Ο Δ. Μάρδας στον ΑΘΗΝΑ984

Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Δημήτρης Μάρδας, μίλησε στις 10/2 στον «ΑΘΗΝΑ 9.84» και τους Νεκτάριο Νώτη και Γιάννη Παπαγεωργίου.

Μεταξύ άλλων είπε:

«Δεν έχουμε το μαχαίρι στο λαιμό (σ. σ. στη διαπραγμάτευση)... Όλοι θέλουμε να τελειώσει η διαπραγμάτευση, διότι είναι σημείο εκκίνησης των πάντων. Η οικονομία περιμένει να τελειώσει η διαπραγμάτευση για να αρχίσει να κινείται. Ο προϋπολογισμός του 2015 θα διαμορφωθεί σύμφωνα με τα όσα προβλεφθούν στη διαπραγμάτευση...».



Δημοσιογράφος: Η βάση του 1,5% πρωτογενούς πλεονάσματος και για το 2015 και για τις υπόλοιπες χρονιές είναι απολύτως εφικτή ή χρειάζονται πρόσθετες ενέργειες;

Δ. Μάρδας: «Το 2014 το πρωτογενές πλεόνασμα έκλεισε στα 2,6 δισ. -και όχι 2,9 που είπα κατά λάθος χθες-, που είναι το 1,5% του ΑΕΠ. Συζητάμε για κάτι που ήδη υφίσταται. Το 2014, όμως, το συγκεκριμένο πλεόνασμα δεν προϋπολογίζονταν για το 1,5% του ΑΕΠ, αλλά είχε σημείο εκκίνησης τα 5,3 δισ. και έφτασε στα 2,6 δισ.».

Δημοσιογράφος: Αυτά τα δεδομένα που έφτασαν στο 1,5% του ΑΕΠ -γιατί αυτός είναι ο στόχος από εδώ και πέρα-, είναι διατηρήσιμα δεδομένα;

Δ. Μάρδας: «Είναι εφικτός στόχος. Εμείς συμβάλλουμε στη διαμόρφωση στόχων, τους δίνουμε όλα τα δεδομένα για να κατανοούν που ακριβώς βρίσκονται. Γνωρίζουν πολύ καλά που βρίσκονται και από εκεί και πέρα οι στόχοι θα διαμορφωθούν κατά τη διαπραγμάτευση και σύμφωνα με αυτούς τους στόχους θα έχουμε το νέο προϋπολογισμό της χώρας, όπου θα ενσωματωθούν και οι νέες πολιτικές της χώρας. Εμείς κοστολογούμε τις νέες πολιτικές, έτσι ώστε να δούμε που βρισκόμαστε. Δεν μπορεί να χτιστεί ένας προϋπολογισμός στον αέρα... Έχουμε εντοπίσει πηγές σπατάλης και πολύ γρήγορα μερικές θα "σβήσουν". Αυτό που κάνουμε τώρα είναι γραμμή - γραμμή να βλέπουμε τον προϋπολογισμό και να δούμε τι είναι αυτό το οποίο θα μπορούσε να κοπεί ή τι είναι κάτι που "λιμνάζει" ή κάτι που δεν είναι ιδιαίτερα χρήσιμο ως δαπάνη, έτσι ώστε να συμμαζέψουμε τον προϋπολογισμό... Ψάχνουμε να δούμε που μπορούμε να συμμαζέψουμε τον προϋπολογισμό και αυτό χρειάζεται προσοχή. Δεν πρέπει να γίνει πρόχειρη δουλειά, έτσι ώστε εκεί που θα καταλήξουμε να καταλήξουμε και μην πισωγυρίσουμε. Ό,τι κόψουμε θα το κόψουμε και τέλος... Κοστολογούμε όλες τις νέες πολιτικές ανά υπουργείο και βέβαια τις "σκορπάμε" μέσα στα τέσσερα χρόνια. Δεν είναι όλα για το πρώτο εξάμηνο, για την πρώτη χρονιά... Έχουμε κάποιους στόχους για τα έσοδα, οι οποίοι δεν μπορούν εκπληρωθούν μέσα στο 2015. Θα αρχίσουν από το 2016...».

Δημοσιογράφος: Όπως, για παράδειγμα, το αφορολόγητο στις 12.000;

Δ. Μάρδας: «Το αφορολόγητο, όποιο και αν αποφασιστεί, που ανακοινώθηκε στις 12.000 δεν μπορεί να ισχύσει από τώρα, αλλά από το 2016».

Δημοσιογράφος: Ως ταμείο, ως Λογιστήριο του Κράτους, μέχρι τώρα υπήρχαν τεχνικά κλιμάκια και της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΔΝΤ με τα οποία υπήρχε συνεργασία. Συνεχίζετε να έχετε αυτού του είδους την συνεργασία με τεχνοκράτες;

Δ. Μάρδας: «Σε τεχνικό επίπεδο, υπάρχει συνεργασία από την εποχή του Αλέκου Παπαδόπουλου. Δεν γνωρίζω τι γινόταν πριν... Σε τεχνικό επίπεδο δεν είναι άσχημη συνεργασία, διότι λαμβάνουμε και μία τεχνογνωσία που σε ορισμένες περιπτώσεις δεν την έχουμε... Το οικονομικό επιμελητήριο ήδη το έχουμε μπλέξει σε μία διαδικασία -στις ληξιπρόθεσμες-, ζητήσαμε τις προτάσεις του και θα δείτε ότι μέρος των προτάσεων έχουν ενσωματωθεί στην συνολική πρόταση που θα ακουστεί».

Δημοσιογράφος: Ποια θεωρείτε καλύτερη λύση για το χρέος, πέραν της διαγραφής;

Δ. Μάρδας: «Η μία λύση που ακούστηκε, που δεν είναι ανέφικτη είναι (σ. σ. η εξυπηρέτηση του) σε συνδυασμό με την αύξηση του ΑΕΠ».

Δημοσιογράφος: Αντιλαμβάνομαι ότι ο πρώτος στόχος είναι να παραμείνουμε στο σημείο που είμαστε σήμερα. Δημοσιονομικά εννοώ...

Δ. Μάρδας: «Αυτό είναι ένα σημείο εκκίνησης κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων και θα δούμε που θα καταλήξουν οι διαπραγματεύσεις... Χωρίς επιτήρηση δεν γίνεται. Υπάρχουν ευρωπαϊκοί μηχανισμοί επιτήρησης που έχουν εισαχθεί το 2011, όχι μόνο για μας, αλλά για όλα τα κράτη της ευρωζώνης. Η επιτήρηση, η εποπτεία δεν μπορεί να μην υπάρχει... Όλοι οι προϋπολογισμοί των κρατών περνούν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή σύμφωνα με την συνθήκη του Μάαστριχτ. Δεν είναι είναι κάτι καινούργιο αυτό».

«ΑΘΗΝΑ 9.84» - ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
Keywords
Τυχαία Θέματα