Ο Α. Μπέζας στον ΑΘΗΝΑ984

Ο υφυπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας, Αντώνης Μπέζας, μίλησε στις 7/11 στον «ΑΘΗΝΑ 9.84» και το Νίκο Καρούτζο.

Μεταξύ άλλων είπε:

* Για χρέος:

«Εμείς λέμε ότι το χρέος είναι βιώσιμο, άρα μπορούμε να το αποπληρώσουμε. Το ότι είναι βιώσιμο, όμως, πρέπει να πιστοποιηθεί με τον

πιο επίσημο τρόπο, δηλαδή με την τελευταία αξιολόγηση της τρόικα. Επιπλέον, θα πρέπει να υλοποιηθεί η δέσμευση των εταίρων μας από το Νοέμβριο του 2012, σύμφωνα με την οποία, αν εμείς πετύχουμε τους δημοσιονομικούς μας στόχους -κάτι που έχουμε καταφέρει-, θα πρέπει να πάμε σε περαιτέρω διευθέτηση του χρέους, ώστε να είναι ακόμα πιο βιώσιμο... Οι αγορές έχουν εκτοξεύσει τα νούμερα των ομολόγων, διότι, όπως επισημάνθηκε και στην τελευταία έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η Ελλάδα έχει πετύχει όλους τους στόχους της, όλα τα δημοσιονομικά μεγέθη κινούνται με βάση τον προγραμματισμό και τον επόμενο χρόνο θα υπάρξει ανάπτυξη. Υπάρχει όμως ο κίνδυνος της πολιτικής αστάθειας και αβεβαιότητας. Αυτός ο κίνδυνος ευθύνεται για την κατάσταση στο Χρηματιστήριο και στις αγορές γενικότερα... Όταν οι αγορές έδωσαν υψηλά επιτόκια, ειπώθηκε ότι αυτό έγινε γιατί η κυβέρνηση ανακοίνωσε την πρόθεσή της να βγάλει τη χώρα από το μνημόνιο και να πάμε στην εποχή μετά το μνημόνιο χωρίς καμία στήριξη. Η κυβέρνηση άμεσα αποκατάστησε αυτό που διαδόθηκε... Παρότι έγινε αυτό, οι αγορές συνεχίζουν να "χτυπούν" το Χρηματιστήριο και τα ελληνικά ομόλογα, διότι η αξιωματική αντιπολίτευση ζητάει εδώ και τώρα εκλογές και αποσταθεροποιεί τη λειτουργία της χώρας και της οικονομίας».

Δημοσιογράφος: Αν ήσασταν ξένος επενδυτής, βλέπατε το χρέος της Ελλάδας, το πρόγραμμα στήριξης να τελειώνει, να ετοιμάζεται μια προληπτική γραμμή χρηματοδότηση,ς αλλά γνωρίζατε ταυτόχρονα ότι σε οκτώ χρόνια η Ελλάδα θ' αρχίσει ν' αποπληρώνει το διμερές χρέος της, θ' αγοράζατε δεκαετές ομόλογο;

Α. Μπέζας: «Ναι, διότι το πρόβλημα, αυτή τη στιγμή, στην Ελλάδα -όσο κι αν σας φαίνεται περίεργο-, δεν είναι το χρέος. Το χρέος θα διευθετηθεί περαιτέρω... Πρώτον, εμείς δεν βγαίνουμε να πούμε ότι το χρέος δεν είναι βιώσιμο. Ποιος επενδυτής θα ερχόταν στη χώρα μας, αν το κάναμε αυτό; Δεύτερον, οι επενδυτές γνωρίζουν ότι θα τηρήσουν τη συμφωνία που έχουμε κάνει με τους εταίρους μας το Νοέμβριο του 2012, σύμφωνα με την οποία θα υπάρξει περαιτέρω διευθέτηση του χρέους και αυτό το έχουν πει όλοι και δεν θα γίνει μονομερώς. Ακόμα διαπραγματευόμαστε τον τρόπο που θα γίνει... Άλλα πράγματα δημιουργούν αβεβαιότητα στις αγορές. Όταν ο κ. Σταθάκης λέει "εγώ ως αξιωματική αντιπολίτευση σήμερα, πιθανή κυβέρνηση αύριο, τα χρέη προς το ΔΝΤ θα τ' αποπληρώσω στο σύνολό τους", ενώ ο κ. Μητρόπουλος, άλλο μέλος του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. λέει ταυτόχρονα "εγώ θα διαγράψω όλα τα χρέη και προς το ΔΝΤ και προς την Ευρώπη", ποιος σοβαρός επενδυτής θα δει την Ελλάδα με άλλη προοπτική; Ο κ. Άδωνις Γεωργιάδης είπε αυτό που έλεγε κάθε σοβαρός οικονομολόγος, ότι η πολιτική αβεβαιότητα ή η τακτική του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. θα οδηγήσει και σε αποσταθεροποίηση της οικονομίας... Όταν, λοιπόν, η αξιωματική αντιπολίτευση λέει απευθυνόμενη στην κυβέρνηση, "εγώ όποιες συμφωνίες και να κάνετε στη διαπραγμάτευση που κάνει η χώρα, εγώ δεν θα τις τηρήσω", αυτό είναι αποσταθεροποίηση και τορπιλίζει την εθνική προσπάθεια που γίνεται. Ο σκιώδης υπουργός Εξωτερικών του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. τινάζει τα πάντα στον αέρα. Μας είπαν στην αρχή ότι χρηματίζουμε βουλευτές, κάτι που αποδείχτηκε φούσκα. Τώρα μας είπαν ότι προκαλούμε επεισόδια στην Κύπρο και στο Αιγαίο για να συγκεντρώσουμε τους 180 βουλευτές που χρειάζονται για την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας...».

* Για συντάξεις, ομαδικές απολύσεις, συνδικαλιστικό νόμο και ασφαλιστικό:

«Δεν έχει τεθεί θέμα μείωσης των συντάξεων. Για τον συνδικαλιστικό νόμο και το νομικό πλαίσο που αφορά τις ομαδικές απολύσεις έχουν τεθεί θέματα προς διαπραγμάτευση. Η τρόικα ζητά να επανεξεταστεί το θεσμικό πλαίσιο του παλιού συνδικαλιστικού νόμου 1264. Εμείς θεωρούμε ότι αυτός ο νόμος έχει εμβληματικό χαρακτήρα και ευθυγραμμίζεται με τους κανόνες και τις πρακτικές που ισχύουν σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Άρα, δεν μπορούμε να πάμε σε κινήσεις που θα θίγουν τον πυρήνα αυτού του νομοθετικού πλαισίου. Μπορούμε να κάνουμε όμως κινήσεις που θα επιφέρουν κάποιες όχι τόσο σημαντικές αλλαγές, περιφερειακές, που δεν οδηγούν σε περαιτέρω συρρίκνωση της συνδικαλιστικής προστασίας... Υπάρχουν, όμως, στρεβλώσεις στο νόμο αυτό, όπως ο τρόπος χρηματοδότησης των συνδικαλιστικών οργανώσεων και οι συνδικαλιστικές άδειες... Ο ν.1264 είναι ένας καλός νόμος και θα είχε νόημα να συζητήσουμε -όχι ότι θα έλυνε το πρόβλημα της Ελλάδας-, τη βελτίωση αυτού του πλαισίου, χωρίς να ξεφύγουμε από τον πυρήνα του... Όσον αφορά το ασφαλιστικό, συζητάμε για τον εξορθολογισμό της λειτουργίας των ασφαλιστικών οργανισμών και γενικά της λειτουργίας του ασφαλιστικού συστήματος. Το υπουργείο Εργασίας, ήδη, μελετά την ενοποίηση των βασικών λειτουργιών των ασφαλιστικών οργανισμών, όπως και των διοικητικών λειτουργιών των ταμείων και την εφαρμογή του νόμου 3863 του 2010 που θα ισχύσει από την 1η Ιανουαρίου του 2015».

«ΑΘΗΝΑ 9.84» - ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

Keywords
Τυχαία Θέματα