Ο Γ. Καμίνης στον ΑΘΗΝΑ984
13:56 16/5/2014
- Πηγή: Athina984
Ο υποψήφιος Δήμαρχος Αθηναίων με τον συνδυασμό "Δικαίωμα στην Πόλη", Γιώργος Καμίνης, μίλησε στις 16/5 στον «ΑΘΗΝΑ 9.84» και την Νόνη Καραγιάννη.
Μεταξύ άλλων, είπε:
* "Ο δήμος ήταν πανταχού παρών στην πόλη":
«Ο δήμος ήταν πανταχού παρών στην πόλη. Ήταν παρών στον ίδιο τον δήμο, που έπρεπε να κάνει την εξυγίανση και τον διοικητικό εξορθολογισμό του. Ήταν παρών στο κοινωνικό μέτωπο που στηρίζει 20.000 ανθρώπους, με νέες δομές που δημιούργησε. Ήταν, επίσης, παρών στην προσέλκυση χρημάτων στην πόλη -που δεν υπήρχαν-, γιατί έφερε ευρωπαϊκούς πόρους...
Έχω περπατήσει στην πόλη πολύ περισσότερο από κάθε δήμαρχο -ίσως εξαιρουμένου του Δημήτρη Μπέη- και συναντώ ανθρώπους που λένε, "στη συνοικία μας έχουμε να δούμε δήμαρχο 30 χρόνια". Αλλά, πέραν αυτού, ο δήμαρχος ο οποίος περπατάει στην πόλη -εννοώ σε μια πόλη σαν την Αθήνα-, είτε είναι ένας δήμαρχος ο οποίος έχει φτιάξει ένα διοικητικό μηχανισμό που λειτουργεί ρολόι, οπότε μπορεί να περπατήσει και να μιλήσει με τους ανθρώπους -γιατί ο κόσμος θέλει να βλέπει τον δήμαρχο, αυτό είναι γεγονός-, είτε είναι δήμαρχος μιας μικρής πόλης που βγαίνει το πρωί να πιει τον καφέ του, ρίχνει και μια ματιά, κοιτάει τα πεζοδρόμια, τις πλατείες, αν είναι καθαρά και γυρνάει και δίνει εντολές στους δημοτικούς υπαλλήλους, τι να κάνουν. Εδώ μιλάμε για μια αχανή πόλη, με έναν διοικητικό μηχανισμό που τον βρήκαμε διαλυμένο, χωρίς επιτελικό σχέδιο. Ο δήμαρχος έπρεπε να γίνει αρχηγός του επιτελείου. Να φτιάξει το στρατηγικό σχέδιο για την πόλη, να φέρει πόρους, να κάνει χαμαλοδουλειά. Αλλά, απών από την πόλη δεν υπήρξα ποτέ. Είμαι ο δήμαρχος, σας το λέω κατηγορηματικά, που -περισσότερο από τους προκατόχους μου-, πήγα στις γειτονιές».
* Για εξορθολογισμό του δήμου:
«Κανένας δεν μας υποχρέωνε να πάρουμε τον Αθήνα 9.84, να φύγουν τόσοι άνθρωποι, όσοι έφυγαν και ακόμα το πληρώνουμε -γιατί έφυγαν πάρα πολλοί, οι οποίοι δεν μας συγχώρησαν ποτέ, δημοσιογράφοι εννοώ- και να τον πάμε απ' τα 16 εκατομμύρια, περίπου στα 4 εκ., να μειώσουμε δηλαδή κατά 33%... Κανείς δεν μας υποχρέωνε να κάνουμε τις περικοπές εκεί που τις κάναμε και μας ήταν πολιτικά πάρα πολύ επώδυνο. Ούτε κανείς μας υποχρέωνε να προχωρήσουμε σε καταργήσεις παιδικών σταθμών, που φιλοξενούσαν μόνο 10 παιδιά και να προχωρήσουμε σε λογικές συγχωνεύσεις. Το λέω αυτό, τηρώντας πάντοτε την αναλογία 2 παιδαγωγοί σε 20 παιδιά. Υπήρχαν παιδικοί σταθμοί που λειτουργούσαν με 10 παιδάκια και πλήρωναν πάγια, ενοίκια, τα πάντα. Οι οικονομίες που κάναμε ήταν σε τέτοιο επίπεδο. Ούτε κανείς μας υποχρέωνε να πάμε τις δημόσιες σχέσεις του δημάρχου και του δήμου από 400.000 -που ήταν 2 χρόνια, το 2008 και το 2009-, σε κάτω από 40.000. Ούτε κανείς μας υποχρέωνε τις χριστουγεννιάτικες γιορτές να τις μειώσουμε στο 10%. Αυτά ήταν οικονομίες, που έπρεπε να γίνουν, γιατί δεν ξέραμε αν η σπατάλη υπέκρυπτε και διαφθορά. Φαντάζεται κανείς ότι είχαμε ένα δήμο που οι διευθύνσεις είχαν το δικό τους τμήμα προμηθειών, αντί να υπάρχει ένα ενιαίο τμήμα προμηθειών του δήμου; Έτσι εξοικονομήσαμε τα λεφτά, έτσι πορευτήκαμε. Μπορέσαμε να κρατήσουμε την πόλη όρθια και γι' αυτό τώρα μπορούμε, χωρίς να δημαγωγούμε, να λέμε ότι προχωράμε σε μείωση των δημοτικών τελών κατά 20%, την επόμενη πενταετία».
* Για τις δηλώσεις Α. Σπηλιωτόπουλου για τον ραδιοφωνικό σταθμό Αθήνα 9.84:
«Μην συνερίζεστε τον κ. Σπηλιωτόπουλο. Εγώ, αυτή τη στιγμή, τα διαψεύδω αυτά τα πράγματα. Αυτή τη στιγμή, οι αμοιβές καθορίζονται με Κοινή Υπουργική Απόφαση σε όλους τους δημοτικούς και δημόσιους ραδιοφωνικούς σταθμούς. Ο κ. Σπηλιωτόπουλος είτε άσχετος και επιπόλαιος είναι -γιατί γι' αυτά δεν μιλάς χωρίς να πληροφορηθείς-, είτε κακόβουλος. Φοβάμαι πως ισχύει το δεύτερο, δυστυχώς, γιατί δεν είναι η πρώτη φορά σε αυτήν την προεκλογική εκστρατεία που λέει ό,τι του κατέβει στο κεφάλι. Και σταματάω εδώ. Ο δήμος είναι για να υπερασπίζεται το σταθμό του και θα τον υπερασπίζεται. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, υπάρχει μια αποστομωτική απάντηση. Από εκεί και πέρα, η μεγαλύτερη προάσπιση από τη δημοτική αρχή είναι να προασπιζόμαστε την ανεξαρτησία του σταθμού. Κι εγώ ουδέποτε παρενέβην εκεί και είμαι ο δήμαρχος που έκανα την ελάχιστη χρήση του σταθμού. Να έχω μιλήσει στον σταθμό, αυτά τα 3,5 χρόνια, περίπου 15 φορές; Μάλλον λιγότερο. Οπότε μην πάνε να βρουν θέματα στον Αθήνα 9.84. Ας ψάξουν να κάνουν τίποτα άλλο».
* "Ζούμε σε μια ευρωπαϊκή πρωτεύουσα που κάποιος κάτι αρχίζει και οι υπόλοιποι το συνεχίζουν. Η μεγάλη τομή που φέραμε εμείς στο θέμα της κοινωνικής πολιτικής είναι ποσοτική και ποιοτική":
«Την ιστορία με τους άστεγους στη πολιτική του δήμου την έχει αρχίσει ο κ. Αβραμόπουλος. Κανείς δεν έσπευσε να κλέψει κάτι του κ. Κακλαμάνη. Ζούμε σε μια ευρωπαϊκή πρωτεύουσα, που κάποιος κάτι αρχίζει και οι υπόλοιποι το συνεχίζουν. Η μεγάλη τομή που φέραμε εμείς στο θέμα της κοινωνικής πολιτικής είναι ποσοτική και ποιοτική. Η ποσοτική ήταν ότι έπρεπε να αντιμετωπίσουμε την λαίλαπα της κρίσης, όπου τα μεγέθη πολλαπλασιάστηκαν. Δεν πρόκειται πια για 1.000 άστεγους, τους οποίους σιτίζεις. Αυτή τη στιγμή ο δήμος -άμεσα ή έμμεσα-, στηρίζει 20.000 ανθρώπους στην πόλη. Είναι τελείως διαφορετικό. Το δεύτερο είναι ότι ο δήμος δημιούργησε τον κόμβο κοινωνικής αλληλοβοήθειας, που λειτουργεί με τέτοιο τρόπο, ούτως ώστε να στηρίζει 4.000 οικογένειες, αλλά προσαρμοσμένος πια στις ατομικές τους ανάγκες. Με ένα μοντέρνο λογιστικό σύστημα, το οποίο εξασφαλίζει την αξιοπρεπή μεταχείριση των ανθρώπων, γιατί δεν έχουμε ουρές εκεί. Έχουμε δει τι χρειάζονται και τους παίρνουμε τηλέφωνο, όταν έρχεται αυτό που χρειάζονται. Έχουμε βάλει μπροστά την κοινωνική προσφορά και λειτουργούμε με χορηγίες εταιρειών και χορηγίες από χώρες του εξωτερικό, όπως η Νορβηγία που μας έδωσε 2 εκατομμύρια ευρώ και προχωράμε τώρα στα κουπόνια για τα σούπερ μάρκετ».
Δημοσιογράφος: Θα εμπλουτίσετε το πρόγραμμα κοινωνικής πολιτικής στον δήμο της Αθήνας;
Γ. Καμίνης: «Πρώτα απ' όλα προχωρήσαμε στο κοινωνικό φροντιστήριο. Περιμένω να δω πώς θα πάνε στις εισαγωγικές εξετάσεις τα 100 παιδιά που χρησιμοποιούν αυτή την υπηρεσία, με εθελοντές καθηγητές. Από εκεί και πέρα, δημιουργήσαμε τον κόμβο "Συν Αθηνά", που είναι μια πλατφόρμα όπου θα κινητοποιήσουμε ευρύτερα ομάδες πολιτών σε αυτήν. Εγκαινιάσαμε την πρώτη κοινωνική πολυκατοικία. Βάλαμε μέσα 17 οικογένειες, 52 ανθρώπους, που κινδύνευαν να βρεθούν άστεγοι, σε συνεργασία με την οργάνωση "Ανθρώπινοι Άνθρωποι" η οποία συντήρησε το κτίριο κ.λπ. Είναι μια τεράστια προσπάθεια, όπου ο δήμος συνεργάζεται και με οργανώσεις και με απλούς πολίτες. Για παράδειγμα, στην Αλικαρνασσού. Ένας ξενώνας που κοιμούνται κάθε βράδυ 50 άνθρωποι άστεγοι, όπου σιτίζονται καθημερινά 100 άνθρωποι. Αυτό γίνεται σε σύμπραξη με τη γειτονιά. Αυτό μπορώ να σας πω ότι είναι το μεγαλύτερο κατόρθωμα. Ότι σπάσαμε το ταμπού και το στερεότυπο ότι όταν πηγαίνεις σε γειτονιά να κάνεις κάτι τέτοιο, η γειτονιά θα γεμίσει ναρκομανείς, άστεγους, θα υποβαθμιστεί. Είναι από τα μεγάλα επιτεύγματα αυτό που έγινε. Δεν έχει σύγκριση αυτό που γίνεται τώρα, με αυτό που γινόταν, χωρίς να εκμηδενίζω την προσφορά του κ. Κακλαμάνη και των προηγούμενων δημάρχων σε αυτόν τον τομέα. Αλλά μιλάμε για άλλα μεγέθη και άλλη πολιτική».
* Για εγκληματικότητα, φτώχεια, ανεργία:
«Υπάρχουν πάντοτε περιθώρια βελτίωσης, ειδικά στον τομέα της ασφάλειας και της εγκληματικότητας. Αλλά αυτό που πρέπει να πούμε, για να μην τα βλέπουμε όλα μαύρα -γιατί έχει σημασία για το ηθικό των ανθρώπων, αλλά και για να έχουμε μία καθαρή εικόνα της κατάστασης-, είναι ότι αυτή είναι η τρίτη συνεχής χρόνια που εμφανίζεται πτώση της εγκληματικότητας στην Αθήνα απ' τα επίσημα στατιστικά στοιχεία της υπηρεσίας προστασίας του πολίτη. Αυτό φυσικά δεν σημαίνει ότι εξαλείφθηκε το πρόβλημα, αλλά έχουμε μια βελτίωση. Ο δήμος πρέπει ακόμα περισσότερο να προχωρήσει την κοινωνική πολιτική του, να βοηθήσει τους ανθρώπους, να ταΐσει περισσότερους ανθρώπους, γιατί η πείνα -όπως λέω-, είναι πολύ κακός σύμβουλος. Όταν υπάρχουν άνθρωποι που πεινάνε, λογικό είναι κάποια στιγμή είτε να κλέψουν, είτε να διαρρήξουν, είτε ακόμα και να ληστέψουν. Στο θέμα της ανεργίας, είμαστε η πρώτη δημοτική αρχή που φέραμε τόσα πολλά λεφτά από ευρωπαϊκούς πόρους στην πόλη, ένα τμήμα των οποίων αυτή τη στιγμή έχει επενδυθεί στην καταπολέμηση της ανεργίας, στην ανάπτυξη της καινοτομίας και της επιχειρηματικότητας. Γιατί κανένας από τους υποψήφιους δεν μπήκε στον κόπο να πάει στην Τεχνόπολη του δήμου Αθηναίων, να δει το "InnovAthens", τον κόμβο καινοτομίας που λειτουργεί ήδη; Νέα παιδιά έχουν πάει, πληροφορούνται τι γίνεται και εκπαιδεύονται. Στεγάζονται εκεί 317 εταιρείες. Τα πανεπιστήμια της πόλης, τα οποία προωθούν την καινοτομία, νέοι άνθρωποι οι οποίοι είναι ανήσυχοι και θέλουν να πληροφορηθούν τι μπορούν να κάνουν. Ή να πάνε στην Παπαδιαμαντοπούλου, στο κέντρο επιχειρηματικότητας που έγινε. Αυτά έγιναν με ευρωπαϊκούς πόρους που έφερε ο δήμος. Όταν λέω ότι είμαι υπερήφανος για τη δουλειά που κάναμε, είμαι πραγματικά υπερήφανος, γιατί κάναμε ό,τι θα έπρεπε να έχει γίνει στη χώρα τα τελευταία χρόνια. Εξορθολογισμός και εξοικονόμηση στο δημόσιο, έντονη κοινωνική προστασία, προσέλκυση ευρωπαϊκών πόρων, άνοιγμα στον τομέα της αγοράς εργασίας με καινοτομία και επιχειρηματικότητα. Είμαι περήφανος γι' αυτά που κάναμε και θα τα προχωρήσουμε ακόμη περισσότερο».
* "Δεν είμαι περαστικός από το δήμο της Αθήνας. Για εμένα η Αθήνα είναι κεντρική πολιτική σκηνή":
«Εγώ δεν είμαι περαστικός από τον δήμο της Αθήνας. Δεν μπήκα στη πολιτική της τοπικής αυτοδιοίκησης, σε προχωρημένη σχετικά ηλικία, για να την χρησιμοποιήσω ως εφαλτήριο για την κεντρική πολιτική σκηνή. Για εμένα, κεντρική πολιτική σκηνή είναι η Αθήνα. Το αν θα γίνει κάτι σημαντικό στην Αθήνα, δεν είναι διόλου αδιάφορο για τη χώρα. Εάν καταφέρουμε να συνεχίσουμε την πρωτοπόρα πολιτική που έχουμε αρχίσει στην Αθήνα, αυτό θα είναι η ατμομηχανή που θα σύρει όλη τη χώρα μπροστά. Άρα, όποιος φιλοδοξεί να παραμείνει την επόμενη πενταετία δήμαρχος της Αθήνας, έχει αυτή τη στιγμή ένα πρωταγωνιστικό ρόλο στις πολιτικές και τις γενικότερες εξελίξεις. Αυτό μου αρκεί».
Δημοσιογράφος: Το ζήτημα του μητροπολιτικού δήμου έχει φύγει απ' το μυαλό σας;
Γ. Καμίνης: «Όχι, δεν έχει φύγει και κάθε μέρα που περνάει εμφανίζεται ολοένα και πιο έντονα».
«ΑΘΗΝΑ 9.84» - ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
Μεταξύ άλλων, είπε:
* "Ο δήμος ήταν πανταχού παρών στην πόλη":
«Ο δήμος ήταν πανταχού παρών στην πόλη. Ήταν παρών στον ίδιο τον δήμο, που έπρεπε να κάνει την εξυγίανση και τον διοικητικό εξορθολογισμό του. Ήταν παρών στο κοινωνικό μέτωπο που στηρίζει 20.000 ανθρώπους, με νέες δομές που δημιούργησε. Ήταν, επίσης, παρών στην προσέλκυση χρημάτων στην πόλη -που δεν υπήρχαν-, γιατί έφερε ευρωπαϊκούς πόρους...
Έχω περπατήσει στην πόλη πολύ περισσότερο από κάθε δήμαρχο -ίσως εξαιρουμένου του Δημήτρη Μπέη- και συναντώ ανθρώπους που λένε, "στη συνοικία μας έχουμε να δούμε δήμαρχο 30 χρόνια". Αλλά, πέραν αυτού, ο δήμαρχος ο οποίος περπατάει στην πόλη -εννοώ σε μια πόλη σαν την Αθήνα-, είτε είναι ένας δήμαρχος ο οποίος έχει φτιάξει ένα διοικητικό μηχανισμό που λειτουργεί ρολόι, οπότε μπορεί να περπατήσει και να μιλήσει με τους ανθρώπους -γιατί ο κόσμος θέλει να βλέπει τον δήμαρχο, αυτό είναι γεγονός-, είτε είναι δήμαρχος μιας μικρής πόλης που βγαίνει το πρωί να πιει τον καφέ του, ρίχνει και μια ματιά, κοιτάει τα πεζοδρόμια, τις πλατείες, αν είναι καθαρά και γυρνάει και δίνει εντολές στους δημοτικούς υπαλλήλους, τι να κάνουν. Εδώ μιλάμε για μια αχανή πόλη, με έναν διοικητικό μηχανισμό που τον βρήκαμε διαλυμένο, χωρίς επιτελικό σχέδιο. Ο δήμαρχος έπρεπε να γίνει αρχηγός του επιτελείου. Να φτιάξει το στρατηγικό σχέδιο για την πόλη, να φέρει πόρους, να κάνει χαμαλοδουλειά. Αλλά, απών από την πόλη δεν υπήρξα ποτέ. Είμαι ο δήμαρχος, σας το λέω κατηγορηματικά, που -περισσότερο από τους προκατόχους μου-, πήγα στις γειτονιές».
* Για εξορθολογισμό του δήμου:
«Κανένας δεν μας υποχρέωνε να πάρουμε τον Αθήνα 9.84, να φύγουν τόσοι άνθρωποι, όσοι έφυγαν και ακόμα το πληρώνουμε -γιατί έφυγαν πάρα πολλοί, οι οποίοι δεν μας συγχώρησαν ποτέ, δημοσιογράφοι εννοώ- και να τον πάμε απ' τα 16 εκατομμύρια, περίπου στα 4 εκ., να μειώσουμε δηλαδή κατά 33%... Κανείς δεν μας υποχρέωνε να κάνουμε τις περικοπές εκεί που τις κάναμε και μας ήταν πολιτικά πάρα πολύ επώδυνο. Ούτε κανείς μας υποχρέωνε να προχωρήσουμε σε καταργήσεις παιδικών σταθμών, που φιλοξενούσαν μόνο 10 παιδιά και να προχωρήσουμε σε λογικές συγχωνεύσεις. Το λέω αυτό, τηρώντας πάντοτε την αναλογία 2 παιδαγωγοί σε 20 παιδιά. Υπήρχαν παιδικοί σταθμοί που λειτουργούσαν με 10 παιδάκια και πλήρωναν πάγια, ενοίκια, τα πάντα. Οι οικονομίες που κάναμε ήταν σε τέτοιο επίπεδο. Ούτε κανείς μας υποχρέωνε να πάμε τις δημόσιες σχέσεις του δημάρχου και του δήμου από 400.000 -που ήταν 2 χρόνια, το 2008 και το 2009-, σε κάτω από 40.000. Ούτε κανείς μας υποχρέωνε τις χριστουγεννιάτικες γιορτές να τις μειώσουμε στο 10%. Αυτά ήταν οικονομίες, που έπρεπε να γίνουν, γιατί δεν ξέραμε αν η σπατάλη υπέκρυπτε και διαφθορά. Φαντάζεται κανείς ότι είχαμε ένα δήμο που οι διευθύνσεις είχαν το δικό τους τμήμα προμηθειών, αντί να υπάρχει ένα ενιαίο τμήμα προμηθειών του δήμου; Έτσι εξοικονομήσαμε τα λεφτά, έτσι πορευτήκαμε. Μπορέσαμε να κρατήσουμε την πόλη όρθια και γι' αυτό τώρα μπορούμε, χωρίς να δημαγωγούμε, να λέμε ότι προχωράμε σε μείωση των δημοτικών τελών κατά 20%, την επόμενη πενταετία».
* Για τις δηλώσεις Α. Σπηλιωτόπουλου για τον ραδιοφωνικό σταθμό Αθήνα 9.84:
«Μην συνερίζεστε τον κ. Σπηλιωτόπουλο. Εγώ, αυτή τη στιγμή, τα διαψεύδω αυτά τα πράγματα. Αυτή τη στιγμή, οι αμοιβές καθορίζονται με Κοινή Υπουργική Απόφαση σε όλους τους δημοτικούς και δημόσιους ραδιοφωνικούς σταθμούς. Ο κ. Σπηλιωτόπουλος είτε άσχετος και επιπόλαιος είναι -γιατί γι' αυτά δεν μιλάς χωρίς να πληροφορηθείς-, είτε κακόβουλος. Φοβάμαι πως ισχύει το δεύτερο, δυστυχώς, γιατί δεν είναι η πρώτη φορά σε αυτήν την προεκλογική εκστρατεία που λέει ό,τι του κατέβει στο κεφάλι. Και σταματάω εδώ. Ο δήμος είναι για να υπερασπίζεται το σταθμό του και θα τον υπερασπίζεται. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, υπάρχει μια αποστομωτική απάντηση. Από εκεί και πέρα, η μεγαλύτερη προάσπιση από τη δημοτική αρχή είναι να προασπιζόμαστε την ανεξαρτησία του σταθμού. Κι εγώ ουδέποτε παρενέβην εκεί και είμαι ο δήμαρχος που έκανα την ελάχιστη χρήση του σταθμού. Να έχω μιλήσει στον σταθμό, αυτά τα 3,5 χρόνια, περίπου 15 φορές; Μάλλον λιγότερο. Οπότε μην πάνε να βρουν θέματα στον Αθήνα 9.84. Ας ψάξουν να κάνουν τίποτα άλλο».
* "Ζούμε σε μια ευρωπαϊκή πρωτεύουσα που κάποιος κάτι αρχίζει και οι υπόλοιποι το συνεχίζουν. Η μεγάλη τομή που φέραμε εμείς στο θέμα της κοινωνικής πολιτικής είναι ποσοτική και ποιοτική":
«Την ιστορία με τους άστεγους στη πολιτική του δήμου την έχει αρχίσει ο κ. Αβραμόπουλος. Κανείς δεν έσπευσε να κλέψει κάτι του κ. Κακλαμάνη. Ζούμε σε μια ευρωπαϊκή πρωτεύουσα, που κάποιος κάτι αρχίζει και οι υπόλοιποι το συνεχίζουν. Η μεγάλη τομή που φέραμε εμείς στο θέμα της κοινωνικής πολιτικής είναι ποσοτική και ποιοτική. Η ποσοτική ήταν ότι έπρεπε να αντιμετωπίσουμε την λαίλαπα της κρίσης, όπου τα μεγέθη πολλαπλασιάστηκαν. Δεν πρόκειται πια για 1.000 άστεγους, τους οποίους σιτίζεις. Αυτή τη στιγμή ο δήμος -άμεσα ή έμμεσα-, στηρίζει 20.000 ανθρώπους στην πόλη. Είναι τελείως διαφορετικό. Το δεύτερο είναι ότι ο δήμος δημιούργησε τον κόμβο κοινωνικής αλληλοβοήθειας, που λειτουργεί με τέτοιο τρόπο, ούτως ώστε να στηρίζει 4.000 οικογένειες, αλλά προσαρμοσμένος πια στις ατομικές τους ανάγκες. Με ένα μοντέρνο λογιστικό σύστημα, το οποίο εξασφαλίζει την αξιοπρεπή μεταχείριση των ανθρώπων, γιατί δεν έχουμε ουρές εκεί. Έχουμε δει τι χρειάζονται και τους παίρνουμε τηλέφωνο, όταν έρχεται αυτό που χρειάζονται. Έχουμε βάλει μπροστά την κοινωνική προσφορά και λειτουργούμε με χορηγίες εταιρειών και χορηγίες από χώρες του εξωτερικό, όπως η Νορβηγία που μας έδωσε 2 εκατομμύρια ευρώ και προχωράμε τώρα στα κουπόνια για τα σούπερ μάρκετ».
Δημοσιογράφος: Θα εμπλουτίσετε το πρόγραμμα κοινωνικής πολιτικής στον δήμο της Αθήνας;
Γ. Καμίνης: «Πρώτα απ' όλα προχωρήσαμε στο κοινωνικό φροντιστήριο. Περιμένω να δω πώς θα πάνε στις εισαγωγικές εξετάσεις τα 100 παιδιά που χρησιμοποιούν αυτή την υπηρεσία, με εθελοντές καθηγητές. Από εκεί και πέρα, δημιουργήσαμε τον κόμβο "Συν Αθηνά", που είναι μια πλατφόρμα όπου θα κινητοποιήσουμε ευρύτερα ομάδες πολιτών σε αυτήν. Εγκαινιάσαμε την πρώτη κοινωνική πολυκατοικία. Βάλαμε μέσα 17 οικογένειες, 52 ανθρώπους, που κινδύνευαν να βρεθούν άστεγοι, σε συνεργασία με την οργάνωση "Ανθρώπινοι Άνθρωποι" η οποία συντήρησε το κτίριο κ.λπ. Είναι μια τεράστια προσπάθεια, όπου ο δήμος συνεργάζεται και με οργανώσεις και με απλούς πολίτες. Για παράδειγμα, στην Αλικαρνασσού. Ένας ξενώνας που κοιμούνται κάθε βράδυ 50 άνθρωποι άστεγοι, όπου σιτίζονται καθημερινά 100 άνθρωποι. Αυτό γίνεται σε σύμπραξη με τη γειτονιά. Αυτό μπορώ να σας πω ότι είναι το μεγαλύτερο κατόρθωμα. Ότι σπάσαμε το ταμπού και το στερεότυπο ότι όταν πηγαίνεις σε γειτονιά να κάνεις κάτι τέτοιο, η γειτονιά θα γεμίσει ναρκομανείς, άστεγους, θα υποβαθμιστεί. Είναι από τα μεγάλα επιτεύγματα αυτό που έγινε. Δεν έχει σύγκριση αυτό που γίνεται τώρα, με αυτό που γινόταν, χωρίς να εκμηδενίζω την προσφορά του κ. Κακλαμάνη και των προηγούμενων δημάρχων σε αυτόν τον τομέα. Αλλά μιλάμε για άλλα μεγέθη και άλλη πολιτική».
* Για εγκληματικότητα, φτώχεια, ανεργία:
«Υπάρχουν πάντοτε περιθώρια βελτίωσης, ειδικά στον τομέα της ασφάλειας και της εγκληματικότητας. Αλλά αυτό που πρέπει να πούμε, για να μην τα βλέπουμε όλα μαύρα -γιατί έχει σημασία για το ηθικό των ανθρώπων, αλλά και για να έχουμε μία καθαρή εικόνα της κατάστασης-, είναι ότι αυτή είναι η τρίτη συνεχής χρόνια που εμφανίζεται πτώση της εγκληματικότητας στην Αθήνα απ' τα επίσημα στατιστικά στοιχεία της υπηρεσίας προστασίας του πολίτη. Αυτό φυσικά δεν σημαίνει ότι εξαλείφθηκε το πρόβλημα, αλλά έχουμε μια βελτίωση. Ο δήμος πρέπει ακόμα περισσότερο να προχωρήσει την κοινωνική πολιτική του, να βοηθήσει τους ανθρώπους, να ταΐσει περισσότερους ανθρώπους, γιατί η πείνα -όπως λέω-, είναι πολύ κακός σύμβουλος. Όταν υπάρχουν άνθρωποι που πεινάνε, λογικό είναι κάποια στιγμή είτε να κλέψουν, είτε να διαρρήξουν, είτε ακόμα και να ληστέψουν. Στο θέμα της ανεργίας, είμαστε η πρώτη δημοτική αρχή που φέραμε τόσα πολλά λεφτά από ευρωπαϊκούς πόρους στην πόλη, ένα τμήμα των οποίων αυτή τη στιγμή έχει επενδυθεί στην καταπολέμηση της ανεργίας, στην ανάπτυξη της καινοτομίας και της επιχειρηματικότητας. Γιατί κανένας από τους υποψήφιους δεν μπήκε στον κόπο να πάει στην Τεχνόπολη του δήμου Αθηναίων, να δει το "InnovAthens", τον κόμβο καινοτομίας που λειτουργεί ήδη; Νέα παιδιά έχουν πάει, πληροφορούνται τι γίνεται και εκπαιδεύονται. Στεγάζονται εκεί 317 εταιρείες. Τα πανεπιστήμια της πόλης, τα οποία προωθούν την καινοτομία, νέοι άνθρωποι οι οποίοι είναι ανήσυχοι και θέλουν να πληροφορηθούν τι μπορούν να κάνουν. Ή να πάνε στην Παπαδιαμαντοπούλου, στο κέντρο επιχειρηματικότητας που έγινε. Αυτά έγιναν με ευρωπαϊκούς πόρους που έφερε ο δήμος. Όταν λέω ότι είμαι υπερήφανος για τη δουλειά που κάναμε, είμαι πραγματικά υπερήφανος, γιατί κάναμε ό,τι θα έπρεπε να έχει γίνει στη χώρα τα τελευταία χρόνια. Εξορθολογισμός και εξοικονόμηση στο δημόσιο, έντονη κοινωνική προστασία, προσέλκυση ευρωπαϊκών πόρων, άνοιγμα στον τομέα της αγοράς εργασίας με καινοτομία και επιχειρηματικότητα. Είμαι περήφανος γι' αυτά που κάναμε και θα τα προχωρήσουμε ακόμη περισσότερο».
* "Δεν είμαι περαστικός από το δήμο της Αθήνας. Για εμένα η Αθήνα είναι κεντρική πολιτική σκηνή":
«Εγώ δεν είμαι περαστικός από τον δήμο της Αθήνας. Δεν μπήκα στη πολιτική της τοπικής αυτοδιοίκησης, σε προχωρημένη σχετικά ηλικία, για να την χρησιμοποιήσω ως εφαλτήριο για την κεντρική πολιτική σκηνή. Για εμένα, κεντρική πολιτική σκηνή είναι η Αθήνα. Το αν θα γίνει κάτι σημαντικό στην Αθήνα, δεν είναι διόλου αδιάφορο για τη χώρα. Εάν καταφέρουμε να συνεχίσουμε την πρωτοπόρα πολιτική που έχουμε αρχίσει στην Αθήνα, αυτό θα είναι η ατμομηχανή που θα σύρει όλη τη χώρα μπροστά. Άρα, όποιος φιλοδοξεί να παραμείνει την επόμενη πενταετία δήμαρχος της Αθήνας, έχει αυτή τη στιγμή ένα πρωταγωνιστικό ρόλο στις πολιτικές και τις γενικότερες εξελίξεις. Αυτό μου αρκεί».
Δημοσιογράφος: Το ζήτημα του μητροπολιτικού δήμου έχει φύγει απ' το μυαλό σας;
Γ. Καμίνης: «Όχι, δεν έχει φύγει και κάθε μέρα που περνάει εμφανίζεται ολοένα και πιο έντονα».
«ΑΘΗΝΑ 9.84» - ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
Keywords
καμινης, αθηνα, αβραμοπουλος, προσφορες, σημαίνει, νέα, χριστουγεννιατικες βιτρινες, σταση εργασιας, σχεδιο αθηνα, αμοιβες, χωρες, δουλεια, εγκληματικοτητα, θεμα, προγραμμα, τηλεφωνο, φτωχεια, ανεργια, ατμομηχανη, βγαινει, βραδυ, γεγονος, γειτονια, γινει, γινεται, δευτερο, δημος, δημοσιο, δυστυχως, δηλωσεις, εγινε, ευρω, ειπε, υπαρχει, εκστρατεια, εμμεσα, εξετασεις, επρεπε, ερχεται, ιδιο, ηλικια, υπηρεσια, υπηρχαν, πολυκατοικια, ισχυει, ηθικο, εικονα, κτιριο, λεφτα, λαιλαπα, ματια, μειωση, μυαλο, νορβηγια, παντα, παιδια, παιδακια, παμε, πρωι, ρολοι, ρολο, σουπερ, σχεδιο, τμημα, τομη, τριτη, φυσικα, φροντιστηριο, φορα, απων, φοβαμαι πως, χωρα, κακος, μια ματια, μπροστα, ομαδες, σημαίνει, σκηνη, θεματα
Τυχαία Θέματα
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Ειδήσεις
- Δείτε την απίστευτη φωτογραφία που κάνει θραύση τις τελευταίες ώρες στο διαδίκτυο! [photo]
- 20% ενισχύθηκαν οι πωλήσεις της ΦΑΓΕ το πρώτο τρίμηνο
- H Λίνα Μαρίλη μαγνητίζει με τα... προσόντα της! (ΦΩΤΟ)
- Ποια coach του "The Voice" δεν θα συνεχίσει του χρόνου;
- EΛΛΑΔΑ - Πάνω από 100 άτομα στο νοσοκομείο Κορίνθου με γαστρεντερίτιδα
- Μάχη ψήφο με ψήφο για ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ
- Έρχεται το πρώτο “πράσινο” νησί στην Ευρώπη με αιολικά και αντλησιοταμίευση “ασανσέρ”
- Ο Τσίπρας, ο Γιούνκερ και οι δύο πόλοι της Ευρώπης
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Athina984
- Δημοσκόπηση δίνει προβάδισμα στη ΝΔ
- Ο Γ. Καμίνης στον ΑΘΗΝΑ984
- Φωτιά στο Αλεποχώρι
- Απάντηση σε Γιούνκερ
- «Εάν πέσει το ευρώ, θα πέσει και η Ευρώπη»
- Λιβύη: Σφοδρές συγκρούσεις στη Βεγγάζη
- Το «Τότε που ζούσαμε» ξανά στα βιβλιοπωλεία
- Ο καιρός του Σαββάτου
- Πρόστιμο σε ΠΑΟ και ΠΑΟΚ για τον τελικό
- Σε υψηλά επίπεδα το spread του 10ετούς ομολόγου
- Τελευταία Νέα Athina984
- Ο Γ. Καμίνης στον ΑΘΗΝΑ984
- Απάντηση σε Γιούνκερ
- Ο καιρός του Σαββάτου
- «Εάν πέσει το ευρώ, θα πέσει και η Ευρώπη»
- ΟΗΕ: Έκθεση για την Ουκρανία
- Προβάδισμα για τον ΣΥΡΙΖΑ
- Λιβύη: Σφοδρές συγκρούσεις στη Βεγγάζη
- Πρόστιμο σε ΠΑΟ και ΠΑΟΚ για τον τελικό
- Σε υψηλά επίπεδα το spread του 10ετούς ομολόγου
- Το «Τότε που ζούσαμε» ξανά στα βιβλιοπωλεία
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Ειδήσεις
- Λιβύη: Σφοδρές ένοπλες συγκρούσεις κατά ισλαμιστών στη Βεγγάζη
- Η απάντηση του ΣΥΡΙΖΑ στο ΠΑΣΟΚ
- «Ψάχνεται» και για Ντιέγκο
- Σήμερα η πληρωμή της α' δόσης του ΕΦΚΠ
- Ανακαλύφθηκε νέα σημαντική κατηγορία ανακυκλώσιμων πλαστικών
- 31 προσλήψεις στην Περιφερειακή Ενότητα Αργολίδας
- 8 ναυαγοσώστες στο Δήμο Ηγουμενίτσας
- ΤΑ... ΜΠΕΡΔΕΥΟΥΝ ΓΙΑ ΛΕΖΑΡ!
- Σφοδρές συγκρούσεις στη Λιβύη
- Ποιους δημάρχους; Στη Θεσσαλονίκη ψηφίζουν και για το νερό