Ο Γ. Πανούσης στον ΑΘΗΝΑ984

Ο βουλευτής της Δημοκρατικής Αριστεράς, Γιάννης Πανούσης, μίλησε στις 10/9 στον «ΑΘΗΝΑ 9.84» και τη Νόνη Καραγιάννη.

Μεταξύ άλλων, είπε:

"Στην Δημοκρατική Αριστερά πρέπει να αλλάξουν τα πάντα, να γίνει κάθαρση":

«Από το κόμμα μου περιμένω να αλλάξουν τα πάντα. Παρόλο που δεν υπάρχει πολιτικός χρόνος, για να αξιοποιήσεις αυτή την αλλαγή, εν πάση περιπτώσει πρέπει να αλλάξεις τα πάντα και πρέπει να κάνεις και μια αυτοκριτική και μια κάθαρση σε μεγάλο βαθμό. Αυτό το κόμμα με το 6,5%, να μπαίνει σε μια κυβέρνηση, χωρίς να ξέρει γιατί μπήκε και με ποιους.
Να βγαίνει, χωρίς να ξέρει γιατί βγήκε και τι θα κάνει. Να κάνει έναν χρόνο αντιπολίτευση, λίγο "βαρκάδα". Να μην είναι ούτε αριστερά, ούτε δεξιά, δεν ξέρω, θα δούμε. Να φτάνει κάποια στιγμή να λέει πέντε φορές ο πρόεδρός μας ότι δεν ενδιαφέρεται για Πρόεδρος της Δημοκρατίας και ξαφνικά να λέει ότι δεν έχει έρθει ακόμα σε επαφή, για να δει τι θα γίνει. Φαντάζομαι ότι θα το διαψεύσει σήμερα, ότι δεν θα είναι... Να λέει ότι έχει παραιτηθεί από πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς, αλλά δεν έχει παραιτηθεί από πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς. Όλα αυτά γέννησαν τις εσωτερικές αντιθέσεις και αντιστάσεις και στην κοινοβουλευτική ομάδα, που είναι το μόνο υπαρκτό. Αυτή την στιγμή, όλο το ζήτημα είναι οι δέκα βουλευτές τι κάνουν. Το άλλο κόμμα είναι 0,7. Μπορεί να γίνει 77, αλλά αυτή την στιγμή είναι 0,7, χωρίς φυσιογνωμία και ρόλο. Άρα ή έπρεπε να αλλάξουν όλα μετά τις ευρωεκλογές -μα όλα- ή θα πηγαίνουμε καθαρά σε αυτό τον τρόπο του εκφυλισμού, 10, 9, 7, 6, ήμασταν 17 και είμαστε 10».

"Αιτιολογημένη η κίνηση αποχώρησης του Σπ. Λυκούδη":

Δημοσιογράφος: Με βάση αυτό που περιγράφετε, θεωρείτε κατανοητή και άρα και αιτιολογημένη την κίνηση του κ. Λυκούδη και των άλλων μελών της κεντρικής επιτροπής;

Γ. Πανούσης: «Είναι μια αιτιολογημένη κίνηση. Αυτό δεν σημαίνει ότι συμφωνώ. Είναι μια αιτιολογημένη κίνηση. Δηλαδή, το "αυτή την στιγμή δεν πάει πουθενά το συγκεκριμένο σκαρί και θεωρούμε ότι πρέπει να γίνει κάτι άλλο". Τώρα, αυτό το κάτι άλλο κατά πόσο είναι εφικτό, κατά πόσο έχει εγγυήσεις ο κ. Λυκούδης ότι μπορεί αυτό το ΠαΣοΚ -το χωρισμένο στα τρία-, να σοβαρευτεί και να μπει σε μια λογική -όχι να τους καταβροχθίσει ο Ευ. Βενιζέλος όλους-, ισότιμης διαμόρφωσης ενός άλλου φορέα... Το ζήτημα δεν είναι να κάνεις έναν τρίτο πόλο. Το ζήτημα είναι πού τον πας αυτόν τον πόλο. Δηλαδή, κάνεις τρίτο πόλο για να συγκυβερνήσεις με την Νέα Δημοκρατία ή για να κάνεις την κυβερνώσα αριστερά;».

* "Ο Σπ. Λυκούδης είναι ονειροπόλος και θα πέσει πάνω σε καρχαρίες":

«Νομίζω ότι και τα τρία σκέλη του ΠαΣοΚ -δηλαδή Παπανδρέου, Βενιζέλος, Σημίτης- και η κίνηση των λεγόμενων 58, η Ελιά, μάλλον είναι κεντροδεξιά όλα αυτά. Μάλλον είναι κεντροδεξιά, αναχώματα είναι...».

Δημοσιογράφος: Άρα λέτε ότι η κίνηση του κ. Λυκούδη θα υπηρετήσει αυτή την στόχευση;

Γ. Πανούσης: «Δεν μπορώ να το πω, να μπω σε πόλεμο προθέσεων, γιατί τον αγαπάω ιδιαίτερα τον Σπύρο και νομίζω ότι είναι πολύ ονειροπόλος και θα πέσει πάνω σε καρχαρίες. Δεν μπορώ να το κρίνω αυτό. Αυτό που θα έπρεπε να ήταν σαφές σε αυτούς που θα ακολουθήσουν είναι ότι πράγματι δημιουργούμε μια μεγάλη -εγώ την ονομάζω-, σοδειά, όχι κεντροαριστερά, γιατί είναι βεβαρημένος αυτός ο όρος από την εποχή Σημίτη. Μια σοσιαλιστική Δημοκρατική Αριστερά, για να αλλάξουμε το πρότυπο διακυβέρνησης της χώρας. Αν τα κάνεις όλα αυτά, για να μπεις στην κυβέρνηση, δεν χρειάζεται όλη αυτή η φασαρία. Γίνεται και ευκολότερα».

* "Η Δημοκρατική Αριστερά λειτούργησε ως το κόμμα του Φ. Κουβέλη, όχι ως Δημοκρατική Αριστερά":

Δημοσιογράφος: Περιλαμβάνεται και το πρόσωπο του κ. Κουβέλη, όταν λέτε ότι πρέπει να αλλάξουν τα πάντα;

Γ. Πανούσης: «Εξαρτάται από την πολιτική συμφωνία. Δεν είναι σώνει και καλά να φύγει ο άνθρωπος. Έχει φτιάξει ένα κόμμα στα μέτρα του -δυστυχώς- και λειτούργησε έτσι, ως το κόμμα του Φ. Κουβέλη. Δεν λειτούργησε ως Δημοκρατική Αριστερά. Εμείς όλοι, δηλαδή, επιβεβαιώναμε, εγκρίναμε τις προειλημμένες αποφάσεις από τον ίδιο. Αλλά δεν είναι να φάμε έναν άνθρωπο και έτσι θα αλλάξει το σύστημα. Εδώ πρέπει να συνεννοηθούμε τι κάνουμε. Θα πάμε σε ένα συνέδριο, στο οποίο δεν ξέρω τι θα στείλει η κάθε οργάνωση -τον κανέναν, κατά την γνώμη μου-, για να κάνουμε τι; Να πούμε πάλι ότι θα κατέβουμε αυτόνομοι με την δημοκρατική συνεργασία, συμμαχία και θα προχωρήσουμε; Προς τα πού; Προς το κενό. Με 0,7% κάνεις εξαγγελίες τώρα, έτσι; Άρα εδώ πρέπει να λυθεί το ζήτημα. Θέλεις να πάρεις βουλευτές και να μπεις σε μια συγκυβέρνηση, όπως ήσουν παλιά; Τρικομματική; Αυτό είναι μια πολιτική επιλογή, έχει πολιτική λογική. Διαφωνώ εγώ, αλλά την καταλαβαίνω. Θέλεις να πεις ότι θα συνεργαστείς μετά τις εκλογές -αν μείνεις ζωντανός- ή πριν τις εκλογές με τον ΣΥ.ΡΙΖ.Α.; Να το πεις. Εγώ και με αυτό διαφωνώ. Με την ευκαιρία -επειδή πολλά γράφονται για εμένα-, θέλω να πω ότι εγώ είμαι δάσκαλος, όχι πολιτικός και έχω δηλώσει 100 φορές πως μόλις τελειώσει η θητεία μου, θα φύγω. Το έχω δηλώσει και στον ΣΥ.ΡΙΖ.Α. και στην Δημοκρατική Αριστερά, εδώ και ενάμισι χρόνο. Δεν με ενδιαφέρει η πολιτική, δεν κάνω για αυτή την δουλειά εγώ. Χάνω τις ώρες μου, πώς το λένε. Λοιπόν, εγώ είμαι δάσκαλος και θα φύγω. Μπορεί κάποιες σκέψεις μου να βοηθούν τον ΣΥ.ΡΙΖ.Α. και άλλες -ξέρω εγώ-, τον Λοβέρδο ή κάποιες άλλες το ΚΚΕ. Αυτές είναι οι απόψεις μου όμως. Δεν είμαι σε καμία ομάδα, ούτε έχω καμία συμμαχία, ούτε έχω κάνει -όπως γράφουν κάποιες εφημερίδες-, μονομερή συμφωνία να ενταχθώ στον ΣΥ.ΡΙΖ.Α. Για όνομα του Θεού».

Δημοσιογράφος: Αντιλαμβάνομαι πάντως ότι βρίσκεστε σε πολιτική και ψυχική απόσταση από το κόμμα σας...

Γ. Πανούσης: «Όλοι οι βουλευτές. Ρωτήστε οποιονδήποτε βουλευτή αυτό που ρωτήσατε και εμένα. Τι έχει συμβεί σε ψυχικό επίπεδο στην κοινοβουλευτική ομάδα, αφήνω τώρα το κόμμα. Εγώ και στο συνέδριο θα πάω, δεν είναι ότι θα δημιουργήσω κάποια κόντρα, ότι θα φύγω από τη Δημοκρατική Αριστερά, τίποτα από όλα αυτά δεν μπορεί να γίνει. Ρωτήστε όλους τους βουλευτές, είτε ψηφίζουν τον κ. Κουβέλη για Πρόεδρο της Δημοκρατίας, είτε όχι, γιατί υπάρχει αυτή η ψυχική απόσταση; Γιατί δύο χρόνια δεν μας ρώτησε κανένας τίποτα. Δύο χρόνια είμαστε ορφανοί. Δεν ήρθε κανένας να μας συντονίσει. Δεν ήρθε ποτέ ο πρόεδρος να μας πει τι θα κάνουμε. Ν' αγωνιστεί μαζί μας σ' ένα νομοσχέδιο...».

Δημοσιογράφος: Έτσι όπως σας ακούω, είναι σαν να ακούω ανθρώπους της Μεταρρυθμιστικής Τάσης του κ. Λυκούδη να μου εξηγούν τους λόγους για τους οποίους αποχωρούν από το κόμμα τους και αναρωτιέμαι γιατί δεν αποφασίσατε να συνδράμετε σ' αυτή την κίνηση;

Γ. Πανούσης: «Γιατί, κατά τη γνώμη μου, το σχέδιό τους είναι λάθος. Όχι η αιτιολογία. Γιατί να σας πω κάτι, ήμασταν 17 και είμαστε 10. Ή θα πείτε ότι οι 7 που έφυγαν ήταν περίεργοι άνθρωποι, ήταν εξωμότες ή θα πείτε ότι κάπου υπήρχε πρόβλημα. Έφυγε ο κ. Μουτσινάς για τους χ λόγους, έφυγε η κ. Μάρκου για τον ψ λόγο, έφυγε ο κ. Ψαριανός για τον ω λόγο, έφυγε ο κ. Λυκούδης... Δεν γίνεται... Όλοι αυτοί οι άνθρωποι έχουν τρελαθεί;».

Δημοσιογράφος: Επιβεβαίωση ότι κάτι δεν πάει καλά είναι και το εκλογικό αποτέλεσμα, έτσι δεν είναι;

Γ. Πανούσης: «Όχι μόνο. Θα μπορούσαμε να έχουμε ένα κακό αποτέλεσμα λόγω λαθεμένων κινήσεων και μία ενότητα, μία πίστη σ' αυτό που κάνουμε. Δεν ξέρουμε τι κάνουμε. Εγώ το λέω συνέχεια, το είπα και στην κεντρική επιτροπή, ότι υπηρετούμε ένα σχέδιο που αγνοούμε...».

Δημοσιογράφος: Θα μπορούσε η λύση, σε όλο αυτό το πρόβλημα που περιγράφετε, να είναι και η αυτοδιάλυση της Δημοκρατικής Αριστεράς; Υπό την έννοια ότι μπορεί να σας απαλλάξει από ένα βάρος, όσοι αισθάνεστε ήδη πολύ μεγάλη απόσταση;

Γ. Πανούσης: «Δεν θα ήμουν για συναισθηματικούς λόγους υπέρ αυτής της κατάστασης. Από την άλλη μεριά διαφωνώ με τα ιδεολογήματα του τύπου "η ανανεωτική αριστερά πρόκειται να ζήσει, γιατί είναι το πεπρωμένο της να ζήσει" και κάτι τέτοια. Θέλω να είμαι ρεαλιστής. Σε τι χρησιμεύει αυτό το μόρφωμα; Όχι τι φαντασιωνόμαστε, όχι τι λέμε και βγάζουμε κείμενα 100 σελίδων που δεν τα διαβάζει κανένας, ούτε εμείς ξέρουμε τι λέμε. Τι χρησιμεύει στη σημερινή πολιτική συγκυρία ακόμα και ιδεολογικά; Πείτε μου 4 υπουργοί που τοποθετήθηκαν από εμάς στην κυβέρνηση τι αριστερό έκαναν; Βάλαμε 4 υπουργούς που δεν ήταν πολιτικά στελέχη, αλλά επιλογές του Φώτη του Κουβέλη. Πείτε μου τι αριστερό έκαναν; Που υποτίθεται ότι είμαστε η αριστερά της ευθύνης. Πείτε μου μετά τις ευρωεκλογές ποιοι παραιτήθηκαν; Ποιοι πήραν την ευθύνη της παραίτησης; Κανείς. Πώς, λοιπόν, είμαστε αριστερά της ευθύνης, όταν δεν κάνεις τίποτα το αριστερό στην κυβέρνηση και τίποτα το αριστερό μέσα στο κόμμα σου; Θέλω να πω, δηλαδή, ότι εδώ έχουμε προβλήματα. Δεν είμαι υπέρ της αυτοδιάλυσης. Γιατί να γίνει αυτό; Αλλά δεν είμαι υπέρ και του βαλτώματος, δηλαδή, να σέρνεσαι 0,7, 0,4, 0,3, 0».

Δημοσιογράφος: Βλέπετε τον εαυτό σας, μετά τη λήξη της θητείας σας, εκτός πολιτικής;

Γ. Πανούσης: «Προφανώς. Θέλετε να πω κάτι ακραίο; Μακάρι να γίνουν εκλογές μεθαύριο. Δεν θα είμαι υποψήφιος έτσι κι αλλιώς, οπότε αποσύρθηκα ησύχως, που λένε».

Δημοσιογράφος: Τόσο απογοητευτική ήταν η εμπειρία;

Γ. Πανούσης: «Τόσο. Εμπλουτιστική, διότι βλέπεις πράγματα που δίδασκες στους φοιτητές σου και δεν ήταν έτσι. Το πολιτικό σύστημα αλλιώς το φανταζόσουν, αλλιώς έβλεπες τη λειτουργία μίας Βουλής και αλλιώς τα είδες. Αυτό είναι εμπλουτιστικό. Το ότι μπορεί να κάνεις αυτή τη δουλειά συνέχεια δεν είναι καθόλου... Για εμένα τουλάχιστον, δεν λέω ότι είναι κακό. Δεν κάνω για αυτή τη δουλειά».

Δημοσιογράφος: Κατά τη γνώμη σας, ποια πρέπει να είναι η επόμενη μέρα για τη χώρα; Ποια πρέπει να είναι η πολιτική κατεύθυνση;

Γ. Πανούσης: «Είναι ασκήσεις επί χάρτου αυτό που έχουμε να κάνουμε, αλλά το κάνουμε. Πρώτον, το πολιτικό σύστημα έχει κουράσει, έχει κορεστεί και δεν παράγει τίποτα. Ταυτόχρονα δεν έχει καμία συναίνεση από τη μεριά της κοινωνίας, σε οτιδήποτε κάνει. Καμία φορά κάνει καλά πράγματα και η κοινωνία τ' ανατρέπει, επειδή έχουμε μία κοινωνία που δεν είναι μεταρρυθμιστική. Κατά βάση κάνουμε τα ίδια με λιγότερα λεφτά και οι περισσότεροι θέλουν να περάσει η κρίση για να κάνουν τα ίδια. Δεν έχουν καταλάβει ότι υπάρχει ένα αξιακό πρόβλημα που πρέπει να λύσουμε... Άρα, λοιπόν, εδώ πρέπει να γίνει μία συμφωνία του πολιτικού συστήματος με την κοινωνία και να δούμε τι ακριβώς πρέπει να κάνουμε. Άρα, χρειαζόμαστε πολιτικό χρόνο. Το ν' αποκτήσουμε πολιτικό χρόνο και αξιοπιστία, μόνο με οικουμενική κυβέρνηση μπορεί να συμβεί. Άρα, λοιπόν, πρέπει να συμφωνήσουν, να σοβαρέψουν και να πουν ότι ένα κράτος πρώτα είναι σοβαρό και μετά αριστερό ή δεξιό. Δηλαδή, εάν το κράτος είναι κατά 80% σοβαρό και το 20% αλλάζει ανάλογα με το ποια κυβέρνηση είναι... Δεν μπορείς να έχεις ένα κράτος όπου κάθε μέρα αλλάζουν οι κανόνες του παιχνιδιού, διότι τότε δεν είναι σοβαρό κράτος. Αν είναι να κάνουμε σοβαρό κράτος, δηλαδή, πρέπει να συναινέσουμε για το τι κάνουμε στην παιδεία, στην υγεία, στη δημόσια διοίκηση και μετά αυτός που βγει πρώτος, ας κάνει ότι θέλει. Αλλά το 80% δεν θα κουνιέται. Βλέπετε σε άλλες χώρες της Ευρώπης -που λέμε ότι είμαστε και Ευρωπαίοι- να βγαίνει μια κυβέρνηση και να διαλύει όλον τον, τον θεσμικό, τον νομικό ιστό κ.λπ.; Όχι βέβαια. Λειτουργούν, όπως λειτουργούν. Αλλάζουν πέντε κατευθύνσεις -ας πούμε-, γιατί είναι σοσιαλιστικό το κόμμα. Δεν αλλάζει όλο το κράτος».

Δημοσιογράφος: Κατά την εκτίμησή σας θα έχουμε εκλογές;

Γ. Πανούσης: «Δεν τις γλιτώνουμε. Όχι μόνο λόγω του θέματος των 180 για την Προεδρική εκλογή. Νομίζω ότι οποιαδήποτε στιγμή μπορεί να γίνει το ατύχημα μέσα σε αυτή την κυβέρνηση με τον τρόπο που λειτουργεί. Κατά δεύτερο λόγο, εγώ θεωρώ ότι πρέπει να γίνουν για ν' αποσυμπιεστεί το σύστημα. Εάν δεν γίνουν εκλογές, έχω την εντύπωση ότι θα εκραγεί το σύστημα. Άρα, λοιπόν, ο Έλληνας, επειδή ήθελε να ψηφίσει για να διώξει και όχι για να φέρει, νομίζω ότι δύο χρόνια αυτό που έχει δεχθεί -καμία φορά δικαιολογημένα, καμία φορά άδικα, καμία φορά πονηρά, δεν έχει σημασία-, θέλει να το αποσυμπιέσει. Δεν ξέρω τι θα δώσουν οι εκλογές, μπορεί να δώσουν απίθανα αποτελέσματα...».

Δημοσιογράφος: Υπό την έννοια και της εκτονωτικής διαδικασίας λέτε;

Γ. Πανούσης: «Ναι, ν' αποσυμπιεστεί η οργή. Και από εκεί και πέρα εάν ψηφίσει χ θα πάει η χώρα προς το χ, αν ψηφίσει ψ... Αλλά, δεν μπορεί να γίνεται αυτό το πράγμα, δηλαδή, να είναι μία κοινωνία χωρισμένη από το κράτος, ένα κράτος χωρισμένο από την πολιτική, μία πολιτική που αναζητεί οικονομική βάση. Αυτό το πράγμα πρέπει να τελειώνει. Χρειάζεται μία συμφωνία, ένα καινούργιο κοινωνικό συμβόλαιο».

«ΑΘΗΝΑ 9.84» - ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
Keywords
νεα δημοκρατια, αθηνα, σημαίνει, συγκεκριμένο, ΠΑΣΟΚ, βενιζελος, νέα, παπανδρεου, εκλογες, ΚΚΕ, λύση, υπουργοι, βουλη, εφημεριδες, αποτελεσματα δημοτικων εκλογων 2010, εκλογες 2010 αποτελεσματα , δημοκρατικη συμμαχια, κυβερνηση εθνικης ενοτητας, νεα κυβερνηση, Καλή Χρονιά, εκλογες 2012, αλλαγη ωρας 2012, σχεδιο αθηνα, αποτελεσματα ευρωεκλογων, ψαριανος, κοινωνια, αποτελεσματα, βουλευτες, χωρες της ευρωπης, χωρες, γνωμη, δημοκρατια, δημοκρατικη αριστερα, δουλεια, θητεια, κοντρα, ρωτησε, σημερινη, υγεια, ανθρωπος, ατυχημα, βγαινει, γινει, γινεται, δασκαλος, δευτερο, δυστυχως, διοικηση, ευκαιρια, ειπε, υπαρχει, εκτιμηση, ελια, εννοια, εποχη, επρεπε, ευθυνη, εφυγε, ιδια, ιδιο, κυβερνηση, κινηση, κομμα, λαθος, λεφτα, λειτουργια, λύση, ληξη, λογο, μπορεις, ομαδα, παντα, ονομα, ορος, παμε, πεπρωμενο, πιστη, προβληματα, ρολο, συγκεκριμένο, συνεχεια, σημιτης, σκεψεις, σοδεια, σχεδιο, τρια, φτανει, φορα, χρονος, ψυχικο, ωρες, χωρα, ιδιαιτερα, κειμενα, οργη, πονηρα, σημαίνει, θελω να
Τυχαία Θέματα