Ο Δ. Καιρίδης στον ΑΘΗΝΑ984

Ο αναπληρωτής καθηγητής Διεθνών Σχέσεων στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, Δημήτρης Καιρίδης, μίλησε στις 5/11 στον «ΑΘΗΝΑ 9.84» και τη Νόνη Καραγιάννη.

Μεταξύ άλλων είπε:

* Για τις αμερικανικές εκλογές:

«Η ήττα του Ομπάμα οφείλεται σε μια σειρά από λόγους. Πρώτον, είναι φυσιολογικό στο μέσον της δεύτερης προεδρικής θητείας να υπάρχει κόπωση και φθορά για το κυβερνών κόμμα... Δεύτερον, παρά το γεγονός ότι τα
λογιστικά δεδομένα στην Αμερική ευημερούν και θα μας έκαναν ευτυχισμένους εδώ στην Ευρώπη, η μικρομεσαία τάξη εκεί αισθάνεται πολύ πιεσμένη... Το σοκ για τους Δημοκρατικούς ήρθε και από τη Βόρεια Καρολίνα, που θεωρούσαν ότι θα μπορούσαν να την έχουν κρατήσει. Τελικά τίποτα δεν τους βγήκε. Χτες ήταν μια πολύ κακή βραδιά... Όλοι περίμεναν ότι θα ήταν μια δύσκολη βραδιά, ότι ο πρόεδρος Ομπάμα θα υποστεί ήττα. Δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμα η καταμέτρηση. Περιμένουμε ακόμα και άλλες πολιτείες, όπως η Αλάσκα, οπότε η ήττα φαίνεται ότι θα διευρυνθεί, ακόμα και στη Λουιζιάνα... Τρίτον, οι εκλογές στη Γερουσία γίνονται κάθε έξι χρόνια. Τα μέλη που είναι υποψήφια σε αυτές τις εκλογές είχαν εκλεγεί το 2008, όταν οι δημοκρατικοί βρίσκονταν στα πάνω τους και μια σειρά από προπύργια των Ρεπουμπλικάνων είχαν περάσει στα χέρια των Δημοκρατικών, όπως η Βόρεια Καρολίνα και όλος ο Νότος... Το 2008 οι Δημοκρατικοί είχαν κερδίσει πολύ πάνω από τις παραδοσιακές τους δυνάμεις... Οι Δημοκρατικοί πίστευαν ότι θα μπορούσαν να κινητοποιήσουν την παραδοσιακή εκλογική τους πελατεία (σ. σ. γυναίκες, μαύρους και ισπανόφωνους), μέσω των social media, όπως και στο παρελθόν. Ωστόσο, αυτό δεν έγινε, διότι στις ενδιάμεσες εκλογές, κινητοποιήθηκαν κυρίως οι φανατικοί της εκλογικής βάσης των Ρεπουμπλικάνων, ειδικά στο Νότο... Δημογραφικά οι Ρεπουμπλικάνοι έχουν ένα μειονέκτημα μακροπρόθεσμα, καθώς η Αμερική συνεχώς "σκουραίνει", αυξάνεται η ψήφος των ισπανόφωνων, όπως και των μη λευκών. Οι Δημοκρατικοί έχουν ιστορικά κερδίσει ένα πλεονέκτημα μακροπρόθεσμα. Όταν όμως η βάση τους δεν κινητοποιείται και απέχει, καταφέρνουν οι Βόρειοι των Ρεπουμπλικάνων να κερδίσουν αυτές τις μάχες...».

Και πρόσθεσε: «Κινδυνεύουν να μπλοκαριστούν βασικές νομοθετικές προτεραιότητες του Ομπάμα. Οτιδήποτε μπορεί να περάσει ο Ομπάμα με executive order, δηλαδή με απόφαση της εκτελεστικής εξουσίας, χωρίς να χρειαστεί να περάσει από τη Γερουσία, θα το κάνει για να φανεί ισχυρός... Η μια επιλογή του Ομπάμα είναι να προσπαθήσει να συνεργαστεί με το Ρεπουμπλικανικό Κογκρέσο. Η δεύτερη είναι να αντιπαλέψει τους υπερσυντηρητικούς, κάτι που θα οδηγήσει σε πλήρη αδρανοποίηση και σε αδυναμία λήψης αποφάσεων... Εκτιμώ ότι η επιλογή του θα είναι να κάνει χρήση του executive order, που θα προκαλέσει τον εκνευρισμό των συντηρητικών... Θα προσπαθήσει να πέσει μαχόμενος, θέτοντας, δηλαδή, στην ατζέντα του 2016 τις προοδευτικές μεταρρυθμίσεις, αναφορικά με τις αμβλώσεις, τους γάμους ομοφυλοφίλων και τον κατώτατο μισθό. Το αμερικανικό σύστημα περνάει κρίση, υπάρχει πόλωση και αδυναμία σύγκλισης. Παρόλο που οι Ρεπουμπλικάνοι ελέγχουν την Γερουσία, με 53 ή 54 γερουσιαστές, χρειάζονται 60 για να περάσουν οποιονδήποτε νόμο και 66 ή 67 για να υπερκεράσουν το προεδρικό βέτο. Κατά συνέπεια, υπάρχει αυτή η ισορροπία τρόμου και η αδράνεια...».

Σε άλλο σημείο είπε: «Όλα αυτά δείχνουν ότι περίπου το 25% του αμερικανικού εκλογικού σώματος δεν αποδέχτηκε ποτέ τον Ομπάμα, θεωρώντας τον μουσουλμάνο, μαύρο κ.λπ. και αυτός είναι ο πυρήνας των ψηφοφόρων των Ρεπουμπλικάνων... Ο λαϊκισμός στην Αμερική εκφράζεται ακροδεξιά...».

«ΑΘΗΝΑ 9.84» - ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
Keywords
Τυχαία Θέματα