Ο Χρ. Μαρκογιαννάκης στον ΑΘΗΝΑ984

Ο κ. Χρήστος Μαρκογιαννάκης, πρώην υπουργός Δημόσιας Τάξης, βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας και αντιπρόεδρος της Βουλής, μίλησε στις 21/1 στον «ΑΘΗΝΑ 9.84» και τη Νόνη Καραγιάννη.

Μεταξύ άλλων, είπε:

* Για την βομβιστική επίθεση στο εμπορικό κέντρο Mall:

«Πρόκειται για αναβίωση της τυφλής βίας. Τώρα κάνω κάποιες σκέψεις και συνδυάζω τα γεγονότα. Όταν ήμουν στο υπουργείο, υπήρχε η πεποίθηση των στελεχών της αντιτρομοκρατικής αλλά και της

ηγεσίας ότι ο ομφάλιος λώρος Εξαρχείων - τρομοκρατίας και κοινού εγκλήματος ήταν υπαρκτός. Υπήρχε η υπόνοια ότι κάποιες τρομοκρατικές οργανώσεις ήταν τα ίδια πρόσωπα με διαφορετικό όνομα, για παράδειγμα, δηλαδή, ότι οι Πυρήνες της Φωτιάς και η Σέχτα Επαναστατών ήταν οι ίδιοι οι οποίοι εμφανίζονταν με διαφορετικό προσωπείο. Οι Πυρήνες της Φωτιάς χρησιμοποιούσαν τις κατσαρόλες, η Σέχτα Επαναστατών το καλάσνικοφ. Συνειρμοί με τη σημερινή πραγματικότητα γίνονται στο μυαλό του καθενός...».

Δημοσιογράφος: Εκτιμάτε ότι υπάρχει διασύνδεση ποινικού εγκλήματος και τρομοκρατίας;

Χ. Μαρκογιαννάκης: «Είπα προηγουμένως ότι υπήρξε αυτή η εκτίμηση... Ήταν άλλος και ο οπλισμός ο οποίος χρησιμοποιείτο...».

Δημοσιογράφος: Γιατί θεωρείτε ότι επιλέχτηκε το εμπορικό κέντρο Mall;

Χ. Μαρκογιαννάκης: «Δεν ξέρω αν γυρίζουμε στην εποχή του '80, που είχαμε στοχεύσεις μεγάλων καταστημάτων. Η αντιτρομοκρατική υπηρεσία και η αστυνομία θα δώσουν απάντηση σε αυτό το ερώτημα... Οι παλιές οργανώσεις οι οποίες φαίνονταν ότι έχουν εξαρθρωθεί, δηλαδή Επαναστατικός Αγώνας, Πυρήνες της Φωτιάς, έχω την αίσθηση ότι πρέπει να έχουν κάποια υπολείμματα τα οποία δεν αποκλείεται να "αναζωπυρώνουν" τη στρατολόγηση νέων μελών...».

Σε άλλο σημείο είπε: «Το πολιτικό σύστημα δεν επέτρεψε να έχουν θεσμοθετηθεί κάποια πράγματα τα οποία πιστεύω πως θα διευκόλυναν την αποκάλυψη των δραστών και την αυστηρότερη τιμωρία τους. Για παράδειγμα, δεν υπάρχει μια βάση DNA, δηλαδή να βρεθεί μια τρίχα, μια σταγόνα αίματος, ιδρώτας, αποτσίγαρο και να αποθηκευτούν ως στοιχεία... Μπορεί κάτι τέτοιο να μην συμβάλλει άμεσα στην αποκάλυψη ενός δράστη, αλλά όταν μείνει στο αρχείο και συγκρίνεται στο μέλλον με άλλα που θα βρεθούν, έχουμε μια διαφορετική κατάσταση... Δεν έχουμε βάση DNA, δεν έχουμε βάση αποτυπωμάτων συνολικά του πληθυσμού...».

Δημοσιογράφος: Όταν λέτε ότι το πολιτικό σύστημα δεν επέτρεψε, τι εννοείτε;

Χ. Μαρκογιαννάκης: «Υπήρχαν φωνές μέσα στο κοινοβούλιο οι οποίες ενίοτε μπορεί να ήταν μειοψηφία, αλλά ήταν τόσο δυνατές και τέτοια η συμπαράσταση απ' έξω από το κοινοβούλιο, που δεν επέτρεπαν τη θεσμοθέτηση νόμων οι οποίοι θα βοηθούσαν σε αυτά που είπα προηγουμένως... Υπήρχαν απίστευτες αντιδράσεις. Μπορεί να ήταν μειοψηφία εκείνοι που υποστήριζαν στη Βουλή τα αντίθετα, απ' έξω όμως ένα ολόκληρο σύστημα που πήρε μαζί του και μερίδα του Τύπου, ξεσηκώθηκε...».

Δημοσιογράφος: Απ' το πολιτικό χώρο;

Χ. Μαρκογιαννάκης: «Οι λεγόμενοι προοδευτικοί, ας μη πηγαίνουμε σε εξειδικεύσεις, οι οποίοι εκτιμούν με λάθος τρόπο τον προοδευτισμό και τι είναι η πρόοδος...».

* Για την προκαταρκτική επιτροπή:

«Ήδη έχουν ξεκινήσει κάποιοι να λένε ή να γράφουν ότι αναζητούνται βουλευτές και οι οποίοι θα είναι ο "αντί- τάδε" και ο "αντί- τάδε" για να έχουμε δυο κουβέντες μέσα στη Βουλή, συγκρούσεις, κ.λπ.. Δεν έχω σκοπό να προεδρεύσω μιας επιτροπής η οποία θα μεταβληθεί σε αρένα. Θέλω να ανακαλύψουμε την αλήθεια, με ηρεμία, ψυχραιμία και στοχεύοντας στο να ικανοποιήσουμε και την κοινωνία η οποία περιμένει. Εάν διαπιστώσω ότι κάποιοι στοχεύουν σ' αυτό που είπα προηγουμένως, θα με συγχωρήσετε, αλλά εγώ γνωρίζω τον κανονισμό και έχω θέληση να τον εφαρμόσω, όπως τον εφαρμόζω όταν προεδρεύω στο κοινοβούλιο».

«ΑΘΗΝΑ 9.84» - ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
Keywords
Τυχαία Θέματα