Νόμιμος στόχος η Γέφυρα του Μόσταρ

Το δικαστικό συμβούλιο του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου της Χάγης (ICTY), ανακοινώνοντας την καταδικαστική απόφαση για έξι υψηλόβαθμους αξιωματούχους των Κροατών της Βοσνίας - Ερζεγοβίνης, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η Παλιά Γέφυρα του Μόσταρ, που καταστράφηκε στις 9 Νοεμβρίου του 1993 από τους βομβαρδισμούς του Κροατικού Συμβουλίου Άμυνας (HVO), ήταν νόμιμος στρατιωτικός στόχος, επειδή τη χρησιμοποιούσε ο στρατός των Μουσουλμάνων της Βοσνίας - Ερζεγοβίνης.

"Η Παλιά Γέφυρα

του Μόσταρ, που καταστράφηκε στις 9 Νοεμβρίου του 1993, όπως συμπέρανε το δικαστικό συμβούλιο, με την αντίθετη γνώμη μου, ήταν νόμιμος στρατιωτικός στόχος" τόνισε κατά τη χθεσινή ανάγνωση της ετυμηγορίας ο προεδρεύων δικαστής, Ζαν Κλοντ Αντονέτι.

Η γέφυρα βαλλόταν με βλήματα όλη μέρα στις 8 Νοεμβρίου και την επόμενη μέρα κατέρρευσε. Η Παλιά Γέφυρα είχε χτιστεί μεταξύ 1557 και 1566, μετά από αίτημα των κατοίκων του Μόσταρ προς το σουλτάνο της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, Σουλεϊμάν Α΄ το Μεγαλοπρεπή. Η Παλιά Γέφυρα του Μόσταρ πάνω από τον ποταμό Νερέτβα χτίστηκε με πρωτοβουλία του Μεχμέντ - μπεγκ Καρατζόζ και αποτελούσε το σύμβολο της πόλης.

Ανακατασκευάστηκε με πόρους που προήλθαν από διεθνείς δωρεές και την UNESCO και εγκαινιάστηκε το καλοκαίρι του 2004.

Το ICTY καταδίκασε χθες τους έξι πρώην αξιωματούχους της κροατικής οντότητας της Ερζεγοβοσνίας (Herzeg Bosna), για τα εγκλήματα σε βάρος του μουσουλμανικού πληθυσμού το 1993 - 1994, σε πολυετείς ποινές κάθειρξης και αποφάνθηκε ότι υπήρξε οργανωμένο εγκληματικό σχέδιο, με επικεφαλής των πρώτο πρόεδρο της Κροατίας, Φριάνιο Τούτζμαν.

Ο πρωθυπουργός της κυβέρνησης της Κροατικής Δημοκρατίας της Ερζεγοβοσνίας, Γιάντρανκο Πρλιτς καταδικάστηκε σε 25 χρόνια κάθειρξη, ο υπουργός Άμυνας, Μπρούνο Στόγιτς σε 20 χρόνια κάθειρξη, οι διοικητές του γενικού επιτελείου του Κροατικού Συμβουλίου Άμυνας (HVO), της στρατιωτικής δύναμης των Κροατών της Βοσνίας, Σλόμπονταν Πράλιακ και Μιλιβόι Πέτκοβιτς σε 20 χρόνια κάθειρξη, ο διοικητής στρατιωτικής αστυνομίας, Βάλεντιν Τσόριτς σε 16 χρόνια κάθειρξη και ο επικεφαλής της διεύθυνσης ανταλλαγής αιχμαλώτων Μπέρισλαβ Πούσιτς σε 10 χρόνια κάθειρξη.

Πηγή: ΑΠΕ- ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα