Ο Γ. Μηλιός στον ΑΘΗΝΑ984

Ο υπεύθυνος οικονομικής πολιτικής του ΣΥ.ΡΙΖ.Α., Γιάννης Μηλιός, μίλησε στις 30/10 στον «ΑΘΗΝΑ 9.84» και τη Νόνη Καραγιάννη.

Μεταξύ άλλων, είπε:

* "Τρία δισ. ευρώ του ΤΧΣ να αξιοποιηθούν για την ρύθμιση των κόκκινων δανείων":

«Για να μπορέσει να γίνει ξανά η χώρα χρηματοπιστωτικά αξιόπιστη, δεν είναι λύση το να δοθούν αυτά τα χρήματα, εμμέσως ή αμέσως, στους δανειστές. Αυτός είναι ένας φαύλος κύκλος. Λέμε, λοιπόν, ότι 3 δισ. από αυτόν τον κουμπαρά, το μαξιλαράκι των 11,4 δισ., πρέπει να χρησιμοποιηθούν
ως πόροι για την ανακούφιση των υπερχρεωμένων νοικοκυριών και των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων, με αυτό που ονομάζουμε νέα σεισάχθεια. Δηλαδή, για μια ρύθμιση του ιδιωτικού χρέους, η οποία θα περιλαμβάνει αναστολή προστίμων και πληρωμών τόκων σε αυτούς που δεν μπορούν να πληρώσουν, για ένα έτος, όπου μετά θα εξεταστεί η περίπτωση. Κατηγοριοποίηση όλων των χρεών προς τις τράπεζες, έτσι ώστε να δούμε ποιος μπορεί να πληρώσει και ποιος όχι. Και το κυρίαρχο, οι πληρωμές προς τις τράπεζες να μην υπερβαίνουν το 20% του πραγματικού εισοδήματος του πολίτη, έτσι ώστε να μπορεί συγχρόνως να κινείται η οικονομία. Αυτό έχει ένα κόστος, προϋποθέτει μια λύση μη τραπεζοκεντρική. Οι περισσότεροι πολίτες χρωστούν σε πάνω από μια τράπεζα, το ίδιο και οι μικρές επιχειρήσεις. Επομένως, βρίσκονται σε μια αδύνατη θέση -μια με την μια τράπεζα, μια με την άλλη-, για το πώς θα διαπραγματευτούν. Η τράπεζα και τις καλύτερες προθέσεις να έχει, δεν μπορεί να μην έχει ως πρώτο κριτήριο τον ισολογισμό της, γι' αυτό μιλάμε για την ίδρυση ενός φορέα προστασίας των δανειοληπτών, ενός φορέα δημοσίου συμφέροντος, ανάμεσα στις τράπεζες και τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά και τις μικρές επιχειρήσεις, η οποία θα διαγράψει τα χρέη, τα οποία δεν μπορούν να πληρωθούν με τίποτα... Να δούμε ποια χρέη δεν μπορούν να πληρωθούν καθόλου -γιατί πρόκειται για ανθρώπους πάρα πολύ μεγάλης ηλικίας, χωρίς κανένα εισόδημα, ασθενείς κ.λπ.-, σε ποια πρέπει να γίνει μια αναδιάρθρωση, δηλαδή να σταματήσει για μια περίοδο χάριτος να πληρώνονται οι τόκοι και τα επιτόκια, χωρίς να έχουμε προσαυξήσεις και όταν βελτιωθεί η οικονομική κατάσταση του δανειολήπτη, να αρχίζει να πληρώνει πάλι ή να μειωθεί, εν μέρει, ανάλογα με την περίπτωση».

* "Μονομερές το προσχέδιο νόμου για τα κόκκινα δάνεια":

«Δεν είναι θετική η άποψή μας για αυτή την πρόταση. Την θεωρούμε απολύτως τραπεζοκεντρική. Δίνει απόλυτη εξουσία στον τραπεζίτη -που είναι ο βασικός πιστωτής-, να αποφασίσει με ποιον τρόπο κάποιες επιχειρήσεις θα αναδιαρθρωθούν, θα συγχωνευτούν, θα κλείσουν ή θα διατεθούν περαιτέρω. Είναι μια μονομερής, ετεροβαρής λύση υπέρ των τραπεζών και είναι συνέχεια της ίδιας πολιτικής».

* "Όχι στην πρόταση Μ. Γλέζου για κατάργηση του μπόνους των 50 εδρών, στην παρούσα φάση":

«Αυτή δεν είναι η άποψη του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. Μάλιστα, το γραφείο τύπου εξέδωσε ανακοίνωση που διευκρίνιζε ότι είναι μια προσωπική άποψη του Μανώλη Γλέζου. Εν τούτοις, πρέπει να λάβουμε υπόψη μας ότι ο Μ. Γλέζος πάντοτε κοιτάει προς το μέλλον, προς ένα ιδανικό που πρέπει να έχουμε υπόψη μας. Ο ίδιος, εκεί που άσκησε εξουσία, την άσκησε κάτω από τους κανόνες της άμεσης δημοκρατίας, της συμμετοχής όλων των πολιτών. Μας δείχνει, δηλαδή, ότι η απλή αναλογική και η ανόθευτη ψήφος του πολίτη είναι κάτι για το οποίο πρέπει να αγωνιστούμε. Αλλά, στην παρούσα συγκυρία, δεν είναι μια πρόταση που μπορούμε να υιοθετήσουμε...
Βγαίνουμε από μια δύσκολη συγκυρία, όπου ο πολίτης είναι σε ένα καθεστώς φόβου, που προσπαθεί να δημιουργήσει η κυβέρνηση και που έχουμε ένα δεδομένο -με συνταγματική υπόσταση-, που λέει ότι ο εκλογικός νόμος δεν αλλάζει, παρά μόνο μετά τις επόμενες εκλογές. Στην παρούσα φάση, δεν θεωρούμε ότι, εφόσον μπορούμε να σχηματίσουμε μια κυβέρνηση ΣΥ.ΡΙΖ.Α., πρέπει να προκαλέσουμε αλλεπάλληλες εκλογές, εκβιάζοντας πρόωρα αυτό το ιδανικό ή την ηθική επιταγή, που περιέχει η πρόταση του Μ. Γλέζου».

«ΑΘΗΝΑ 9.84» - ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
Keywords
Τυχαία Θέματα