Ο Α. Γεωργιάδης στον ΑΘΗΝΑ984
Ο υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης, μίλησε στις 6/12 στον «ΑΘΗΝΑ 9.84» και την Νόνη Καραγιάννη. Στο πλαίσιο της έρευνας του σταθμού για την Υγεία,
μεταξύ άλλων, είπε:
«Οι μόνιμοι ή με σύμβαση αορίστου χρόνου γιατροί είναι 5.500 χιλιάδες και οι συμβεβλημένοι με τον ΕΟΠΥΥ άλλοι 4.600. Η μεταρρύθμιση έχει να κάνει με τους μόνιμους και τους αορίστου χρόνου και δεν αγγίζει, ούτε και αφορά τους άλλους... Όσοι έχουν συμβάσεις, ως συμβεβλημένοι, θα ανανεώσουν τις συμβάσεις τους και μάλιστα, σκοπός μας είναι να ανοίξουμε το σύστημα και να βάλουμε νέους γιατρούς, διότι ένα από τα προβλήματα που έχουν, έγκειται στο ότι είναι πολλοί οι νέοι γιατροί οι οποίοι είναι αποκλεισμένοι από το σύστημα του ΕΟΠΥΥ και αυτό θέλουμε να αλλάξει, επειδή είναι και άδικο. Αυτοί που είναι μόνιμοι και αορίστου χρόνου θα έχουν ένα ζήτημα ως προς την αξιολόγησή τους και πώς θα φτιάχνουν τη νέα δημόσια δομή που χτίζουμε».
Δημοσιογράφος: Πώς θα καλυφθεί, από άποψη περίθαλψης, αυτός ο όγκος των ανθρώπων που έως τώρα εξυπηρετούνταν από τον ΕΟΠΥΥ, σε ένα ΕΣΥ το οποίο -ούτως ή άλλως-, είχε τεράστια προβλήματα;
Α. Γεωργιάδης: «Εάν πράγματι εξυπηρετούνταν από τον ΕΟΠΥΥ, δεν θα χρειαζόταν να κάνουμε τη μεταρρύθμιση. Το μεγάλο πρόβλημα είναι ότι δεν εξυπηρετούνται. Απόδειξη δε αυτού, είναι ότι μετά από δύο εβδομάδες απεργίας του Οργανισμού, η κοινωνική αντίδραση για τα κλειστά πολυιατρεία είναι ελάχιστη. Το πραγματικό πρόβλημα έγκειται στα Κέντρα Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕΠΑ), όχι στον ΕΟΠΥΥ. Διότι αυτοί που δεν μπορούν να κλείσουν ραντεβού στα πολυιατρεία, έχουν ήδη απευθυνθεί σε ιδιώτη γιατρό ή σε συμβεβλημένο με τον ΕΟΠΠΥ... Υπάρχει -επαναλαμβάνω-, ένα πρόβλημα σχετικά με τα ΚΕΠΑ. Εκεί όντως υπάρχει ανάγκη και γι' αυτό είχα απευθύνει και έκκληση να τερματιστεί η απεργία, τουλάχιστον στα ΚΕΠΑ, ώστε να γίνει και από πλευράς τους μια κίνηση καλής θέλησης. Δυστυχώς, το αρνήθηκαν. Στα ΚΕΠΑ πρέπει οπωσδήποτε να βρεθεί λύση στο πλαίσιο της μεταρρύθμισης».
Γ. Μαρίνος (συντονιστής του τμήματος Επειγόντων Περιστατικών του νοσοκομείου Λαϊκό και μέλος του Δ.Σ. Της ΕΙΝΑΠ): «Δεν είναι μόνον το ότι είναι κλειστές οι ΜΕΘ. Το πρόβλημα πρέπει να το πιάσουμε από την αρχή και έγκειται στο ότι εμείς, στην Ελλάδα, βάσει των κρεβατιών που έχουμε, το 8% - 10% εξ αυτών πρέπει να είναι μονάδες εντατικής θεραπείας για τη λειτουργία ενός νοσοκομείου. Αντιθέτως, στο εξωτερικό εξυπηρετούν άνω του 25%. Καταλαβαίνετε, δηλαδή, ότι αν πούμε ότι έχουμε 400 κρεβάτια, εξ αυτών τα 200 κλειστά, ενώ υπάρχει λίστα αναμονής 40 ατόμων, είναι λάθος. Αν βέβαια μπούμε στη σκληρή πραγματικότητα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, θα δούμε ότι αναφέρει ότι σ' ένα νοσοκομείο τα κρεβάτια εντατικής θεραπείας πρέπει να είναι πάνω από 20%, ώστε να μπορέσουν να εξυπηρετηθούν τα δύσκολα περιστατικά που αντιμετωπίζουν...».
Α. Γεωργιάδης: «Αυτό που είπε τώρα ο γιατρός και είναι σωστό. Πρέπει να γίνει αναμόρφωση του συστήματος. Σας είπα εξ' αρχής ότι συμφωνώ σε αυτό. Δεν θα γίνουν όλα μέσα σε 24 ώρες. Έξι μήνες υπουργοί είμαστε, δεν θα τα κάνουμε όλα σε 24 ώρες, πάμε με τη σειρά. Εγώ σας είπα με τη σειρά. Τι παρέλαβα; Στη χώρα, το σύνολο των κρεβατιών εντατικής θεραπείας που θα μπορούσε να ανοίξει υπό τις ιδανικές συνθήκες, αν θα είχαμε απεριόριστη χρηματοδότηση και απεριόριστες προσλήψεις, είναι 619. Όταν εγώ πήγα είχαμε 406. Το υψηλότερο σημείο που έχουμε βρεθεί ποτέ ήταν εν μέσω των Ολυμπιακών Αγώνων και ήταν 525. Τα ξέρω απ' έξω, γιατί ασχολήθηκα πολύ με αυτό το θέμα. Δηλαδή στους Ολυμπιακούς Αγώνες, όταν η χώρα λειτούργησε στις πιο ιδανικές συνθήκες της ιστορίας της και με το υψηλότερο δυναμικό που είχε ποτέ, έφτασαν από τα 619 στα 525. Σήμερα ανοίξαμε 65 κρεβάτια μέσω του ΚΕΕΛΠΝΟ και είμαστε στα 472. Άρα, από το 525 που ήταν το ανώτατο που έχουμε φτάσει ποτέ, τώρα είμαστε στα 472. Ερώτηση, χρειαζόμαστε και άλλα; Απάντηση,ναι, χρειαζόμαστε περισσότερα αλλά δεν είμαστε και σε τέτοιο χάλι όσο λέγεται. Δεν είμαστε στο χειρότερο σημείο της ιστορίας μας. Σημειώνω ότι η δημοσιονομική μας κατάσταση θα έλεγε ότι θα έπρεπε να είμαστε στο χειρότερο σημείο της ιστορίας μας και δεν είμαστε».
Δημοσιογράφος: Υπάρχουν ερωτήματα από ανασφάλιστους συμπολίτες μας, που υποστηρίζουν ότι έρχονται μπιλιετάκια ή περιμένουν μπιλιετάκια από τις εφορίες για πληρωμή νοσηλειών ή εργαστηριακών εξετάσεων, τις οποίες έκαναν μεν, αλλά δεν είχαν δυνατότητα πληρωμής. Ρωτούν αν θα επιτρέψετε να γίνει κατάσχεση περιουσιακών στοιχείων από ανθρώπους που έχουν πραγματικά ανάγκη, τι θα κάνετε με αυτό το κομμάτι των ανασφάλιστων και ποια είναι η ετήσια χρηματοδότηση στα νοσοκομεία;
Α. Γεωργιάδης: «Το θέμα αυτό είναι ίσως το νούμερο ένα πρόβλημα της χώρας. Έχουμε πάρα πολλούς ανασφάλιστους ανθρώπους διότι λόγω της κρίσης πάρα πολλοί έχασαν την ασφαλιστική τους κάλυψη. Ασφαλώς η μεγαλύτερη ευθύνη του κράτους είναι να βρει έναν τρόπο να παρέχεται σε αυτούς τους ανθρώπους πρόσβαση στο δημόσιο σύστημα υγείας. Δεν έχουμε καμία αμφιβολία γι' αυτό. Πρώτον, γι' αυτούς που έχουν κάνει χρήση υπηρεσιών και τους έχουν χρεώσει... Κατ' αρχάς δεν μπορεί το νοσοκομείο να μην χρεώσει. Δεν μπορεί να μην το κάνει, γιατί αν δεν χρεώνει κάποιον, θα σήμαινε ότι δεν θα ξέραμε το νοσοκομείο πού ξοδεύει τι. Άρα δεν θα μπορούσε να γίνει και κανένας έλεγχος δαπάνης. Το νοσοκομείο πρέπει να χρεώνει. Αυτά που δεν μπορεί να χρεώσει γιατί πρόκειται για παράνομους μετανάστες, που δεν έχουν κανένα στοιχείο, αυτά τα έχουμε διεκδικήσει και συμφωνήσει με την Ευρωπαϊκή Ένωση, θα μας δοθούν όλα μέχρι κεραίας. Δηλαδή, για τον παράνομο μετανάστη που δεν μπορούμε να τον χρεώσουμε, γιατί δεν έχει ΑΜΚΑ, ΑΦΜ, όπως έχει ο άπορος, ανασφάλιστος Έλληνας για να τον χρεώσουμε, το νοσοκομείο θα τον χρεώνει και τον μετανάστη ως ανώνυμο και όλα αυτά τα τιμολόγια θα πληρώνονται από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Κατάσχεση σε κάποιον που είναι άπορος, δεν θα γίνει γιατί δεν μπορεί να γίνει, ούτως ή άλλως. Αν μου λέτε ότι κάποιος από αυτούς τους ανθρώπους διαθέτει περιουσιακά στοιχεία, έχει ένα ακίνητο ας πούμε, αυτό πάει με τη διαδικασία του δημοσίου λογιστικού για όλα τα χρέη προς το δημόσιο».
Δημοσιογράφος: Μπορεί να έχει την πρώτη κατοικία στην οποία μένει...
Α. Γεωργιάδης: «Η πρώτη κατοικία δεν κατάσχεται. Οπότε, γλιτώνει την πρώτη κατοικία. Μπορεί να έχει όμως μία πρώτη κατοικία κι ένα εξοχικό. Με συγχωρείτε, άμα έχει μία πρώτη κατοικία και ένα εξοχικό και παράλληλα έχει χρέη, τι να κάνουμε τώρα; Όλος αυτός ο σχεδιασμός που κάνουμε και είναι από τους κυριότερους στόχους στις μεταρρυθμίσεις στην πρωτοβάθμια και η προσπάθεια να βάλουμε τάξη όσα κάνουμε -και με βλέπετε καμία φορά να είμαι και εγώ έτσι οξύς και να προσπαθώ-, είναι για να έχουμε πόρους, για να καλύψουμε αυτούς τους ανθρώπους. Διότι και εγώ δεν διανοούμαι -όχι ως υπουργός, αλλά ως άνθρωπος-, ότι δεν μπορούμε να δίνουμε σε αυτούς τους ανθρώπους αυτό που χρειάζονται για να είναι υγιείς. Είναι υποχρέωσή μας πρέπει να το δίνουμε».
«ΑΘΗΝΑ 9.84» - ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Ειδήσεις
- Πέθανε ξαφνικά ο εικονολήπτης του MEGA, Μαρίνης Αχτύπης
- Έχασε τη μάχη για τη ζωή o γαμπρός του Μπόμπολα
- Τίτλοι τέλους από τον ΑΝΤ1 στο «Σουλεϊμάν ο Μεγαλοπρεπής»
- Έλουσαν πατόκορφα τον Υπουργό
- Στα χέρια του Αδωνι, το τελικό πόρισμα για τους γιατρούς που περισσεύουν -Μέχρι πότε τους δίνει διορία
- Νυφούλα η Έλενα Παπαρίζου
- Τα ΜΑΤ έχουν περικυκλώσει ανήλικα παιδιά στα Προπύλαια - Λιποθυμίες μαθητών
- Δεν πάμε καλά: Οδηγός λεωφορείου κατέβασε τους επιβάτες επειδή...
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Athina984
- Τελευταία Νέα Athina984
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Ειδήσεις
- Φωτιές άναψε η συνέντευξη Στουρνάρα στη «Liberation»
- Η διαχρονική παρουσία του ελληνισμού στην Αίγυπτο
- Σε δέκα ημέρες η κηδεία του Μαντέλα
- Μητσοτάκης: Αν προκύψει περιττό προσωπικό, πρέπει να φύγει
- Χρ. Σταϊκούρας: Αποτυπώνουμε με ρεαλισμό την πραγματικότητα
- Ειδική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου της Πάτρας για τον Προϋπολογισμό στις 11/12
- Τι σημαίνει «ενιαίος φόρος» για τους φορολογούμενους
- Νέες συγκρούσεις στο Κάιρο
- Νεκρό αρκουδάκι στην Εγνατία