Ο Α. Μπαλτάς προανήγγειλε αύξηση των εισιτηρίων στα μουσεία

Την αύξηση των τιμών των εισιτηρίων σε αρχαιολογικούς χώρους και μουσεία, ως ισοδύναμο για να μην εφαρμοστεί το αυξημένο ΦΠΑ 23% στην ιδιωτική εκπαίδευση, προανήγγειλε ο υπουργός Πολιτισμού Αριστείδης Μπαλτάς, κατά τη διάρκεια των προγραμματικών δηλώσεων.

Θετικό χαρακτήρισε το μέτρο ο πρόεδρος του Συλλόγου Αρχαιοφυλάκων του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού Γιάννης Μαυρικόπουλος.

«Η ιδέα για την αύξηση των εισιτηρίων είναι πολύ παλιά όταν διαπιστώθηκε πανευρωπαϊκά ότι τα εισιτήρια
στους χώρος και τα μουσεία είναι πολύ φτηνότερα από τα άλλα μουσεία μικρότερης πολιτιστικής αξίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Τώρα αποφασίστηκε μια αύξηση η οποία θα αποφέρει 20 εκατ. στο ελληνικό άκρατος. Θεωρούμε ότι είναι λογική και δίκαιη αύξηση και έπρεπε να γίνει. Εμείς απλώς θέλουμε να διασφαλίσουμε ότι τα έσοδα αυτά θα διατεθούν για να συνεχίσει η απρόσκοπτη λειτουργία των αρχαιολογικών χώρων και των μουσείων και μετά ότι περισσεύει ας το κάνει το κράτος ότι θέλει», δηλώνει στον Αθήνα 9.84 ο κ. Μαυρικόπουλος.

Αξίζει να αναφερθεί ότι τα ελληνικά μουσεία και οι αρχαιολογικοί χώροι στην Ελλάδα διατηρούν πολύ χαμηλά το αντίτιμο εισόδου.

Το Μουσείο της Ακρόπολης έχει γενική είσοδο 5 ευρώ σε αντίθεση με αντίστοιχα Ευρωπαικά Μουσεία που διατηρούν πολύ υψηλή τιμή εισόδου.

Πιο συγκεκριμένα ο επισκέπτης του Λούβρου θα πληρώσει 16,6 ευρώ είσοδο, ενώ για να επισκεφτεί κάποιος το μουσείο Πράδο της Μαδρίτης θα πρέπει να καταβάλει 14 ευρώ.

Εξίσου υψηλές οι τιμές είναι και στην άλλη άκρη του Ατλαντικού με το Μουσείο ΜΕΤ της Νέας Υόρκης να έχει γενική είσοδο 25$.
Keywords
Τυχαία Θέματα