Ο Γ. Πανούσης στον ΑΘΗΝΑ984

Ο βουλευτής της Δημοκρατικής Αριστεράς, Γιάννης Πανούσης, μίλησε την Κυριακή 17 Νοεμβρίου στον «ΑΘΗΝΑ 9.84» και τον Βασίλη Πάικο.

Μεταξύ άλλων είπε:

* Για τα σενάρια περί αλλαγής κυβέρνησης:

«Θεωρώ ότι, επειδή υπάρχει τρομερή κινητικότητα μέσα στα κόμματα και μια ρευστότητα στο πολιτικό σκηνικό -ανακατατάξεις, μετεγγραφές και διάφορα τέτοια-, πρόκειται για διάφορες κινήσεις -πιθανόν και απελπισμένες μερικές- ή άλλες στρατηγικές, για να σωθεί η κατάσταση. Δηλαδή, παίρνοντας δύο από τους Ανεξάρτητους Έλληνες
ή έναν από τους γενικά ανεξάρτητους βουλευτές, θα μπορέσει η κυβέρνηση να επιβιώσει. Δεν βλέπω πως μπορεί να επιβιώσει αυτή η κυβέρνηση. Τώρα το 2016 που είπε ο πρωθυπουργός ήταν μάλλον για να το ακούσει ο ίδιος. Καταρχάς, το 2015 είναι η προεδρική εκλογή, οπότε έχουμε ήδη ένα αγκάθι, αλλά δεν βλέπω πως θα βγει το 2014. Διότι οι εκλογές του 2014, οι αυτοδιοικητικές και οι ευρωεκλογές, εκ των πραγμάτων είναι εκλογές τιμωρίας των κυβερνώντων. Όχι αυτών, των όποιων κυβερνώντων. Άρα πώς θα ανακάμψει; Δεν έχεις χρόνο να ανακάμψεις με 153 βουλευτές. Νομίζω ότι όλα αυτά είναι σενάρια, για να πιστέψει κάποιος κόσμος ότι υπάρχουν λύσεις τέτοιου τύπου».

Δημοσιογράφος: Το σενάριο να μην επιστρέψετε στην κυβέρνηση το βλέπετε ακόμα και σε περίπτωση αλλαγής του πρωθυπουργού;

Γ. Πανούσης: «Η μόνη περίπτωση που θα μπορούσε να γίνει κάτι τέτοιο, σε αυτή τη χρονική στιγμή ή ακόμη και μετά από εκλογές με αμφίρροπο αποτέλεσμα, θα ήταν μια μορφή οικουμενικής κυβέρνησης. Η οικουμενική ωστόσο μοιάζει να αποκλείεται. Δεν γνωρίζω αν μετά τις εκλογές, θα έχουμε ένα αποτέλεσμα που δεν θα μπορεί να ερμηνευτεί ή που δεν θα δίνει κυβέρνηση. Αλλά νομίζω ότι, αν θέλαμε να λύσουμε τη βάση του κράτους μας, δηλαδή τη δημόσια διοίκηση, χρειάζεται ένα minimum consensus. Αυτό δεν το έχουμε, απλώς υπάρχει αυτό που ονομάζω εγώ, και η δύναμη του πραγματικού. Δηλαδή, η τρύπα μέσα στην κοινωνία παραμένει... Ωστόσο, ένα τριμερές σχήμα, δεν βλέπω να έχει κανένα νόημα».

* Για την επιλογή του κόμματος να ψηφίσει «παρών» στην πρόταση μομφής:

Γ. Πανούσης: «Έγινε μια μεγάλη συζήτηση, καταλήξαμε έτσι όπως καταλήξαμε, αλλά ο καθένας είχε τις δικές του απόψεις. Εγώ έθεσα ένα ζήτημα σημειολογίας, διότι δεν θα περνούσε έτσι και αλλιώς. Επαναλαμβάνω όμως ότι μέχρι το συνέδριο παραμένει η κυβερνώσα Αριστερά ως στρατηγική. Καιι επαναλαμβάνω, κάτι τέτοιο δεν ακυρώνει τον Ιούνιο του 2012, ότι εκτιμήσαμε να μην πάμε ξανά σε εκλογές κ.λπ.. Αυτό τελείωσε, έκλεισε τον κύκλο του... Όπως έχω πει ότι έκλεισε και ο κύκλος για την κεντροαριστερά, το momentum της Ιστορίας χάθηκε. Άρα, αυτή την στιγμή, αυτό το οποίο καλείσαι να πεις, εφόσον επιμένεις στην κυβερνώσα Αριστερά, είναι ότι η συζήτηση πρέπει να ανοίξει προς τα εκεί. Δεν μπορεί να ανοίγει από την άλλη μεριά».

Δημοσιογράφος: Αυτό που αναφέρατε σε κάποια συνέντευξή σας, με τα αρχικά ΣΟΔΗΑ, Σοσιαλιστική Δημοκρατική Αριστερά, είναι πρότασή σας; Είναι υπαρκτό σχήμα; Τι ακριβώς είναι;

Γ. Πανούσης: «Αυτό το είπα το 2006 ως υποψήφιος με τον ΣΥ.ΡΙΖ.Α. στην υπερνομαρχία Αττικής. Τότε είχα θέσει για πρώτη φορά το ζήτημα της ΣΟΔΗΑΣ. Μάλιστα είχα βάλει και ένα στάχυ ως σήμα. Αυτό λοιπόν δεν είναι απόφαση του κόμματος, αλλά δική μου, που περιλαμβάνει και τα τρία στοιχεία. Αυτό που περίπου λέμε, αλλά που δεν έχει μορφοποιηθεί ούτε στο κόμμα, ούτε στο μυαλό πολλών ίσως... Προφανώς πρέπει να ενισχυθεί η Δημοκρατική Αριστερά, αλλά όχι για να παίξει ένα παιχνίδι μπαλαντέρ. Αυτό έχει ένα όριο πάντα. Οφείλει να ενισχυθεί, για να πάει ενισχυμένη στην συζήτηση της κυβερνώσας Αριστεράς».

Δημοσιογράφος: Πάντως προς το παρόν, η μόνη συμμαχία την οποία έχετε εξασφαλίσει, είναι αυτή του κου Λοβέρδου. Θέλω τη γνώμη σας, αν είναι η καλύτερη επιλογή, με δεδομένα τα βιογραφικά του καθενός από εμάς...

Γ. Πανούσης: «Αυτό έχει γίνει σε επίπεδο κάποιων κοινών εμφανίσεων και συζητήσεων. Δεν έχει συζητηθεί ακόμα στο κόμμα, σε κανένα όργανό του, ούτε στην κοινοβουλευτική ομάδα».

Δημοσιογράφος: Αναγγέλλεται ακόμα και κοινή κάθοδος στις ευρωεκλογές...

Γ. Πανούσης: «Ναι, αλλά εγώ σας λέω ποιο είναι το τυπικό μέρος. Αν αυτή την στιγμή κάποιοι έχουν συμφωνήσει, προφανώς δεν είμαι εγώ, ούτε έχω κάνει εγώ τις συζητήσεις. Δεδομένου όμως ότι δεν το θέμα δεν έχει τεθεί στην εκτελεστική επιτροπή, στην οποία είμαι μέλος, ούτε στην κοινοβουλευτική ομάδα, στην οποία επίσης είμαι μέλος... Όταν τεθεί, θα ακούσουμε αυτό που λέτε. Δηλαδή ποιος είναι ακριβώς ο λόγος. Ακόμα και αν πάει κανείς σε μια "μπακάλικη" λογική ότι μια τέτοια συμφωνία σου φέρνει το 0,4% το οποίο σου λείπει για να μπεις στη Βουλή και αυτό θέλει μια συζήτηση. Εκτιμώ ότι κάποιες συμμαχίες σου αφαιρούν, δεν σου προσθέτουν. Αλλά αυτό είναι ένα θέμα προς συζήτηση και είναι ανοιχτό».

«ΑΘΗΝΑ 9.84» - ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
Keywords
Τυχαία Θέματα