Ο Χ. Πισσαρίδης στον ΑΘΗΝΑ984

Ο οικονομολόγος και νομπελίστας, Χριστόφορος Πισσαρίδης, μίλησε το Σάββατο 13 Οκτωβρίου, στον «ΑΘΗΝΑ 9.84» και τον Φοίβο Καρζή.

Μεταξύ άλλων, είπε:

* Για την μείωση του κατώτατου μισθού:


«Εκεί που έχει φτάσει  ο κατώτατος μισθός στην Ελλάδα, δεν  έχει νόημα  περαιτέρω μείωσή του. Ένας κατώτατος μισθός στο 45% - 50% του μέσου όρου μισθού, δεν βλάπτει την οικονομία. Αν ήταν πάνω από το 60% - 70%, θα έλεγα "εντάξει, να πέσει στο 20%". Στην Ελλάδα

είναι κάτω από το 50% του μέσου όρου, όπως έχω διαβάσει τελευταία. Επομένως, περισσότερη πίεση για μείωση του κατώτατου μισθού, δεν θα έχει θετική επίδραση στη μείωση της ανεργίας.
Στην Ελλάδα έχουμε προχωρήσει πολύ στα μέτρα που αφορούν τους μισθούς και τις εργασιακές σχέσεις. Τώρα χρειάζεται να κοιτάξουμε την άλλη πλευρά της αγοράς, τα επενδυτικά μέτρα, που θα δημιουργήσουν θέσεις εργασίας».
 

    * Για την κρίση:     

       
«Δεν πιστεύω πως απλώς μια μεταρρύθμιση θα βγάλει την Ελλάδα από την κρίση. Η μεταρρύθμιση χρειάζεται για να αναπτυχθεί η οικονομία της Ελλάδας, αφού βγει από την κρίση και για να μην οδηγηθεί σε μια νέα.
Τα μέτρα λιτότητας έχουν προχωρήσει υπέρ το δέον και ο λόγος είναι ότι οι προβλέψεις ήταν πολύ πιο αισιόδοξες από το αποτέλεσμα. Αφού αυτό δεν έχει γίνει, θα πρέπει και εμείς να ξανακοιτάξουμε τα μέτρα και να αναρωτηθούμε "είναι αυτό το κατάλληλο πακέτο, τώρα που βλέπουμε τη νέα πραγματικότητα στην ευρωπαϊκή, ελληνική και παγκόσμια οικονομία;". Η απάντηση που θα έδινα εγώ είναι πως δεν είναι το κατάλληλο πακέτο, πλέον. Με βάση καθαρά οικονομικά κριτήρια, θα έλεγα: "κύριοι της Τρόικα κάνατε λάθος στις προβλέψεις για την οικονομία". Να πάμε πίσω και να πούμε -τώρα που βλέπουμε μια νέα πραγματικότητα-, τι μέτρα θα μπορέσουμε να εφαρμόσουμε. Και αυτό θα έπρεπε να το είχαμε καταλάβει, αλλά δυστυχώς δεν το είδε η Τρόικα και δεν την πίεσε κανένας σε αυτόν τον τομέα. Συζητούσαμε περισσότερο για πολιτικά θέματα. Πιστεύω πως αν πάμε στην Τρόικα και τα πούμε αυτά, πολύ πιθανόν να τα δεχτεί».

«ΑΘΗΝΑ 9.84» - ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
Keywords
Τυχαία Θέματα