Ο Α. Μανιτάκης στον ΑΘΗΝΑ984

Ο ομότιμος καθηγητής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και πρώην υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Αντώνης Μανιτάκης, μίλησε στις 8/5 στον «ΑΘΗΝΑ 9.84» και τη Νόνη Καραγιάννη.

Μεταξύ άλλων, είπε:

* Για την πρόταση της Νέας Δημοκρατίας για συνταγματική αναθεώρηση:

«Δεν θεωρώ ότι το επείγον και το άμεσο είναι η συνταγματική αναθεώρηση. Άλλωστε,
είχαμε πριν από μόλις 10 - 12 χρόνια την εμπειρία μίας πολύ μεγάλης εκτεταμένης αναθεώρησης -της πιο εκτεταμένης που έχει γνωρίσει ποτέ ο τόπος-, με ευρύτητα πλειοψηφίας και δεν είδαμε καμία αλλαγή στο πολιτικό σύστημα. Η αναθεώρηση του 2001 προέβλεψε -δεν πρόλαβε, δεν απέτρεψε-, την κατάρρευση του πολιτικού συστήματος, παρά τις εξαγγελίες που είχε κάνει και δεν καταλαβαίνω σε ποια ανάγκη θα ανταποκριθεί, τι θα θεραπεύσει αυτή η νέα εξαγγελλόμενη αναθεώρηση... H αναθεώρηση απαιτεί χρόνο, χρονοβόρες διαδικασίες, πλειοψηφίες και πολιτικές συναινέσεις. Η αναθεώρηση, επειδή αφορά τα του πολιτικού μας βίου, τα θεμελιώδη, τις γενικές αρχές του πολιτικού μας βίου και επειδή καθορίζει τους όρους του δημοκρατικού και κοινοβουλευτικού παιχνιδιού, πρέπει αυτοί οι όροι να είναι δεκτοί από όλους τους παίκτες, από όλους τους ανταγωνιστές. Διαφορετικά, δεν χτίζουμε οικοδόμημα στέρεο, συνταγματικό, καταστατικό... Ήδη η λέξη Εθνικό Σύνταγμα, την εποχή της παγκοσμιοποίησης, δεν είναι καθόλου συμβατή, θα έλεγα. Τα εθνικά συντάγματα, όπως και το εθνικό κράτος, η εθνική οικονομική πολιτική, η περίφημη πολιτική οικονομία, η εθνική νομισματική πολιτική, είναι αναγκασμένα να συνυπάρξουν, να προσαρμοστούν, να εξαρτηθούν από διεθνείς και παγκόσμιες συνενώσεις και πολιτικές. Ήδη οι συνταγματολόγοι στην επιστήμη μιλούν για έναν παγκόσμιο συνταγματισμό, έναν ευρωπαϊκό συνταγματισμό. Δεν έχει νόημα αυτή τη στιγμή να μιλάμε για εθνικό συνταγματισμό. Δεύτερον, αισθανθήκατε αυτά τα τέσσερα χρόνια της πρωτοφανούς οικονομικής κρίσης, σε παγκόσμιο επίπεδο, που πέρασε η χώρα μας και κατάρρευσης του κομματικού και πολιτικού συστήματος, ότι μας εμπόδιζε το σύνταγμα;».

Δημοσιογράφος: Δημοσιογραφικά, παρακολούθησα μία πολύ μεγάλη συζήτηση στο εσωτερικό της χώρας, κατά πόσο αποφάσεις οι οποίες υλοποιούνταν και πρόκειται να υλοποιηθούν ή υλοποιήθηκαν, συγκρούονται με τη συνταγματική νομιμότητα...

Α. Μανιτάκης: «Συζήτηση δημοσιογραφική και πολιτική έγινε. Εν μέρει και κοινοβουλευτική έγινε. Αλλά τη συνταγματικότητα των μέτρων την κρίνουν τελικά, οριστικά και αυθεντικά, τα δικαστήρια. Και κυρίως, σε εμάς, το Συμβούλιο της Επικρατείας. Είχαμε καμία απόφαση πάνω σε αυτά τα σημαντικά ζητήματα συνταγματικότητας που ανέκυψαν, που προβλήθηκαν, τα οποία βρήκαν ανταπόκριση σε απόφαση νομολογιακή, του ΣτΕ ή έστω και κατώτερου δικαστηρίου;».

Δημοσιογράφος: Εκ των πραγμάτων, δεν υπάρχει μία νομική, δικαστική και πολιτική εκκρεμότητα, με δεδομένο ότι τα δικαστήρια έκριναν ως αντισυνταγματικές περικοπές μισθών, επιδομάτων, συντάξεων, απολύσεις...

Α. Μανιτάκης: «Όχι. Προς το παρόν, δεν έχω δει τέτοια απόφαση. Συζητείται να βγει τελευταία μία απόφαση από το ΣτΕ για ορισμένα μέτρα. Αλλά, προσέξτε. Και αν βγει -που 4 χρόνια δεν βγήκε, τα περισσότερα μέτρα έχουν περάσει και εφαρμόζονται-, θα φταίει ο εθνικός νομοθέτης, δεν θα φταίνε οι διεθνείς συμφωνίες. Πρέπει να καταλάβουμε ότι από το 1981 -αλλά και το 2000, όταν μπήκαμε στο ευρώ-, ήδη έχουμε εκχωρήσει τη νομισματική μας κυριαρχία. Δεν έχουμε νόμισμα, άρα δεν μπορούμε να ασκήσουμε νομισματική πολιτική. Έχουμε δεχθεί σοβαρούς περιορισμούς. Πριν την κρίση και πριν τη χρεωκοπία της χώρας μας, είχαμε δεχθεί σοβαρούς δημοσιονομικούς περιορισμούς. Πρέπει να συντονιζόμαστε με τους κανόνες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καλώς ή κακώς, δυστυχώς, είναι πολιτικό θέμα. Αυτά, από άποψη συνταγματική, ήδη με την αναθεώρηση του 2001, είχαν προβλεφθεί και είχαμε κάνει όλες τις αναγκαίες προσαρμογές. Αλλά, έγιναν σύμφωνα και με το σύνταγμα του 2001. Δεν έχουμε συνταγματικά προβλήματα. Τα προβλήματά μας είναι ηθικοπολιτικά. Είναι της καθημερινής πρακτικής. Είναι των φορέων, των θεσμών, είναι της πολιτικής εξουσίας».

* Για την αλλαγή του τρόπου εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας, αλλά και την ενίσχυση του ρυθμιστικού του ρόλου:

«Θα ανοίξει έναν ασκό του Αιόλου χωρίς λόγο και χωρίς να κερδίζει τίποτε το πολίτευμά μας ή τουλάχιστον να μην κερδίζει ουσιαστικά. Συμφωνώ ότι πρέπει να ενισχυθούν οι ρυθμιστικές αρμοδιότητες του Προέδρου της Δημοκρατίας και κακώς τις στερήθηκε με την αναθεώρηση του 1986 το πολίτευμα. Αλλά, επαναλαμβάνω, δεν είναι αυτό το μείζον ζήτημά μας αυτή τη στιγμή. Φυσικά θα έπρεπε να έχει περισσότερες αρμοδιότητες ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, αλλά και αν είχε, δεν θα αποτρεπόταν αυτό που ζούμε τώρα».

Δημοσιογράφος: Χωρίς αλλαγή στον τρόπο εκλογής του;

Α. Μανιτάκης: «Χωρίς αλλαγή. Οι επιφυλάξεις μου απέναντι στην εξαγγελία της αναθεώρησης είναι ότι θα μεταθέσει την πολιτική συζήτηση από την ουσία, από την καρδιά του προβλήματος που είναι το φαύλο και πελατειακό κράτος, σε ένα νομικό επίπεδο, σε ένα νομικίστικο, φορμαλιστικό επίπεδο και θα δώσει την ευκαιρία, φυσικά, να περάσουν πάρα πολύ ωραία στα παράθυρα οι δημοσιογράφοι και διάφοροι συνταγματολόγοι. Αλλά εδώ η χώρα καίγεται. Έχουμε αίτημα κυβερνητικής σταθερότητας, έχουμε ηθικοπολιτικό θέμα διαφθοράς της πολιτικής. Ζούμε τρομακτικά ζητήματα και οικονομικής και αναδιάρθρωσης του κράτους, της διοίκησης και τώρα θα συζητάμε -επαναλαμβάνω, δεν λέω ότι δεν πρέπει-, αλλά φοβάμαι ότι μετατοπίζεται το κέντρο βάρους από την πολιτική συζήτηση, τη στιγμή που το πολιτικό μας σύστημα καταρρέει».

* Για την ίδρυση ενός Συνταγματικού Δικαστηρίου:

«Θεωρώ ότι υπάρχει συμφωνία στο ότι χρειάζεται να γίνει ένας εξορθολογισμός και μία συγκεντροποίηση του δικαστικού ελέγχου της συνταγματικότητας των νόμων. Αλλά, εγώ είμαι λίγο παραδοσιακός συνταγματολόγος. Πιστεύω ότι η χώρα μας έχει δύο αιώνες σχεδόν συνταγματική παράδοση και έχει πάνω από έναν αιώνα μία παράδοση πρωτότυπου δικαστικού ελέγχου της συνταγματικότητας της χώρας -πάρα πολύ πρώιμου-, ο οποίος έχει κάποιες αδυναμίες και θέλει κάποιες διορθώσεις. Αλλά, τώρα, να ανατρέπουμε αυτό το σύστημα και να εγκαθιστούμε ένα συνταγματικό δικαστήριο, θα μας δημιουργήσει πάλι περισσότερα νομικά προβλήματα από αυτά που θέλει να μας λύσει. Να βελτιώσουμε αυτά που έχουμε».

Δημοσιογράφος: Η διάχυση της συνταγματικότητας στα δικαστήρια δεν δημιουργεί και στρεβλώσεις;

Α. Μανιτάκης: «Συμφωνώ. Βεβαίως δημιουργεί. Υπάρχουν όμως τρόποι και έχουν προταθεί δυνατότητες συγκέντρωσης του ελέγχου αυτού, χωρίς να δημιουργήσουμε ένα νέο θεσμό με σοφούς δικαστές και να δικαστικοποιήσουμε ακόμη περισσότερο την πολιτική ζωή του τόπου».

«ΑΘΗΝΑ 9.84» - ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
Keywords
Τυχαία Θέματα