Ο Γ. Κουτσούκος στον ΑΘΗΝΑ984

Ο επικεφαλής του τομέα Οικονομικής Πολιτικής του ΠαΣοΚ, Γιάννης Κουτσούκος, μίλησε στις 26/9 στον «ΑΘΗΝΑ 9.84» και τη Νόνη Καραγιάννη.

Μεταξύ άλλων, είπε:

* Για ενδεχόμενη μείωση του πρωτογενούς πλεονάσματος:

«Έχουν δημιουργηθεί διάφορα προβλήματα, που ενδεχομένως να οδηγήσουν σε ανάγκη εκταμίευσης ορισμένων ποσών, τα οποία δεν είχαν προβλεφθεί, όπως για παράδειγμα τα αναδρομικά των αστυνομικών, ενδεχόμενη καταβολή ποσών που συνδέονται με την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου για το λεγόμενο
πακέτο Χατζηγάκη κ.λπ., τα οποία θα πρέπει να καλυφθούν...
Έχουν ανακύψει διάφορες ανάγκες χρηματικών ροών, που με ένα τρόπο θα πρέπει να αντιμετωπιστούν. Αυτό θα γίνει είτε μέσω επιβολής νέας φορολογίας, είτε μέσω περικοπής δαπανών, με δεδομένο βέβαια ότι τα όρια έχουν εξαντληθεί... Οι ανάγκες αυτές, με κάποιο τρόπο, πρέπει να αντιμετωπιστούν. Προσωπικά, ούτε εγώ, ούτε το ΠαΣοΚ, έχουμε πάρει μέρος σε καμία συζήτηση για τον τρόπο αντιμετώπισης του θέματος, κατά συνέπεια οι δημοσιογράφοι εικοτολογούν ότι -ενδεχομένως-, η κυβέρνηση θα επιλέξει να ζητήσει μείωση του προβλεπόμενου πλεονάσματος. Αυτό αποτελεί ένα σενάριο, ίσως να έχουν και κάποιες πληροφορίες».

* Για ομαδικές απολύσεις, συνδικαλιστικό νόμο και διεύρυνση του ενιαίου μισθολογίου:

«Έχουμε ξεκαθαρίσει -μέσω δημοσίων τοποθετήσεων και ανακοινώσεων-, ότι δεν υφίσταται λόγος αλλαγής της νομοθεσίας, σε σχέση με τις ομαδικές απολύσεις, διότι οι προβλεπόμενες διαδικασίες δίνουν διέξοδο στις επιχειρήσεις που αντιμετωπίζουν προβλήματα, είτε εφαρμόζοντας τις νόμιμες διαδικασίες απολύσεων, προσφεύγοντας μάλιστα στο Ανώτατο Συμβούλιο Εργασίας -όπως συνέβη πρόσφατα με μεγάλη επιχείρηση-, στο οποίο έχουν συμμετοχή και οι κοινωνικοί εταίροι και απαιτείται τεκμηριωμένη οικονομική μελέτη, σε σχέση με το γιατί πρέπει να γίνουν ομαδικές απολύσεις. Ταυτόχρονα, στη χώρα μας, σε αυτή τη συγκυρία, δεν έχει ανακύψει μια τέτοια ανάγκη, πολύ περισσότερο καθώς αντιμετωπίζουμε το μέγα πρόβλημα της ανεργίας. Συνεπώς, όσον αφορά τις ομαδικές απολύσεις, δεν υπάρχει τέτοιο θέμα, έχει ξεκαθαριστεί.
Σε ό,τι αφορά στον συνδικαλιστικό νόμο, αποτελεί μεγάλη κατάκτηση και προβλέπει απολύτως δημοκρατικές διαδικασίες. Αυτό που υποστηρίζεται από κάποιους, ότι δηλαδή δεν αποφασίζουν οι εργαζόμενοι, δεν ισχύει. Πρέπει να αποφασίσουν, για παράδειγμα, σε κάποιο σωματείο γενική συνέλευση με πλειοψηφία 50%, σε μία αντιπροσωπευτική οργάνωση και πάλι το αντιπροσωπευτικό όργανο, με 50%. Δεν γίνεται, δηλαδή, να κάνουμε δημοψήφισμα κάθε φορά που αποφασίζεται απεργία. Θεωρώ, μάλιστα, πως ιδιαίτερα στον ιδιωτικό τομέα -όπου κάποιοι υποστηρίζουν ότι υπάρχουν κέντρα που ασκούν πιέσεις-, δεν υπάρχει ούτε εκεί θέμα με τις απεργίες. Οι απεργίες αποφασίζονται και γίνονται σε όλο τον κόσμο με τυπικές διαδικασίες, με τις ίδιες όπως και στη χώρα μας. Αν τώρα γίνεται κατάχρηση του δικαιώματος, αυτό δεν είναι θέμα νόμου, αλλά συνδικαλιστικής κουλτούρας, παιδείας και κοινωνικών συνθηκών. Δεν θα αφήσω μάλιστα ασχολίαστο ότι δεν υπάρχει κανένα προαπαιτούμενο για τη μείωση του μισθού των νεοεισερχομένων στο δημόσιο. Θυμίζω ότι το 2011, ως ΠαΣοΚ, κάναμε αλλαγή στο μισθολόγιο των δημοσίων υπαλλήλων, μέσω της σύνδεσης του βαθμού του υπαλλήλου με το ύψος του μισθού, ανατρέποντας δηλαδή προηγούμενες καταστάσεις, με αποτέλεσμα και τη μείωση αποδοχών. Τώρα, εάν ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης θέτει από μόνος του ζήτημα μείωσης του κατώτερου μισθού, εμείς δεν υποχρεούμεθα να συμφωνήσουμε. Μας παρουσίασε κάποιες τέτοιες σκέψεις, έχει βγει και σχετική ανακοίνωση του ΠαΣοΚ μετά τη συνάντηση, ότι εμείς δεν κρίνουμε ότι σήμερα που υπάρχουν αυτά τα δεδομένα στο επίπεδο των αποδοχών υπάρχει τέτοιο θέμα και το απορρίψαμε».

Δημοσιογράφος: Σε αυτό το σκεπτικό που σας εξέθεσε ο κ. Μητσοτάκης υπήρχε και ζήτημα άρσης της μονιμότητας για τους νεοεισερχόμενους υπαλλήλους στο δημόσιο;

Γ. Κουτσούκος: «Δεν μπορεί να υπάρξει τέτοιο θέμα. Είναι θέμα Συντάγματος, οπότε μόνο στο πλαίσιο συνταγματικής αναθεώρησης μπορεί να τεθεί. Όχι, δεν εθίγη τέτοιο θέμα».

«ΑΘΗΝΑ 9.84» - ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
Keywords
Τυχαία Θέματα