Ο Α. Λοβέρδος στον ΑΘΗΝΑ984

Ο πρόεδρος της "Συμφωνίας για τη Νέα Ελλάδα", Ανδρέας Λοβέρδος, μίλησε την 1/4 στον «ΑΘΗΝΑ 9.84» και τη Νόνη Καραγιάννη.

Μεταξύ άλλων, είπε:

* Για Γ. Παπανδρέου:

«Έχω μια εκτίμηση, δεν μεταφέρω πληροφορίες, πως οι επιδιώξεις του Γιώργου Παπανδρέου
δεν είναι αυτές οι οποίες συζητούνται, ότι δηλαδή θέλει να φύγει από το ΠαΣοΚ ή να κάνει οτιδήποτε άλλο, κόμμα και αυτά που γράφονται. Υπάρχει μια ένταση γύρω από το θέμα, ενδεχομένως λογική, ειδικά μετά από ενέργειες και γεγονότα σαν τα χθεσινά και τα προχθεσινά. Είναι λογική η ένταση αυτή και η φημολογία, αλλά εγώ σας καταθέτω την εκτίμηση μου πως τίποτα από όλα αυτά δεν θα γίνει...».

* Για το ευρωψηφοδέλτιο της "Ελιάς":

«Όλα αυτά πρέπει να περάσουν γρήγορα πίσω. Δεν γίνεται να τ' αλλάξουμε. Έχουμε σηκώσει στην πλάτη μας την αγωνία γι' αυτό το καινούργιο σχήμα της "Ελιάς" που έχουμε κάνει με το ΠαΣοΚ, αλλά και με τις άλλες κινήσεις, τη Δυναμική Ελλάδα και τους υπόλοιπους, τους μεταρρυθμιστές της αριστεράς που ήρθαν από τη Δημοκρατική Αριστερά, μια πολύ σημαντική κίνηση για εμάς. Την Κυριακή παρουσιάσαμε τους υποψηφίους στο ευρωψηφοδέλτιο μας. Το 80% είναι νέοι άνθρωποι είτε ηλικιακά είτε πολιτικά... Παρότι η Κυριακή ήταν πολύ βαριά από πλευράς πολιτικής ημερήσιας διάταξης με το πολυνομοσχέδιο στη Βουλή, εντούτοις στα ΜΜΕ το βράδυ, παντού παίχτηκε το ψηφοδέλτιο, φάνηκαν τα καινούργια πρόσωπα και όσα ειπώθηκαν. Πρέπει να σεβαστούμε αυτούς τους νέους ανθρώπους -απευθύνομαι στο ΠαΣοΚ και στο χώρο μας-, και το γεγονός ότι αυτοί οι 42 άνθρωποι σηκώνουν πλέον στην πλάτη τους το εγχείρημα της "Ελιάς". Φέρουν κάτω από τα ονόματά τους την υπογραφή "Ελιά". Δεν πρέπει να τους προσθέτουμε κάθε μέρα προβλήματα που έρχονται από πίσω ή που δημιουργούμε σήμερα εμείς μεταξύ μας. Αφού πιστέψαμε στην ανανέωση και το αποδείξαμε, πρέπει να την βοηθήσουμε κιόλας. Θεωρώ ότι η συνέχιση της συζήτησης επί όσων έγιναν την Κυριακή κάνει κακό πια και κανένα καλό και δεν είναι και καθόλου χρήσιμο... Δεν κινδυνεύει η σταθερότητα από όσα συνέβησαν ή θα συμβούν στο εσωτερικό του ΠαΣοΚ. Θα είμαστε ενιαίοι, θα είμαστε συνεπείς στα καθήκοντα μας προς τη χώρα. Πρέπει να κάνουμε όλοι ένα βήμα πίσω. Πρέπει να καταλάβουμε όλοι μαζί ότι η ανανέωση την οποία πραγματοποιήσαμε με το νέο ψηφοδέλτιο είναι μια συνολική πολιτική ανάγκη της χώρας. Ο κόσμος μας το ζητάει κάθε μέρα και πρέπει να το υπηρετήσουμε, όχι όνο αναδεικνύοντας νέα πρόσωπα, αλλά και μη υπονομεύοντας τα. Πρέπει, δηλαδή, να τα στηρίξουμε στην πορεία να σηκώσουν την "Ελιά" στην πλάτη τους. Η κεντροαριστερά αν διαλυθεί, θα εξαφανιστεί. Δεν έχει καμία προοπτική να επιζήσει και είναι στα χέρια μας και καθήκον μας να την κρατήσουμε ενιαία και να βοηθήσουμε την ανασύνταξή της, πρώτο βήμα της οποίας είναι οι ευρωεκλογές. Οφείλουμε όλοι να κάνουμε ένα βήμα πίσω. Αυτή είναι όχι μόνο η παράκληση, αλλά και η επιταγή των καιρών».

Δημοσιογράφος: Σύμφωνα με τα ρεπορτάζ που κυκλοφορούν, φαίνεται ότι η παρουσία σας σας στη Βουλή καθώς και του κου Αηδόνη αποτελούν μια σταθεροποιητική βάση για την κυβερνητική πλειοψηφία, εάν και εφόσον προκύψει -και εξαιτίας της αστάθειας στο ΠαΣοΚ-, πρόβλημα πλειοψηφίας...

Α. Λοβέρδος: «Δεν θα προκύψει αστάθεια εξαιτίας του ΠαΣοΚ. Έχω ενημέρωση, συνομιλώ και με τους συναδέλφους και φίλους μου από το ΠαΣοΚ. Έχω αποκαταστήσει πια τις σχέσεις μου που είχαν διαταραχθεί μετά την διαγραφή μου. Από καμία πλευρά, λοιπόν, ακόμα και από αυτές που είναι οι πιο έντονες στα ενδοκομματικά, δεν θα υπάρχει διάθεση αποσταθεροποίησης της χώρας. Εγώ με τον κ. Αηδόνη έχουμε αποδείξει πολλές φορές ότι όταν κάποιο θέμα αφορά την πατρίδα μας, θα το στηρίξουμε. Δεν είμαστε παράγοντες ανωμαλίας, αλλά ομαλότητας...».

Δημοσιογράφος: Στην περίπτωση που το αποτέλεσμα της 26ης Μαΐου δείξει ότι υπάρχει δυσαρμονία ανάμεσα στην κυβερνητική πλειοψηφία στο σύνολό της -όπως αυτή συγκροτείται- και στο εκλογικό σώμα, εκτιμάτε ότι ο δρόμος για τις εθνικές εκλογές είναι αναπόφευκτος;

Α. Λοβέρδος: «Η δυσαρμονία δεν επιτρέπει στην Βουλή να λειτουργήσει. Παλιότερα υπήρχαν και συνταγματικές διατάξεις που ρύθμιζαν τις αρμοδιότητες του Προέδρου της Δημοκρατίας επί της αρμονίας. Τώρα δεν υπάρχουν και καλώς βέβαια. Εξαλείφθηκαν με την αναθεώρηση του 1985. Ωστόσο, η δυσαρμονία είναι μια πραγματική πολιτική κατάσταση, η οποία δεν σου επιτρέπει να νομοθετείς όταν είσαι Βουλή και παράλληλα δίνει στην αντιπολίτευση, που διαφωνεί με νομοθετικές προτάσεις, το όπλο να λέει ότι "κύριοι είστε εκτός λαού και όλα αυτά που κάνατε δεν στέκουν". Συνεπώς, δημιουργεί ανυπέρβλητες πολιτικές δυσκολίες, τις οποίες καμιά πλειοψηφία δεν μπορεί να αντέξει και λογικά οδηγείται σε μια πορεία προς τις εθνικές εκλογές. Δεν είναι αδιάφορη η ψήφος στις ευρωεκλογές, έχει πολύ ενδιαφέρον. Κατά τη γνώμη μου, η χώρα μας δεν τις χρειάζεται αυτή τη στιγμή (σ.σ. τις εθνικές εκλογές) και κανείς άλλωστε και από τα κόμματα της Βουλής δεν τις υποστηρίζει φανατικά, ανεξαρτήτως τι λένε καθημερινά. Εκτιμώ λοιπόν ότι θα πρέπει εμείς -που ως κεντροαριστερά πάντα υπήρξαμε ένας παράγοντας σταθερότητας της χώρας-, συνδεδεμένοι με προτάσεις οικονομικών λύσεων που αφορούν τον πολίτη, την ύφεση και την ανεργία, να συνδέσουμε τον ρόλο μας και την πορεία μας με μία 10μηνη προδιαγεγραμμένη πορεία προς πολιτικές αλλαγές που αφορούν την οικονομία. Λέω 10μηνη γιατί αναφέρομαι από τον Μάιο μέχρι τον Φεβρουάριο του 2015 που έχουμε την προεδρική εκλογή. Οπότε εκεί κανείς δεν μπορεί να γνωρίζει τι θα ψηφίσει η Βουλή. Άρα αυτό το 10μηνο πρέπει να είναι, αν ο λαός έτσι αποφασίσει τον Μάιο, ένα 10μηνο ομαλής πολιτικής ζωής, χωρίς εκλογές, ώστε να δούμε τι μπορούμε να κάνουμε για τον κόσμο, να "ξεκλειδώσουμε τις πόρτες του" και να πορευτούμε ομαλά. Αυτό πρέπει να υπηρετήσουμε και η σταθερότητα των πολιτικών σχηματισμών της ευθύνης είναι πάρα πολύ σημαντική... Σε ό,τι αφορά την στάση μας στην ψηφοφορία της Βουλής, εγώ ψήφισα και εκτιμώ ως ορθή κίνηση την κίνηση όσων ψήφισαν επίσης. Για τις τράπεζες μάλιστα έχω και δύο επιχειρήματα υπέρ της ρύθμισης. Αυτή τη στιγμή μη στήριξη των τραπεζών θα ήταν καταστροφή για τη χώρα. Θα ήταν η μαύρη τρύπα που θα ρουφούσε όλη τη χώρα. Θα ήταν ένας παράγοντας οικονομικής αποσταθεροποίησης και θα οδηγούσε μαθηματικά στη χρεωκοπία».

Δημοσιογράφος: Άρα ο κ. Παπανδρέου έχει άδικο όταν λέει ότι η ρύθμιση αυτή αντίκειται στις αρχές που υπηρέτησε η κυβέρνησή του;

Α. Λοβέρδος: «Νομίζω πως η σωστή θέση ήταν να υπερψηφίσουμε το άρθρο 2και έτσι έκανα και το έλεγα πριν το πολυνομοσχέδιο και πριν τα γεγονότα αυτά. Οι αντιρρήσεις μου αφορούσαν το άρθρο 1. Ορισμένες εκάμφθησαν με τις αλλαγές που έγιναν και άλλες όχι... Η σύνθεση της εμπιστοσύνης με αυτή την ψηφοφορία για το πολυνομοσχέδιο με έκανε και εμένα να διαμορφώσω άποψη και να ψηφίσω υπέρ. Για το άρθρο 2 όμως δεν είχα αντιρρήσεις. Άρα, κατά την επιλογή μου κρίνω τους υπολοίπους. Επιπλέον, η διαχείριση που έγινε μετά την ψηφοφορία δεν ήταν και η καλύτερη δυνατή, γι' αυτό λέω ότι λάθη γίνονται παντού, σε κάθε ψηφοφορία. Άλλος κάνει τα λιγότερα και άλλος τα περισσότερα και εγώ πρώτος από όλους. Γι' αυτό ας κάνουμε όλοι ένα βήμα πίσω, ας βοηθήσουμε τα 42 νέα πρόσωπα που είναι στο ευρωψηφοδέλτιο της "Ελιάς" να κάνουν ένα καλό αγώνα και ας μην τους φορτώνουμε κάθε μέρα και νέα θέματα».

«ΑΘΗΝΑ 9.84» - ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
Keywords
Τυχαία Θέματα