Ο Αθ. Τσαυτάρης στον ΑΘΗΝΑ984

Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Αθανάσιος Τσαυτάρης, μίλησε στις 24/10 στον «ΑΘΗΝΑ 9.84» και τον Τάκη Καμπύλη.

Μεταξύ άλλων, είπε:

«Η περίοδος έχει εξαιρετικό ενδιαφέρον, διότι καθώς τελειώνει η τρέχουσα, η παλαιά δηλαδή Κοινή Αγροτική Πολιτική (ΚΑΠ) με το τέλος του 2013 και θα αρχίσει σιγά σιγά η καινούργια, είναι μία κρίσιμη στιγμή να αναδιατάξουμε τις πολιτικές μας, να διορθώσουμε λάθη του παρελθόντος σε όλη την Ευρώπη και να τραβήξουμε μπροστά για μία οικονομικά βιώσιμη, αλλά και αειφόρα γεωργία για την υποστήριξη της ποιότητας, των στρατηγικών

πλεονεκτημάτων που έχει η Ευρώπη και η Ελλάδα. Μέσα σε αυτές τις αποφάσεις λοιπόν, σημαντικό ρόλο έπαιξαν πολιτικές που λένε "κοιτάξτε τι αδυναμίες είχαμε στο παρελθόν". Για παράδειγμα, αναγκάσαμε όλη την κτηνοτροφία της Ευρώπης -και ιδιαίτερα την ενσταβλισμένη-, να είναι εξαρτώμενη από ζωοτροφές που προέρχονται από το εξωτερικό. Είπα λοιπόν ότι "βλέπετε πως ανεβαίνουν αυτές οι τιμές των ζωοτροφών, πρέπει η Ευρώπη να κάνει κάτι δικό της για να αντιμετωπίσει αυτό το διαρθρωτικό της πρόβλημα". Υποστήριξα λοιπόν ότι πρωτεϊνούχες ζωοτροφές στον τόπο μας αποτελούν τα ψυχανθή φυτά, τα οποία είναι εξαιρετικά για το περιβάλλον, "τρώνε" λίπασμα από την ατμόσφαιρα και δεν χρειάζονται να τα λιπαίνουν οι γεωργοί μας... Εναλλασσόμενα μάλιστα με τα σιτηρά (σ. σ. τα ψυχανθή), διότι αφήνουν λίπασμα και για τα σιτηρά που ακολουθούν, είναι φοβερά ευεργετικά για το περιβάλλον και το έδαφος. Μειώνουν το κόστος των εισροών στο γεωργό, γιατί δεν χρειάζεται τόσα λιπάσματα και τόσα φυτοφάρμακα. Επιπλέον, πέραν αυτού του σημαντικού περιβαλλοντολογικού οφέλους -γι' αυτό και μάλιστα στα πλαίσια της νέας ΚΑΠ, επειδή υπάρχει μία παράμετρος "πρασινίσματος", να γίνει δηλαδή πιο αειφόρα, χάρη και στις δικές μας προσπάθειες και μάλιστα χάρη στις δικές μου προσωπικά, ένας που καλλιεργεί ψυχανθή συντελεί στο "πρασίνισμα" της γεωργίας-, δεν χρειάζεται να ληφθεί κανένα άλλο μέτρο. Όμως από αυτά τα ψυχανθή έχουν όφελος, πέραν του περιβάλλοντος, η κτηνοτροφία μας, καθώς και η ανθρώπινη διατροφή...».

Δημοσιογράφος: Διαβάζοντας και ακούγοντάς σας τον τελευταίο καιρό, έχω την αίσθηση ότι προσπαθείτε να περάσετε το μήνυμα "γυρίστε στη γεωργία"...

Αθ. Τσαυτάρης: «Γυρίστε στην ποιοτική γεωργία και στην αειφόρα γεωργία... Το υπουργείο λέει ότι όλοι έχουν χώρο να επιστρέψουν στον πρωτογενή τομέα, στη μεταποιητική βιομηχανία των τροφίμων ή ακόμα και στη διακίνηση, την εμπορία προϊόντων, την πιστοποίηση και την αξιοποίηση σύγχρονων μεθόδων, όπως το διαδίκτυο κ.λπ.. Υπάρχει μεγάλος χώρος όπου νέοι άνθρωποι, ανεξάρτητα από το αν είναι εξειδικευμένοι γεωτεχνικοί ή όχι, μπορούν να εφαρμόσουν τις γνώσεις τους και τις εμπειρίες τους. Ίσως και με δικιά μας βοήθεια. Πρέπει να μας πει κάποιος τι του αρέσει να κάνει και ίσως και από που κατάγεται. Υπάρχουν άνθρωποι που κατάγονται από ένα χωριό ας πούμε της Ηπείρου και έχουν ένα σπίτι εκεί. Αναγκαστικά θα τον βοηθήσουμε να καταπιαστεί με την κτηνοτροφία ή την διαχείριση των βοσκοτόπων για την κτηνοτροφία ή με μία μεταποιητική μικρή μονάδα, να κάνει για παράδειγμα τυρί γιαούρτι, μυζήθρα, ξινόγαλα, κεφίρ κ.λπ., ένα σωρό παραδοσιακά προϊόντα που βλέπετε τώρα με τη σύγχρονη γνώση, τι αξία αποκτούν. Δεν είναι παράξενο που η Ευρώπη, βλέποντας τι ακριβώς θέλει ,τι πρέπει να θέλει ο καταναλωτής, μαζί με τα τρία κλασικά σήματα ποιότητος που ήδη λειτουργούν εδώ και μερικά χρόνια, όπως τα προϊόντα Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης (ΠΟΠ), τα προϊόντα με γεωγραφικές ενδείξεις, τα βιολογικού τρόπου παραγωγής-, έρχεται και βάζει σήματα στα ευρωπαϊκά παραδοσιακά προϊόντα, στα προϊόντα της ορεινής οικονομίας της Ευρώπης ή στα νησιωτικά -ουσιαστικά στα δικά μας νησιά δηλαδή- προϊόντα...».

«ΑΘΗΝΑ 9.84» - ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
Keywords
Τυχαία Θέματα