Ο Αν. Λοβέρδος στον ΑΘΗΝΑ984

Ο επικεφαλής της "Συμφωνίας για τη Νέα Ελλάδα", Ανδρέας Λοβέρδος, μίλησε στις 15/11 στον «ΑΘΗΝΑ 9.84» και τη Νόνη Καραγιάννη.

Μεταξύ άλλων, είπε:

* Για το Εurogroup:

«Δεν είχα καμία αμφιβολία, πρώτον, ότι τα περιθώρια είναι μικρά και δεύτερον, ότι η κυβέρνηση ανεβάζει πάρα πολύ τους τόνους της διαπραγμάτευσης, την οποία παρουσιάζει εντός και εκτός ορίων και τελικά περνάει κάτω από τον πήχη.
Συνεπώς, το πρόβλημα της δυσπιστίας του ελληνικού λαού απέναντι στο πολιτικό σύστημα διογκώνεται».

* Για το ενδεχόμενο νέων οριζόντιων μέτρων:

«Οριζόντια μέτρα μπορώ να πω ότι τα φαντάζομαι, τα καταλαβαίνω, όχι όπως παλιά με περικοπές μισθών και συντάξεων, αλλά πολύ περισσότερο ως υπερφορολόγηση όποιου θέματος ή δραστηριότητας δεν έχει ακόμα φορολογηθεί. Νομίζω ότι εκεί πάμε».

* Για τον ενιαίο φόρο ακινήτων:

«Είχαμε μια αναστάτωση από το Νοέμβριο του 2012 σχετικά με το θέμα. Άλλα ψηφίσαμε στην Βουλή το Νοέμβριο του 2012, άλλα είδαν το φως της δημοσιότητας δύο ή τρεις φορές. Τα τελευταία ήταν πραγματικά απαράδεκτα και για πρώτη φορά, για κάτι φορολογικό μίλησα και εγώ για αντισυνταγματικότητα. Για πρώτη φορά στη ζωή μου, έχω κάνει λόγο για αντισυνταγματικότητα στα φορολογικά. Το πήρε πίσω μετά η κυβέρνηση. Έβαλε δύο βουλευτές, τον κ. Λαζαρίδη και τον κ. Κουτσούκο, να ξαναδούν το θέμα. Νομίζω ότι πρόκειται για την επιτομή της ακαταστασίας και της προχειρότητας. Ακούω τα συγκυβερνώντα κόμματα να λένε ότι είναι καλύτερη η τελική επιλογή. Δεν την έχουμε δει ακριβώς και επειδή δεν πιστεύω στα επικοινωνιακά μηνύματα της κυβέρνησης, περιμένω να δω πώς ακριβώς θα έχει ο ενιαίος φόρος ακινήτων. Βλέποντας από το ποσό που θέλουν να εισπράξουν, τα 2 δισ. 900 εκατομ. ευρώ, κάθε πολίτης πρέπει να ανησυχεί. Είναι πολλά τα χρήματα που προσδοκά να συγκεντρώσει η κυβέρνηση απ' αυτόν τον φόρο και θα πρέπει κανείς να περιμένει, πριν εκφραστεί».

Σε άλλο σημείο είπε: «Μου έκανε εντύπωση ο κ. Στουρνάρας στην πεντάλεπτη παρέμβασή του στη Βουλή. Έκανε μια απαρίθμηση των θετικών δεδομένων της ελληνικής οικονομίας. Δεν έλεγε ψέματα. Δεν έλεγε αριθμούς που έχουν προκύψει από χημεία, από δημιουργική λογιστική, που λέγαμε παλιότερα. Έκανε μια αναφορά στα δημόσια οικονομικά με αλήθειες. Το πρόβλημα του κ. Στουρνάρα είναι ότι είναι υπουργός Οικονομικών που σχετίζει τη δουλειά μόνο με τους εθνικούς λογαριασμούς. Δεν τον αφορά καθόλου η ιδιωτική οικονομία, τι συμβαίνει με την ανεργία και τις επιχειρήσεις που κλείνουν η μία πίσω από την άλλη. Σαν να μην συλλογίζεται τι θα γίνει στην Ελλάδα, όταν δεν θα είναι πια υπουργός Οικονομικών. Μιλάει μόνο για την κατάσταση των εθνικών λογαριασμών, που πράγματι με την υπερφορολόγηση, τις θυσίες του ελληνικού λαού και τη θυσία μιας ολόκληρης παράταξης -που αγωνίστηκε μόνη της να βάλει τις βάσεις αυτού του εξορθολογισμού των δημοσίων δαπανών-, έχουμε πλεόνασμα... Καταλογίζει κανείς στον κ. Στουρνάρα έλλειψη φροντίδας για την ιδιωτική οικονομία και παντελή έλλειψη αναφοράς σ' αυτή. Όταν η κοινωνία τον ακούει, οι επιχειρηματίες, οι άνθρωποι που δεν έχουν μόνο κίνδυνο πτώχευσης, αλλά και εισαγγελέα -έτσι όπως έχουν γίνει οι ρυθμίσεις για τις οφειλές στα ασφαλιστικά ταμεία και στο δημόσιο-, όταν ακούς τον κ. Στουρνάρα να αναφέρεται μόνο στους εθνικούς λογαριασμούς και έτσι να μιλά για μια καλή οικονομία, οι άνθρωποι ερεθίζονται, εξοργίζονται και περνούν απέναντι. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι η κυβέρνηση μεριμνά μόνο για την εφαρμογή του προγράμματος. Το υπόλοιπο 80% των αρμοδιοτήτων τους, που δεν αφορούν το πρόγραμμα, αλλά αφορούν στην ύφεση και την ανεργία, δεν το κοιτάει».

* Για ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών:

«Η πιο ασφαλής εκτίμηση είναι ότι αυτή η προοπτική εξάντλησης της τετραετίας, θα βρει το πρώτο σίγουρο εμπόδιο στις προεδρικές εκλογές του 2015. Άρα όποιες και αν είναι οι προθέσεις του κ. Σαμαρά και νομίζω ότι ο τετραετής κοινοβουλευτικός κύκλος είναι ευχής έργον, συμφωνώ ότι οι κυβερνήσεις αναδεικνύονται για τέσσερα χρόνια. Και στις προτάσεις αναθεώρησης του Συντάγματος που κάνω, έχω μια πολύ βασική, να εκλέγεται η Βουλή για τέσσερα χρόνια και αν διαλύεται για λόγους ανωτέρας βίας, να εκλέγεται η επόμενη Βουλή για το υπόλοιπο που έχει απομείνει. Άρα μακάρι να έχει δίκιο ο κ. Σαμαράς. Όμως είναι τέτοια η ένταση στο πολιτικό σύστημα, που νομίζω ότι οι προεδρικές εκλογές θα σταματήσουν αυτή την πορεία. Υπάρχουν βέβαια και οι ευρωεκλογές. Ένα κακό αποτέλεσμα για τον έναν από τους δύο κυβερνητικούς εταίρους ή και για τους δύο, νομίζω ότι οδηγεί τα πράγματα σε μια εκλογική διαδικασία θέλουμε ή δεν θέλουμε».

* Για την πρόταση της Ντ. Μπακογιάννη για την δημιουργία μιας άλλης κυβερνητικής πλειοψηφίας από την παρούσα Βουλή:

«Η κ. Μπακογιάννη είναι μια πολύ σημαντική πολιτικός, αλλά το αξίωμά της αυτή την στιγμή είναι το αξίωμα ενός βουλευτή. Δεν νομίζω ότι καθορίζει τις πολιτικές εξελίξεις, μια σκέψη είπε. Δεν νομίζω ότι πρέπει να συζητάμε όλοι οι πολιτικοί μια σκέψη ενός πολύ σημαντικού, βέβαια, συναδέλφου μας. Δεν θα ήθελα να μπω σε αυτή την συζήτηση... Κάθε βουλευτής ή πολιτικός που κάνει τέτοιες σκέψεις πρέπει να σκέφτεται για ποια κυβέρνηση μιλάμε. Χτες ζητήσαμε, ως παράταξη, την παραίτηση του γενικού γραμματέα Κοινωνικών Ασφαλίσεων. Τον ακούσαμε στην τηλεόραση να λέει πράγματα που δηλώνουν άγνοια των βασικών θεμάτων του ασφαλιστικού δικαίου. Δεν έχει ιδέα ο άνθρωπος... Αυτή η κυβέρνηση -ίσως να μην φαίνεται για λόγους επικοινωνιακούς, αλλά όσοι παρακολουθούμε, ξέρουμε-, πάει από το κακό στο χειρότερο, ακόμα και σε τομείς που είχαν δοθεί μάχες και είχαν κερδηθεί. Όταν κάνεις μια πρόταση για κυβερνητική συνεργασία, αυτό προϋποθέτει πολιτικές. Οι πολιτικές που ασκούνται από την κυβέρνηση Σαμαρά, ακόμα και στους τομείς που είχαν γίνει επιτυχείς προσπάθειες από τις κυβερνήσεις Παπανδρέου και Παπαδήμου, δεν είναι σοβαρές. Συνεπώς, η συζήτηση πρέπει να αρχίζει από εκεί και όχι από το τέλος της, που είναι το τι κυβέρνηση θα έχουμε».

«ΑΘΗΝΑ 9.84» - ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
Keywords
Τυχαία Θέματα