Ντετέκτιβ για πληροφορίες διασημοτήτων

Ο εκδοτικός όμιλος της βρετανικής εφημερίδας Daily Express κατέβαλε πολλές χιλιάδες λίρες σε έναν ιδιωτικό ντετέκτιβ προκειμένου να συλλέξει πληροφορίες που αφορούσαν διασημότητες, έναν πολιτικό, τη φίλη ενός μέλους της βασιλικής οικογένειας, θύματα εγκληματικών ενεργειών αλλά και τους ιδιοκτήτες δύο αντίπαλων εφημερίδων, όπως αναφέρεται σε αρχεία τα οποία ήταν απόρρητα, μέχρι πρότινος.

Τα αρχεία αυτά δείχνουν ότι ο όμιλος πλήρωνε μια εταιρεία

η οποία συνδέεται με τον ιδιωτικό ερευνητή Στιβ Γουίταμορ, επί πολλά χρόνια, αφότου ο τελευταίος παραδέχτηκε ότι είχε παραβιάσει τη νομοθεσία περί προστασίας των προσωπικών δεδομένων. Ο όμιλος της Daily Express ανήκει στον Ρίτσαρντ Ντέσμοντ, τον Λονδρέζο επιχειρηματία που έχει επίσης στην κατοχή του περιοδικά και τηλεοπτικά κανάλια για ενηλίκους.

Τα αρχεία είναι σε μορφή κρυπτογραφημένων, ηλεκτρονικών λογιστικών φύλλων και περιλαμβάνουν ονόματα γραφείων ερευνών, τους στόχους των ερευνών και τα ποσά που πληρώθηκαν. Έχουν υποβληθεί στη δικαστική επιτροπή, που εξετάζει τις πρακτικές των μέσων ενημέρωσης και σε αυτά απαριθμούνται δεκάδες περιπτώσεις στις οποίες ο όμιλος πλήρωσε τον Γουίταμορ για πληροφορίες που αφορούσαν επώνυμους και ανώνυμους Βρετανούς.

Μολονότι η ύπαρξη αυτή του αρχείου ήταν γνωστή από τον περασμένο μήνα, το περιεχόμενό του δεν είχε δοθεί στη δημοσιότητα.

Οι διευθυντές και οι δικηγόροι του ομίλου Express δεν απάντησαν όταν τους ζητήθηκε να σχολιάσουν γιατί η εταιρεία χρησιμοποιούσε ιδιωτικούς ντετέκτιβ ή τι έκανε η εφημερίδα με τις πληροφορίες που συγκέντρωνε. Μία δικηγόρος είπε ότι δεν μπορεί να προβεί σε κανένα σχόλιο, αν δεν λάβει οδηγίες από τον πελάτη της.

Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι το αρχείο δεν αποδεικνύει ότι ο όμιλος, ο Γουίταμορ ή κάποιος άλλος ιδιωτικός ερευνητής έκανε τηλεφωνικές υποκλοπές, ή έκλεψε στοιχεία από ηλεκτρονικούς υπολογιστές, πρακτικές για τις οποίες κατηγορούνται δημοσιογράφοι του ομίλου του Ρούπερτ Μέρντοκ.

Τον Ιανουάριο ένας δικηγόρος της εφημερίδας Express είχε παραδεχτεί ότι ο όμιλος προσλάμβανε ιδιωτικούς ντετέκτιβ, όταν κατέθεσε στον δικαστή Μπράιαν Λέβεσον ο οποίος διορίστηκε από την κυβέρνηση να εξετάσει τις μεθόδους των δημοσιογράφων και τις σχέσεις των βρετανικών μέσων ενημέρωσης με την αστυνομία και τους πολιτικούς.

Το αρχείο που υποβλήθηκε στον Λέβεσον δεν διευκρινίζει, τί είδους πληροφορίες ζητούσε ο εκδοτικός όμιλος από τον Γουίταμορ.

Μια έκθεση που είχε δοθεί στη δημοσιότητα το 2006 από τον Επίτροπο Πληροφοριών, τον αρμόδιο για τις παραβιάσεις του νόμου περί ιδιωτικότητας, ανέφερε ότι είχαν εντοπιστεί 305 δημοσιογράφοι οι οποίοι είχαν απευθυνθεί στον Γουίταμορ και εμπλέκονταν στο "παράνομο εμπόριο εμπιστευτικών προσωπικών πληροφοριών".

Καταθέτοντας στον Λέβεσον, η δικηγόρος του ομίλου Express Newspapers Νικόλ Πάτερσον είπε ότι από την εσωτερική έρευνα που έκανε η εταιρεία διαπιστώθηκε πως δίνονταν "ελάχιστα χρήματα" στους ιδιωτικούς ντετέκτιβ: συχνά δεν ξεπερνούσαν τις 75 με 100 λίρες για κάθε "

Keywords
Τυχαία Θέματα