Ο Δ. Παπαδημούλης στον ΑΘΗΝΑ984

Ο ευρωβουλευτής του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. και αντιπρόεδρος του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου, Δημήτρης Παπαδημούλης, μίλησε την 1/2 στον «ΑΘΗΝΑ 9.84» και τον Βασίλη Πάικο.

Μεταξύ άλλων είπε:

«Η νίκη και η κυβέρνηση του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. διευκολύνει, πιέζει, βοηθάει -ας διαλέξουν όποιο ρήμα θέλουν-, κάποιες κυβερνήσεις, όπως την ιταλική και τη γαλλική, να διαφοροποιηθούν από το δόγμα Μέρκελ. Θα χρειαστεί να κάνουν και μερικές ασκήσεις θάρρους, σαν έναν από τους "Μήτσους" του Λαζόπουλου, αλλά πρέπει να το κάνουν».

*

Για τις συναντήσεις του πρωθυπουργού την επόμενη εβδομάδα:

«Φαίνεται, ήδη, ότι υπάρχουν ερείσματα στην ανάγκη να υπάρξει μία νέα συμφωνία με τους εταίρους, που πρώτα θα δίνει μία ανάσα στην ελληνική οικονομία και κοινωνία για να ενισχύσει μία δυναμική ανάπτυξης που θα μειώσει την ανεργία και θα ενισχύσει την συνοχή, αλλά και στη συνέχεια να υπάρχει μια στροφή συνολικά της Ευρώπης... Βέβαια πρέπει να δουλέψουμε κι εμείς πολύ. Πρέπει να φτιάξουμε ένα ελληνικό πρόγραμμα "made in Greece", το οποίο να είναι γεμάτο μεταρρυθμίσεις, εκεί όπου πονάει η ελληνική οικονομία και κοινωνία. Αυτό το πρόγραμμα, σε βάθος τετραετίας -ένα νέο μεσοπρόθεσμο- πρέπει να συζητηθεί και να συμφωνηθεί με τους εταίρους μας, προκειμένου να συνοδευτεί και με την απαραίτητη ελάφρυνση του χρέους και την αναπροσαρμογή των εξωφρενικών πρωτογενών πλεονασμάτων... Πρέπει να δώσουμε το όραμα που έχουμε ως κυβέρνηση για το πώς μπορεί να αναπτυχθεί η ελληνική οικονομία και κοινωνία».

Σε άλλο σημείο είπε: «Το σχέδιο της ελληνικής κυβέρνησης είναι ένα. Θέλουμε συμφωνία -και όχι ρήξη- στη βάση του αμοιβαίου οφέλους. Τα πράγματα είναι πολύ απλά. Το κόστος μιας ρήξης είναι τόσο μεγάλο που δεν συμφέρει ούτε τους άλλους... Το μήνυμα που θέλω να στείλω είναι ότι, ακριβώς επειδή θέλουμε συμφωνία και όχι ρήξη, δεν μπορούμε να ξεκινήσουμε αυτή την ουσιαστική διαβούλευση με όρους υποταγής. Όσοι βιάζονται να μιλήσουν για ρήξη, κάνουν λάθος και σας βεβαιώνω ότι πλην της γερμανικής δεξιάς και των στενών συμμάχων της, ουδείς άλλος και στην Ευρώπη και στον κόσμο δεν θέλει τη ρήξη. Διότι, αν σπάσει ένας κρίκος της αδύναμης ευρωζώνης, θα έχουν μπελάδες και οι Αμερικάνοι και οι Ρώσοι και οι Κινέζοι. Εμείς δεν πάμε με τσαμπουκάδες, αλλά με το δίκιο μας για την αποτυχία του ισχύοντος προγράμματος και με ένα σχέδιο με όραμα για την Ελλάδα της ανάπτυξης, της προκοπής και της δικαιοσύνης. Ο κ. Δραγασάκης ετοιμάζει εντατικά, μαζί με το οικονομικό επιτελείο, μια λίστα μεγάλων επενδύσεων που θέλουμε να προωθήσουμε στην Ελλάδα, με την συμμετοχή και του ιδιωτικού τομέα και του εγχώριου και του ξένου... Και επειδή μας λένε διάφορα και για τις ιδιωτικοποιήσεις, χθες ο κ. Ντάισελμπλουμ, στην Ολλανδία που είναι υπουργός Οικονομικών, ματαίωσε προγραμματισμένες ιδιωτικοποιήσεις της εταιρείας φυσικού αερίου και του αντίστοιχου δικτύου. Γιατί εκεί κρατούν τα χρυσαφικά της οικογένειας και εδώ θέλουν να τα πουλήσουμε "μπιρ παρά;"».

Δημοσιογράφος: Δεν είναι καλή η εντύπωση από την συνεργασία με τους Ανεξάρτητους Έλληνες, ακόμα και στον κόσμο της αριστεράς. Με τους Ανεξάρτητους Έλληνες στην κυβέρνηση, θα μπορέσετε να περάσετε ζητήματα που αφορούν δικαιώματα, υπό την ευρεία έννοια, που αποτελούν το βασικό κορμό της σχολής σκέψης της αριστεράς;

Δ. Παπαδημούλης: «Ναι. Αυτή η κυβερνητική σύμπραξη ήταν μία αναγκαστική επιλογή, που έδωσε γρήγορα σταθερή κυβέρνηση στον τόπο. Δεν κάναμε καμία προγραμματική παραχώρηση σε σχέση με το πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης... Στο ερώτημά σας, εάν έρθουν νομοσχέδια που υλοποιούν το πρόγραμμά μας, τα οποία οι βουλευτές των Ανεξαρτήτων Ελλήνων δεν θα θέλουν να ψηφίσουν -δεν θέλω να το πιστεύω αυτό- τότε είμαι βέβαιος ότι θα βρεθεί η πλειοψηφία στη Βουλή που θα στηρίξει αυτές τις δημοκρατικές τομές».

* Για το ενδεχόμενο ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α. να προτείνει τον Δ. Αβραμόπουλο για Πρόεδρο της Δημοκρατίας:

«Μη σπεύδετε να θεωρείτε δεδομένη την πρόταση που θα κάνουμε για την Προεδρία της Δημοκρατίας. Αυτό είναι αρμοδιότητα της κυβέρνησης και προσωπικά του πρωθυπουργού. Πρώτα να περιμένουμε την πρόταση και μετά να τη σχολιάσουμε».

Δημοσιογράφος: Να περιμένουμε αλλαγή στάσης της χώρας, σε σχέση με την Ευρώπη, στο θέμα της Ουκρανίας;

Δ. Παπαδημούλης: «Εμείς σκοπεύουμε να συμβάλουμε -αποφεύγοντας την απομόνωση της χώρας-, στο να επικρατήσει στην αντιμετώπιση αυτής της κρίσης, η οδός της πολιτικής, της διπλωματίας, της μείωσης των εντάσεων. Γιατί μας συμφέρει η εκτόνωση των πιέσεων εκεί για οικονομικούς, πολιτικούς και γεωπολιτικούς λόγους. Ορισμένοι που "μας τη λένε" για την κυβερνητική συνεργασία με τους Ανεξάρτητους Έλληνες, όχι μόνο "κατάπιαν", αλλά επαίνεσαν και την συγκρότηση της ουκρανικής κυβέρνησης με την στήριξη νεοναζί... Αναζήτηση εκτόνωσης και επάνοδο σε μία λογική μετατροπής των σχέσεων Ευρώπης - Ρωσίας σε σχέσεις στρατηγικών εταίρων. Και αυτό φυσικά δεν σημαίνει συμφωνία με ό,τι κάνει η Ρωσία του Πούτιν. Σημαίνει ότι πρέπει να μπει ένα φρένο σε αυτή τη διαρκεί κλιμάκωση που βλάπτει και τις δύο πλευρές».


«ΑΘΗΝΑ 9.84» - ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

Keywords
Τυχαία Θέματα