Ο Χ. Πάχτας στον ΑΘΗΝΑ984

Ο δήμαρχος Αριστοτέλη Χαλκιδικής, Χρήστος Πάχτας, μίλησε στις 17/9 στον «ΑΘΗΝΑ 9.84» και τον Βαγγέλη Καργούδη. Με αφορμή τη δημόσια προτροπή του Πάνου Καμμένου για "λιντσάρισμα" του δημάρχου Αριστοτέλη Χαλκιδικής, Χρήστου Πάχτα,

μεταξύ άλλων, είπε:

«Δεν είναι η πρώτη φορά που στοχοποιούμαστε και δυστυχώς κάποιοι οι οποίοι έχουν μια διαφορετική προσέγγιση για την μεταλλευτική δραστηριότητα στην περιοχή μας, σπεκουλάρουν σήμερα και στο νερό με πρόσθετη παραπληροφόρηση, διότι μόνο έτσι

μπορούν να διατηρήσουν τις δυνάμεις τους στην περιοχή».

Δημοσιογράφος: Σήμερα σε τηλεοπτικό κανάλι, ερωτήθηκε ο κ. Καμμένος για το συγκεκριμένο γεγονός, αυτή τη δημόσια προτροπή του δηλαδή, να "λιντσαριστείτε" και το δικαιολόγησε με το γεγονός, ότι το νερό ήταν δηλητηριασμένο, ο δήμαρχος το απέκρυψε και θεώρησε λογικό ότι αυτή η δημόσια προτροπή του ήταν δικαιολογημένη λόγω αυτής της απόκρυψης. Πείτε μας λίγο ποια είναι η αλήθεια;

Χ. Πάχτας: «Κοιτάξτε όσες αναλήθειες και αν επικαλεστεί ο αρχηγός των Ανεξαρτήτων Ελλήνων, όσες διαστρεβλώσεις και αν επιστρατεύσει, δεν θα "ξεπλύνουν" το πολιτικό, ηθικό και νομικό ατόπημα στο οποίο έχει περιέλθει. Διότι, η δήλωσή του αποτελεί από μόνη της ποινικό αδίκημα, η δημόσια παρότρυνση, δηλαδή, για "λιντσάρισμα" ενός εκλεγμένου προσώπου».

Δημοσιογράφος: Είναι πολιτικό αδίκημα, αλλά και πολιτικό σκάνδαλο...

Χ. Πάχτας: «Είναι πρόσκληση πολιτών σε τέλεση αδικήματος και δεν επιτρέπεται ένας πολιτικός αρχηγός να διαπράττει ένα τέτοιο ποινικό αδίκημα. Αλλά ως πολιτικός αρχηγός και υπεύθυνος πολίτης αυτής της χώρας οφείλει να αντιμετωπίζει με νηφαλιότητα όλα τα ζητήματα. Δεν μπορούμε να λύσουμε τα προβλήματα της κοινωνίας μας με τέτοιου είδους δηλώσεις. Είναι τεράστιο το πολιτικό ζήτημα που έχει δημιουργήσει. Εκτιμώ ότι θα έχει όλη την άνεση του χρόνου να αιτιολογήσει ενώπιον της δικαιοσύνης τα λεγόμενα του».

Δημοσιογράφος: Υπαινίσσεστε ότι θα προχωρήσετε περαιτέρω και δικαστικά;

Χ. Πάχτας: «Το λέω ευθέως. Δεν υπαινίσσομαι κάτι. Ήδη έχω δώσει εντολή στους δικηγόρους να κινηθούν όπως πρέπει, διότι εδώ πρόκειται για μια τεράστια σπέκουλα και είναι κρίμα. Η συνέχιση μιας παραπληροφόρησης είναι ένα θέμα που έχω ήδη λύσει».

Δημοσιογράφος: Για εξηγείστε μας δήμαρχε λίγο...

Χ. Πάχτας: «Εμείς έχουμε τα δεκαέξι χωριά και τους οικισμούς μας και ως δημοτική αρχή, από την πρώτη στιγμή που αναλάβαμε τη διοίκηση της δημοτικής αρχής από την 1η Ιανουαρίου του 2011, κάναμε συστηματικές μετρήσεις σε όλα τα χωριά, τις πηγές και τις γεωτρήσεις μας, ακριβώς διότι θέλουμε η μεταλλευτική δραστηριότητα που γίνεται στην περιοχή μας να είναι ένα ανοιχτό βιβλίο για όλους, να έχουν όλοι σαφή εικόνα της κατάστασης, της ποιότητας και της ποσότητας των νερών μας. Γι' αυτό και πήραμε μια σειρά από μέτρα, όπως φίλτρα για την αποσιδήρωση και την απομμαγανοποίηση σε πολλά χωριά της περιοχής μας, τα οποία δεν υπήρχαν στο παρελθόν. Γι' αυτό γίνεται και η συστηματική ανάλυση των υδάτων μας από πιστοποιημένο ίδρυμα από το 2011, κάτι που δεν είχε γίνει από τους προηγούμενους δήμους και γιατί λόγω οικονομικών δυσχερειών, είχαν διακοπεί οι δειγματοληψίες, αλλά και γιατί δεν είχαν γίνει ποτέ αναλύσεις σε αυτή την περιοχή για βαρέα μέταλλα και. τοξικές ουσίες. Εμείς πέρα από τις φυσικοχημικές και τις μικροβιολογικές αναλύσεις, έχουμε προχωρήσει συστηματικά και στις αναλύσεις για όλα τα βαρέα μέταλλα και τις τοξικές ουσίες.... Διαχρονικά δεν αντιμετωπίζαμε κανένα πρόβλημα. Όπου εντοπίσαμε σίδηρο και μαγγάνιο, έχουν προχωρήσει έργα μέσω του ΕΣΠΑ για την αποσιδήρωση και την απομμαγανοποίηση της περιοχής μας. Τον Αύγουστο, είχαμε ένδειξη από μια γεώτρηση ότι έχει επιβαρυμένη παρουσία αρσενικού πάνω από την ανώτατη παραμετρική τιμή. Να θυμίσω ότι δεν ήταν καθόλου ανησυχητικό το ζήτημα, διότι ήταν περίπου 20 μικρογραμμάρια ανά λίτρο, όταν μέχρι το 2003 το όριο στην Ευρώπη ήταν 50 μικρογραμμάρια ανά λίτρο και είχε δοθεί παράταση το όριο να είναι 30 μικρογραμμάρια μέχρι το 2007 και το όριο είναι 10. Εμείς είχαμε λοιπόν μέσα στον Αύγουστο την τιμή των 20 μικρογραμμαρίων, αλλά ακόμα και αυτή ήταν κάτω από το όριο των 30 που ήταν πριν από μερικά χρόνια και πολύ πιο κάτω από αυτό των 50 που είχαμε μέχρι το 2003. Καλέσαμε άμεσα λαϊκή συνέλευση επί τούτου».

Δημοσιογράφος: Άρα δεν ισχύει η απόκρυψη που ισχυρίζεται ο κ. Καμμένος.

Χ. Πάχτας: «Όχι. Έχει όλη τη χρονική άνεση να δικαιολογήσει όλα αυτά μπροστά στη δικαιοσύνη. Εμείς κάναμε αμέσως δεύτερη δειγματοληψία για να το επιβεβαιώσουμε και κάναμε λαϊκή συνέλευση στο χωριό για να ενημερώσουμε για την κατάσταση. Δεν ήταν κάτι ανησυχητικό, διότι η παραμετρική τιμή ήταν κατώτερη από αυτή που είχαμε μέχρι το 2003 και το 2005. Για προληπτικούς λόγους, όμως, έπρεπε να ενημερώσουμε τους καταναλωτές και αυτό κάναμε. Παράλληλα, κινήσαμε όλες τις διαδικασίες και αυτή τη στιγμή που μιλάμε ήδη έχουμε αποκαταστήσει την καθαρότητα του νερού κάτω από τη παραμετρική τιμή των 10 μικρογραμμαρίων, αξιοποιώντας άλλες πηγές και γεωτρήσεις που υπάρχουν στην περιοχή. Έτσι το νερό πλέον ρέει κανονικά στο δίκτυο μας και είναι απολύτως συμβατό με την κατώτατη παραμετρική τιμή που ισχύει για το αρσενικό. Όλες οι υπόλοιπες φυσικοχημικές και μικροβιολογικές αναλύσεις για βαρέα μέταλλα και τοξικές ουσίες ήταν πεντακάθαρες. Επειδή θέλουμε όλοι να γνωρίζουν τι συμβαίνει, γι' αυτό κάνουμε και αυτές τις μετρήσεις. Πριν δεν είχε ποτέ μέτρηση στην περιοχή για βαρέα μέταλλα και τοξικές ουσίες. Οι φυσικοχημικές αναλύσεις είχαν σταματήσει από τα μέσα του 2009, λόγω οικονομικών δυσχερειών του δήμου».

Δημοσιογράφος: Εδώ καλύπτεται η πραγματολογική πλευρά. Παραμένει όμως αυτό που σοκάρει και επιμένω σε αυτό. Είναι η δημόσια πρόσκληση πολιτών από πολιτικό αρχηγό, να "λιντσαριστεί" εκλεγμένος δήμαρχος. Δεν ενδιαφέρει με ποια δικαιολογία. Και όλο αυτό σε ένα κλίμα... μπαίνουμε σε μια ατμόσφαιρα εμφυλιοπολεμική. Όταν είναι γνωστό ότι βιώνουμε έναν εξαιρετικά δύσκολο Σεπτέμβριο, το φθινόπωρο και ο χειμώνας αναμένονται πολύ δύσκολα από κοινωνική, οικονομική και πολιτική άποψη και νομίζω ότι καθήκον κάθε πολιτικής ηγεσίας είναι αν όχι να αποτρέψει αυτό το εμφυλιοπολεμικό κλίμα, τουλάχιστον να προσπαθήσει να ρίξει τους τόνους...

Χ. Πάχτας: «Σαφώς είναι τεράστιο πολιτικό, ηθικό και νομικό ατόπημα. Όμως το κάνει απέναντι σε έναν πολίτη, ο οποίος είναι στοχοποιημένος από όλους αυτούς που αντιδρούν σε μια μεταλλευτική δραστηριότητα στην περιοχή που υπάρχει εδώ και εκατοντάδες χιλιάδες χρόνια, για την οποία έχει αποφασίσει η πολιτεία και για την οποία το Συμβούλιο της Επικρατείας, το Ανώτατο Δικαστήριο της χώρας μας έχει απαντήσει σε όλα τα ερωτήματα και τους προβληματισμούς που έχουν καταθέσει οι πολίτες της κοινωνίας μας και στα οποία συμφωνεί η πλειοψηφία της τοπικής κοινωνίας. Εμείς εκλεχθήκαμε από μια τοπική κοινωνία που έχει σαφή προσανατολισμό. Δεν εκλεχθήκαμε από κανέναν κ. Καμμένο. Πιστεύουμε ότι αυτός ο τόπος μας χωράει όλους και μπορούν να συνυπάρξουν όλες οι δραστηριότητες. Επιτέλους, αυτή η χώρα μπορεί να γίνει παραγωγική, να σταθεί στα πόδια της και να υπάρξει ανάπτυξη, για πολλούς λόγους. Όχι μόνο για να υπάρχουν θέσεις εργασίας, αλλά κυρίως για την προστασία του περιβάλλοντος στην περιοχή μας. Πρέπει να αποκατασταθεί το εδώ και εκατοντάδες χρόνια επιβαρυμένο περιβάλλον, καθώς δεν υπήρχαν περιβαλλοντολογικοί όροι. Η επένδυση αυτή οφείλει σήμερα να αποκαταστήσει το επιβαρυμένο περιβάλλον... Ήδη τα όξινα νερά που ταλαιπωρούν την περιοχή μας εδώ και δεκαετίες, εξαφανίζονται. Αναφέρομαι λοιπόν στο περιβαλλοντολογικό κομμάτι, για να καταλάβετε το μέγεθος της παραπληροφόρησης και του εμπαιγμού που γίνονται στην περιοχή μας. Και ο κ. Καμμένος είναι ένας από αυτούς τους πολιτικούς που δυστυχώς δεν τολμούν να πουν την αλήθεια. Έχει παρασυρθεί και αυτός, όπως και άλλοι πολιτικοί προς την κατεύθυνση άρνησης αυτής της επένδυσης και προσπαθεί με χίλιους δύο τρόπους να βρει πολιτικό πάτημα και ερέθισμα για να δικαιώσει τις επιλογές του... Θα υπάρξουν συνέπειες, διότι μου έχουν πυρπολήσει το αυτοκίνητο, το δημοτικό συμβούλιο δεν μπορεί να συνεδριάσει εδώ και ενάμιση χρόνο και τον Μάρτιο του 2012 πήγαν να κάψουν ζωντανούς τους δημοτικούς συμβούλους. Η δικογραφία είναι σε εξέλιξη... Έχουμε πολιτικούς αρχηγούς, σαν τον κ. Καμμένο, να συνεχίζουν να "πυρπολούν" αυτές τις εγκληματικές οργανώσεις και να τους δίνουν τροφή. Πιστεύω ότι ίσως χρειάζεται να παρέμβει και ο εισαγγελέας».

«ΑΘΗΝΑ 9.84» - ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
Keywords
Τυχαία Θέματα