Ο Γ. Ραγκούσης στον ΑΘΗΝΑ984

Ο πρώην υπουργός, Γιάννης Ραγκούσης, μίλησε στις 7/7 στον «ΑΘΗΝΑ 9.84» και τον Βασίλη Πάικο.

Μεταξύ άλλων είπε:

* Για το ζήτημα της ιθαγένειας:

Δημοσιογράφος: Ο νόμος αυτός έχει κακοποιηθεί και έχει καταστήσει αδύνατη την απονομή ιθαγένειας...

Γ. Ραγκούσης: «Ναι, πράγματι. Σε αυτά τα παιδιά που έχουν γεννηθεί ή έχουν μεγαλώσει στην Ελλάδα.

Και είναι μια κακοποίηση που έχει ονοματεπώνυμο. Έχει προκύψει από τελείως ανέντιμη και ανήθικη κακοποίηση που έχει κάνει εναντίον αυτού του νόμου ο κ. Σαμαράς και η Χρυσή Αυγή. Εννοώ την κακοποίηση, με την έννοια της δυσφήμισης, της διαστρέβλωσης, της εκπομπής τελείως ψευδών εκτιμήσεων και απόψεων για το τι ήταν αυτός ο νόμος, ποιους αφορούσε και τι συνέπειες είχε...
Πιστεύουν ότι η Ελλάδα έγινε «χωματερή». Αυτό να τους το αναγνωρίσουμε. Ότι δηλαδή η ηγετική ομάδα, τα στελέχη που περιστοιχίζουν τον κ. Σαμαρά, οι οποίοι ήταν μαζί του από την Πολιτική Άνοιξη, είναι ακροδεξιών αντιλήψεων».

Δημοσιογράφος: Και αυτή είναι και η επίσημη γραμμή πια.

Γ. Ραγκούσης: «Δυστυχώς είναι και για τη χώρα, αυτό είναι το πρόβλημα. Και το λέω δυστυχώς, με την έννοια ότι σε όλες τις κοινωνίες υπάρχουν όλων των ειδών οι απόψεις. Πρέπει να υπάρχουν και καλώς υπάρχουν... Το πρόβλημα εδώ είναι ότι όταν αρχίζει η υποκρισία, και αυτό ας πούμε που έγινε με τον Γιάννη Αντετοκούμπο, τον μπασκετμπολίστα, έχει ακριβώς αυτά τα στοιχεία. Ξαφνικά είδαμε τον κ. Σαμαρά, που ξέρουμε πολύ καλά ότι δεν πιστεύει σε τίποτα από αυτά, μόνο και μόνο για να βγει μια φωτογραφία με ένα μελλοντικό αστέρι του μπάσκετ, να πράττει σαν να μην συμβαίνει τίποτα, σαν να μην έχει πει το στόμα του ό,τι έχει πει για το Γιάννη και όλα τα παιδιά σαν το Γιάννη. Σας θυμίζω με την ευκαιρία ότι μετά τις επιχειρήσεις που ξεκίνησε η Ελληνική Αστυνομία πέρυσι το καλοκαίρι μόλις ο κ. Σαμαράς ανέλαβε πρωθυπουργός και στο κέντρο της Αθήνας αλλά και αλλού, θυμίζω ότι έγιναν χιλιάδες προσαγωγές και τελικά έγιναν ελάχιστες συλλήψεις, που σημαίνει ότι τελικά βρέθηκαν «λαθρομετανάστες», όπως τους αποκαλούν εκείνοι, βρέθηκαν μετανάστες χωρίς χαρτιά να είναι μετρημένοι, λίγες χιλιάδες... Είναι υποκρισία όλα αυτό το θέατρο που κάνει. Δουλεύει όχι μόνο σε βάρος των παιδιών αυτών, αλλά και του πολιτικού συστήματος. Με αυτά και με αυτά οι Έλληνες πολίτες έχουν χάσει την εμπιστοσύνη τους στους πολιτικούς, όσο αυτοί εμφανίζουν αυτή την εικόνα, της σκοτεινής πλευράς της μεταπολίτευσης. Ο κ. Σαμαράς έχει ετοιμάσει ήδη διατάξεις, με τις οποίες θέλει να αντικαταστήσει το νόμο 38/38 που ψηφίσαμε το 2010, σύμφωνα με τις οποίες παιδιά σαν το Γιάννη δεν θα έχουν τη δυνατότητα να πάρουν ιθαγένεια».

Σε άλλο σημείο είπε: «Πιστεύω ότι πράγματι το σημερινό ΠαΣοΚ του κου Βενιζέλου -δεν εξαιρώ από τις ευθύνες και τη Δημοκρατική Αριστερά του κου Κουβέλη-, έχουν πολύ μεγάλη ευθύνη για την πορεία του τόπου τον τελευταίο χρόνο. Πορεία γεμάτη αντιφάσεις, παλινωδία και αδιέξοδα. Αν μου ζητούσατε να διαλέξω το χειρότερο πράγμα που έχει κάνει αυτή η κυβέρνηση είναι το φορολογικό νομοσχέδιο του κου Σαμαρά, το οποίο ψηφίστηκε το Φεβρουάριο του 2013. Είναι για μένα κορυφαία στιγμή που πρέπει ο καθένας από εμάς να αποφασίσει με ποιους θα πάει και ποιους θα αφήσει. Διότι, έχει συμπεριλάβει στις διατάξεις του -την ώρα που περικόπτονται μισθοί και συντάξεις-, την μείωση του φορολογικού συντελεστή των μερισμάτων, δηλαδή των κερδών των επιχειρήσεων που γίνονται ατομικό εισόδημα για τους επιχειρηματίες. Το μείωσε από το 25% στο 10%. Ένας μέτοχος μια επιχείρησης που θέλει να κάνει τα κέρδη της επιχείρησής του ατομικό εισόδημα, δηλαδή να τα πάρει από την επιχείρηση και να τα βάλει στον προσωπικό του λογαριασμό, μέχρι το Φεβρουάριο του 2013 θα πλήρωνε 25% φόρο επί των κερδών. Αυτό το μείωσαν στο 10%. Την ίδια στιγμή που όχι μόνο κόβουν μισθούς και συντάξεις, αλλά αύξησαν το φορολογικό συντελεστή στο ίδιο νομοσχέδιο, με βάση το οποίο επιβαρύνονται οι επιχειρήσεις ως νομικά πρόσωπα. Δηλαδή ουσιαστικά επιβάρυναν και άλλο τις «κότες που κάνουν αυγά». Στην συγκεκριμένη περίπτωση εννοώ τις θέσεις εργασίας. Αυτό το θεωρώ μέγα οικονομικό και πολιτικό σκάνδαλο. Στην πραγματικότητα συνιστά την πιο ληστρική, πιο άδικη και πιο απαράδεκτη αναδιανομή εισοδήματος που μπορούσε ποτέ να γίνει σε μια χώρα σαν την Ελλάδα...».

Δημοσιογράφος: Λένε κάποιοι, ανάμεσα τους και ο κ. Κουβέλης, ότι μετά τις τελευταίες εξελίξεις σε κυβερνητικό επίπεδο, τη δικομματική κυβέρνηση, το ΠαΣοΚ μετατίθεται πλέον προς την κεντροδεξιά. Συμφωνείτε με αυτό;

Γ. Ραγκούσης: «Ναι. Απλά νομίζω ότι άργησε πολύ ο κ. Κουβέλης είτε να το διαπιστώσει είτε να το διατυπώσει δημοσίως. Ήταν μια τρικομματική κυβέρνηση, στην οποία δέχτηκε ο κ. Σαμαράς να τοποθετήσει, σαν να είναι το κράτος προσωπικό του λάφυρο, εκλεκτά άτομα της εμπιστοσύνης του στους πιο νευραλγικούς τομείς της διοίκησης, στην ΕΥΠ, στον ΣΔΟΕ, την Εθνική Τράπεζα... Δέχτηκαν οι κκ Κουβέλης και Σαμαράς -αν είναι δυνατόν- να επανέλθει το υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης, σε μια στιγμή που πρέπει να απολυθεί κόσμος, να κοπούν μισθοί και συντάξεις, να περιοριστεί το κράτος κ.ο.κ.. Μαζί και οι τρεις επανέφεραν τα stage στο δημόσιο, την ώρα που το δημόσιο έπρεπε να εξυγιανθεί. πριν από δύο μήνες και είπαν στους νέους «ελάτε στο δημόσιο, εκεί είναι το μέλλον». Τι να πει κανείς;».

Δημοσιογράφος: Που βλέπετε το μέλλον του χώρου σας, της κεντροαριστεράς, της σοσιαλδημοκρατίας στην Ελλάδα; Φαίνεται και από τις περιγραφές σας ότι είναι πάρα πολύ σκοτεινό...

Γ. Ραγκούσης: «Ναι όντως είναι πολύ σκοτεινό. Αποδοκιμάζεται καθημερινά και θα αποδοκιμαστεί και σε πιθανές εκλογές στο μέλλον. Είναι άλλο πράγμα να ασκείς μια πολιτική και να παίρνεις κάποιες αποφάσεις για να σώσεις τη χώρα και είναι άλλο πράγμα να συγκυβερνάς με τον Σαμαρά, τον καθοδηγούμενο πρωθυπουργό της σημερινής Ελλάδας, για να επανασυγκροτήσει αυτός το φαύλο πελατειακό κράτος, το κράτος - λάφυρο, το παλαιοκομματικό κράτος που μας χρεοκόπησε. Έχει καταλάβει ο κόσμος ότι ό,τι γίνεται, γίνεται εν πολλοίς, διότι είναι επιλογές -ποιας τρόικας; Μακάρι να ήταν της τρόικας-, μιας νέας τύπου διαπλοκής που έχει εγκατασταθεί πάλι στην Ελλάδα μέσω του κου Σαμαρά και ό,τι γίνεται, κινείται προς αυτή την κατεύθυνση... Ήταν μονόδρομος όλα αυτά που έκαναν θεωρείτε; Η χώρα δεν έπρεπε να οδηγηθεί σε εκλογές και ο κ. Σαμαράς δεν θα πήγαινε σε εκλογές. Το θέμα είναι ποιος έπρεπε να υποχωρήσει. Και εδώ έχουν βαρύτατη ευθύνη οι κκ Βενιζέλος και Κουβέλης, διότι υποχώρησαν.».

«ΑΘΗΝΑ 9.84» - ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

Keywords
Τυχαία Θέματα