Ο Χ. Στυλιανίδης στον ΑΘΗΝΑ984

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της Κύπρου, Χρήστος Στυλιανίδης, μίλησε στις 9/2 στον «ΑΘΗΝΑ 9.84» και τον Βασίλη Πάικο.

Μεταξύ άλλων, είπε:

* Για το ραντεβού Αναστασιάδη - 'Ερογλου που έχει οριστεί για την Τρίτη:

«Ουσιαστικά την Τρίτη με την συνάντηση των κκ Αναστασιάδη και Έρογλου, των ηγετών των δύο κοινοτήτων, θα έχουμε την τυπική επικύρωση ενός κοινού ανακοινωθέντος, μιας κοινής διακήρυξης. Αφού έχουμε στα χέρια μας το προσχέδιο, αντιλαμβάνεστε ότι ήταν μια έντονη απαίτηση του κου Αναστασιάδη

για να ξεκινήσουμε όντως έναν ουσιαστικό διάλογο. Η τουρκοκυπριακή πλευρά ουσιαστικά δεν ήθελε ένα τέτοιο κοινό ανακοινωθέν, αλλά ήθελε να ξεκινήσουμε από εκεί που είχαμε σταματήσει».

Δημοσιογράφος: Είναι θετικό το ότι το δέχτηκε η τουρκοκυπριακή πλευρά καθώς και το σύνολο των κομμάτων των Tουρκοκυπρίων, έτσι;

Χ. Στυλιανίδης: «Φαίνεται ότι υπήρξε παρέμβαση και εκ μέρους της Άγκυρας, τουυλάχιστον προς την πλευρά του κου Έρογλου και των αδιάλλακτων, ώστε να γίνει δεκτό αυτό το κοινό ανακοινωθέν. Είναι η πρώτη φορά που προσδιορίζεται τόσο σωστά και εποικοδομητικά η βάση της διαπραγμάτευσης και την ίδια στιγμή, εξυπηρετούνται οι έγνοιες και οι ανησυχίες των Ελληνοκυπρίων και των Τουρκοκυπρίων».

Δημοσιογράφος: Το ότι πρόκειται για τη βάση της διαπραγμάτευσης να το εντοπίσουμε στο ότι είναι αναγνωρίζει μια κυριαρχία, μια ιθαγένεια, μια διεθνής εκπροσώπηση του κράτους;

Χ. Στυλιανίδης: «Αυτά είναι τα περιβόητα σύμβολα. Είναι πολύ σημαντικό το ότι περιγράφονται με ξεκάθαρο τρόπο και την ίδια στιγμή, είναι ξεκάθαρα και τα θέματα που αφορούν την εφαρμογή του ευρωπαϊκού κεκτημένου σε όλη την επικράτεια. Επιπλέον, είναι πολύ σημαντικό το ότι απαγορεύεται η όποια ένωση ή απόσχιση οποιουδήποτε τμήματος. Πρώτη φορά καταγράφεται σε τέτοιου είδους κείμενο μία τέτοια διατύπωση, ειδικά αυτή την περίοδο, που έχουμε τα φαινόμενα Καταλονίας, Σκωτίας κ.λπ.».

Δημοσιογράφος: Να περιμένουμε κάποιο διάγγελμα από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, τον κ. Αναστασιάδη;

Χ. Στυλιανίδης: «Ναι. Πιθανόν την Τρίτη το βράδυ ή την Τετάρτη. Εξαρτάται από τις εξελίξεις. Μετά τη συνάντηση, θα υπάρξει από την πλευρά της Κυπριακής Δημοκρατίας, ένα διάγγελμα και διακαναλική συνέντευξη, με την παρουσία δημοσιογράφων».

Δημοσιογράφος: Φαίνεται ότι επισπεύθησαν όλα, κάτω από την πίεση των Αμερικανών και φαίνεται επίσης ότι υπήρξε πιθανώς απουσία του ΟΗΕ. Δεν θεωρώ ότι αυτό είναι υποχρεωτικά αρνητικό, αλλά σας ρωτώ αν είναι έτσι.
Χ. Στυλιανίδης: «Δεν είναι ακριβώς έτσι. Είναι γεγονός ότι υπάρχει ένα έντονο διεθνές ενδιαφέρον. Όχι μόνο αμερικανικό. Σίγουρα οι Αμερικανοί είχαν μεγαλύτερη πρωτοβουλία κινήσεων, αλλά υπήρξε ενδιαφέρον και από την πλευρά της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Και θα φανεί τις επόμενες μέρες, γιατί υπάρχει σοβαρό ενδεχόμενο να έχουμε και δήλωση για αναβάθμιση της εμπλοκής της Ευρωπαϊκής Ένωσης στη διαδικασία της διαπραγμάτευση, πέραν της τυπικής. Την ίδια στιγμή, δεν πρέπει να ξεχνάμε τις μεγάλες γεωπολιτικές αλλαγές που έχουν γίνει στην περιοχή και σχετίζονται με την ενέργεια και τις πολύ σοβαρές εξελίξεις στη Μέση Ανατολή. Αναζητείται από την Δύση μια νέα σταθερότητα και η Κύπρος έχει καταλυτικό ρόλο, ο οποίος θα αναβαθμιστεί ακόμα περισσότερο, εάν υπάρξει σταθερότητα, με μια λύση του Κυπριακού. Αυτό είναι και το μεγάλο στοίχημα, εάν η Κύπρος και η Ελλάδα -θα έλεγα-, θα μπουν σε αυτό το παιχνίδι, με στόχο να κερδίσουν ή θα μείνουν έξω με μια λογική απομονωτισμού, που θα οδηγήσει σε μια περιθωριοποίηση. Γιατί οι εξελίξεις τρέχουν. Δεν μπορείς να μένεις εκτός γεγονότων».

Δημοσιογράφος: Είναι εξαιρετικά θετικό ότι το δεύτερο μεγάλο κόμμα στην Κύπρο, το ΑΚΕΛ, στηρίζει αυτή την πρωτοβουλία. Το ΔΗΚΟ, η ΕΔΕΚ και το ΕΥΡΩΚΟ δεν στηρίζουν για την ώρα... Τι προβλέπετε;

Χ. Στυλιανίδης: «Τα δύο μεγάλα κόμματα, που αντιστοιχούν σ' ένα πολύ μεγάλο ποσοστό του εκλογικού σώματος, στηρίζουν αυτή την πρωτοβουλία. Είναι γεγονός ότι έχουμε έντονες αντιδράσεις από την πλευρά του Δημοκρατικού Κόμματος, που είναι και συγκυβερνόν κόμμα και ελπίζουμε να μην έχουμε κυβερνητική κρίση. Ο κ. Λακοτρύπης μάλιστα, ο οποίος προέρχεται από το ΔΗΚΟ, έκανε μια σοφή δήλωση. Είπε ότι "αυτή την ώρα που η Κύπρος βρίσκεται σε πρόγραμμα μνημονίου, αποδεικνύει στην πράξη, με θετικές αξιολογήσεις, ότι επανακτά αξιοπιστία και το διεθνές κύρος που χρειάζεται. Δεν χρειαζόμαστε κυβερνητική κρίση, αλλά κυβερνητική σταθερότητα"».

Και πρόσθεσε: «Είναι αυτό που είπε και ο πρωθυπουργός της Ελλάδας προχθές και είχε δίκιο. Δεν είναι ώρα τώρα, έστω και αν υπάρχουν διαφωνίες, να μπούμε σε λογική διχαστικού κλίματος, ειδικά για θέματα που ξεκινούν τώρα».

Δημοσιογράφος: Μπορείτε να μας δώσετε, κατά προσέγγιση, ένα χρονοδιάγραμμα; Πόσο καιρό νομίζετε ότι μπορεί να συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις;

Χ. Στυλιανίδης: «Νομίζω θα ήταν παρακινδυνευμένο και αφελές, γνωρίζοντας την ιστορία του Κυπριακού, να οριοθετήσει κάποιος χρονοδιάγραμμα, σε μια λογική εκβιασμού. Εκτιμώ ότι υπάρχουν πολύ σοβαρά θέματα που πρέπει να τύχουν διαπραγμάτευσης, κακά τα ψέματα. Ο χρόνος έχει δημιουργήσει δυστυχώς σοβαρά τετελεσμένα στα θέματα του εδάφους, ειδικά των περιουσιών... Ενδεχομένως να μπούμε και σε μια καινούρια προσέγγιση, που έχει σχέση με μια λογική ισχυρού κοινού κράτους, σε ό,τι αφορά τη διεθνή εκπροσώπηση της χώρας, αλλά την ίδια στιγμή, με τη λογική ότι και στην Ευρωπαϊκή Ένωση έχουμε τη λεγόμενη αποκέντρωση, αντιλαμβάνεστε ότι χρειάζεται πολύς χρόνος... Το βασικό είναι ότι μπαίνουμε στη διαπραγμάτευση και δεν υπάρχει το αδιέξοδο. Την ίδια στιγμή από πλευράς Προέδρου της Δημοκρατίας, υπάρχει μια επιμονή στα θέματα των μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης, προεξάρχοντος του θέματος της Αμμοχώστου. Είναι θέματα που θα επιταχύνουν και θα δίνουν δυναμική στο διάλογο. Θεωρώ όμως ότι δεν μπορούμε να μιλάμε για μια λογική λίγων μηνών, αλλά ούτε και για μια λογική χρόνων».

Δημοσιογράφος: Και βεβαίως η διαπραγμάτευση θα γίνει υπό την αιγίδα του ΟΗΕ...

Χ. Στυλιανίδης: «Θα έχουμε και τους διαπραγματευτές. Υπάρχει το νέο στοιχείο, το οποίο πάλι ήταν απαίτηση του κου Αναστασιάδη. Είναι καλύτερα να ισχύει το καθεστώς του διαπραγματευτή και όπου υπάρχει πρόβλημα να επεμβαίνουν οι ηγέτες των δύο κοινοτήτων. Αποτέλεσε και απαίτηση, αυτός ο διαπραγματευτής να μιλάει κατευθείαν με την Άγκυρα και ο αντίστοιχος Τουρκοκύπριος με την Αθήνα βέβαια».

Δημοσιογράφος: Ο Τουρκοκύπριος διαπραγματευτής άλλαξε, έτσι;

Χ. Στυλιανίδης: «Ναι, ακριβώς. Και αυτό δείχνει ότι είναι πιο διαλλακτική περίπτωση. Υπάρχει αυτό το έντονο διεθνές ενδιαφέρον και οι ενδείξεις από πλευράς Τουρκίας -που είναι ο κρίσιμος συνομιλητής-, είναι πολύ διαφορετικές, για λόγους που έχουν σχέση με τα νέα δεδομένα στην περιοχή και κυρίως την επιβεβαίωση του δυτικού προσανατολισμού της Τουρκίας, μετά τις παλινωδίες στη Μέση Ανατολή που απέτυχαν».

«ΑΘΗΝΑ 9.84» - ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

Keywords
Τυχαία Θέματα