Ο Γ. Σταθάκης στον ΑΘΗΝΑ984

Ο βουλευτής και υπεύθυνος του τομέα Ανάπτυξης του ΣΥ.ΡΙΖ.Α, Γιώργος Σταθάκης, μίλησε στις 11/6 στον «ΑΘΗΝΑ 9.84» και τη Νόνη Καραγιάννη.

Μεταξύ άλλων είπε:

* Για την ατζέντα της συνάντησης του Α. Τσίπρα με το Μάριο Ντράγκι:

«Δεν ήμουν παρών. Η συζήτηση αφορούσε το χρέος, την ανάγκη -προφανώς- μίας νέας ευρωπαϊκής πρωτοβουλίας για αλλαγή της οικονομικής πολιτικής αναφορικά με την αντιμετώπιση της ύφεσης και με μια
νέα αναπτυξιακή προοπτική για την Ευρώπη. Αυτά. Δεν γνωρίζω τα άλλα θέματα που τέθηκαν σε συζήτηση».

* Για τη ρύθμιση του χρέους:

«Η διαγραφή του χρέους δεν έχει σχέση με την επάχθεια. Έχει σχέση με τη βιωσιμότητα του χρέους και επειδή δεν είναι κάτι που δεν είναι σύνηθες -υπενθυμίζω ότι έχουν γίνει αναδιαρθρώσεις χρεών σε 89 χώρες τα τελευταία 25 χρόνια-, άρα είναι μία διεθνής πρακτική. Η διεθνής αυτή πρακτική για λόγους επάχθειας είναι περιορισμένη. Για λόγους βιωσιμότητας ισχύει για τις 88 από τις 89 χώρες που διεγράφη μέρος του χρέους τους. Όπως έγινε και με το PSI στην Ελλάδα. Μία επανάληψη δηλαδή του PSI, έχοντας υπόψιν ότι τώρα πια οι χρηματοδότες δεν είναι ιδιώτες, αλλά ευρωπαϊκοί θεσμοί, το ΔΝΤ και τα κράτη μέλη. Είναι τέσσερις οι κατηγορίες του ελληνικού χρέους πλέον σήμερα. Είναι ο μηχανισμός ESM, είναι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, τα κράτη-μέλη και το ΔΝΤ. Καθένα φέρνει τη δική του προσέγγιση και αντιμετώπιση... Αν συμφωνήσουμε όλοι -που όλοι συμφωνούμε- ότι δεν είναι βιώσιμο ως έχει το χρέος, διότι η χώρα καλείται να πληρώσει, μέχρι το 2020, 80 περίπου δισεκατομμύρια ευρώ σε τοκοχρεολύσια και μετά συνεχίζει να πληρώνει για τα επόμενα 30 χρόνια 9 δισ. το χρόνο... Όλοι συμφωνούν ότι δεν είναι βιώσιμο. Δεν γνωρίζω κανέναν που να το θεωρεί βιώσιμο. Όλες οι μελέτες, το ΔΝΤ, οι τράπεζες, οι διεθνείς φορείς, όλοι θεωρούν ότι δεν είναι βιώσιμο. Συνεπώς θα υπάρξει μία αναδιάρθρωση εκ των πραγμάτων».

Δημοσιογράφος: Εκτιμάτε ότι αυτό μπορεί να γίνει με τα εργαλεία τα οποία ακούμε κατά καιρούς, δηλαδή με την παράταση του χρόνου αποπληρωμής, περαιτέρω μείωση των επιτοκίων;

Γ. Σταθάκης: «Τα εργαλεία με τα οποία μπορεί να γίνει αυτό είναι τρία. Η επιμήκυνση, η μείωση των επιτοκίων και το κούρεμα, δηλαδή η μείωση της ονομαστικής αξίας απευθείας. Τα δύο δεν αρκούν απ' ό,τι φαίνεται και απ' ό,τι λένε οι μελέτες. Χρειάζεται η ενεργοποίηση και του τρίτου εργαλείου, η απευθείας μείωση της ονομαστικής αξίας σε κάποιες κατηγορίες χρέους».

* Για την ανάγνωση της έκθεσης του ΔΝΤ:

«Η έκθεση κάνει τρία πράγματα. Το πρώτο είναι ότι υπενθυμίζει τις δεσμεύσεις που ισχύουν ήδη μέχρι το 2016, που τελειώνει το μνημόνιο. Άρα, η ιδέα που είχε καλλιεργηθεί από την κυβέρνηση, ότι δεν υπάρχει νέος κύκλος μέτρων είναι παραπλανητική, διότι υπάρχουν τα μέτρα που έχουν συμφωνηθεί και αυτά τα υπογραμμίζει και η έκθεση του ΔΝΤ. Είναι τα 7,5 δισεκατομμύρια ευρώ, τα οποία, υπενθυμίζεται ότι, με βάση το μεσοπρόθεσμο, προέρχονται τα 5,6 από την αύξηση της έμμεσης κυρίως φορολογίας και τα 2 δισ. από περικοπές δαπανών. Αυτά είναι τα συμφωνηθέντα. Το δεύτερο που λέει η έκθεση είναι ότι υπάρχει ένα δημοσιονομικό κενό. Το αποτυπώνει σε 2 δισ. ευρώ, τα οποία παραπέμπουν σε πιθανά νέα μέτρα. Το τρίτο που κάνει η έκθεση είναι ότι υπενθυμίζει ότι υπάρχει ένα χρηματοδοτικό κενό. Αυτό είναι αποτιμημένο στα 11 δισ. ευρώ. Τώρα έρχεται το ΔΝΤ και λέει ότι είναι 12 δισ. Το χρηματοδοτικό κενό, ανάλογα με τον τρόπο με τον οποίο θα καλυφθεί, μπορεί να παραπέμπει σε νέο μνημόνιο ή όχι».

Δημοσιογράφος: Μπορεί το χρηματοδοτικό κενό να καλυφθεί μέσω του αποθέματος που υπάρχει για τις κεφαλαιακές ανάγκες των τραπεζών;

Γ. Σταθάκης: «Υπάρχει αυτή τη στιγμή ένα υπόλοιπο 11 δισ. ευρώ. Εάν οι τράπεζες δεν χρειαστούν ανακεφαλαιοποίηση, που είναι ένα μεγάλο ερωτηματικό διότι οι τράπεζες δεν έχουν προχωρήσει και αυτό ήταν ένα απ' τα πεδία δριμείας κριτικής από την αξιωματική αντιπολίτευσης, στη ρύθμιση των κόκκινων δανείων τόσο των στεγαστικών όσο και των επιχειρηματικών... Άρα είμαστε ακόμα σε μία γκρίζα ζώνη, όπου δεν ξέρει κανείς ποιο ακριβώς είναι το νέο κόστος των κόκκινων δανείων που θα προκύψει. Με δεδομένη αυτή την άγνωστη μεταβλητή, είναι πάρα πολύ δύσκολο να αποτυπωθεί πόσα από αυτά τα χρήματα θα χρειαστούν για ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και ποιο θα είναι το υπόλοιπο, αν υπάρχει φυσικά. Για όσο διάστημα οι τράπεζες αρνούνται να προχωρήσουν στο αυτονόητο, από το 2010 - 2011, έπρεπε -κατά τη γνώμη μου- να έχουν εμπλακεί -η κυβέρνηση πρωτίστως- σ' ένα κανονιστικό πλαίσιο, που θα έθετε τους κανόνες αναδιάρθρωσης των κόκκινων δανείων και των εξυπηρετούμενων δανείων, τα οποία όντως εξυπηρετούνται υπό πολύ αντίξοες συνθήκες. Άρα, εφόσον αυτό το κομμουνιστικό πλαίσιο δεν τέθηκε υποχρεωτικά για τις τράπεζες και οι τράπεζες είχαν επιλέξει τη στρατηγική να σέρνουν το θέμα και το σέρνουν ακόμα -όπως γνωρίζετε τώρα έχει ψηφιστεί ένας νόμος που εισάγει ουσιαστικά το ιρλανδικό μοντέλο, αλλά και αυτό δεν ξέρω αν θα το εφαρμόσουν οι τράπεζες- όλα αυτά δημιουργούν μία γκρίζα ζώνη, στην οποία κανείς δεν μπορεί να αποτυπώσει ποια είναι η πραγματική θέση των δανείων των τραπεζών».

* Για την αλλαγή στο οικονομικό επιτελείο:

«Έχω την εντύπωση ότι δεν υπονοεί οποιαδήποτε μορφής αλλαγή πολιτικής. Νομίζω ότι το πλαίσιο πολιτικής θα παραμείνει ακριβώς το ίδιο».

«ΑΘΗΝΑ 9.84» - ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
Keywords
Τυχαία Θέματα