Ο Χ. Μαχαίρας στον ΑΘΗΝΑ984

Ο εκπρόσωπος Τύπου της Δημοκρατικής Αριστεράς, Χρήστος Μαχαίρας, μίλησε στις 7/2 στον «ΑΘΗΝΑ 9.84» και τη Νόνη Καραγιάννη.

Μεταξύ άλλων, είπε:

* Για την συνεργασία του κου Λοβέρδου με τη "Ελιά":

«Ο καθένας προσδιορίζει τον δρόμο και τα βήματά του. Ο κ. Λοβέρδος έκανε μια επιλογή την οποία θεωρεί σωστή για το κόμμα του και τον ίδιο. Επειδή, ειλικρινά δεν θέλω να κρίνω προθέσεις, αλλά επιθυμώ να σχολιάσω

τις κατευθύνσεις, θέλω να πω ότι η Δημοκρατική Αριστερά παραμένει στον δρόμο που προσδιόρισε στο συνέδριο της. Επιχειρεί να συγκροτήσει έναν προοδευτικό πόλο με πολιτικές κινήσεις, ομάδες και πολιτικά πρόσωπα που αποδέχονται ένα συγκεκριμένο πλαίσιο, το οποίο έχει έναν όρο, μια προϋπόθεση. Αυτή η προϋπόθεση είναι ότι υπάρχει ένα διπλό ανοιχτό μέτωπο αυτήν την στιγμή τόσο απέναντι στην κυβερνητική πολιτική και στις συντηρητικές κατευθύνσεις που την σφραγίζουν, όσο και στον αριστερό λαϊκισμό του ΣΥ.ΡΙΖ.Α.. Η κίνηση του κου Λοβέρδου δεν λαμβάνει υπόψη της τον έναν από τους δύο παράγοντες. Ο φίλος μας εξακολουθεί να έχει το μέτωπο του ανοιχτό προς τον ΣΥ.ΡΙΖ.Α., δεν έχει όμως πλέον ανοιχτό το μέτωπο του προς τις κυβερνητικές πολιτικές».

Δημοσιογράφος: Από που προσδιορίζεται αυτό, για να εξάγουμε αυτό το συμπέρασμα;

Χ. Μαχαίρας: «Από την συνεργασία με τον κ. Βενιζέλο».

Δημοσιογράφος: Ο κ. Κουβέλης είχε συναντήσεις με πρώην στελέχη του ΠαΣοΚ. Ποιος είναι ο στόχος; Θα συμμετάσχουν στη Δημοκρατική Αριστερά; Θα δημιουργηθεί μια άλλη κίνηση; Αναφέρομαι στην συνάντηση που έγινε με τους κκ Καστανίδη, Μπεγλίτη, Στέφανο Μανίκα και Μηνά Σταυρακάκη.

Χ. Μαχαίρας: «Ήταν και αρκετοί άλλοι. Αλλά νομίζω ότι ο στόχος είναι προφανής. Είναι η προσπάθεια συγκρότησης ενός προοδευτικού πόλου με τα χαρακτηριστικά που είπαμε. Δεν είμαστε στα πρώτα βήματα. Έχει υπάρξει αρχικά συμφωνία και συζητάμε προγραμματικά πλαίσια. Έχουμε λύσει πολλά ζητήματα, λίγο πριν πάει το θέμα στην κεντρική επιτροπή της Δημοκρατικής Αριστεράς, διότι υπάρχει η δέσμευση ότι η κεντρική επιτροπή της Δημοκρατικής Αριστεράς θα είναι αυτή που θα κρίνει το εγχείρημα. Εντός των επομένων ημερών, αυτό που εμείς λέμε προοδευτικός πόλος, σε συμπαράταξη σοσιαλιστικών αριστερών και οικολογικών δυνάμεων, θα πάρει χαρακτήρα, όχι μόνο εκλογικής σύμπραξης -ενόψει των ευρωεκλογών και των αυτοδιοικητικών εκλογών-, αλλά και μιας πολιτικής συμφωνίας, η οποία θέλει να αντιμετωπίσει την συγκυρία».

* Για την Αριστερή Μεταρρυθμιστική Κίνηση:

«Είναι μέλη της Δημοκρατικής Αριστεράς τα οποία έχουν αποχωρήσει προ καιρού. Διότι, από μερίδα του τύπου, διατυπώθηκε ότι πρόκειται για μέλη της Δημοκρατικής Αριστεράς που αποχωρούν τώρα».

Δημοσιογράφος: Κάποια από τα ονόματα που βλέπω εδώ, νομίζω ότι ήταν και στο συνέδριο, είναι και στην κεντρική επιτροπή...

Χ. Μαχαίρας: «Από αυτά που έχω δει, δεν υπάρχει ούτε ένα μέλος της ομάδας το οποίο να έχει εκλεγεί ή να επέλεξε να συμμετάσχει σε κάποιο όργανο από το συνέδριο και μετά. Κατανοώ και σέβομαι απολύτως τη διαφορετική άποψη, τη διαφορετική κατεύθυνση και το διαφορετικό δρόμο. Με πολλούς από αυτούς τους ανθρώπους είμαστε φίλοι. Προσωπική μου ελπίδα είναι ότι με κάποιους από αυτούς θα ξανασυναντηθούμε στο μέλλον. Αλλά εδώ τίθεται ένα ζήτημα. Ακούω πολλούς -εκτός αν το μεταφέρουν λάθος οι συνάδελφοι στα μέσα, αλλά δεν το πιστεύω- να λένε ότι πρέπει να συζητήσουμε, για παράδειγμα, αν είμαστε και Δημοκρατική Αριστερά και ανήκουμε και στους 58. Στην Ελλάδα πάει να διαμορφωθεί μια παγκόσμια πρωτοτυπία. Είναι η λογική του ολίγον μέλος. Αυτό δεν υπάρχει. Ή είσαι μέλος του ΠαΣοΚ, ή είσαι μέλος της Δημοκρατικής Αριστεράς ή συμπράττεις στην πρωτοβουλία των 58, που είναι μια άλλη εκλογική σύμπραξη. Να τους ευχηθώ κάθε επιτυχία, αλλά μέλη της Δημοκρατικής Αριστεράς δεν είναι».


«ΑΘΗΝΑ 9.84» - ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

Keywords
Τυχαία Θέματα