Ο Γ. Παπανικολάου στον ΑΘΗΝΑ984

O ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, Γιώργος Παπανικολάου, μίλησε στις 13/9 στον «ΑΘΗΝΑ 9.84» και τους Νεκτάριο Νώτη και Γιάννη Παπαγεωργίου.

Μεταξύ άλλων, είπε:

«Το πρώτο που λέμε στα κράτη - μέλη είναι ότι υπάρχουν ευρωπαϊκοί πόροι, που πρέπει να αξιοποιηθούν καλύτερα. Το τελευταίο εξάμηνο έγινε μια καταγραφή και περίπου 20 δισ. ευρώ είναι αναξιοποίητα, από την περίοδο 2007-2013, από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο και όχι μόνο. Τα χρήματα αυτά πρέπει να πάνε όλα στους νέους... Μπορούν να αξιοποιηθούν -σε πολύ σημαντικό βαθμό-, για την κατάρτιση νέων παιδιών,
για τη δημιουργία ευκαιριών και για την κινητικότητα των νέων. Δηλαδή, να πάει κάπου, κάποιος, προκειμένου να αποκτήσει εμπειρία και αυτό να εμπλουτίσει τις δυνατότητές του, για να βρει στη συνέχεια μία θέση στην αγορά εργασίας.
Η ευρωπαϊκή πρακτική για τη διευκόλυνση των νέων συνίσταται στο ότι και φοροελαφρύνσεις πρέπει να υπάρχουν και κίνητρα για τους εργοδότες, σε ό, τι αφορά την κοινωνική ασφάλιση, ώστε τα παιδιά να ξεκινήσουν να εργάζονται. Τα λέω αυτά διότι ναι μεν τα ψηφίζουμε, τα εγκρίνουμε σε ευρωπαϊκό επίπεδο, βλέπετε όμως ότι και στην Ελλάδα, αλλά και σε άλλες χώρες, δεν εφαρμόζονται. Δεν υπάρχουν πλέον άλλα περιθώρια. Ένα στους πέντε νέους σήμερα δεν κάνει απολύτως τίποτε. Δεν βρίσκεται ούτε στην εκπαίδευση, ούτε στην κατάρτιση, ούτε και στην αγορά εργασίας. Αυτό είναι δραματικό και συμβαίνει σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Με τη στρατηγική που ακολουθούμε βρισκόμαστε στο σωστό δρόμο; Ειδικά στην Ελλάδα πρέπει να προχωρήσουμε πιο τολμηρά. Δεν γίνεται, στις μέρες μας, να συζητούμε κατά πόσον είναι απαραίτητο να υιοθετήσουμε το διττό σύστημα. Δηλαδή, όταν ένας φοιτητής παίρνει μια γνώση στο πανεπιστήμιο, ένα κομμάτι των σπουδών του να πραγματοποιείται σε έναν αντίστοιχο φορέα, ο οποίος ασχολείται με το ίδιο αντικείμενο. Αυτός ο νέος, όταν αποφοιτήσει, έχει ήδη κάνει πρακτική άσκηση, με στόχο να μπορεί ευκολότερα να ενσωματωθεί στην αγορά εργασίας. Για αυτό το λόγο, βλέπει κανείς σε χώρες όπως η Γερμανία και η Αυστρία να υπάρχουν μονοψήφια ποσοστά ανεργίας, βεβαίως και επειδή πρώτιστα έχουν ανάπτυξη, παραγωγή και άλλα μεγέθη συγκριτικά με τα δικά μας. Είναι όμως πολύ σημαντικό αυτό το διττό σύστημα. Το τονίζω, διότι ακούω κάποιους να λένε πως αν το κάνουμε αυτό, δημιουργούμε εργατικό δυναμικό που θα χάσει τον σεβασμό των εργοδοτών και δεν θα προστατεύεται».

Δημοσιογράφος: Στις επικείμενες ευρωεκλογές και τις εκλογές για την τοπική αυτοδιοίκηση -επειδή ακούγεται ότι θα είστε υποψήφιος στο δήμο Γλυφάδας-, ισχύει ότι θα θέσετε υποψηφιότητα;

Γ. Παπανικολάου: «Αυτό είναι κάτι που δεν το γνωρίζουμε. Ευχαριστώ για την ερώτηση, αλλά δεν έχω απάντηση. Στόχος είναι πάντως σε ό,τι κάνει καθένας, να είναι χρήσιμος στην κοινωνία. Προσωπικά αυτό επιδιώκω πάντα».

«ΑΘΗΝΑ 9.84» - ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
Keywords
Τυχαία Θέματα