Ο Φ. Σαχινίδης στον ΑΘΗΝΑ984

O βουλευτής και υπεύθυνος του τομέα Οικονομικών του ΠαΣοΚ, Φίλιππος Σαχινίδης, μίλησε στις 24/10 στον «ΑΘΗΝΑ 9.84» και τη Νόνη Καραγιάννη.

Μεταξύ άλλων είπε:

* Για το κείμενο της προγραμματικής συμφωνίας:

«Η συνεργασία ανάμεσα στη Νέα Δημοκρατία και το ΠαΣοΚ είναι το αποτέλεσμα μιας ανάγκης που διαμορφώνεται από
ένα εκλογικό αποτέλεσμα, που δίνει μια συγκεκριμένη σύνθεση στη Βουλή. Εάν το ΠαΣοΚ επέμενε τον Ιούνιο του 2012 να μην μετάσχει σε μία κυβέρνηση και ζητούσε από τα δύο μεγάλα κόμματα να συμμετάσχουν στη διαμόρφωση ενός εκλογικού σχήματος, τότε ήταν πολύ πιθανόν η χώρα να οδηγηθεί σε ακυβερνησία και να βρισκόμασταν αντιμέτωποι με το ενδεχόμενο χρεωκοπίας και ενδεχομένως εξόδου μας από την ευρωζώνη».

Δημοσιογράφος: Ο τρόπος, το πλαίσιο, με το οποίο το προσδιορίζετε δίνει μια διάσταση πρόσκαιρου...

Φ. Σαχινίδης: «Βεβαίως έχει ένα περιεχόμενο που συνδιαμορφώνεται από τις αναγκαιότητες της χώρας, του momentum, με την έννοια ότι η χώρα έπρεπε να κυβερνηθεί βάσει του αποτελέσματος που προέκυψε από την εκλογική διαδικασία του Ιουνίου του 2012. Το ιδανικό -κατά την άποψή μου-, θα ήταν να συγκροτηθεί μία κυβέρνηση στην οποία το πρώτο κόμμα και η αξιωματική αντιπολίτευση θα αναλάμβαναν τις ευθύνες τους και θα προχωρούσαν από κοινού σε έναν νέο, ιστορικό συμβιβασμό και στη συγκρότηση κυβέρνησης. Ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α. επέλεξε την εύκολη λύση. Ουσιαστικά η επιλογή του οδήγησε στο σχηματισμό κυβέρνησης μεταξύ ΠαΣοΚ, Νέας Δημοκρατίας και Δημοκρατικής Αριστεράς. Και λέμε ότι αν το ΠαΣοΚ -για οιονδήποτε λόγο- άλλαζε θέση και υποστήριζε ότι δεν μπορεί να συνεργαστεί, λόγω ιστορικών διαφορών, η χώρα θα οδηγείτο σε εκλογές. Προσωπικά, ανήκω στους πολιτικούς οι οποίοι -από την εποχή της κυβέρνησης Παπαδήμου-, έλεγαν ότι τα προβλήματα της Ελλάδας δεν θα λυθούν με εκλογές».

Δημοσιογράφος: Αυτό που περιγράφετε δεν φαίνεται να το συμμερίζεται η κοινή γνώμη, με την έννοια ότι αν είχε γίνει συνείδηση, το ΠαΣοΚ θα είχε ενδεχομένως υψηλότερα ποσοστά...

Φ. Σαχινίδης: «Το σέβομαι. Αυτό σημαίνει ότι εμείς δεν κατορθώσαμε να είμαστε αποτελεσματικοί και να πείσουμε την κοινή γνώμη. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι δεν θα υπερασπιστώ μια άποψη -η οποία ενδεχομένως να μην είναι αυτή τη στιγμή εκείνη που έχει γίνει αποδεκτή από την κοινή γνώμη-, να υπερασπιστώ επιλογές που έγιναν. Από εκεί και πέρα, θα εξακολουθήσω να υπερασπίζομαι την άποψη ότι με αφορμή και την τελευταία εξέλιξη, την κατάθεση της προγραμματικής συμφωνίας, δεν έχει αρθεί η υφιστάμενη στις περισσότερες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης ιστορική διάκριση, μεταξύ κεντροδεξιάς και κεντροαριστεράς. Με λίγα λόγια η Ευρώπη λειτουργεί στο πλαίσιο ενός διπολισμού, όχι δικομματισμού, ο οποίος είναι μία ελληνική ιδιαιτερότητα...».

* Για την ύπαρξη χρηματοδοτικού κενού:

«Η κυβέρνηση κατέθεσε έναν προϋπολογισμό με μηδενικό -όπως έλεγε-, δημοσιονομικό κενό, δηλαδή χωρίς ανάγκη επιβολής νέων μέτρων. Στο μεταξύ, η Τρόικα -μέσω διαρροών αξιωματούχων, όπως έχω διαβάσει-, λέει ότι διατηρεί επιφυλάξεις για το ύψος αυτού του δημοσιονομικού κενού. Υποχρέωση της κυβέρνησης και του υπουργείου Οικονομικών είναι να τεκμηριώσει με αποτελεσματικότητα όλα αυτά τα οποία έχει ενσωματώσει ως προϋποθέσεις στο προσχέδιο του προϋπολογισμού, προκειμένου να πείσει την Τρόικα ότι το δίκιο είναι με τη πλευρά του υπουργείου Οικονομικών και ότι η Ελλάδα έχει κλείσει τον κύκλο της δημοσιονομικής προσαρμογής... Το κείμενο του προσχεδίου προϋπολογισμού το έχει καταθέσει ο ίδιος ο υπουργός Οικονομικών. Αν, λοιπόν, ο κ. Στουρνάρας -προσωπικά δεν τον έχω ακούσει να μιλά για ανάγκη λήψης νέων μέτρων, ύψους 500 εκατομμυρίων ευρώ-, το έχει πει ή πρόκειται να το πει, θα πρέπει να εξηγήσει τι ακριβώς μεσολάβησε από την κατάθεση του προσχεδίου... Εγώ παραμένω σε αυτό το κείμενο που κατατέθηκε».

«ΑΘΗΝΑ 9.84» - ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
Keywords
Τυχαία Θέματα