Ο Α. Παπαγεωργίου στον ΑΘΗΝΑ984
Ο υφυπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Ασημάκης Παπαγεωργίου, μίλησε στις 25/6 στον «ΑΘΗΝΑ 9.84» και τη Νόνη Καραγιάννη.
Μεταξύ άλλων είπε:
«Καταρχήν, ο κ. Κουκουλόπουλος μετείχε στη σύσκεψη που είχαμε στο Μαξίμου. Από εκεί και πέρα, το σχέδιο νόμου είχε κατατεθεί στις 31 Μαρτίου. Οι αλλαγές οι οποίες πρόκειται να γίνουν είναι όντως διορθώσεις ή -θα έλεγα- περισσότερο διευκρινιστικές διορθώσεις σε κάποιους νομικούς όρους που υπάρχουν όπως πάντα στα σχέδια νόμου».
Δημοσιογράφος: Ποια είναι τα επίμαχα σημεία;
Α. Παπαγεωργίου: «Υπάρχει άρθρο μέσα στο σχέδιο νόμου, το οποίο μιλά περί καθολικής διαδοχής. Δηλαδή, η νέα εταιρία η οποία θα δημιουργηθεί με απόσχιση κλάδου, έτσι όπως προβλέπεται από άλλο νόμο, θα είναι καθολική διαδοχή της μητρικής».
Δημοσιογράφος: Δηλαδή μεταφέρονται τα εργασιακά και τα ασφαλιστικά;
Α. Παπαγεωργίου: «Ακριβώς. Όταν έχουμε καθολική διαδοχή μεταφέρονται τα πάντα, για τους εργαζόμενους, για τις υποχρεώσεις, τα δικαιώματα... Σε αυτό το σημείο θα γίνει μία διευκρίνιση, μία προσθήκη, ώστε να είναι αντιληπτό και να μην υπάρχει από οποιονδήποτε καμία παρεξήγηση ή παρερμηνεία του τι σημαίνει καθολική διαδοχή, για παράδειγμα. Τέτοιες αλλαγές πρόκειται να γίνουν... Σ' ένα άλλο σημείο του σχεδίου νόμου, πάλι θα πούμε για τις υποχρεώσεις -που ούτως ή άλλως, όπως είπαμε, μεταφέρονται-, που έχει αναλάβει η ΔΕΗ τα προηγούμενα χρόνια σε κάποιες τοπικές κοινωνίες. Παραδείγματος χάριν, όταν η ΔΕΗ ανέλαβε να κάνει κάποιο υδροηλεκτρικό έργο, εργοστάσιο, κάποιο φράγμα κ.λπ. και ταυτόχρονα ανέλαβε και την υποχρέωση να υλοποιήσει κάποια κοινωφελή έργα για την τοπική κοινωνία, όλες αυτές οι υποχρεώσεις μεταφέρονται κανονικά στη νέα εταιρεία. Αυτά θα διευκρινιστούν για να είναι σαφή και να μην υπάρχει παρερμηνεία».
Δημοσιογράφος: Στους όρους αυτού του διαγωνισμού πώλησης, μεταξύ άλλων σε αυτά τα κοινωφελή έργα, θα περιλαμβάνεται και ο όρος να προσληφθεί προσωπικό για τα εργοστάσια από τις τοπικές κοινωνίες;
Α. Παπαγεωργίου: «Αυτό είναι μέσα στον κανονισμό της ΔΕΗ. Το ελέγχουμε από νομικής άποψης, διότι δεν είναι εύκολο να πεις σε κάποιον υποχρεωτικά από που θα προσλάβει. Είναι αντισυνταγματικό. Άρα, μπορεί να μην είναι στο σχέδιο νόμου, αλλά να συμπεριλαμβάνεται στους όρους του διαγωνισμού».
Δημοσιογράφος: Επειδή αναφερθήκατε στην καθολική διαδοχή, θα υπάρχει μία ρήτρα πενταετούς απασχόλησης για τους εργαζόμενους και μετά από εκεί ο αγοραστής θα έχει το δικαίωμα ενδεχομένως και να τους απολύσει;
Α. Παπαγεωργίου: «Θα υπάρχει στους όρους του διαγωνισμού, διότι και αυτό δεν μπορεί να μπει στο σχέδιο νόμου. Αντίκειται σε άλλους νόμους και ειδικά στο σύνταγμα. Θα υπάρχει η υποχρέωση να διατηρήσει το προσωπικό μέχρι μια πενταετία, με το σκεπτικό ότι η νέα εταιρία θα έχει περάσει πλέον τη βρεφική ηλικία και θα γνωρίζει και ο επενδυτής που βρίσκεται και πώς πρέπει να αναπτυχθεί από εκεί και έπειτα. Η εταιρία θα έχει το απαραίτητο προσωπικό και ούτως ή άλλως αυτή τη στιγμή θα πρέπει να σας πω ότι και η ΔΕΗ συνολικά έχει το απαραίτητο προσωπικό. Δεν έχει υπερβάλλον προσωπικό... Και βεβαίως από εκεί και πέρα είναι η ελευθερία των συναλλαγών, που είναι βάσει νόμων και κακά τα ψέματα δεν μπορούν να εμποδιστούν αυτά».
Δημοσιογράφος: Ο διεθνής διαγωνισμός θα προκηρυχθεί αμέσως μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου;
Α. Παπαγεωργίου: «Αμέσως μετά την ψήφιση θα ξεκινήσει η διαδικασία προετοιμασίας του διαγωνισμού, η οποία θα πάρει μερικούς μήνες, γιατί είναι ένας πολύ μεγάλος διαγωνισμός με πάρα πολλές λεπτομέρειες. Μιλάμε για τη δημιουργία μίας ολόκληρης εταιρίας. Πιστεύω ότι το φθινόπωρο, προς τα τέλη του έτους η ΔΕΗ θα είναι σε θέση να προχωρήσει πλέον τη διαγωνιστική διαδικασία».
Δημοσιογράφος: Ξέρω ότι στο προηγούμενο διάστημα υπήρξε αλληλογραφία σας με εκπροσώπους των δανειστών μας, σε ό,τι αφορά το ποσό των εσόδων από την πώληση της μικρής ΔΕΗ. Οι δανειστές μας επέμειναν το ποσό αυτό να μετακυληθεί στην εξόφληση του χρέους, ενώ η θέση η δική σας και της ελληνικής κυβέρνησης είναι ότι θα πρέπει να μπει στο ταμείο της ΔΕΗ. Τελικά ποιο είναι το αποτέλεσμα όλης αυτής της επαφής;
Α. Παπαγεωργίου: «Αυτό που περιγράφετε όντως έγινε. Ήταν μία πολύ σκληρή διαπραγμάτευση που έγινε πέρυσι, απλά δεν πήρε δημοσιότητα. Έκλεισε το θέμα από τότε. Τα έσοδα από την ιδιωτικοποίηση τόσο του ΑΔΜΗΕ όσο και της μικρής ΔΕΗ, θα πάνε στη ΔΕΗ. Αυτό έχει κλείσει από πέρυσι, ήταν πολύ σημαντικό και πίστευα ακράδαντα ότι έτσι έπρεπε να γίνει. Η κυβέρνηση ήταν ξεκάθαρη σε αυτό το θέμα, γιατί με αυτό τον τρόπο επιτυγχάνουμε δύο βασικούς στόχους. Πετυχαίνουμε την απελευθέρωση της ηλεκτρικής αγοράς, την οποία η Ευρωπαϊκή Επιτροπή απαιτεί και σωστά εάν θέλετε, για να δημιουργηθεί μία αγορά ανταγωνιστική προς όφελος τους τελικού καταναλωτή ούτως ή άλλως. Επιπλέον, όμως, θα έπρεπε η ΔΕΗ να έχει τα κεφάλαια εκείνα να μπορέσει να κινηθεί στο μέλλον, ως μία μεγάλη εταιρία και να αντεπεξέλθει στις υποχρεώσεις που είχε από το παρελθόν με υπερδανεισμό, αλλά ταυτόχρονα να έχει και τα κεφάλαια εκείνα, για να μπορέσει να κάνει νέες επενδύσεις».
Δημοσιογράφος: Αυτό είναι και ένα αντίβαρο σε ό,τι αφορά τη μητρική επιχείρηση, με δεδομένο ότι θα εισφέρει στη νέα εταιρία μία λογιστική αξία της τάξης του 30%;
Α. Παπαγεωργίου: «Όταν γίνεται μία ιδιωτικοποίηση, προφανώς υπάρχουν διάφορα μοντέλα που μπορεί να ακολουθήσει κανείς για να το κάνει αυτό. Ο στόχος μας ήταν -και για να ικανοποιήσουμε και τις απαιτήσεις και της ευρωπαϊκής οδηγίας-, αφενός μεν η απελευθέρωση της αγοράς για τη δημιουργία του ανταγωνισμού, αφετέρου η ΔΕΗ να δώσει πρόσβαση στις πηγές ενέργειας σε τρίτους. Αυτό θα μπορούσε να γίνει πριν 2 - 3 χρόνια, όπως έλεγε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, με πώληση μονάδων. Αυτό όμως δεν θα έφερνε μεγιστοποίηση του οικονομικού οφέλους για τη ΔΕΗ και δεν είναι η ανακάλυψη του τροχού, είναι διεθνείς πρακτικές και τις ξέρουμε όχι μόνο στην ενέργεια, αλλά και σε πάρα πολλές άλλες περιπτώσεις. Αυτό που φέρνει μεγιστοποίηση αποτελέσματος, -γιατί ο στόχος ήταν η ΔΕΗ να παραμείνει μεγάλη και ισχυρή, έχοντας το 70% της αγοράς και της δύναμης στην ελληνική ενεργειακή αγορά-, είναι να γίνει οργανωμένα, χωρίς να επηρεαστεί καθόλου το κομμάτι της ΔΕΗ από σπασμωδικές κινήσεις. Έτσι λοιπόν επιλέχθηκε το μοντέλο της οργανωμένης ιδιωτικοποίησης, δημιουργώντας μία εταιρία, η οποία θα είναι κάθετα και οριζόντια πανομοιότυπη της υπάρχουσας ΔΕΗ. Αυτό σημαίνει όμως ότι ταυτόχρονα δεν χρειάζεται να φύγει προσωπικό, ενώ προηγουμένως, με το άλλο μοντέλο πώλησης μονάδων, θα χρειαζόταν. Το υποστηρικτικό προσωπικό, το διοικητικό και το προσωπικό των λογιστηρίων, από τη στιγμή που έφευγαν μονάδες, δεν θα είχαν αντικείμενο».
Δημοσιογράφος: Τι θα γίνει με τη νέα μονάδα στη Φλώρινα;
Α. Παπαγεωργίου: «Εμείς, ακριβώς για να έχει αναπτυξιακό χαρακτήρα, να δημιουργηθεί ενδιαφέρον και από τους επενδυτές, αλλά και ταυτόχρονα να είναι βιώσιμη η νέα εταιρία για να υπάρξει αυτός ο ανταγωνισμός που είναι απαραίτητος για να έχουμε φθηνότερο ρεύμα στην αγορά για τον καταναλωτή, βάλαμε όχι μόνο υπάρχουσες μονάδες, αλλά και αυτή την άδεια, ώστε να γίνει η επένδυση για μια καινούργια μονάδα. Προφανώς, όποιος θέλει να παίξει έναν καθοριστικό ρόλο στην ενεργειακή αγορά της Ελλάδος -οποιοσδήποτε επενδυτής-, είναι δεδομένο ότι χρειάζεται κίνητρο για το μέλλον, αλλιώς δεν θα έρθει να επενδύσει στη χώρα μας. Εδώ μιλάμε για μεγάλα ποσά επένδυσης, αγοράς μιας τέτοιας εταιρίας, άρα έπρεπε να υπάρχει αυτό το κίνητρο για το νέο επενδυτή. Και θεωρούμε δεδομένο ότι θα υλοποιήσει ακριβώς αυτή την κατασκευή της νέας μονάδας».
Δημοσιογράφος: Είναι κοστολογημένο το πόσα χρήματα θα εισφέρει η ιδιωτικοποίηση της μικρής ΔΕΗ στη μητρική εταιρία;
Α. Παπαγεωργίου: «Αυτή τη στιγμή είναι σε εξέλιξη από τους συμβούλους της ΔΕΗ η αποτίμηση της νέας εταιρίας. Θα ολοκληρωθεί αφού ψηφιστεί το νομοσχέδιο για να έχουμε πλήρη εικόνα».
Δημοσιογράφος: Δεν υπάρχει ένας προσδοκώμενος στόχος σε ό,τι αφορά τα έσοδα;
Α. Παπαγεωργίου: «Γι' αυτό λέω ότι μόλις ολοκληρωθεί η λογιστική αποτίμηση της νέας εταιρίας θα έχουμε και το νούμερο -ας το πω έτσι απλά-, το οποίο θα είναι το μίνιμουμ που θα περιμένουμε και θα περιμένει η ΔΕΗ κατά βάση».
Δημοσιογράφος: Ήταν τελικά προαπαιτούμενο από την τρόικα;
Α. Παπαγεωργίου: «Σαφέστατα... Δεν υπήρξε τέτοια εισήγηση εκ μέρους μας. Ήταν μέσα στα θέματα που έθεσε η τρόικα».
Δημοσιογράφος: Αυτή η εξέλιξη έπρεπε να γίνει ούτως ή άλλως για τη βιωσιμότητα της μεγάλης αυτής επιχείρησης;
Α. Παπαγεωργίου: «Κατά την άποψή μου έπρεπε να είχε γίνει εδώ και χρόνια. Ούτως ή άλλως, είμαστε υποχρεωμένοι ν' ανοίξουμε την αγορά της ενέργειας σε όλες τις εκφάνσεις της. Γι' αυτό ταυτόχρονα αλλάζει και το ρυθμιστικό πλαίσιο λειτουργίας της αγορά κ.λπ.. Σύμφωνα με την ευρωπαϊκή οδηγία η καταληκτική χρονολογία είναι το 2015. Άρα, θα έπρεπε ήδη να το είχαμε κάνει και προς όφελος της ΔΕΗ, γιατί εγώ πιστεύω ακράδαντα ότι η ΔΕΗ πρέπει να είναι μεγάλη και ισχυρή, αλλά σύγχρονη εταιρία, ώστε να μπορεί να ανταγωνίζεται και εντός, αλλά και εκτός Ελλάδας».
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Ειδήσεις
- Σεισμός 3,8 ρίχτερ κοντά στο Ρίο - Έντονα αισθητός στην Πάτρα
- Πάτρω-Τώρα: Ιδιαίτερα ισχυρή σεισμική δόνηση
- Ισχυρός σεισμός αισθητός στη Δυτική Ελλάδα
- Αναπόφευκτη η παράταση για τις φορολογικές δηλώσεις
- Πάτρα: Ισχυρή σεισμική δόνηση 4,2 Ρίχτερ στις 12.21 το μεσημέρι - "Μεμονωμένο γεγονός ή ένδειξη διέγερσης;" - Τι λέει ο σεισμολόγος Γεράσιμος Χουλιάρας
- Θανατηφόρο τροχαίο στη Χαλκιδική
- Xίμαιρα μισή άνθρωπος μισή αλεπού στο Πακιστάν, προβλέπει το μέλλον (VIDEO)
- Ρουβάς, Κωστόπουλος και ποιος είναι «αδελφή»
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Athina984
- Τελευταία Νέα Athina984
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Ειδήσεις
- Υπάλληλος σε τουριστικό γραφείο
- Α.Βασιλόπουλος: "Νεοφασίστες και ακροδεξιοί με το προσωπείο της ΑΕΚ θέλουν να κάνουν τη πόλη μας Άγιο Παντελεήμονα"
- Στο νοσοκομείο ο Δημήτρης Χριστόφιας
- Πέντε οι βόμβες που εξερράγησαν στο μετρό του Καΐρου
- Συναντήθηκε ο Σαμαράς με τους επικεφαλής των DDC και IBM
- Δύο Έλληνες εξαπάτησαν 360.000 Γερμανούς
- Ρουβάς- Ζυγούλη: Ρομαντικές διακοπές στην απομονωμένη παραλία Κεχριά της Σκιάθου [photos]
- Εμπορικό ισοζύγιο: Διόγκωση ελλείμματος 6,8% το α' τετράμηνο
- Συνεργασία Dow Chemical-IBM για κέντρο πληροφοριακών συστημάτων στην Ελλάδα