Ο Κ. Χατζηδάκης στον ΑΘΗΝΑ984

Ο υπουργός Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, Κωστής Χατζηδάκης, μίλησε στις 11/4 στον «ΑΘΗΝΑ 9.84» και τη Νόνη Καραγιάννη.

Μεταξύ άλλων, είπε:

* Για τα οφέλη από την έξοδο της χώρας στις αγορές:

«Έχουμε την έξοδο της Ελλάδας στις αγορές. Αυτό στέλνει το μήνυμα ότι η Ελλάδα ξεκινάει να γίνεται ξανά κανονική ευρωπαϊκή χώρα, πράγμα
που, μεταξύ άλλων, στο επίπεδο του δανεισμού, θα σπρώξει προς τα κάτω τα επιτόκια στα λεγόμενα τραπεζογραμμάτια του δημοσίου. Από εκεί και έπειτα, το ότι αρχίζουμε να ξαναγινόμαστε κανονική ευρωπαϊκή χώρα και ότι επενδυτές -παρά το "κούρεμα" που υπέστησαν κάποιοι από αυτούς-, έρχονται και επενδύουν εκ νέου στην Ελλάδα, στα ομόλογα του ελληνικού δημοσίου, στέλνει ένα μήνυμα και στους υπόλοιπους επενδυτές, ότι η Ελλάδα είναι μια χώρα που πρέπει να την σκεφτούμε ξανά και στο επενδυτικό επίπεδο...».

* Για νέα έξοδο στις αγορές και το χρέος:

«Μόλις τελείωσε αυτή η συναλλαγή. Η Ελλάδα προχωράει. Πέτυχε τον στόχο του πρωτογενούς πλεονάσματος και βγήκε στις αγορές. Θα συζητηθεί τώρα, με βάση και τις αποφάσεις που θα ληφθούν στο Eurogroup, το θέμα του ελληνικού δημόσιου χρέους, με όποιες αποφάσεις ληφθούν τότε. Περνάμε από αρνητικούς ρυθμούς ανάπτυξης σε θετικούς, με βάση τις προβλέψεις των περισσότερων διεθνών οργανισμών. Επομένως, είμαστε σε μια φάση που η οικονομία βγάζει το κεφάλι της από το νερό και είναι πολύ σημαντικό αυτή η προσπάθεια να συνεχιστεί με την ίδια ένταση».

* Για τον ΣΥ.ΡΙΖ.Α.:

«Η αντιπολίτευση "στα καλάθια περισσεύει, στα κοφίνια δεν χωράει". Τόσο καιρό μιλούσε για τοκογλύφους, από τους οποίους θα πρέπει να απομακρυνθούμε. Μόλις βγήκαμε στις αγορές, μας προτείνει να ξαναγυρίσουμε εκεί που η ίδια θεωρεί ότι ήταν πολύ αρνητικό το γεγονός ότι ήμασταν. Είναι προφανές ότι η αντιπολίτευση και κυρίως ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α. είχε υιοθετήσει μια κοντόθωρη αντιμετώπιση των πραγμάτων, με αποτέλεσμα να δημιουργεί δυσκολία στον ίδιο της τον εαυτό. Θεωρούσε, εκ των προτέρων, ότι η προσπάθεια της κυβέρνησης θα ήταν καταδικασμένη. Έβγαινε και έλεγε, "πρωτογενές πλεόνασμα δεν θα πετύχετε, δεν θα βγείτε στις αγορές, το μνημόνιο θα είναι πάντα εδώ και χρειάζεται ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α., για να το σκίσει". Τώρα που φαίνεται ότι όλα διαψεύδονται και κυρίως, ότι δημιουργούνται οι προϋποθέσεις για να βγει η χώρα από το μνημόνιο σταδιακά, όχι σε μεγάλο βάθος χρόνου, ακυρώνεται η στρατηγική της και όλα αυτά τα οποία λένε προδίδουν αμηχανία».

* Για το επενδυτικό ταμείο στήριξης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων:

«Είμαστε στην τελική ευθεία. Από πλευράς του κ. Σόιμπλε, δηλαδή από την πλευρά της γερμανικής κυβέρνησης, έχουμε την διαβεβαίωση ότι το πράγμα προχωράει. Είναι θέμα λίγων εβδομάδων η ίδρυση του ταμείου και μέχρι το καλοκαίρι νομίζω ότι θα λειτουργεί κανονικά. Θα ξεκινήσουμε με ένα υποταμείο, το οποίο θα αφορά τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις... Έχουν σχεδιαστεί τρία υποταμεία. Το πρώτο θα αφορά τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και γι' αυτό θα ξεκινήσουμε. Συνεργαζόμαστε με την KfW, η οποία έχει μια τεχνογνωσία σε αυτό, προκειμένου να βρίσκονται δάνεια. Αυτή είναι η δουλειά της KfW... Άρα φθηνότερος δανεισμός για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Το δεύτερο θα είναι το υποταμείο που θα αφορά επενδύσεις σε κάποιες μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Θα μπαίνει δηλαδή το ταμείο στο κεφάλαιο κάποιων μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Το τρίτο υποταμείο θα αφορά την χρηματοδότηση μικρών -κατά βάση-, έργων υποδομής. Μέχρι τέλος του μήνα, περιμένουμε να υπογράψουμε την αντίστοιχη συνεργασία και με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων. Είμαστε σε επαφές με τους Γάλλους... Προχωράμε με τους Γερμανούς, με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και πιστεύω ότι πια έχουμε την κρίσιμη μάζα που χρειαζόμαστε για να προχωρήσουμε. Έχουμε και το ίδρυμα Ωνάση το οποίο επίσης είπε ότι θα συμμετέχει στο όλο εγχείρημα με 30 εκ. ευρώ».

Και πρόσθεσε: «Μπορεί να φαίνεται χρονοβόρα η διαδικασία, αλλά μην ξεχνάμε ότι ήταν μια προσπάθεια κόντρα στον άνεμο. Παντού υπήρχαν αμφιβολίες από την αρχή. Θα ήταν δήθεν μια νέα ΕΤΒΑ, θα δίναμε τα χρήματα σε πολιτικούς μας φίλους, θα το ένα, θα το άλλο... Όλα αυτά έπρεπε να ανατρέψουμε. Όλη αυτή η ιστορία με την κρίση, το μνημόνιο, την Τρόικα, είχε δημιουργήσει ένα διπλό πρόβλημα. Ένα εδώ, στο εσωτερικό, που πιστέψαμε κάποια στιγμή ότι αυτό θα το είχαμε για πάντα. Ότι η Ελλάδα δεν θα μπορούσε να βγει ποτέ από την κρίση. Και ένα δεύτερο, έξω, που μας είχαν βαθμολογήσει αρνητικά σε όλους τους τομείς, με αποτέλεσμα να υπάρχει μια πολύ μεγάλη δυσπιστία».

Σε άλλο σημείο είπε: «Είχαμε μέχρι σήμερα ένα σύστημα με δύο πυλώνες. Ο ένας πυλώνας παραμένει. Είναι ο νόμος 3869 -γνωστός ως νόμος Κατσέλη- και ο νόμος ο δικός μας αργότερα 4161 του 2013, για αυτούς που είναι σε αδυναμία και θέλουν να έχουν ένα τελευταίο καταφύγιο στη δικαιοσύνη, αν οι τράπεζες τους έχουν αδικήσει, αν θεωρούν ότι δεν μπορούν να τα βγάλουν πέρα, δεν μπορούν να πληρώσουν τα δάνειά τους και είναι σε οικονομική αδυναμία. Αυτό θα παραμείνει. Η προσπάθεια που κάνουμε είναι να επιταχυνθούν οι διαδικασίες, για να μην διαρκούν οι δίκες πέντε, εφτά, δεκαπέντε χρόνια, ακόμα και παραπάνω. Υπήρχε ένας δεύτερος πυλώνας με κάποιες εμβαλωματικές λύσεις που κατά καιρούς λαμβάνονταν από το 2008 και μετά, σε σχέση με την προστασία της πρώτης κατοικίας από πλειστηριασμούς κ.λπ. Είπαμε, όταν περάσαμε την τελευταία μεταβατική ρύθμιση τον περασμένο Δεκέμβριο, ότι αυτή θα ισχύσει για έναν χρόνο. Βεβαίως προβλέψαμε από τότε κάποια κίνητρα για να επανασυνδεθούν οι δανειολήπτες με τις τράπεζες και έχει λειτουργήσει καλά, αλλά είπαμε ότι θα πάμε και στο λεγόμενο ιρλανδικό μοντέλο, το οποίο με διαφορές παραλλαγές εφαρμόζεται και σε άλλες χώρες όπως στην Ισπανία, την Νορβηγία, την Φιλανδία, το Βέλγιο κ.λπ. Με βάση αυτό το μοντέλο, προκειμένου να έχουμε -όπως είχαμε μέχρι σήμερα-, μια απλά και μόνο ατομική επαφή του δανειολήπτη με την τράπεζα, ο δανειολήπτης ισχυριζόταν "έχω προβλήματα", η τράπεζα του έλεγε "όχι δεν έχεις" και κατέφευγαν στο τέλος σε δικηγόρους και είχαμε όλα αυτά τα θέματα. Λέμε, λοιπόν, να υπάρχει ένα πλαίσιο αναφοράς, το οποίο αποτελείται από έναν κώδικα καλών πρακτικών -είναι υπό διαβούλευση, έχει βγει πριν από μερικές μέρες στην δημοσιότητα από την τράπεζα της Ελλάδος-, από τον ορισμό του συνεργάσιμου δανειολήπτη, που επίσης το θέμα αυτό έχει τελειώσει, προκειμένου να καλύπτουμε όχι κακόπιστους, αλλά καλόπιστους δανειολήπτες, που συνεργάζονται με τις τράπεζες, που δεν έχουν εξαφανιστεί. Τέλος, αυτό που συζητάμε τώρα, είναι οι εύλογες δαπάνες διαβίωσης. Αυτές οι εύλογες δαπάνες διαβίωσης δεν βγήκαν από το κεφάλι μας. Έχουν βγει από την ΕΛΣΤΑΤ, από τις λεγόμενες έρευνες των οικογενειακών προϋπολογισμών. Πήραμε την πιο πρόσφατη διαθέσιμη του 2012, όπου τα ίδια τα νοικοκυριά είπαν, σε ανύποπτο χρόνο, ποιες είναι οι βασικές τους δαπάνες. Ρωτήθηκαν 9.000 νοικοκυριά και η ΕΛΣΤΑΤ πήρε τους μέσους όρους. Βεβαίως ποικίλει ανάλογα με το αν είναι παντρεμένος ή ανύπαντρος κάποιος, τον αριθμό των παιδιών της οικογένειας κ.λπ. Υπάρχει μια ελαστικότητα και μια αντιστοίχιση με τις ιδιαιτερότητες της κάθε οικογένειας, του κάθε νοικοκυριού και στους αριθμούς οι οποίοι έχουν δημοσιευτεί, δεν συμπεριλαμβάνονται οι φόροι. Είναι καθαρές δαπάνες, όπως δηλώθηκαν από τα νοικοκυριά. Οι άνθρωποι αυτοί που έχουν προβλήματα μπορεί να χρησιμοποιούν αυτά τα στοιχεία ως μπούσουλα, με την σφραγίδα της πολιτείας, για να πηγαίνουν στις τράπεζες και να βρίσκουν άκρη με τα δάνειά τους. Ευκολότερα και χωρίς καθυστερήσεις».

«ΑΘΗΝΑ 9.84» - ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
Keywords
Τυχαία Θέματα