Ο Γ. Κουτρουμάνης στον ΑΘΗΝΑ984

Ο πρώην υπουργός Εργασίας, Γιώργος Κουτρουμάνης, μίλησε την Κυριακή 16 Σεπτεμβρίου στον «ΑΘΗΝΑ 9.84» και τον Βασίλη Πάικο.

Μεταξύ άλλων είπε:

* Για την εξαήμερη εργασία:

«Αυτό το θέμα και πολλά άλλα που έχουν ρυθμιστεί, ήταν στο πακέτο της Τρόικα εδώ και αρκετούς μήνες, δηλαδή από το πρώτο μνημόνιο το 2010 και αφορούν την ελαστικοποίηση της αγοράς εργασίας.
Θεωρώ όμως ότι οι αλλαγές που ήδη έχουν γίνει
είναι υπερεπαρκείς, σε ορισμένες περιπτώσεις  και άδικες, ωστόσο δεν έχουν απορροφηθεί από την αγορά εργασίας. Οι κοινωνικοί εταίροι τόσο από πλευράς επιχειρηματιών, όσο και από πλευράς εργαζομένων, ήταν σε κατάσταση αναμονής, επί των ημερών μου, αλλά και αργότερα με τον κ. Βρούτση και γίνονται συζητήσεις, για το πώς θα εφαρμοσθεί αυτό το πλαίσιο... Νομίζω ότι είναι εντελώς άκαιρο και ανώφελο αυτή την στιγμή να συζητούνται περαιτέρω ρυθμίσεις για την ελαστικοποίηση της αγοράς εργασίας που ήδη είναι εξαιρετικά ελαστικοποιημένη».

* Για την αύξηση του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης:

«Τα όρια ηλικίας αυξάνονται ούτως ή άλλως με τις ρυθμίσεις που είχαν γίνει  το 2010. Αυτό γίνεται σταδιακά και καθένας ξέρει, με βάση το χρόνο που θεμελιώνει συνταξιοδοτικό δικαίωμα, ποιο ακριβώς όριο προβλέπεται στην συγκεκριμένη περίπτωση. Η αύξηση του ορίου ηλικίας από τα 65 στα 67 έτη ή και τα ενδιάμεσα όρια, με βίαιο τρόπο, θεωρώ ότι είναι πάρα πολύ σκληρό μέτρο, κυρίως για τον ιδιωτικό τομέα, αφού υπάρχουν άνθρωποι οι οποίοι έχουν μείνει άνεργοι τα τελευταία χρόνια και περιμένουν πότε θα πάρουν σύνταξη. Από την άλλη πλευρά (σ. σ. η αύξηση του ορίου ηλικίας), θα επηρεάσει και την εξέλιξη της ανεργίας. Γι' αυτό είμαστε αντίθετοι. Έχουμε προτείνει άλλα εναλλακτικά μέτρα και επιλογές που θα μπορούσε να έχει η κυβέρνηση στην παρούσα φάση. Βεβαίως, τα μέτρα θα είναι επώδυνα, αλλά έχει ιδιαίτερη σημασία η εσωτερική τους κατανομή».

Σε άλλο σημείο είπε: «Δεν κάναμε προτάσεις οι οποίες είναι ανεφάρμοστες ή μη ρεαλιστικές. Είναι συγκεκριμένες και μάλιστα μία από αυτές αφορούσε στα έσοδα των ασφαλιστικών ταμείων, όπου υπάρχει μια υποεκτίμηση και οδηγεί σε ένα πακέτο πάνω από 1 δις ευρώ. Έχει γίνει μια επεξεργασία από τις τεχνικές ομάδες της Τρόικα και του υπουργείου Εργασίας και πάει καλά. Ένα μέρος από αυτά, εμείς θα θέλαμε όλο το 1,5 δισεκατομμύριο, να εγγραφεί στο βασικό σενάριο και από εκεί και μετά, να δούμε πώς κατανέμονται τα υπόλοιπα μέτρα. Διότι θεωρώ αδιανόητο να αποδεχθούμε ότι ενώ φέτος εισπράττουμε 1,1 δισεκατομμύρια ευρώ από οφειλές παρελθόντων ετών, το 2013 να είμαστε στα 450 εκατομμύρια».

«ΑΘΗΝΑ 9.84» - ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
Keywords
Τυχαία Θέματα