Ο Κ. Χατζηδάκης στον ΑΘΗΝΑ984

Ο υπουργός Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, Κωστής Χατζηδάκης, μίλησε στις 4/7 στον «ΑΘΗΝΑ 9.84» και το Νεκτάριο Νώτη.

Μεταξύ άλλων, είπε:

Δημοσιογράφος: Σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Ανάπτυξης, είμαστε πλέον στην τέταρτη θέση μεταξύ των 27 κρατών - μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε ό,τι αφορά στον βαθμό απορρόφησης των κοινοτικών κονδυλίων. Η αύξηση της απορροφητικότητας, σε ένα χρόνο, ήταν της τάξης του 67% και το ζητούμενο είναι αν θα προλάβουμε να τα απορροφήσουμε όλα...

Κ.

Χατζηδάκης: «Θα προλάβουμε. Σας το λέω μετά λόγου γνώσεως. Αυτό δεν σημαίνει βέβαια ότι θα εφησυχάσουμε. Αλλά η χώρα από 18η που ήταν πέρυσι, σήμερα κατατάσσεται 4η στις απορροφήσεις. Ξεκινήσαμε ουσιαστικά να απορροφούμε από το 2010 . Έχουμε φτάσει στο 67,5% από πλευράς απορροφήσεων και έχουμε δυόμισι χρόνια μπροστά μας για τα υπόλοιπα...Βάσει της συμφωνίας με την τρόικα, θα έπρεπε να απορροφήσουμε 1 δις 300 εκατ. ευρώ. Απορροφήσαμε μόνο 2 δισ. 100 εκατ. ευρώ και η προσπάθεια συνεχίζεται. Δεν ήταν εύκολο όμως... Πραγματοποιήθηκε, διότι δούλεψαν με σύστημα τα συναρμόδια υπουργεία και οι διαχειριστικές αρχές στην Αθήνα και στις περιφέρειες, αλλά και διότι υιοθετήθηκαν 32 διαφορετικές νομοθετικές παρεμβάσεις για την επιτάχυνση και απλοποίηση των διαδικασιών».

Δημοσιογράφος: Έχετε υπολογίσει το όφελος για την ελληνική οικονομία για κάθε ευρώ του ΕΣΠΑ που απορροφάται; Είναι μετρήσιμο αυτό στο ΑΕΠ;

Κ. Χατζηδάκης: «Ναι, είναι μετρήσιμο. Έχουμε υπολογίσει ότι έχει θετική επίπτωση στο ΑΕΠ, της τάξης του 2%, περίπου. Η ύφεση θα ήταν κατά δύο μονάδες μεγαλύτερη, εάν έλειπαν τα κονδύλια του ΕΣΠΑ... Παρότι τα χρήματα έχουν διοχετευτεί σε επιχειρήσεις για εκπαίδευση, κατάρτιση κ.λπ., το αποτέλεσμα δεν είναι τόσο ορατό, διότι η κρίση είναι τεράστια. Είχαμε παραγγείλει έκθεση σε διεθνή οίκο, ενόψει της συγκρότησης ενός ελληνικού αναπτυξιακού ταμείου που στοχεύει και αυτό με τη σειρά του στην αντιμετώπιση των προβλημάτων ρευστότητας. Διαπιστώθηκε ότι, κάθε χρόνο, το χρηματοδοτικό κενό στην ελληνική οικονομία είναι μεταξύ 15 - 18 δις ευρώ. Ο ετήσιος στόχος για το ΕΣΠΑ είναι 4 δις ευρώ. Άρα το πρόβλημα είναι πολύ πέραν του ΕΣΠΑ...».

* Για το μέλλον της δικομματικής κυβέρνησης:

«Παρά τα πολιτικά προβλήματα, τα οποία ενδεχομένως θα υφίστανται και στο μέλλον, όλοι καταλαβαίνουμε την κρισιμότητα των στιγμών και δεν μπορώ να πιστέψω ότι η χώρα είναι διατεθειμένη να αυτοκτονήσει. Μπορεί να γκρινιάζουμε για την σημερινή κυβέρνηση, υπάρχει δυσαρέσκεια από πολλούς για τα μέτρα που λαμβάνουμε, εναλλακτική επιλογή όμως δεν υπάρχει. ούτε σε οικονομικό, αλλά ούτε και σε πολιτικό επίπεδο. Δεν νομίζω ότι προκύπτει ότι ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α έχει τη διαχειριστική επάρκεια και το οικονομικό πρόγραμμα, για να αντιμετωπίσει τις δυσκολίες. Ούτε οποιοδήποτε άλλο κόμμα της αντιπολίτευσης που με ευκολία κραυγάζει και καταδικάζει. Αυτό φαίνεται άλλωστε και στις δημοσκοπήσεις...».

* Για τη δήλωση του Μάκη Βορίδη για τον Ανδρέα Παπανδρέου:

Δημοσιογράφος: Συμφωνείτε με την τοποθέτηση του κ. Βορίδη για το ότι φτάσαμε ως εδώ ευθύνεται η διακυβέρνηση Παπανδρέου;

Κ. Χατζηδάκης: «Λοβοτομή δεν θα κάνει κανένας από εμάς, σε σχέση με αυτά που πίστευε στο παρελθόν. Ούτε εμείς θα πιστέψουμε ξαφνικά άλλα πράγματα για το ΠαΣοΚ, ούτε και το ΠαΣοΚ φυσικά θα κάνει λοβοτομή και θα πιστέψει διαφορετικά πράγματα σε σχέση με αυτά που πίστευε για τη Νέα Δημοκρατία. Εκείνο όμως που μας ενώνει όλους σε αυτή την προσπάθεια είναι το συμφέρον του τόπου...».

Δημοσιογράφος: Για να βγούμε από την κρίση ταχύτερα, χρειαζόμαστε μια νέα αναδιάρθρωση του χρέους ή ένα τρίτο δάνειο;

Κ. Χατζηδάκης: «Η καλύτερη πρόβλεψη για το τι θα γίνει στο μέλλον είναι η ίδια η δουλειά μας... Αυτή την ώρα γίνεται διαπραγμάτευση με την τρόικα. Ασφαλώς, δεν ξεκινάμε με το δόγμα πως ότι λέει η απέναντι πλευρά είναι σωστό. Προσπαθούμε να πετύχουμε το καλύτερο δυνατό.
Η προσπάθεια γίνεται σε τρία μέτωπα. Πρώτον σε αυτό της δημοσιονομικής προσαρμογής, όπου έχουμε συγκεκριμένη πρόοδο. Μπορούμε να έχουμε πρωτογενές πλεόνασμα στο τέλος της χρονιάς αν επιμείνουμε στην εκτέλεση του προϋπολογισμού. Δεύτερον, στο επίπεδο των διαρθρωτικών αλλαγών και των μεταρρυθμίσεων όπου και εκεί έχουμε πρόοδο σε σχέση με απελευθερώσεις αγορών... Και τρίτον στο επίπεδο της ρευστότητας....».

«ΑΘΗΝΑ 9.84» - ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
Keywords
Τυχαία Θέματα