Ο Ευ. Στυλιανίδης στον ΑΘΗΝΑ984

Ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας και πρώην υπουργός, Ευριπίδης Στυλιανίδης, μίλησε στις 27/2 στον «ΑΘΗΝΑ 9.84» και τη Νόνη Καραγιάννη.

Μεταξύ άλλων, είπε:

* Για τις αυτοδιοικητικές εκλογές και τη στρατηγική της Νέας Δημοκρατίας:

«Θα ζήσουμε κάτι πρωτόγνωρο. Τρεις εκλογές μαζί, οι οποίες μάλιστα είναι και διαφορετικού χαρακτήρα. Είναι οι δημοτικές εκλογές,
οι πολιτικοποιημένες εκλογές των περιφερειών και οι πολιτικές εκλογές της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Όσον αφορά τις δημοτικές εκλογές η Νέα Δημοκρατία, δια του γραμματέα της κεντρικής επιτροπής, ξεκαθάρισε ότι δεν δίδονται χρίσματα. Γίνεται, δηλαδή, σεβαστή η ετυμηγορία κάθε τοπικής κοινωνίας και η απόφαση των φίλιων -αν θέλετε- πολιτικών μας δυνάμεων να στηρίξουν με τοπική συνείδηση την καλύτερη δυνατή επιλογή. Στις περιφέρειες αντίθετα, υπάρχει μία διακριτική στήριξη σε πρόσωπα, τα οποία έχουν έναν ιδεολογικό προσανατολισμό και μερική ταύτιση με τον πολιτικό μας χώρο. Τέλος, στις ευρωεκλογές, γίνεται μία πολιτική μάχη, η οποία δεν έχει μόνο εθνική διάσταση, αλλά και ευρωπαϊκή, αν σκεφτεί κανείς το ότι θα κριθεί η νέα αρχιτεκτονική της Ευρώπης, τη στάση του Βορρά έναντι του Νότου και τον προβληματισμό που διέπει αυτή τη στιγμή όλες τις δημοκρατικές δυνάμεις της Ευρώπης για τη φυγή προς τα άκρα, τον εξτρεμισμό και τον ευρωσκεπτικισμό. Είναι διλήμματα, τα οποία θα συζητηθούν, κατά τη γνώμη μου, το επόμενο διάστημα».

Δημοσιογράφος: Αν σας ρωτούσαν εσάς προσωπικά για τον δήμο της Αθήνας, ποιον θα επιλέγατε;

Ευ. Στυλιανίδης: «Κατ' αρχήν, είναι εξαιρετικοί συνάδελφοι και οι δύο υποψήφιοι που προέρχονται από το χώρο της Νέας Δημοκρατίας. Η παράταξη μου έχει εκφράσει τη στήριξή της σε έναν εκ των δύο. Εγώ δεν μπορώ να τοποθετηθώ, διότι σέβομαι απόλυτα τη διαδρομή και το έργο του Νικήτα Κακλαμάνη και την ετοιμότητα -θα έλεγα- του Άρη Σπηλιωτόπουλου. Ούτως η άλλως, αυτό το δίλημμα δεν θα το έχω προσωπικά, διότι ψηφίζω στην ιδιαίτερη πατρίδα μου, τη Θράκη».

Δημοσιογράφος: Υπάρχει η τακτική από την πλευρά του πρωθυπουργού, να ισχύσει στη Νέα Δημοκρατία ασυμβίβαστο μεταξύ της βουλευτικής ιδιότητας και των ανθρώπων που θέλουν να είναι υποψήφιοι στο ευρωψηφοδέλτιο. Η εκτίμησή σας είναι ότι θα έπρεπε κάτι τέτοιο να ισχύσει και στις εκλογές για την τοπική αυτοδιοίκηση;

Ευ. Στυλιανίδης: «Αυτός δεν είναι κανόνας του αυστηρού τυπικού δικαίου, αλλά μία επιλογή, στη μεν ευρωβουλή, της πολιτικής παράταξης στην οποία ανήκω και του προέδρου της του Αντώνη Σαμαρά, στη δε αυτοδιοίκηση, νομίζω ότι είναι θέμα συνείδησης κάθε υποψηφίου. Αν είχα πάρει την απόφαση να αποστασιοποιηθώ από την κεντρική πολιτική σκηνή και να υπηρετήσω με όλες μου τις δυνάμεις την αυτοδιοίκηση, θα υπέβαλα την παραίτησή μου για να δώσω τη μάχη στην αυτοδιοίκηση».

* Για την κρίση στην Ουκρανία:

«Να σας δώσω μία εικόνα από την Ουκρανία, από την εμπειρία μου ως υφυπουργός Εξωτερικών. Φοβούμαι ότι βρισκόμαστε στα πρόθυρα ενός εντοπισμένου νέου ψυχρού πολέμου και αυτό είναι πάρα πολύ κακό, διότι είχε διαμεσολαβήσει μία περίοδος βελτίωσης των σχέσεων της Δύσης με τη Ρωσία, της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των Η.Π.Α. Πρέπει πάση θυσία να επανέλθουμε σε αυτή την περίοδο, μέσα από μία αποτελεσματική διαπραγμάτευση. Στην Ουκρανία, υπάρχουν πολυσχιδείς εκφράσεις τοπικής κυριαρχίας... Εκτιμώ ότι θα ήταν λάθος να ζήσουμε μία βίαιη επιβολή ενός νέου status quo. Θα μπορούσε κάλλιστα να γίνει, κατά τη γνώμη μου, μία διάσκεψη κορυφής με τη συμμετοχή όλων των πλευρών. Εκεί θα μπορούσε η ευρωπαϊκή πλευρά να παίξει καταλυτικό ρόλο, ώστε να βρεθεί ένας τρόπος συμβιβασμού και συνύπαρξης όλων αυτών των τάσεων. Διότι, εκτιμώ ότι, εάν ξεκινήσει στην Ουκρανία μία τέτοια κατάσταση, δύσκολα θα αποφύγουμε το ντόμινο».

Δημοσιογράφος: Είναι πάρα πολύ δύσκολο να υποστηρίξει κανείς ότι η Ρωσία εύκολα θα έφευγε από την Ουκρανία ή θα εγκατέλειπε αυτή τη σφαίρα επιρροής της.

Ευ. Στυλιανίδης: «Ακριβώς. Την θεωρεί ζωτικό χώρο και για την οικονομία της και για τη γεωστρατηγική της κυριαρχία».

Δημοσιογράφος: Η εκτίμησή σας είναι ότι πιθανόν, η Ευρωπαϊκή Ένωση βιάστηκε να παρέμβει; Παρενέβη "άτσαλα";

Ευ. Στυλιανίδης: «Θα είμαι λίγο πιο αυστηρός. Πιστεύω ότι, πλέον, οι παρεμβάσεις σε κυρίαρχα κράτη πρέπει να γίνονται αφού περάσει ένα στάδιο ωρίμανσης. Δηλαδή, αφού βρεθούν οι κατάλληλοι συνομιλητές και αφού διατηρηθούν ακέραιοι οι δίαυλοι επικοινωνίας με όλες τις πλευρές. Η Ευρώπη δεν έχει ιδιαίτερα καλές επιδόσεις σε αυτή την κατεύθυνση. Θα έλεγα ότι οι μεγάλες παραδοσιακές δυνάμεις, η Αμερική και η Ρωσία, έχουν επιδείξει μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα σε μεγάλες κρίσεις».

Δημοσιογράφος: Βεβαίως από την άλλη πλευρά ο αντίλογος είναι ότι στην περίπτωση της Ουκρανίας είχαμε νεκρούς κάθε μέρα. Μέσα σε δύο μόνο 24ωρα πάνω από 30. Είχαμε βίαιες συγκρούσεις...

Ευ. Στυλιανίδης: «Έτσι είναι. Και αυτό το είδαμε να γίνεται και αλλού, για παράδειγμα, στη Συρία... Γιατί όμως συνδέεται η Ουκρανία με εμάς; Είναι μία χώρα με την οποία συνδεόμαστε, μία ομόδοξη χώρα, από την οποία αντλούμε οφέλη, διότι μεγάλο κύμα τουριστών προέρχονταν από εκεί. Ωστόσο και η αγορά της Ουκρανίας είχε αρχίσει να συνδέεται με την εξωστρέφεια της ελληνικής αγοράς και εν πάση περιπτώσει εκτιμώ ότι και για εμάς είναι ζημία αυτό που συμβαίνει. Θεωρώ ότι θα πρέπει η ελληνική προεδρία να αξιοποιήσει αυτή τη στιγμή το πλεονέκτημα της, να είναι διεθνής συνομιλητής...».

Δημοσιογράφος: Μέχρι στιγμής δεν το έχει αξιοποιήσει πάντως...

Ευ. Στυλιανίδης: «Όχι. Νομίζω ότι ο κ. Βενιζέλος θα μπορούσε στην κατεύθυνση αυτή να αναπτύξει μία πιο καταλυτική πρωτοβουλία, διότι η Ελλάδα υπήρξε παραδοσιακά καλός συνομιλητής όλων των πλευρών της Ουκρανικής κυβέρνησης, της αντιπολίτευσης κ.λπ.».

* Για τις ευρωεκλογές:

«Κατ' αρχήν, θέλω να είμαι αισιόδοξος για τη χώρα μου. Αυτό είναι πλέον το κίνητρο όλων μας. Διότι, πρέπει να απελευθερωθούμε από την παλιά μικροκομματική λογική, η οποία μας κάνει να πανηγυρίζουμε μετά από μία μικρή εκλογική μάχη και η χώρα την επόμενη μέρα έχει ξανά τα ίδια προβλήματα, χωρίς να έχει κάνει βήματα προς τα εμπρός. Πιστεύω στη σοφία του ελληνικού λαού και στην ωριμότητα της ελληνικής κοινωνίας και θέλω να πιστεύω ότι μέσα από αυτή την εκλογική διαδικασία, δεν θα οδηγηθούμε ούτε σε πολιτική αστάθεια, ούτε σε διάσπαση του πολιτικού σκηνικού. Αντίθετα, θα προκύψει ένα αποτέλεσμα ωριμότητας, το οποίο ουσιαστικά θα στέλνει το μήνυμα προς τις πολιτικές δυνάμεις να μάθουν να συνεννοούνται μεταξύ τους».

Δημοσιογράφος: Εάν η Νέα Δημοκρατία και ο κυβερνητικός της εταίρος, το ΠαΣοΚ, δεν πάνε καλά στις εκλογές, εάν δημιουργηθεί δηλαδή ζήτημα σε ό,τι αφορά της εκλογική της δυναμική, πιστεύετε ότι έχουν βάση εκτιμήσεις που λένε ότι ενδεχομένως θα υπάρξει ένα πρόβλημα νομιμοποίησης;

Ευ. Στυλιανίδης: «Μία κυβέρνηση εκλέγεται για μία τετραετία, όχι για έναν χρόνο, ούτε μέχρι την επόμενη εκλογική αναμέτρηση. Αυτό είναι το φυσιολογικό σε όλες τις προηγμένες και κυρίως σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες. Αναμφισβήτητα, μία κυβέρνηση που θέλει να πάρει στη μέση της θητείας της δύσκολες αποφάσεις, χρειάζεται τη στήριξη της κοινωνίας. Δεν μπορεί να έχει την κοινωνία απέναντι της. Θεωρώ ότι έχουμε πάρει τις πιο δύσκολες αποφάσεις. Πρέπει απλά να επιμείνουμε στον δρόμο που έχουμε επιλέξει, κάνοντας τις αντίστοιχες διαρθρωτικές κινήσεις όσον αφορά την πραγματική οικονομία και να έχουμε στοχευμένη κοινωνική πολιτική. Εγώ θέλω να πιστεύω ότι το μήνυμα των ευρωεκλογών θα είναι καθαρό και δεν θα κλονίσει την πολιτική σταθερότητα, αλλά θα δώσει στους ηγέτες να καταλάβουν ότι οι αντιπαραθέσεις πρέπει να είναι γόνιμες και όχι άγονες. Ότι θα πρέπει δηλαδή πάντοτε να υπάρχει ένα πρακτικό δια ταύτα, το οποίο θα λύνει προβλήματα, είτε για την οικονομία, είτε για την κοινωνία... Αυτό είναι το μείζον ζήτημα, διότι πολιτική δεν ασκεί κάποιος που στέκεται απέναντι, συκοφαντώντας ή βρίζοντας τον αντίπαλο. Πολιτική κάνει κάποιος που έχει συγκεκριμένη πρόταση, κάνει αντιπαράθεση επιχειρημάτων για το τι πρέπει να γίνει ή τι δεν πρέπει να γίνει και με αυτά τα επιχειρήματα που είναι καθαρά και τίμια, κερδίζει τη νομιμοποίηση από τον κόσμο. Μετά έχει κάθε δικαίωμα, αυτά που είπε πριν τις εκλογές, να τα κάνει την επόμενη. Συνήθως στην Ελλάδα γίνεται το αντίθετο».

«ΑΘΗΝΑ 9.84» - ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
Keywords
Τυχαία Θέματα