Ο Γ. Σταθάκης στον ΑΘΗΝΑ984

Ο βουλευτής και υπεύθυνος της Επιτροπής Ανάπτυξης της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥ.ΡΙΖ.Α., Γιώργος Σταθάκης, μίλησε στις 25/2 στον «ΑΘΗΝΑ 9.84» και τους Νεκτάριο Νώτη και Γιάννη Παπαγεωργίου.

Μεταξύ άλλων, είπε:

Δημοσιογράφος: Είμαστε εν μέσω μιας αξιολόγησης. Τι καλύτερο μπορούμε να πάρουμε από αυτή, μέχρι τις εκλογές;

Γ. Σταθάκης: «Δεν μπορώ να σκεφτώ κάτι αναφορικά με το τι είναι καλύτερο ή χειρότερο. Το δεδομένο είναι αδιαπραγμάτευτο. Δηλαδή, δεν αμφισβητείται το γεγονός ότι ο προϋπολογισμός

θα ισοσκελιστεί και έχει και κάποιο πλεόνασμα, το οποίο είναι υπό συζήτηση, για το αν πρόκειται για ένα συγκεκριμένο ποσό ή κάποιο άλλο. Δεν μπορώ να σκεφτώ ότι υπάρχει κάποια σοβαρή διάσταση στο θέμα της αποτύπωσης, η οποία θα γίνει με συγκεκριμένο τρόπο, άρα δεν αποτελεί και πεδίο διαπραγμάτευσης... Εμείς δεν θα διαπραγματευόμασταν την περαιτέρω εφαρμογή του μνημονίου, άρα ένα μεγάλο μέρος αυτών των πραγμάτων που υπάρχουν στο μεσοπρόθεσμο. Διότι, αυτές οι συζητήσεις γίνονται στη βάση ενός μεσοπρόθεσμου προγράμματος -και των επιμέρους εξειδικεύσεων-, το οποίο αφορά νομοθετικές ρυθμίσεις και άλλες. Έχουν ήδη περάσει 489 νόμοι από τη Βουλή, με βάση αυτό το μεσοπρόθεσμο, με τους οποίους εμείς διαφωνούμε, σχεδόν στο σύνολό τους. Άρα, δεν έχει νόημα η συζήτηση. Και κατά δεύτερο λόγο υπάρχει το μείζον θέμα της επαναδιαπραγμάτευσης της δανειακής σύμβασης, στο σκέλος της αναχρηματοδότησης του δημόσιου χρέους, το οποίο θα θέσει υπό διαπραγμάτευση ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α.. Δεν θα θέσουμε σε διαπραγμάτευση περαιτέρω εφαρμογή του μεσοπρόθεσμου μνημονιακού πλαισίου».

Δημοσιογράφος: Και μετά τι; Που σημαίνει με ποια λογική θα πάμε σε αυτή τη διαπραγμάτευση;

Γ. Σταθάκης: «Θα πάμε σε επαναδιαπραγμάτευση για τον δανεισμό της χώρας, δηλαδή για την ανάγκη μιας τρίτης αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους... Δεν λύνεται το πρόβλημα με επιμήκυνση και μείωση των επιτοκίων, διότι αυτά ωφελούν το δημόσιο χρέος αναμφίβολα, μετά το 2020 όμως. Το πρόβλημα του χρέους βαραίνει την ελληνική οικονομία με μη διαχειρίσιμο τρόπο από το 2014 έως το 2020. Και αυτό είναι εκ των πραγμάτων αντικείμενο διαπραγμάτευσης και ανεξαρτήτως του ΣΥ.ΡΙΖ.Α....».

* Για το χρηματοδοτικό κενό:

«Αν η τρόικα σήμερα συνδέει το θέμα του χρηματοδοτικού κενού, για παράδειγμα, με ένα μνημόνιο, είναι λίγο ως πολύ εκβιαστικό. Διότι, το χρηματοδοτικό κενό των 11 δισ. ευρώ -που είναι αποτυπωμένο για τα έτη 2014 και 2015-, μπορεί να μετατοπιστεί ή να διαχειριστεί με διαφορετικό τρόπο, λόγω των ομολόγων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας που λήγουν -διότι αυτά είναι τα πολλά-, και άλλων τεχνικών αναχρηματοδότησης... Χωρίς την απειλή "μονομερών ενεργειών", προφανώς, η διαπραγμάτευση δεν μπορεί να γίνει. Αλλά, η διαπραγμάτευση δεν θα οδηγήσει σε "μονομερείς ενέργειες" για όσο διάστημα πρυτανεύει ο κοινός νους. Και ο κοινός νους και η κοινή λογική λένε ότι το χρέος από το 2014 ως το 2020, έτσι όπως είναι αποτυπωμένο και καλείται η χώρα να πληρώσει 82 δισ. ευρώ τόκους από το πλεόνασμα του προϋπολογισμού συν τα έσοδα των ιδιωτικοποιήσεων, είναι εξωπραγματικό. Αυτό το κομμάτι δεν είναι διαχειρίσιμο. Πρέπει να τεθεί σε νέα βάση η επαναδιαπραγμάτευση του δημόσιου χρέους».

* Για τις ιδιωτικοποιήσεις:

«Το πρόγραμμα των ιδιωτικοποιήσεων έχει αποτύχει πλήρως, διότι αρχικός στόχος, στο πρώτο μνημόνιο, ήταν τα 50 δισ. ευρώ. Εξωφρενικός στόχος. Μετά διαπίστωσαν ότι δεν υπάρχουν κρατικές επιχειρήσεις στην Ελλάδα και κατέβασαν, στο δεύτερο μνημόνιο, το στόχο στα 22 δισ ευρώ και με τις προσπάθειες που έχουν κάνει τα τελευταία τρία χρόνια, έχουν ιδιωτικοποιήσει μόλις 2 δισ. ευρώ. Επειδή η Ελλάδα δεν έχει κρατικές επιχειρήσεις, έχουν στραφεί μετά μανίας στην ιδιωτικοποίηση είτε κερδοφόρων κρατικών μονοπωλίων, όπως ο ΟΠΑΠ, είτε επιχειρήσεων που εμπίπτουν στα λεγόμενα βασικά αγαθά, δηλαδή νερό, ρεύμα κ.λπ.. Οι ιδιωτικοποιήσεις που συντελούνται σε αυτούς τους τομείς, θα επιδιώξουμε -με κάθε νόμιμο μέσο- να επανέλθουν στο δημόσιο έλεγχο».

* Για επαναπροσλήψεις δημοσίων υπαλλήλων:

Δημοσιογράφος: Στην αναζωογόνηση της οικονομίας θα είναι και η επαναπρόσληψη όσων δημοσίων υπαλλήλων έχουν χάσει ή θα χάσουν τη δουλειά τους;

Γ. Σταθάκης: «Όπου αυτό είναι εφικτό και ενδεδειγμένο. Δηλαδή, όπου υπάρχουν οι δυνατότητες με αναδιαρθρώσεις προσωπικού κ.λπ., θα δουλέψει ο συγκεκριμένος τομέας με το σύνολο του προσωπικού που είχε».

«ΑΘΗΝΑ 9.84» - ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
Keywords
Τυχαία Θέματα