Ο Γ. Μανιάτης στον ΑΘΗΝΑ984

Ο υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Γιάννης Μανιάτης, μίλησε στις 22/8 στον «ΑΘΗΝΑ 9.84» και τον Νεκτάριο Νώτη.

Μεταξύ άλλων, είπε:

* Για την πρωτοβουλία σχετικά με τους τρόπους αντιμετώπισης ενδεχόμενης διακοπής παροχής φυσικού αερίου από την Ρωσία:

«Είναι μία πρωτοβουλία της ελληνικής κυβέρνησης, η οποία θεωρούμε ότι μπορεί να πάει πολλά βήματα μπροστά την ενεργειακή πολιτική της Ένωσης, συνολικά. Μάλιστα, αν εξειδικεύσει αυτή την ενεργειακή πολιτική, σε μία
εποχή κρίσης, όπως αυτή που πιθανά -το απευχόμαστε βέβαια-, συμβεί στην Ουκρανία, τότε η πρόταση της ελληνικής πλευράς έχει δύο βασικά χαρακτηριστικά. Το πρώτο, είναι να υπάρχει απόλυτη διαφάνεια στο πώς τα φορτία του υγροποιημένου φυσικού αερίου θα διακινούνται στην Ευρώπη και το δεύτερο, πώς μπορεί η Ένωση να βρει συγκεκριμένα κονδύλια, έτσι ώστε να βοηθήσει τις χώρες που θα υποστούν τη μεγαλύτερη ζημία από μία τέτοια αρνητική εξέλιξη. Για παράδειγμα, η Βουλγαρία θα έχει τεράστιο πρόβλημα, όπως και άλλες χώρες, ακόμα και η Αυστρία, η Σλοβακία, η Ρουμανία και η Ελλάδα. Πώς μπορεί, λοιπόν, να δημιουργηθεί ένας μηχανισμός οικονομικής ενίσχυσης των χωρών αυτών, ώστε να τροφοδοτηθούν πιο εύκολα με υγροποιημένο φυσικό αέριο. Ένα ποσοστό της τάξης του 35% - 40% της Ένωσης τροφοδοτείται με φυσικό αέριο από τη Ρωσία, μεγάλο μέρος του οποίου περνάει μέσα από την Ουκρανία. Εάν η Ένωση, σε αυτή την περίπτωση -έχουμε μπροστά μας τρεις μήνες, μέχρι πιθανά να κορυφωθεί μία αρνητική εξέλιξη-, δεν λάβει μέτρα κοινοτικής αλληλεγγύης, ευρωπαϊκής αλληλεγγύης, δυστυχώς θα βρεθεί πάλι σε μία κατάσταση ανάλογη με αυτή που βρέθηκε το 2006 ή το 2009, όπου είχε επίσης ξεσπάσει μία ανάλογη κρίση. Η πρόταση της Ελλάδας αυτή τη στιγμή -δεδομένου ότι προετοιμαζόμαστε και τα 28 κράτη - μέλη για να αντιμετωπίσουμε όλα τα σενάρια, είτε το ευνοϊκό, είτε το μέτριο, είτε το κακό-, είναι, μαζί με όλα τα άλλα που κάνουμε, να βάλουμε μπροστά κι αυτόν τον μηχανισμό ευρωπαϊκής αλληλεγγύης ανάμεσα στα κράτη μέλη...
Στις 26 Αυγούστου, θα υπάρξει νέα συνάντηση των εμπειρογνωμόνων της συντονιστικής επιτροπής των 28 κρατών - μελών, που κάνουν τηλεδιασκέψεις σε τακτά χρονικά διαστήματα και προετοιμάζουν τα σχέδια έκτακτης ανάγκης όλων των κρατών - μελών. Σε αυτή την συνάντηση, ο Έλληνας εκπρόσωπος θα φέρει σε δημόσια συζήτηση την επιστολή που απέστειλα εγώ στον επίτροπο ενέργειας, τον κ. Έτινγκερ και τον Ιταλό υπουργό Οικονομίας -που προεδρεύει του συμβουλίου υπουργών Ενέργειας- και θα τεθεί πια αυτό το θέμα και σε επίπεδο τεχνοκρατών. Θεωρώ πως θα πρέπει η Ένωση ταχύτατα να αντιδράσει στη συγκεκριμένη ελληνική πρόταση, γιατί δίνει πραγματική λύση στο ουσιαστικό ευρωπαϊκό πρόβλημα, που πιθανά θα έχουμε μπροστά μας. Η Ελλάδα είναι από τις χώρες, που έχει ξεκινήσει και προετοιμάζεται πολύ νωρίτερα, προκειμένου να αντιμετωπίσει αυτή την κατάσταση».

Δημοσιογράφος: Όταν λέτε σχετικά με την πρόταση, ότι η Ένωση θα ανταποκριθεί ταχύτατα, εννοείτε ότι θα μπορέσουμε να προλάβουμε και αυτή τη συγκεκριμένη κρίση;

Γ. Μανιάτης: «Ναι, βεβαίως. Πρέπει να προετοιμαζόμαστε για όλα και εμείς ως χώρα και οι χώρες των Βαλκανίων και συνολικότερα οι ανατολικές ευρωπαϊκές χώρες που θα υποστούν τη μεγαλύτερη ζημία, αλλά και ασφαλώς συνολικά η Ένωση... Αυτό λοιπόν που λέμε εμείς -και το λέμε με έναν πολύ απλό, αλλά πολύ αποτελεσματικό τρόπο-, είναι να δημιουργηθεί μία πλατφόρμα, ένας μηχανισμός, ώστε τα κράτη που δεν θα υποστούν αρνητικές επιπτώσεις στη συγκεκριμένη περίπτωση, να στηρίξουν από πλευράς πληροφοριών, τροφοδοσίας με υγροποιημένο φυσικό αέριο και από πλευράς χρηματοδοτήσεων τα περίπου 10 κράτη μέλη τα οποία θα έχουν πρόβλημα τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή. Πηγαίνουμε βαθιά στην ιδέα, στη στρατηγική, στη φιλοσοφία της αλληλεγγύης των ευρωπαϊκών λαών. Οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις έχουν και την αρνητική εμπειρία της μη προετοιμασίας τους, όταν ξέσπασε η χρηματοοικονομική κρίση το 2008, που έβλεπαν ότι η Lehman Brothers καταρρέει, στις ΗΠΑ υπάρχει κρίση και ήταν αναμενόμενο ότι θα έρθει κι αυτό στην Ευρώπη. Παρόλα αυτά, η Ένωση τότε δεν πήρε κανένα μέτρο και είχαμε τις αρνητικές επιπτώσεις στα κράτη - μέλη, που γνωρίζουμε. Πήραμε πρωτοβουλία ως Ελλάδα, κρούουμε τον κώδωνα, προετοιμαζόμαστε εμείς ως κράτος-μέλος, αλλά ταυτόχρονα θέλουμε να πάρει και η Ένωση μια ευρύτερη πρωτοβουλία».

Δημοσιογράφος: Στο κομμάτι της προετοιμασίας μας, ως Ελλάδα, σε περίπτωση που κλείσουν εντελώς οι στρόφιγγες, τι μπορούμε να κάνουμε;

Γ. Μανιάτης: «Επειδή είναι και ορισμένα ζητήματα που χρειάζονται ιδιαίτερη προσοχή, δεν θα ήθελα σε αυτή τη φάση -και δεν πρέπει-, να δώσω αναλυτικότερες πληροφορίες, γιατί πολλά από αυτά τα ζητήματα τα κράτη - μέλη τα διαχειρίζονται με μία προσοχή. Αυτό που μπορώ να σας πω είναι ότι το σύνολο των συναρμόδιων φορέων της χώρας με τον κεντρικό συντονισμό της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας και την εποπτεία του υπουργείου, έχουμε ήδη δημιουργήσει και τον μηχανισμό, αλλά και τα πρώτα σενάρια, τα πρώτα βήματα, του τι θα κάνουμε σε κάθε περίπτωση. Οι πιθανές επιρροές που θα υπάρξουν θα είναι στην τροφοδοσία του φυσικού αερίου και βεβαίως πιθανόν να υπάρξει κάποια επίπτωση και στο ζήτημα του ηλεκτρισμού. Όμως, έχουμε διασφαλίσει απολύτως την μεγιστοποίηση της τροφοδοσίας μας με φυσικό αέριο για την μη ύπαρξη αρνητικών επιπτώσεων στους καταναλωτές της χώρας, στα νοικοκυριά, στα νοσοκομεία, στις βασικές υποδομές της χώρας. Εδώ κάτι που μας απασχολεί και πρέπει να μας απασχολεί είναι αυτό που είδαμε να εκδηλώνεται στην κρίση του 2009 σε σχέση με τη γειτονική μας Βουλγαρία... Το 2009, χρειάστηκε η Ελλάδα να βοηθήσει για 2-3 μέρες την Βουλγαρία και μάλιστα αυτό θεωρείται σε ευρωπαϊκό επίπεδο ένα πολύ καλό παράδειγμα ευρωπαϊκής αλληλεγγύης. Εάν λοιπόν τα πράγματα εξελιχθούν εξαιρετικά αρνητικά, εμείς δουλεύουμε και σε επίπεδο πολιτικό, αλλά και σε επίπεδο εμπειρογνωμόνων, για να δούμε πώς θα μπορούσαμε μέσω της Ρεβυθούσας -που είναι μία πολύ σημαντική υποδομή που έχει η χώρα μας-, ασφαλώς να στηρίξουμε τις εθνικές μας ανάγκες, αλλά να δούμε και πώς θα υπάρχει μία σχετική στήριξη και της γειτονικής Βουλγαρίας, που θα έχει πολύ σημαντικότερα προβλήματα».

Δημοσιογράφος: Η προετοιμασία που έχουμε, πόσες ημέρες αυτονομίας μας εξασφαλίζει χωρίς το ρωσικό αέριο;

Γ. Μανιάτης: «Στο χειρότερο από όλα τα σενάρια, αυτό που μπορώ να σας πω είναι ότι δεν θα υπάρξει κανένα απολύτως πρόβλημα στις καταναλώσεις των νοικοκυριών και των βασικών υποδομών της χώρας. Θα υπάρξουν κάποιες ρυθμίσεις σε επίπεδο μεγάλων καταναλωτών ή μεγάλων βιομηχανιών, οι οποίες θα είναι απολύτως συνεννοημένες έτσι ώστε να μη δημιουργηθεί κάποιο πρόβλημα και στην εθνική οικονομία και στις συγκεκριμένες μονάδες».

* Για τον ΕΝΦΙΑ:

«Για τον ΕΝΦΙΑ έχουν λεχθεί τα πάντα. Είναι απολύτως βέβαιο ότι έγινε ένας πολύ κακός χειρισμός κατά τον σχεδιασμό του συγκεκριμένου μέτρου. Θεωρώ ότι οι κινήσεις που κάνει η κυβέρνηση συνολικά, αλλά και το ΠαΣοΚ με τις πρωτοβουλίες που παίρνει, θα οδηγήσουν σε μία κατεύθυνση η οποία θα εξομαλύνει τις ακρότητες, οι οποίες ήταν τραγικές ορισμένες φορές και πραγματικά θα υπάρξει μία δίκαιη φορολόγηση της ακίνητης περιουσίας, έτσι ώστε ο Έλληνας πολίτης να ξέρει ότι η φορολόγηση αυτή γίνεται με έναν διαφανή, αποτελεσματικό και κυρίως κοινωνικά δίκαιο τρόπο».

Δημοσιογράφος: Είναι αναστρέψιμη η ζημιά που έχει προκληθεί, πολιτικά, στην κυβέρνηση από το θέμα αυτό;

Γ. Μανιάτης: «Θέλω να πιστεύω πως ναι. Παρά το γεγονός ότι είναι αναμφισβήτητο πως έχει αναστατωθεί όλη η ελληνική κοινωνία και κυρίως η ελληνική περιφέρεια και γι' αυτό θεωρώ ότι πρέπει ταχύτατα να υπάρξουν οι ανάλογες διορθωτικές κινήσεις».

* Για τις δύο εκδηλώσεις στις 3 Σεπτεμβρίου για τα 40 χρόνια του ΠαΣοΚ:

«Πιστεύω βαθιά στην ενότητα της δημοκρατικής παράταξης, στην ενότητα του ΠαΣοΚ και θεωρώ ότι έχουμε όλοι μας την γνώση, τη σοφία και την εμπειρία, να ξεπερνάμε τα επιμέρους μικρά προβλήματα και να κοιτούμε τη μεγάλη εικόνα. Η μεγάλη εικόνα είναι πως το 20% - 25% περίπου του ελληνικού λαού θέλει να δει ενωμένες τις δυνάμεις της δημοκρατικής παράταξης, της κεντροαριστεράς και είμαι απολύτως βέβαιος ότι σε αυτή την κατεύθυνση θα δουλέψουμε όλοι μας».

«ΑΘΗΝΑ 9.84» - ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
Keywords
Τυχαία Θέματα