Ο Γ. Κύρτσος στον ΑΘΗΝΑ984

Ο ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, Γιώργος Κύρτσος, μίλησε στις 11/8 στον «ΑΘΗΝΑ 9.84» και τους Φρόσω Ζαγορίτου και Αλεξάνδρα Βουδούρη.

Μεταξύ άλλων είπε:

* Για συμφωνία:

«Ούτως ή άλλως θα έχουμε μια διαδικασία ελέγχων, αυτά τα ξέρουμε. Κάθε τρεις - τέσσερις μήνες θα γίνεται μια αξιολόγηση για να πηγαίνουμε στην επόμενη εκταμίευση, να εκτιμάται τι έχει γίνει σωστά, τι έχει γίνει λάθος, ποιες διορθωτικές κινήσεις πρέπει να γίνουν κ.λπ.. Αυτός ήταν ο κανόνας στα προηγούμενα μνημόνια, αυτός θα είναι ο κανόνας και σε αυτό το μνημόνιο.
Να θυμίσω ότι η Νέα Δημοκρατία όταν πια έπαθε μεγάλη εκλογική και πολιτική κόπωση, μετά την ήττα στις ευρωεκλογές, απέφευγε την αξιολόγηση επί έξι μήνες μέχρι που δημιουργήθηκε μια πολιτική δυναμική υπέρ του ΣΥ.ΡΙΖ.Α.... Η εποπτεία είναι δεδομένη, από εκεί και έπειτα πρέπει θα να κινηθούμε γρήγορα και αποτελεσματικά, να είμαστε πάνω από τους στόχους κάθε φορά για να δημιουργήσουμε κλίμα εμπιστοσύνης, ώστε να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις να βάλουν όλοι την υπογραφή τους και να πάμε και στη λεγόμενη αναδιάρθρωση του χρέους με βάση την συμφωνία του 2012 που θα δώσει μια μεγάλη δημοσιονομική ανάσα στη χώρα μας, αν η εξόφληση του χρέους πάει από τα 30 στα 50 - 60 χρόνια... Προς το παρόν είμαι χαρούμενος γιατί αποτρέψαμε την άμεση καταστροφή. Να θυμίσουμε που είχαμε φτάσει. Την Κυριακή 12 Ιουλίου έγινε η Σύνοδος Κορυφής της ευρωζώνης. Μέχρι την Τετάρτη πριν την Σύνοδο, το βασικό σενάριο ήταν το Grexit, διότι και μετά την εμφάνιση του κου Τσίπρα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, όπου εμφανίστηκε δυναμικός, επιθετικός κ.λπ. και έλεγε σε όλα "όχι", είχαμε σύσκεψη στο ευρωπαϊκό λαϊκό κόμμα και θεωρούσαν οι επικεφαλής ότι πάμε για Grexit. "Πήγαμε και ήρθαμε" ουσιαστικά. Είμαστε χαρούμενοι γιατί αποτρέψαμε μια βαλκανοποίηση της χώρας μας, επιστροφή στη βαλκανική μιζέρια, η οποία θα είχε ήδη συντελεστεί με βάση το πρόγραμμα Βαρουφάκη, Λαφαζάνη, Κωνσταντοπούλου κ.λπ., στο οποίο μέχρι ένα σημείο φυσικά συμμετείχε και πρωταγωνιστούσε και ο ίδιος ο κ. Τσίπρας. Τώρα, λοιπόν, που γλιτώσαμε την άμεση κατάρρευση, όλα τα προβλήματα είναι μπροστά μας... Έχουμε πάει τουλάχιστον δύο - τρία χρόνια πίσω, είμαστε στην κρίση του 2012 και θα δούμε τι θα κάνουμε από εδώ και πέρα. Το πρώτο που πρέπει να κάνει η κυβέρνηση -κατά την άποψή μου- είναι να αποκτήσει την ιδιοκτησία του προγράμματος, δηλαδή αυτά τα παλαβά του τύπου "δεν συμφωνούμε με το πρόγραμμα που θα εφαρμόσουμε, δεν οδηγεί πουθενά αυτό το πρόγραμμα, είναι προϊόν καταναγκασμού, μας έβαλαν το πιστόλι στον κρόταφο"... Δεν γίνεται έτσι η οικονομική πολιτική. Δηλαδή, αν οι αρμόδιοι οικονομικοί πολιτικοί καταγγέλλουν τις επιλογές που προσυπογράφουν, όλοι καταλαβαίνουμε ότι θα υπάρξει θέμα εμπιστοσύνης».

Δημοσιογράφος: Τι θα έπρεπε να γίνει για να αυξηθεί η πιθανότητα εφαρμογής του προγράμματος, αλλά και αυτό το πρόγραμμα να φέρει ένα σωστό οικονομικό αποτέλεσμα;

Γ. Κύρτσος: «Καταρχήν, είναι το θέμα της ιδιοκτησίας που προανέφερα, το οποίο έχει τεράστια σημασία, γιατί στέλνεις μήνυμα στους έξω ότι πιστεύεις στην αποστολή σου, αλλά και στο εσωτερικό ο λαός χρειάζεται μια καθοδήγηση. Αν βλέπει μια κυβέρνηση, η οποία καταγγέλλει το πρόγραμμα που εφαρμόζει, ο λαός βγάζει τα δικά του συμπεράσματα. Δεύτερον, πρέπει να πάμε σε μια μείωση δημοσίων δαπανών -η οποία μας φαίνεται βουνό-, αλλά νομίζω ότι αν πάμε βήμα - βήμα, όλοι θα την καταλάβουμε και θα τη χαρούμε... Με τη μείωση, λοιπόν, των δημοσίων δαπανών, θα αρχίσουν να μειώνονται οι φόροι ή τουλάχιστον θα φτάσουμε στα προγραμματισμένα πλεονάσματα και θα τα ξεπεράσουμε και έτσι θα πάμε στην αναδιάρθρωση του χρέους που θα φέρει τη μεγάλη δημοσιονομική ανακούφιση. Τέλος, θα πρέπει να υπάρξει ένα κλίμα εμπιστοσύνης όσον αφορά στην οικονομία και τα δημοσιονομικά, ώστε να προχωρήσουν οι προγραμματισμένες ιδιωτικοποιήσεις, να στείλουμε ένα μήνυμα ότι είμαστε ανοιχτοί σε μεγάλες επενδύσεις του εσωτερικού και κυρίως του εξωτερικού, ώστε να υπάρξει ένα αντίβαρο στα υφεσιακά μέτρα που πρόκειται να ψηφίσει η Βουλή. Γιατί αν μείνουμε με τα μέτρα δημοσιονομικής εξυγίανσης, που από την φύση τους είναι υφεσιακά και δεν υπάρξουν αναπτυξιακά αντίβαρα, τότε θα έχουμε πρόβλημα και δεν θα μπορέσουμε να πετύχουμε τους στόχους του προγράμματος».
«ΑΘΗΝΑ 9.84» - ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
Keywords
Τυχαία Θέματα