Ο Δ. Στρατούλης στον ΑΘΗΝΑ984

Ο αναπληρωτής υπουργός Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Δημήτρης Στρατούλης, μίλησε στις 19/2 στον «ΑΘΗΝΑ 9.84» και τη Νόνη Καραγιάννη.

Μεταξύ άλλων είπε:

* "Είμαι συγκρατημένα αισιόδοξος ότι θα υπάρξει συμφωνία":

«Είμαι συγκρατημένα αισιόδοξος ότι θα υπάρξει συμφωνία, πρώτον γιατί αυτό που ζητάμε είναι ένα στοιχείο της δημοκρατίας, δηλαδή, υπάρχει πρόσφατη λαϊκή εντολή να τελειώνουμε με τα μνημόνια και τις πολιτικές λιτότητας στην χώρα μας και να πάμε σε δρόμους ανάπτυξης. Δεύτερον, πάλι με πρόσφατη τη λαϊκή εντολή στον ΣΥ.ΡΙΖ.Α., ότι πρέπει να διαπραγματευτεί
σκληρά για την διαγραφή του μεγαλύτερου μέρους του χρέους, ώστε να καταστεί βιώσιμο και κυρίως να είναι βιώσιμος ο ελληνικός λαός και η χώρα μας, καθώς το υπέρογκο χρέος που υπάρχει σήμερα των 320 δισ. ευρώ, ό,τι και να γίνει, δεν θα μπορέσει να το αποπληρώσει».

* Για τις ενστάσεις του Α. Μητρόπουλου για το κείμενο Μοσκοβισί:

«Ο κ. Μητρόπουλος έχει καταθέσει την άποψή του με τον πιο κομματικό και συλλογικό τρόπο στην κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. και το οικονομικό επιτελείο λαμβάνει υπόψη απόψεις όπως αυτήν την οποία κατέθεσε ο κ. Μητρόπουλος. Γι' αυτό ακριβώς και η θέση της κυβέρνησης είναι ότι ως βάση -θα προσέχετε πάρα πολύ τις εκφράσεις και τις διατυπώσεις και του υπουργού Οικονομικών και του κυβερνητικού εκπροσώπου- στη συζήτηση και τη διαπραγμάτευση η ελληνική κυβέρνηση χρησιμοποιεί το κείμενο Μοσκοβισί. Οπότε προβλήματα σαν αυτά που επισημαίνει ο συνάδελφός μου και αντιπρόεδρος της Βουλής, Αλέξης Μητρόπουλος, είναι σαφές ότι έχουν ληφθεί υπόψη από την κυβέρνηση».

"Θέματα ενοποιήσεων ασφαλιστικών ταμείων θα εξεταστούν από την 1η Σεπτεμβρίου και μετά. Θα καταργήσουμε μνημονιακές νομοθετικές ρυθμίσεις για μειώσεις κύριων και επικουρικών συντάξεων και εφάπαξ":

Δημοσιογράφος: Αναρωτιέμαι αν το κομμάτι των προτάσεων του κου Ρωμανιά θα αποτελέσει ένα αντικείμενο διαλόγου. Κανένα σημείο;

Δ. Στρατούλης: «Νομίζω ότι ήμουν πάρα πολύ σαφής χθες και ο ίδιος το διευκρίνισε ότι είναι παλαιότερες απόψεις του. Η κυβέρνηση μιλά για ένα σύστημα καθολικό, δημόσιο, αναδιανεμητικό και αλληλέγγυο της κοινωνικής ασφάλισης και την επόμενη βδομάδα προωθούμε και τις πρώτες νομοθετικές ρυθμίσεις για να το θωρακίσουμε».

Δημοσιογράφος: Έχετε προαναγγείλει κάποια μέτρα για τη μεσοπρόθεσμη ενίσχυση της ρευστότητας των ασφαλιστικών ταμείων. Υπάρχει η εκτίμηση ότι σε βάθος χρόνου απαιτούνται πιο ριζικές και ευρύτερες παρεμβάσεις για την διασφάλιση της βιωσιμότητας του ασφαλιστικού. Έχω ακούσει δηλώσεις σας για ενοποιήσεις ασφαλιστικών ταμείων...

Δ. Στρατούλης: «Θέματα ενοποιήσεων ασφαλιστικών ταμείων, αν χρειαστεί να γίνουν, θα εξεταστούν από την 1η Σεπτεμβρίου και μετά. Εμείς, μέσα σε αυτό το εξάμηνο, οφείλουμε να υλοποιήσουμε τις προγραμματικές δηλώσεις που έκανε ο πρωθυπουργός και εγώ ως αρμόδιος υπουργός για ζητήματα τις κοινωνικής ασφάλισης. Κυρίως, δηλαδή, να φροντίσουμε, ώστε να καταργήσουμε μνημονιακές νομοθετικές ρυθμίσεις, με βάση τις οποίες θα υπήρχαν νέες μειώσεις κύριων και επικουρικών συντάξεων και αφαίρεση ασφαλιστικών δικαιωμάτων. Επειδή είπαμε ότι από την στιγμή που αναλάβαμε ως κυβέρνηση, βάζουμε τέρμα στις μειώσεις κύριων και επικουρικών συντάξεων και του εφάπαξ, το βασικό μας μέλημα είναι αυτό συν να αποκαταστήσουμε όσο μπορούμε τα εισοδήματα των χαμηλοσυνταξιούχων. Γι' αυτό το ταχύτερο δυνατό θα φέρουμε νομοθετική ρύθμιση για την επαναφορά του δώρου Χριστουγέννων για όσους συνταξιούχους λαμβάνουν κάτω από 700 ευρώ μηνιαία σύνταξη και για κάποιες κατηγορίες των πιο αδύναμων οικονομικά συνταξιούχων που αδικήθηκαν τα μέγιστα από την προηγούμενη κυβέρνηση, όπως, για παράδειγμα, η επαναφορά της μηνιαίας σύνταξης του ΟΓΑ των 360 ευρώ στους ανασφάλιστους υπερήλικες πάνω από 67 χρονών και ομογενείς που τους είχε κοπεί. Όπως επίσης θα αλλάξουμε το νόμο για να έχουν οι ανασφάλιστοι και οι άνεργοι ασθενείς υγειονομική περίθαλψη, να μην χρειάζονται 100 ένσημα το χρόνο ή τους 15 προηγούμενους μήνες, αλλά να χρειάζονται 50. Φροντίσαμε ήδη να μην αυστηροποιηθούν οι προϋποθέσεις για την χορήγηση του ΕΚΑΣ και να πάρουν οι ίδιοι οι δικαιούχοι που πήραν πέρυσι και με τις ίδιες εισοδηματικές προϋποθέσεις. Αυτές είναι οι προτεραιότητες. Τα υπόλοιπα θα τα δούμε μετά με διάλογο... Η κυβέρνησή μας θα συγκροτήσει ένα ταμείο εθνικού πλούτου και κοινωνικής ασφάλισης και θα πηγαίνει σε αυτό για να ενισχυθεί η κοινωνική ασφάλιση. Ένα μεγάλο μέρος των εσόδων από τον φυσικό και τον ορυκτό πλούτο της χώρας, όπως επίσης και από την αξιοποίηση της κινητής και ακίνητης δημόσιας περιουσίας αντί να ξεπουλιέται από το ΤΑΙΠΕΔ σε ιδιωτικά συμφέροντα, θα αξιοποιείται και ένα μεγάλο μέρος των εσόδων θα πηγαίνει για την στήριξη των οικονομικών της κοινωνικής ασφάλισης...».

Δημοσιογράφος: Συμφωνείτε με αυτόν τον οικονομικό προσανατολισμό, γύρω στα 350 - 352 εκατομμύρια ευρώ, που θα προέλθουν από την ακύρωση των μειώσεων των συντάξεων;

Δ. Στρατούλης: «Ναι. Αυτό προϋπολόγιζε η προηγούμενη κυβέρνηση ότι θα εξοικονομήσει αν κόψει τις συντάξεις. Εμείς δεν θα αφαιρέσουμε από τις τσέπες των συνταξιούχων 350 εκατομμύρια ευρώ που θα αφαιρούσε η κυβέρνηση, συν 100 εκατομμύρια ευρώ. Με την απόφαση και την εγκύκλιο που ήδη έχω υπογράψει και έχει ανέβει στη Διαύγεια θα παραμείνουν τα ίδια εισοδηματικά κριτήρια για το ΕΚΑΣ. Δηλαδή, φέτος, θα αφαιρούνταν από τις τσέπες των συνταξιούχων 500 εκατομμύρια ευρώ -αν παρέμενε η κυβέρνηση Σαμαρά - Βενιζέλου-, από τα οποία με τις κινήσεις τις οποίες κάναμε ή θα κάνουμε, θα ανακουφίσουμε τους συνταξιούχους».

* "Ούτε ένα σημείο από τις προγραμματικές δηλώσεις σχετικά με την κοινωνική ασφάλιση δεν θα συρρικνωθεί ή θα αφαιρεθεί":

«Δεν θα υπάρξει ούτε ένα σημείο από τις προγραμματικές δηλώσεις που ψηφίστηκαν στην Βουλή και αφορούν την κοινωνική ασφάλιση που θα συρρικνωθεί ή θα αφαιρεθεί. Όλα τα μέτρα τα οποία εξαγγείλαμε, θα δείτε, ότι συνδέονται και με την ανθρωπιστική κρίση, γιατί κυρίως έχουν να κάνουν με τα πιο χαμηλά εισοδήματα των συνταξιούχων και επομένως τέτοια περίπτωση δεν υπάρχει. Έχω σχετικές διαβεβαιώσεις και από την κυβέρνηση στο σύνολό της και από όλους όσους διαπραγματεύονται αυτή τη στιγμή με την ευρωζώνη... Τα πέντε βασικά ζητήματα που αποτελούν για εμάς κόκκινες γραμμές και σαν κυβέρνηση έχουμε αποφασίσει να μην κάνουμε πίσω είναι να μην ζητήσουμε παράταση του μνημονίου, αλλά να ζητήσουμε παράταση της δανειακής σύμβασης. Δηλαδή, μνημόνιο και τρόικα τέλος. Ψήφισε ο ελληνικός λαός, τέλος».

Δημοσιογράφος: Εσείς πιστεύετε ότι αυτό μπορούν να το αποδεχτούν οι δανειστές μας με την εικόνα της συζήτησης που γίνεται αυτή την στιγμή;

Δ. Στρατούλης: «Είτε μπορούν, είτε όχι, δεν μπορούν να κάνουν και αλλιώς, διότι είναι θέμα δημοκρατίας. Η διαφορά της δημοκρατίας από την δικτατορία, είναι ότι στην δημοκρατία ψηφίζουν οι πολίτες, επιλέγουν κυβέρνηση και πολιτική. Στην Ευρώπη καταλαβαίνω ότι υπάρχει μια κουλτούρα και μια παράδοση που όσο και αν κάποιοι έχουν νεοφιλελεύθερες ή προτεσταντικές εμμονές, προκειμένου να καταστραφεί η Ευρώπη, δεν νομίζω ότι θα υλοποιηθούν τέτοιες δογματικές εμμονές».

Δημοσιογράφος: Από την άλλη πλευρά θα μπορούσε να πει κανείς ότι τους χρωστάμε και χρήματα...

Δ. Στρατούλης: «Όχι μας χρωστάνε χρήματα. 162 δισ. ευρώ από το αναγκαστικό κατοχικό δάνειο και από τις πολεμικές επανορθώσεις, από τις καταστροφές που έγιναν στην χώρα μας. Δεν χρωστάμε μόνο εμείς, μας χρωστάνε και άλλοι εμάς».

Δημοσιογράφος: Πιστεύετε ότι το κομμάτι που αφορά τις αποζημιώσεις και το κατοχικό δάνειο είναι ένα ζήτημα το οποίο μπορεί να προωθηθεί άμεσα;

Δ. Στρατούλης: «Το άμεσα δεν μπορώ να σας το πω. Αυτό που μπορώ να σας πω είναι ότι υπάρχει ρητή δέσμευση της κυβέρνησής μας και ήταν το τελευταίο σημείο των προγραμματικών δηλώσεων του πρωθυπουργού, το οποίο επικυρώθηκε από τη Βουλή των Ελλήνων με 162 ψήφους... Είναι σαφές ότι σε όποια συμφωνία υπάρχει για τη δανειακή σύμβαση, δεν θα υπάρχουν ζητήματα για επιδείνωση της κατάστασης όσον αφορά στις εργασιακές σχέσεις και τις συντάξεις, για προώθηση ιδιωτικοποιήσεων και ξεπουλήματος του δημόσιου πλούτου και για νέα μείωση μισθών. Αυτά είναι κόκκινες γραμμές που ο κ. Βαρουφάκης τις έχει πει στα θεσμικά όργανα της ευρωζώνης, στους πιστωτές της χώρας και στον ελληνικό λαό».

«ΑΘΗΝΑ 9.84» - ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
Keywords
Τυχαία Θέματα