Ο Γ. Χατζημαρκάκης στον ΑΘΗΝΑ984

Ο Γερμανός ευρωβουλευτής του Κόμματος "Ελεύθεροι Δημοκράτες στην Ευρώπη", Γιώργος Χατζημαρκάκης, μίλησε στις 10/10 στον «ΑΘΗΝΑ 9.84» και τη Νόνη Καραγιάννη.

Μεταξύ άλλων, είπε:

«Η χθεσινή επίσκεψη είναι τεράστια αφορμή για την κα Μέρκελ να γυρίσει στη Γερμανία και να επικοινωνήσει αυτό που είδε με τα μάτια της. Μπορεί να μην είδε πολλά στην Αθήνα, αλλά πιο αυθεντικά μπορεί να περάσει τώρα το μήνυμα ότι οι Έλληνες έκαναν πράγματα

- υλοποίησαν τις δεσμεύσεις τους, ότι η λιτότητα χτυπάει την Ελλάδα πάρα πολύ. Υπάρχει ύφεση, ανεργία και η στρατηγική που ακολουθείται μέχρι σήμερα "λιτότητα και μόνο" δεν πάει παραπέρα. Χρειάστηκε να κάνει η κα Μέρκελ ένα δικό της ταξίδι για να πάρει μια γεύση από Ελλάδα, για να περάσει αυτό το μήνυμα αυθεντικά στους Γερμανούς ψηφοφόρους, οι οποίοι βέβαια έχουν ακόμα αυτή την αρνητική εικόνα της Ελλάδας, την οποία η ίδια η κα Μέρκελ έχει διαμορφώσει, αλλά τώρα αλλάζει προς το καλύτερο».

Δημοσιογράφος: Σε ποια κομμάτια μπορεί να αλλάξει στρατηγική η Γερμανική πολιτική για να είναι πιο "φιλική" προς την Ελλάδα, με την έννοια της επιμονής στη δημοσιονομική προσαρμογή;

Γ. Χατζημαρκάκης: «Σε δύο κομμάτια. Το πρώτο κομμάτι έχει να κάνει με το χρόνο, με την επιμήκυνση. Αυτό δεν είναι αυτονόητο. Στην Ελλάδα καμιά φορά φαίνεται έτσι, για τους υπόλοιπους Ευρωπαίους όμως ακόμα δεν είναι. Καταλαβαίνουν όμως ότι με την μεγάλη ύφεση φεύγει, βέβαια, η οικονομική ενδυνάμωση της Ελλάδας και έτσι δεν βγαίνει το πρόγραμμα. Άρα η επιμήκυνση -η οποία κοστίζει, δεν είναι μια απλή απόφαση για τους ετέρους στην Ευρώπη-, θα πρέπει να είναι το ένα αποτέλεσμα.
Το άλλο μεγάλο ζήτημα είναι η πραγματική βοήθεια της Γερμανίας, όχι χρηματικά, αλλά μια βοήθεια συμπαράστασης στην αναδιοργάνωση του κράτους... Αυτό που είναι κομβικό είναι να διαχειριστούν οι περιφερειάρχες την εξουσία, που έχουν κατά το νόμο, πιο καλά και όποιος έχει την μεγαλύτερη εμπειρία στον φεντεραλισμό στην Ευρώπη, το Βέλγιο και η Γερμανία, θα μπορούσε να βοηθήσει φιλικά. Αυτό συμβαίνει και στον τομέα της υγείας, όπου ζούμε πολύ δύσκολες μέρες στην Ελλάδα. Το βλέπουμε, το έχουν αντιληφθεί και οι Γερμανοί και θέλουν να βοηθήσουν σε αυτόν τον τομέα. Είναι αυτοί οι δύο τομείς στους οποίους συμφώνησαν ο Πρωθυπουργός με την κα Μέρκελ ότι πρέπει να πράξουν άμεσα».

Δημοσιογράφος: Καταλαβαίνω ότι είναι στην ημερήσια ατζέντα της γερμανικής πολιτικής οπτικής πια το θέμα της επιμήκυνσης, έτσι δεν είναι; Συναντά αντιδράσεις αυτό;

Γ. Χατζημαρκάκης: «Είναι στην ατζέντα. Η Γερμανική κυβέρνηση μιλάει με δύο γλώσσες. Ο ένας κρατάει το μαστίγιο και ο άλλος χαϊδεύει το καρότο. Ο κ. Σόιμπλε σε μια σημαντική συνέντευξη που έκανε μια ημέρα πριν αποχωρήσει η κα Μέρκελ για την Αθήνα, είπε ότι δε βλέπει περιθώριο για επιμήκυνση. Τόνισε ωστόσο ότι το πρόγραμμα θα ολοκληρωθεί το 2020 και όχι το 2014 ή το 2016. Ήδη δίνουν δηλαδή περισσότερο χρόνο, απλώς το περνάνε με μικρές "φέτες" αυτό το μήνυμα στο κοινό οι Γερμανοί».

Δημοσιογ
Keywords
Τυχαία Θέματα