Ο Γ. Κουμουτσάκος στον ΑΘΗΝΑ984

Ο ευρωβουλευτής και υποψήφιος περιφερειάρχης Αττικής με τη Νέα Δημοκρατία, Γιώργος Κουμουτσάκος, μίλησε σήμερα στον «ΑΘΗΝΑ 9.84» και τη Νόνη Καραγιάννη.

Μεταξύ άλλων είπε:

* Γιατί δεν παραιτείται από ευρωβουλευτής:

«Υπάρχει μια διαφορά ανάμεσα στη βουλευτική θητεία στο εθνικό κοινοβούλιο, η οποία συνεχίζεται και μετά τις αυτοδιοικητικές εκλογές της 25ης Μαΐου
-υπάρχει μια θητεία βάση του συντάγματος μέχρι το τέλος της τετραετίας- και στην θητεία στο ευρωπαϊκό κοινοβούλιο, η οποία ολοκληρώνεται την ημέρα των ευρωεκλογών. Ούτως ή άλλως η θητεία του ευρωκοινοβουλίου τελειώνει στις 25 Μαΐου. Αυτός είναι -αν θέλετε- τυπικός, βάσιμος λόγος για τον οποίο δεν υπάρχει νόημα να παραιτηθεί κάποιος για ένα μόνο μήνα. Αλλά πέραν αυτού, υπάρχει ένας λόγος ουσίας στην απόφαση μου να μην παραιτηθώ. Εδώ και περίπου πέντε μήνες είμαι εισηγητής εκ μέρους του ευρωπαϊκού Λαϊκού κόμματος για έναν εξόχως σημαντικό για την Ελλάδα κανονισμό, ο οποίος αφορά τη νέα λιμενική πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Οι επιπτώσεις, το αν ο κανονισμός πάει προς την μια ή την άλλη κατεύθυνση, στην ανάπτυξη, στο καθεστώς των ελληνικών λιμανιών είναι πολύ μεγάλες. Ο κανονισμός αυτός, έτσι όπως διαμορφώνεται με τις τροπολογίες που έχουν κατατεθεί, δεν πηγαίνει σε μια κατεύθυνση κοντά στις δικές μας ευαισθησίες, προτεραιότητες και επιδιώξεις. Εγώ πρέπει να μείνω εκεί, διότι η προσπάθεια που κάνω και θα καταβάλω μέχρι και την τελευταία ολομέλεια πριν από τις εκλογές του Απριλίου, είναι αυτός ο κανονισμός να μην ψηφιστεί με την παρούσα σύνθεση του ευρωπαϊκού κοινοβούλιου και έτσι να κερδίσουμε χρόνο ελπίζοντας σε μια βελτίωση του κειμένου, το οποίο δεν με ικανοποιεί. Επομένως, αν παραιτηθώ τώρα, την θέση του εισηγητού του Λαϊκού κόμματος θα αναλάβει κάποιος άλλος εκ των πραγμάτων, άλλης εθνικότητος -διότι δεν υπάρχει πιθανότητα να είναι Έλληνας- και πλέον θα χάσουμε τη δυνατότητα να παρακολουθήσουμε την ανάπτυξη ενός πολύ κρίσιμου κανονισμού για τα ελληνικά λιμάνια, άρα και για την ελληνική οικονομία...».

Και πρόσθεσε: «Ειδικά στην εποχή μας, που όλοι πια είμαστε υποψιασμένοι και κατανοούμε, δεν είναι ωραία η εικόνα ούτε του πολιτικού "ξερόλα", ούτε του πολιτικού με την τρέλα του μεγαλείου. Αυτά, στην εποχή μας, νομίζω ότι έχουν μπει στις σωστές τους διαστάσεις πια σε επίπεδο κοινής γνώμης και ορθώς βέβαια. Από την άλλη πλευρά, η πολιτική είναι μια πολύ ζωντανή διαδικασία και πραγματικότητα. Δεν μπορούμε να την αντιμετωπίσουμε με όρους επιστημοσύνης και απόλυτης εξειδίκευσης. Είναι χρήσιμο οι ειδικοί και οι τεχνοκράτες να υποστηρίζουν τα πολιτικά κόμματα, αλλά θα ήταν πολύ μεγάλο λάθος να περάσουμε στη εποχή των τεχνοκρατικών κομμάτων...».

* Για το έργο του περιφερειάρχη Αττικής, Γιάννη Σγουρού:

«Η εμπλοκή μου και το ενδιαφέρον μου για την περιφέρεια Αττικής είναι ουσιαστικά και συνειδητά. Ο απολογισμός της αποτελεσματικότητας και της επαγγελματικής, αλλά και της πολιτικής μου ζωής και πορείας, δεν νομίζω ότι δημιουργεί αντίφαση σε σχέση με αυτό μπορεί να κάνω για την περιφέρεια. Πόσο μάλλον τώρα που ζούμε στην Ευρώπη των περιφερειών, όπου όλες οι περιφέρειες εξαρτώνται πλέον, σε μεγάλο βαθμό, από κοινοτικά κονδύλια και χρειάζεσαι μια κοινοτική τεχνογνωσία για να συνδιαλέγεσαι με την επιτροπή και τις υπηρεσίες της, ώστε να μπορείς να προωθείς έργα. Και εδώ πιστεύω ότι μπορεί να δώσω μια προστιθέμενη αξία, πέραν του ότι μπορώ να δώσω μια καινούργια ματιά πιο ανοιχτών οριζόντων, σε σχέση με τη παρούσα ηγεσία της περιφέρειας, η οποία είναι μια ηγεσία αυτοδιοικητικού κατεστημένου, μιας πολύ συγκεκριμένης λογικής διαχείρισης, αποσπασματικών έργων με έλλειψη στρατηγικής. Νομίζω ότι ήρθε η εποχή να κάνουμε μια στροφή 180 μοιρών σε κάτι πιο σύγχρονο, πιο ανοιχτών οριζόντων και τελικά πιο αποτελεσματικό».

Δημοσιογράφος: Ήταν κακή η διαχείριση του κου Σγουρού;

Γ. Κουμουτσάκος: «Θα έχουμε χρόνο στην πορεία προς τις αυτοδιοικητικές εκλογές να τα συζητήσουμε όλα αυτά σε βάθος. Αλλά θα σας πω μια αντίδραση μου. Σίγουρα πάντως -και το λέω μετά λόγου γνώσεως-, δεν έχει καμία σχέση αυτό που προβάλλεται με αυτό που πραγματικά έγινε. Για παράδειγμα, τι σημαίνουν τα επιμέρους έργα χωρίς να εντάσσονται σ' έναν συγκεκριμένο σχεδιασμό για μια ακόμη φορά; Έτσι χάσαμε πέντε κοινοτικά πλαίσια στήριξης. Διότι, κάναμε αποσπασματικά έργα από τότε που η Ελλάδα μπήκε στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Μέχρι τώρα χάσαμε την μεγάλη ευκαιρία αναπτυξιακής απογείωσης της χώρας, διότι κάναμε αποσπασματική αξιοποίηση των κοινοτικών κονδυλίων. Αυτό έγινε και από την περιφέρεια. Δεν ήταν ενταγμένα σε μια στρατηγική λογική. Και αυτό ίσχυσε και τα τελευταία δώδεκα χρόνια της απερχόμενης ηγεσίας της περιφέρειας, η οποία ζητάει να πάρει άλλα έξι. Δηλαδή να είναι είκοσι χρόνια. Αυτή είναι μια καθεστωτική νοοτροπία παλαιάς κοπής και πολλές φορές πράγματα τα οποία έγιναν, όπως για παράδειγμα, το να παρουσιάζεται ένας απολογισμός ενός πλεονάσματος 300 εκατομμυρίων ευρώ -κάτι που εμφανίζεται ως μεγάλος άθλος-, θα ήταν πραγματικά ένα πολύ θετικό αποτέλεσμα, αν μιλάγαμε για μια εταιρία που έκανε μπεζαχτά, που είχε κέρδη και συγκέντρωνε χρήματα. Εδώ έχουμε μια τελείως διαφορετική αποστολή της περιφέρειας. Η περιφέρεια πρέπει να κάνει και χρηστή διοίκηση, αλλά και ανάπτυξη».

* Για την ανάπλαση του αεροδρομίου του Ελληνικού:

«Δεν πιστεύω ότι έχει κανείς λόγο να ανησυχεί για τον αποκλεισμό των δημοτών από ένα τόσο μεγάλο αναπτυξιακό έργο. Πώς θα ζήσει δηλαδή αυτό το αναπτυξιακό έργο με αποκλεισμό των ανθρώπων που ζουν δίπλα; Αντιθέτως θα είναι μια ευκαιρία αξιοποίησης. Καταρχήν, πρέπει κανείς να συνυπολογίζει στην αξιολόγηση μιας κατάστασης και το κόστος της αδράνειας. Εάν δεν γίνεται τίποτα τι σημαίνει, τι ευκαιρίες χάνονται, πόσος χρόνος χάνεται, τι ρημάζει; Επομένως, το κόστος της αδράνειας είναι κάτι που πρέπει να συνυπολογιστεί στο τι θέλουμε ακριβώς. Αν τελικά όλα μπλοκάρουν και ο χρόνος κυλάει έτσι, τελικά θα προκύπτει ένα μεγάλο διαφεύγον κέρδος».

* Για τους δημάρχους στην περιφέρεια Αττικής που στήριξαν τον Γιάννη Σγούρο:

«Αυτή είναι μια συγκεκριμένη κατάσταση, η οποία προηγήθηκε της δικής μου ανακοίνωσης. Ορισμένοι δήμαρχοι έκαναν αυτή την διαπιστωτική επισήμανση, ότι ο κ. Σγουρός, κατά την άποψή τους, είχε κάνει κάποια θητεία και κάποιο έργο. Αλίμονο, αν σε δώδεκα χρόνια δεν έχεις κάνει τίποτα. Από εκεί και πέρα, όμως, έχει διαμορφωθεί μια νέα κατάσταση. Κάθε μέρα θα διαμορφώνεται μια καινούργια δυναμική. Μόλις ανακοινωθεί το όνομα και η φιλοσοφία του συνδυασμού μας, θα δείτε ότι πλέον η πίεση των δημοτών και του κύματος στήριξης στη νέα πρόταση και στο νέο όραμα θα είναι τέτοια, που θα αναγκάσει και τους δημάρχους να ξανασκεφτούν αυτή τη θέση τους. Να είναι, δηλαδή, απολογητές της πιο κατεστημένης αντίληψης μιας διαχείρισης του κράτους, την οποία οπωσδήποτε όλοι θέλουμε να αφήσουμε πίσω και να απαλλαγούμε από αυτή».

«ΑΘΗΝΑ 9.84» - ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
Keywords
Τυχαία Θέματα