Ο Αραβικός Σύνδεσμος ζητεί αυτοσυγκράτηση

Ο υπεύθυνος του Αλ Άζχαρ, κορυφαίου θεσμού του σουνιτικού Ισλάμ που εδρεύει στο Κάιρο, καταδίκασε σήμερα τη δημοσίευση από τη γαλλική σατιρική εφημερίδα Charlie Hebdo γελοιογραφιών με τον προφήτη Μωάμεθ.

"Το Αλ Άζχαρ και όλοι οι μουσουλμάνοι αρνούνται κατηγορηματικά την επιμονή μιας γαλλικής έκδοσης να δημοσιεύει γελοιογραφίες που καταφέρουν πλήγμα στο Ισλάμ και στον Προφήτη του", δηλώνει ο σεΐχης του Αλ Άζχαρ, Άχμεντ αλ Τάγεμπ, σε ανακοίνωσή του, την οποία επικαλείται το επίσημο αιγυπτιακό πρακτορείο ειδήσεων Mena.

Οι ενέργειες αυτού του είδους "που υποκινούν το μίσος εξ ονόματος της ελευθερίας

είναι απολύτως απορριπτέες", προσθέτει ο αλ Τάγεμπ, υπεύθυνος του θεολογικού και πανεπιστημιακού αυτού ιδρύματος, υπογραμμίζοντας "την ανάγκη η ελευθερία να σταματάει εκεί που αρχίζει η ελευθερία του άλλου".

Παράλληλα ο Αραβικός Σύνδεσμος ζήτησε σήμερα "αυτοσυγκράτηση" και κάλεσε αυτούς που αισθάνονται προσβεβλημένοι από τις γελοιογραφίες αυτές, τις οποίες χαρακτηρίζει και ο ίδιος προσβλητικές, να εκφράσουν την αντίδρασή τους με ειρηνικό τρόπο.

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε μετά τη δημοσίευση των γελοιογραφιών, ο Αραβικός Σύνδεσμος, που εδρεύει και αυτός στο Κάιρο, απευθύνει επίσης έκκληση για συμφιλίωση και σεβασμό των διαφορετικών πολιτισμών.

Παράλληλα η εφημερίδα του Βατικανού Οσερβατόρε Ρομάνο χαρακτήρισε σήμερα την δημοσίευση γελοιογραφιών με τον Μωάμεθ από την Charlie Hebdo "αμφισβητούμενη πρωτοβουλία", η οποία "ρίχνει λάδι στη φωτιά".

"Την ώρα που επιζητούμε με κόπο να αμβλυνθεί η ένταση στον ισλαμικό κόσμο λόγω της ταινίας 'Η Αθωότητα των Μουσουλμάνων', κινδυνεύουμε σήμερα να ανοίξουμε ένα νέο μέτωπο διαμαρτυριών" με τη δημοσίευση των γελοιογραφιών με τον προφήτη Μωάμεθ, σημειώνει η Οσερβατόρε Ρομάνο σε άρθρο της υπό τον τίτλο "Λάδι στη Φωτιά".

Την ίδια ώρα το ισλαμικό κόμμα Ενάχντα που βρίσκεται στην εξουσία στην Τυνησία ανακοίνωσε σήμερα ότι οι μουσουλμάνοι έχουν "το δικαίωμα να διαμαρτυρηθούν" ειρηνικά μετά τη δημοσίευση των γελοιογραφιών αυτών.

Το Ενάχντα "εκφράζει το δικαίωμα των μουσουλμάνων να διαμαρτυρηθούν και ζητεί τη χρήση πολιτικών και ειρηνικών μέσων", σημειώνει σε ανακοίνωσή του, στην οποία καταδικάζει τη "νέα επίθεση κατά του προσώπου του Προφήτη".

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα