Ο Χρ. Πρωτόπαπας στον ΑΘΗΝΑ984

Ο Χρήστος Πρωτόπαπας, μέλος της επιτροπής του ΠαΣοΚ για την παρακολούθηση του κυβερνητικού έργου, μίλησε στις 4/12 στον «ΑΘΗΝΑ 9.84» και τη Νόνη Καραγιάννη.

Μεταξύ άλλων είπε:

* "Το χαρτί του Γκ. Χαρδούβελη είναι το όριό μας":

«Η κυβερνητική πλειοψηφία φτάνει στο όριό της με το πολυσέλιδο χαρτί που στείλαμε, δια του κ. Χαρδούβελη, την Κυριακή, στην Τρόικα, που περιλαμβάνει την ανάλυση των προτάσεών μας. Εκτιμώ ότι αυτό
είναι το όριό μας. Μπορούμε, λοιπόν, να συζητήσουμε το χαρτί, το μνημόνιο αυτό, τη δική μας πρόταση -ας το πω έτσι-, αλλά, δεν νομίζω ότι μπορούμε να προσθέσουμε άλλα δημοσιονομικά μέτρα ή άλλα μέτρα γενικώς...».

* "Θέλουν να δέσουν χειροπόδαρα εμάς και οποιαδήποτε επόμενη κυβέρνηση":

«Το βασικό τους ζήτημα είναι ότι δεν ξέρουν αν αυτοί με τους οποίους συζητούν -λόγω της πολιτικής αστάθειας, εξαιτίας της εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας-, θα είναι στην εξουσία, ώστε να ισχύσουν τα συμπεφωνημένα και μετά από τρεις μήνες. Και επειδή, όπως διακηρύσσουν, δεν ενδιαφέρονται για κόμματα και κυβερνήσεις -εγώ φοβάμαι και για λαούς-, σου λέει "ή θα τους δέσουμε αυτούς χειροπόδαρα, όπως το αντιλαμβανόμαστε εμείς και θα δημιουργήσουμε μια φάση, ώστε μετά από τρεις μήνες, εάν ο ελληνικός λαός ψηφίσει κάποιον άλλον, να τον έχουμε και αυτόν δεμένο χειροπόδαρα". Αυτό πάνε και κάνουν. Αυτή είναι η πραγματική αιτία της σκλήρυνσης».

* "Όχι πάση θυσία συμφωνία":

«Η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να μείνει σταθερή στις απόψεις της. Είμαι φανατικά υπέρ της συμφωνίας, αλλά όχι πάση θυσία. Διότι, ο ελληνικός λαός δεν σηκώνει άλλες θυσίες. Έχουμε φτάσει και φοβάμαι ότι ξεπερνούμε, συνειδητά, τα όρια. Δεν μπορεί να πάμε πέρα από το χαρτί που έστειλε ο κ. Χαρδούβελης».

Δημοσιογράφος: Όλες οι πληροφορίες που υπάρχουν από τις Βρυξέλλες, μιλούν για μια παράταση, το λιγότερο 6 μηνών. Η ελληνική κυβέρνηση μιλάει για μια "τεχνική" παράταση, 3- 4 εβδομάδων, όπως είχε δηλώσει ο κ. Βενιζέλος...

Χρ. Πρωτόπαπας: «Ναι. Αυτό θα γίνει, βεβαίως, εάν προχωρήσουν οι διαπραγματεύσεις».

Δημοσιογράφος: Εάν δεν προχωρήσουν;

Χρ. Πρωτόπαπας: «Πάμε σε άλλη συζήτηση».

Δημοσιογράφος: Ποιο μπορεί να είναι το πλαίσιο αυτής της συζήτησης;

Χρ. Πρωτόπαπας: «Δεν ξέρω. Ακόμα είναι πολύ νωρίς, για να το συζητήσουμε αυτό. Θεωρώ ότι είναι και λάθος διαπραγματευτικό. Εγώ μπορεί να έχω τις προσωπικές ή κομματικές σκέψεις μου, αλλά θα ήταν λάθος να τις συζητάω στον αέρα. Πρέπει να μείνω στην πραγματική επιδίωξη μιας συμφωνίας. Αν είναι, λοιπόν, να έρθει σε μια εβδομάδα η Τρόικα, ο ένας μήνας φτάνει. Να το πω πολύ σαφώς. Εάν είναι η Τρόικα να έρθει σε μια εβδομάδα, δέκα μέρες από σήμερα, ο ένας μήνας φτάνει. Εάν πάμε σε άλλες παραδοχές, το ξανασυζητάμε...
Δεν βλέπω λόγο πρόωρων εκλογών, αυτή την στιγμή, μέσα σε μια δύσκολη διαπραγμάτευση. Εάν αύριο πάνε όλα καλά και κλείσει και αυτό, τότε να το συζητήσουμε. Αλλά αυτή την στιγμή, εν μέσω διαπραγμάτευσης, να αντιμετωπίζουμε σενάριο πρόωρων εκλογών, όχι δεν αντιμετωπίζουμε. Είναι διαφορετικό να με ρωτούσατε, αν θα ήθελα να είχαμε λύσει την εκκρεμότητα. Θα ήθελα να την είχαμε λύσει και αυτό λέει πολλά».

* Για συναίνεση - ενδεχόμενη πρωτοβουλία ενημέρωσης ή κατ' ιδίαν συναντήσεων πολιτικών αρχηγών με Α. Σαμαρά - Ευ. Βενιζέλο:

«Πρέπει να επιδιώκουμε, συνεχώς, να ενημερώνουμε την αντιπολίτευση. Το θέμα είναι ότι και η αξιωματική αντιπολίτευση, τουλάχιστον, θα πρέπει σε αυτή την ιδιαίτερα κρίσιμη φάση -έχω κάποια αισιόδοξα σημάδια από ό,τι βλέπω, για να μην είμαι και άδικος-, να σταματήσει αυτόν τον τζόγο πάνω στις πρόωρες εκλογές. Αυτό το κλίμα αστάθειας δίνει επιχειρήματα στον αντίπαλο. Δηλαδή, σου λέει ο άλλος "και τώρα τι να πάω να συμφωνήσω, άμα είναι να τους μπλοκάρει ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α., με τον Καμμένο, στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και να έχω εκλογές τον Φεβρουάριο; Ωραία, ας περιμένουμε τον Φλεβάρη". Αυτό θα σου πει ένας κακόπιστος διαπραγματευτής...».

Δημοσιογράφος: Τότε γιατί δεν εξετάζει η κυβέρνηση το ενδεχόμενο επίσπευσης της προεδρικής εκλογής, προκειμένου και οι βουλευτές να αποσαφηνίσουν τις προθέσεις τους και να υπάρχει ένα πιο καθαρό τοπίο πολύ νωρίτερα;

Χρ. Πρωτόπαπας: «Η απάντηση είναι σαφής και αφήνει και άλλα ενδεχόμενα. Αν είναι να έρθει η Τρόικα σε μια εβδομάδα, εντός δέκα ημερών, προτιμούμε να περιμένουμε να έρθει η Τρόικα, για να κλείσουμε αυτό το πεδίο, να ξέρουμε πού πατάμε και πού βρισκόμαστε. Με βάση αυτά, θα μπορέσω να σας απαντήσω και αργότερα. Αυτό προέχει αυτή την στιγμή. Να ξεκαθαριστούν οι σχέσεις με την Τρόικα και να επιδιωχθεί η συμφωνία».

«ΑΘΗΝΑ 9.84» - ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
Keywords
Τυχαία Θέματα