Ο Ε. Στυλιανίδης στον ΑΘΗΝΑ984

Ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, Ευριπίδης Στυλιανίδης, μίλησε στις 23/4 στον «ΑΘΗΝΑ 9.84» και τη Νόνη Καραγιάννη.

Μεταξύ άλλων, είπε:

* Για τη συνέντευξη Α. Σαμαρά: "Ήρθε με καθυστέρηση μερικών μηνών":

Δημοσιογράφος: Ένα σχόλιο για την πρώτη (σ.σ. χθεσινή) τηλεοπτική συνέντευξη του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας, Αντώνη Σαμαρά...

Ε. Στυλιανίδης: «Ήρθε με καθυστέρηση μερικών μηνών.
Κατά τη γνώμη μου, αυτού του είδους η παρουσία του κ. Σαμαρά θα έπρεπε να είχε γίνει προεκλογικά και κατ' αντιπαράσταση με τον κ. Τσίπρα. Θα ωφελούνταν και ο ίδιος και η παράταξη περισσότερο».

* "Πιστεύω ότι η συγκέντρωση των διαθεσίμων ζητήθηκε από τους θεσμούς και ισχύει ότι είχε ζητηθεί και από την προηγούμενη κυβέρνηση":

Δημοσιογράφος: Η υπόθεση της υποχρεωτικής μεταφοράς διαθέσιμων κονδυλίων από τους δημόσιους φορείς και τους ΟΤΑ στην ΤτΕ, λέγεται ότι είναι κάτι που είχε ζητηθεί από τους θεσμούς και από την προηγούμενη κυβέρνηση, ισχύει αυτό;

Ε. Στυλιανίδης: «Ναι. Το 2012, είχα αναλάβει υπουργός Εσωτερικών και παρέμεινα για περίπου έναν χρόνο. Υπήρξαν τότε σκέψεις στους δανειστές να επιβάλλουν στην Ελλάδα το λεγόμενο ολλανδικό μοντέλο, τη συγκέντρωση δηλαδή όλων των αποθεματικών των εποπτευομένων από το κράτος οργανισμών, ΝΠΔΔ και κάποιων ΝΠΙΔ σε έναν κεντρικό λογαριασμό, προκειμένου να μπορεί να γίνεται η εκμετάλλευση και η διαχείριση των κεφαλαίων περισσότερο συγκεντρωτικά και -υποτίθεται- αποτελεσματικά. Τότε, όμως, κατά τη διάρκεια της διαπραγμάτευσης -γιατί διαπραγματευόμασταν κάποιοι και τότε-, είχα προτάξει τη συνταγματική διάταξη της αυτοτέλειας των οικονομικών των ΟΤΑ και μάλιστα, για να μπορέσω να πείσω τους συνομιλητές μου -τους κκ Ράιχενμπαχ και Φούχτελ-, είχα κάνει μία αντιπρόταση. Συγκεκριμένα, πρότεινα το παρατηρητήριο των προϋπολογισμών στους ΟΤΑ, το οποίο εγκαταστάθηκε με ηλεκτρονικό σύστημα, ώστε να έχουμε τη δυνατότητα να παρακολουθούμε κεντρικά την σωστή εφαρμογή ισοσκελισμένων προϋπολογισμών. Κάθε φορά που ο δήμαρχος υπερέβαινε κατά 20% το ποσό που εδικαιούτο από τον εγκεκριμένο προϋπολογισμό, χτυπούσε κόκκινο, με αποτέλεσμα να κάνουμε ελέγχους και με αυτό τον τρόπο χτυπήσαμε τη διαφθορά και προστατεύσαμε την αξιοποίηση αυτών των κονδυλίων... Προστατεύθηκε η αυτοτέλεια και το αυτοδιοίκητο που προβλέπεται από το Σύνταγμα, αλλά και πολλοί εργαζόμενοι από απολύσεις, όπως οι δημοτικοί αστυνομικοί».

Δημοσιογράφος: Άρα θεωρείτε αυτονόητο ότι ζητήθηκε η κίνηση αυτή από τους θεσμούς;

Ε. Στυλιανίδης: «Ναι, το πιστεύω και δυστυχώς η κυβέρνηση δεν είχε ρεαλιστική αντιπρόταση, προκειμένου να ανακόψει αυτή την απαίτηση, η οποία σήμερα καθίσταται αναγκαία, λόγω της συγκυρίας, καθώς υπάρχει ασφυξία ρευστότητας και επειδή θέλει να κερδίσει λίγο ακόμη χρόνο, προσπαθεί να διασφαλίσει τις δαπάνες μέχρι τον Ιούνιο. Αυτό όμως είναι στρατηγικό λάθος της κυβέρνησης... Σκοτώνει την ευελιξία των δήμων, διότι αν χρειάζεται η έγκριση ενός κεντρικού διαχειριστή για οτιδήποτε, η ταχύτητα και η αποτελεσματικότητα της αυτοδιοίκησης μπορεί να εξανεμιστούν σε μεγάλο ποσοστό. Το θεωρώ, λοιπόν, λάθος, που οφείλεται στην έλλειψη διαπραγματευτικής στρατηγικής από κυβερνητικής πλευράς και όσο η κυβέρνηση καθυστερεί να κλείσει τη συμφωνία της χρηματοδότησης με την Ευρωπαϊκή Ένωση, τόσο περισσότερο θα γονατίζει και θα υφίσταται ασφυξία, με αποτέλεσμα στο τέλος να βρεθεί ενώπιον ενός τραγικού διλήμματος. Ή να πάρει ένα πακέτο σοκαριστικών μεταρρυθμίσεων ανάταξης της οικονομίας και της αγοράς ή να έρθει σε σύγκρουση, κάτι που θα ήταν τραγικό για τη χώρα».

*Για το μεταναστευτικό: "Η Frontex να εγκατασταθεί μόνιμα στον Έβρο και να δημιουργηθεί ευρωπαϊκή ακτοφυλακή":

«Δεν μπορεί η Ευρώπη να μην βλέπει ότι η Ελλάδα -που αυτή τη στιγμή αντιμετωπίζει τέτοια ανθρωπιστική και οικονομική κρίση-, σηκώνει μόνη της το βάρος για λογαριασμό ολόκληρης της Ευρωπαϊκής Ένωσης... Κατά τη γνώμη μου, η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να διεκδικήσει να μετεγκατασταθεί η Frontex από την Πολωνία μόνιμα στον Έβρο και να δημιουργηθεί ευρωπαϊκή ακτοφυλακή, η οποία θα προσδιορίσει και τα εθνικά μας σύνορα με την Τουρκία...
Η δημιουργία ευρωπαϊκής ακτοφυλακής είναι μια πρόταση που εμείς στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα είχαμε υποστηρίξει από τη περίοδο του Κώστα Καραμανλή και είχε τύχει θετικής υποδοχής. Είναι μάλιστα χρήσιμη και για εθνικούς λόγους, διότι η διακεκαυμένη ζώνη αντιμετώπισης της παράνομης μετανάστευσης στο Αιγαίο είναι μεταξύ ελληνικών νησιών και τουρκικών παραλίων. Εκεί, δηλαδή, που θέλει η Ελλάδα και διπλωματικά να φέρει τη μέση γραμμή, σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο και το Δίκαιο της Θάλασσας. Η ανάπτυξη λοιπόν μιας ευρωπαϊκής ακτοφυλακής στη Μεσόγειο κατοχυρώνει και τα εθνικά μας σύνορα εν τοις πράγμασι, δηλαδή de facto -κάτι το οποίο εξυπηρετεί και την εθνική μας πολιτική και προστατεύει την ασφάλεια της χώρας μας- και είναι πιο ανθρωπιστική δράση, από αυτό που γίνεται τώρα, δηλαδή να έρχονται και να βουλιάζουν οι δουλέμποροι τις βάρκες με τους ανθρώπους, έξω από την αιγιαλίτιδα ζώνη των νησιών».

«ΑΘΗΝΑ 9.84» - ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
Keywords
Τυχαία Θέματα