Ο Γ. Τραγάκης στον ΑΘΗΝΑ984

Ο α' αντιπρόεδρος της Βουλής, Γιάννης Τραγάκης, μίλησε στις 10/7 στον «ΑΘΗΝΑ 9.84» και τη Νόνη Καραγιάννη.

Μεταξύ άλλων, είπε:

* "Έχουμε πει ότι μόνο τα κόμματα του συνταγματικού τόξου θα μπορέσουν -εάν προσμετρηθούν-, να προσμετρηθούν":

«Είναι σίγουρο ότι δεν μαζεύεται ο αριθμός 120. Εκτός -θα πω το εκτός-, εάν ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α. θέλει να συμπεριλάβει στις δικές του υπογραφές τις 16 υπογραφές της Χρυσής Αυγής,
κάτι που δεν έχει κάνει -κρατήστε το αυτό, σας παρακαλώ-, η Μαρί Λεπέν. Η Μαρί Λεπέν, όπως ξέρετε, είχε από 5 χώρες ευρωβουλευτές, τους οποίους χρησιμοποίησε για την δημιουργία κοινοβουλευτικής ομάδας. Ήθελε άλλους δύο και δεν χρησιμοποίησε την Χρυσή Αυγή από την Ελλάδα. Απέφυγε να την συμπεριλάβει, παρότι ζήτησε η Χρυσή Αυγή να συμπεριληφθεί στην κοινοβουλευτική ομάδα της. Εάν τώρα ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α. θέλει κάτω από την υπογραφή του κ. Τσίπρα να υπάρχουν και οι υπογραφές του κ. Μιχαλολιάκου και των ακολούθων, ας το κάνει. Είναι δικό του θέμα. Δημιουργεί τεράστιο πολιτικό θέμα για το κόμμα του, γιατί όπως έχουμε πει, μόνο τα κόμματα του συνταγματικού τόξου θα μπορέσουν, εάν προσμετρηθούν, να προσμετρηθούν».

Δημοσιογράφος: Το γεγονός ότι όταν απηύθυνε την πρόσκληση για μέτωπο των κομμάτων της αντιπολίτευσης δεν απευθύνθηκε στην Χρυσή Αυγή, προδικάζει...

Γ. Τραγάκης: «Απόλυτα αποδέχομαι αυτό που λέτε. Άρα δεν απευθύνεται σε αυτούς».

* "Στο πίσω μέρος του μυαλού τους είχαν σαν πρόθεση να δημιουργήσουν ένα μέτωπο, το οποίο θα ήταν αντίθετο με την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας":

«Πολιτικά, προσωπικά πιστεύω ότι αν μπορούσε να γυρίσει πίσω ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α. κατά 20 μέρες, θα είχε αλλάξει την πολιτική του πάνω σε αυτό το θέμα, γιατί στο πίσω μέρος του μυαλού του δεν είχε το δημοψήφισμα. Για ποιο λόγο; Κανένας δεν αναφέρει ότι για να γίνει το δημοψήφισμα χρειάζονται 180 ψήφοι στη Βουλή, που δεν υπάρχουν. Άρα, για ποιο λόγο ζητούν το δημοψήφισμα; Ήταν πυροτέχνημα, για την συνέχιση της συζήτησης και για το γεγονός ότι στο πίσω μέρος του μυαλού τους είχαν σαν πρόθεση να δημιουργήσουν ένα μέτωπο, το οποίο θα ήταν αντίθετο με την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας. Έχω τονίσει ότι στους βουλευτές το κυρίαρχο συναίσθημα είναι ότι δεν μπορούν να εννοήσουν τον εαυτό τους εκτός Βουλής. Δηλαδή, στο πίσω μέρος του μυαλού τους είναι η επόμενη εκλογή, με λίγα λόγια. Άρα αν ευελπιστούν ότι θα προσμετρήσουν και τους 14 ανεξάρτητους δημοκρατικούς βουλευτές που έχουν υπογράψει ένα τέτοιο κείμενο και όσους από τους ανεξάρτητους, τελείως, που δεν έχουν υπογράψει, είναι πολύ δύσκολο».

Δημοσιογράφος: Το καταλαβαίνω αυτό, αλλά δεν είναι ιδιαίτερα τιμητικό, με την έννοια ότι το Σύνταγμα λέει ότι οι βουλευτές πρέπει να ψηφίζουν κατά συνείδηση και όχι για το πώς θα είναι η επόμενη εκλογή τους...

Γ. Τραγάκης: «Τώρα μιλάτε εκτός πραγματικότητας. Το αίσθημα της αυτοσυντήρησης. Στα πηγαδάκια της Βουλής, όλοι λένε -σας το λέω ευθέως-, "μην κάνετε εκλογές, μην πάτε σε εκλογές", επομένως κανένας δεν επιζητεί εκλογές...».

* "Αυτή είναι η μόνη Βουλή που μπορεί να εκλέξει Πρόεδρο της Δημοκρατίας"

«Μόνο αυτή η Βουλή μπορεί να εκλέξει Πρόεδρο της Δημοκρατίας... Για την προεδρική εκλογή το 180 δεν είναι ανέφικτο, αν πάρετε τους συσχετισμούς που υπάρχουν αυτήν την στιγμή, υπολογίζοντας και ορισμένες θέσεις κάποιων κομμάτων. Βέβαια, για να πω την καθαρή μου αλήθεια, νομίζω ότι κρίνεται και από την επιλογή του προσώπου. Δηλαδή και το πρόσωπο θα παίξει ρόλο.
Το πρόσωπο έχει σημασία. Θα επηρεάσει την ψήφο αρκετών βουλευτών ανεξαρτήτων, διότι -μην αυταπατόμεθα-, όποιον υποδείξει η κυβέρνηση, αυτός θα υποστηριχθεί. Επομένως, θεωρώ ότι είναι εφικτό να συμπληρωθεί το 180. Αντιθέτως, η επόμενη Βουλή -κατά την γνώμη μου-, θα είναι ή πεντακομματική ή εξακομματική, το πολύ. Με συσχετισμούς, ανεξάρτητα ποιος θα είναι πρώτο κόμμα -εγώ δεν μπαίνω σε αυτήν την διαδικασία τώρα, είναι πρόωρο να μπούμε-, θα είναι πολύ δύσκολο να συγκεντρωθεί ακόμα και το 151, για να βρεθεί η εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας. Νομίζω ότι αυτή η Βουλή οφείλει και πρέπει να βγάλει Πρόεδρο Δημοκρατίας, διότι έτσι θα δοθεί το χρονικό περιθώριο στην κυβέρνηση να ολοκληρώσει το έργο της και να κριθεί στο τέλος της τετραετίας».

«ΑΘΗΝΑ 9.84» - ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
Keywords
Τυχαία Θέματα