσοβο θα πρέπει να καταθέσουν αίτημα πολιτογράφησης και να γίνουν Κοσοβάροι.

«Μας μένει να επιμείνουμε στην πλατφόρμα (σ.σ. εθνική πλατφόρμα για το Κόσοβο) που επιλύει όλα τα παραπάνω ζητήματα, συμπεριλαμβανομένου και αυτού», υπογράμμισε ο Σέρβος πρόεδρος.

Επισήμανε δε πως σε ό,τι αφορά το Κόσοβο, η Σερβία δεν διαπραγματεύεται με την Ευρωπαϊκή Ένωση. «Η ΕΕ απλά φιλοξενεί τις συναντήσεις και, προφανώς, τάσσεται με το μέρος της αλβανικής πλευράς», είπε χαρακτηριστικά.

Ανέφερε ακόμη ότι «οι Σέρβοι πολίτες γνωρίζουν πως δεν μπορούν να απαιτήσουν περισσότερα απ' αυτά (που εμπεριέχονται στην πλατφόρμα) αλλά και ότι τα λιγότερα δεν είναι προς το συμφέρον της Σερβίας».

Ερωτηθείς γιατί η κρατική ηγεσία δεν επέδειξε ενότητα στο ζήτημα της εθνικής πλατφόρμας κι εάν η Σερβία έχει την «πολυτέλεια» για εσωτερικές έριδες για το σχετικό έγγραφο, ο κ. Νίκολιτς απάντησε ότι δεν υπάρχουν ουσιαστικές διαφορές, αλλά υπάρχουν διαφορές αναφορικά με τη διατύπωση ορισμένων πραγμάτων. Όπως, μάλιστα, είπε ο ίδιος είναι έτοιμος για μία συμφωνία πάνω σ' αυτά τα ζητήματα.

«Παρ' όλα αυτά, θα ήταν καλό αν αυτοί που είναι στην εξουσία κι έχουν αντιρρήσεις επί της πλατφόρμας να τις εκφράζουν στις συναντήσεις που έχουμε κι αν εγώ δεν αποδεχτώ τίποτα, τότε είναι ελεύθεροι να προβούν σε δημόσια σχόλια και να εκφράσουν τη διαφωνία τους», ανέφερε ο κ. Νίκολιτς.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Keywords
Τυχαία Θέματα