Ο Αυστραλίας Στυλιανός για τον Πάπα

Ο Αρχιεπίσκοπος Αυστραλίας, Στυλιανός, εκτιμά πως η Καθολική Eκκλησία θα πρέπει να επιτρέψει τον έγγαμο βίο των κληρικών αν θέλει να ξεπεράσει τα σκάνδαλα παιδεραστίας, που τη συγκλονίζουν. Το διατύπωσε σε συνέντευξή του στο ελληνικό ραδιοφωνικό πρόγραμμα της SBS, με αφορμή την παραίτηση του Πάπα Βενέδικτου, κατά κόσμον Γιόζεφ Ράτσινγκερ.

Ο κ. Στυλιανός, που υπήρξε φοιτητής του, είπε ότι είναι καθολικός ιερωμένος που υποστήριζε πάντα με θέρμη τον εκδημοκρατισμό της Καθολικής Εκκλησίας και τον διαθρησκευτικό διάλογο και επιπλέον,

υπήρξε ο νεότερος θεολογικός σύμβουλος της Β' Οικουμενικής Συνόδου του Βατικανού, η οποία είχε οδηγήσει στην πιο ριζοσπαστική αναμόρφωση της Καθολικής Εκκλησίας από την εποχή του Μεσαίωνα. Τον χαρακτήρισε δε «ταπεινό καθηγητή Θεολογίας στο Τίμπινγκεν», «φιλοορθόδοξο», «ιερωμένο που προήγαγε τον διάλογο μεταξύ των δύο εκκλησιών».

Ο Αρχιεπίσκοπος, που συνεργάστηκε και αργότερα μαζί του, ως επικεφαλής του Οικουμενικού Θρόνου στον διαθρησκευτικό διάλογο, σημείωσε μεταξύ άλλων: «Με εξέπληξε και με εντυπωσίασε η απόφαση του Πάπα Βενέδικτου. Είναι κάτι το ασυνήθιστο για ηγέτες αυτού του ύψους και αυτής της ποιότητας. Με εξέπληξε, με αιφνιδίασε, αλλά με συγκίνησε, γιατί επικαλέστηκε την κούραση των 85 χρόνων, το ασήκωτο βάρος του υψηλού καθήκοντος και την ανάγκη να αφιερωθεί στην προσευχή στη δύση της ζωής του».

Όπως πρόσθεσε ο Αρχιεπίσκοπος της Αυστραλίας, συνήθως οι ηγέτες αποσύρονται για να αναπαυθούν, ή για να γράψουν απομνημονεύματα, αλλά ο Βενέδικτος αποσύρεται για να υπηρετήσει την Eκκλησία πιο δυναμικά μέσω της προσευχής. «Μου έκανε εντύπωση που παραιτήθηκε έπειτα από επτά χρόνια. Ο αριθμός επτά έχει μια ιερότητα. Και αυτό δείχνει τη θεολογική υπόσταση του ανδρός» σημείωσε.

Ο Γιόζεφ Ράτσινγκερ, 265ος προκαθήμενος της Καθολικής Εκκλησίας, έγινε ένας από τους ελάχιστους ποντίφικες και ο πρώτος από το 1415 και τον Γρηγόριο ΙΒ', που αποφάσισαν να κατέβουν από τον θρόνο της Αγίας Έδρας χωρίς να περιμένουν το βιολογικός τους τέλος.

Πάντως, ο κ. Στυλιανός σημείωσε πως όντως «τα διάφορα κρούσματα σκανδάλων τον πίεσαν να παραιτηθεί».

«Ζήτησε συγγνώμη» σημείωσε ο Αρχιεπίσκοπος για τον Πάπα «αλλά αυτά τα γεγονότα δεν θα εκλείψουν και θα επηρεάζουν τον ρωμαιοκαθολικό κόσμο. Θα μπορούσε να κάνει μια τομή, σύμφωνα με όσα και ίδιος είχε υποδείξει. Δεν την έκανε. Δεν μπορούσε ή δεν ήθελε. Δεν τόνισε τη σπουδαιότητα του εγγάμου κλήρου. Πιστεύω πως αν επιτραπεί ο γάμος κληρικών, θα μειωθεί το πρόβλημα της παιδεραστίας. Η Ορθόδοξη Εκκλησία μπορεί να είναι ένα παράδειγμα για τους καθολικούς» είπε.

Ο κ. Στυλιανός, ο οποίος πολλές φορές εξέφρασε τον θαυμασμό του για τη θεολογική υπόσταση του Πάπα, εξέφρασε απογοήτευση για το ότι δεν προχώρησε ο διάλογος των δύο εκκλησιών.

«Μείναμε εκεί που είχαμε μείνει επί των ημερών μου» είπε και πρόσθεσε: «Είχαμε καταδικάσει την Ουνία, αλλά η Ρώμη επέμεινε να ανακαλέσει. Ο διάλογος θα συνεχιστεί και πρέπει να συνεχιστεί».

Υπενθυμίζεται ότι η αλλαγή της στάσης του Βατικανού είχε προκαλέσει τότε την έντονη αντίδραση του Αρχιεπισκόπου Αυστραλίας.

Πηγή: ΑΠΕ- ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα