Ο Κ. Καραγκούνης στον ΑΘΗΝΑ984

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας, Κώστας Καραγκούνης, μίλησε στις 14/11 στον «ΑΘΗΝΑ 9.84» και την Νόνη Καραγιάννη.

Μεταξύ άλλων, είπε:

* Για την εξαίρεση του ΕΝΦΙΑ από την ρύθμιση: "Ασυνεννοησία γενικής γραμματείας εσόδων - υπουργείου Οικονομικών":

«Να παραδεχτώ ότι υπήρξε μια ασυνεννοησία. Έγινε μεταξύ της γενικής γραμματείας Εσόδων και του υπουργείου Οικονομικών; Έγινε κάτι άλλο; Να δεχτώ ότι υπήρχε μια ασυνεννοησία. Δεν αναιρείται όμως η ουσία της ρύθμισης, η οποία
είναι πάρα πολύ ευνοϊκή. Όλες οι ληξιπρόθεσμες οφειλές -κάτι για το οποίο φωνάζαμε όλοι οι βουλευτές, οι επιχειρηματίες, όλοι οι πολίτες-, να έρθει μια ρύθμιση ευνοϊκή για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές και το πετύχαμε. Μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου, ό,τι ληξιπρόθεσμες οφειλές έχει ο πολίτης, ο επιχειρηματίας, οποιοσδήποτε, να ρυθμιστούν πολύ ευνοϊκά, διότι 100 δόσεις -στην ουσία δέκα χρόνια πίσω- ή 72 δόσεις, ανάλογα με το ποσό, είναι μια πολύ σημαντική ρύθμιση. Μιλάμε για τις βεβαιωμένες, που είναι μετά τις 30 Σεπτεμβρίου...
Για πρώτη φορά -που έχουμε αυτή την ευνοϊκότατη ρύθμιση-, το καταφέραμε με διαπραγμάτευση με την Τρόικα. Το πετύχαμε και είναι το μείζον, το μεγάλο. Αντιλαμβάνομαι, βεβαίως, το επιχείρημα ότι για το διάστημα από τις 30 Σεπτεμβρίου και μετά δεν υπήρξε η ρύθμιση που θα θέλαμε. Να το βεβαιώσω κι εγώ. Αλλά δεν κάναμε διαπραγμάτευση ή δεν απαιτήσαμε από την Τρόικα να υπάρξει αυτή η ουσιαστική ρύθμιση; Οπότε μην το βλέπουμε μισοάδειο το ποτήρι, ας το δούμε και μισογεμάτο».

* Για συνταγματική αναθεώρηση:

«Η συνταγματική αναθεώρηση συνδέεται με την έξοδο της χώρας από το μνημόνιο και συνδέεται γενικώς με την επόμενη ημέρα για την χώρα. Με το παραγωγικό μοντέλο που θέλουμε για την χώρα το επόμενο χρονικό διάστημα. Για παράδειγμα -επειδή γίνεται και κουβέντα-, τα ιδιωτικά πανεπιστήμια. Πάγια θέση μας είναι ότι πρέπει η Ελλάδα -όπως όλες οι χώρες του κόσμου-, να έχει ιδιωτικά πανεπιστήμια, γιατί μόνο έσοδα μπορούν να φέρουν στην χώρα. Τι μπορούμε εμείς να εκμεταλλευτούμε, ποιο είναι το συγκριτικό μας πλεονέκτημα παγκοσμίως; Η παιδεία και ο πολιτισμός μας. Είναι δυνατόν, η χώρα μας να μην έχει ιδιωτικά πανεπιστήμια; Να μην εισάγουμε δηλαδή φοιτητές; Όχι να εξάγουμε φοιτητές, όπως κάνουμε όλα αυτά τα χρόνια. Να έχουμε πολλά έσοδα, αλλά και να εκμεταλλευτούμε την μοναδικότητα που έχουμε ως χώρα και στον πολιτισμό και στην παιδεία. Αυτό θα το συμφωνήσουμε;».

Δημοσιογράφος: Άρα αναθεώρηση του άρθρου 16;

Κ. Καραγκούνης: «Σας λέω ένα ζήτημα, το άρθρο 16. Υπάρχουν πολλά ακόμα άρθρα. Θεωρούμε πως πρέπει να αναθεωρηθεί το Σύνταγμα, γιατί αναθεωρώντας αυτές τις συγκεκριμένες διατάξεις του, θα μπορέσουμε να αυξήσουμε και την παραγωγικότητά μας και την οικονομία μας. Άκουγα χτες την αξιωματική αντιπολίτευση, κάνοντας κριτική για τα πανεπιστήμια, να λέει ότι στην ουσία δημιουργείται όλο αυτό το κλίμα έντασης -λες και το δημιουργούμε εμείς-, γιατί θέλετε να αφήσετε τα ιδιωτικά πανεπιστήμια. Συγγνώμη, συζητάμε το 2014 - 2015, όταν η χώρα θέλει να κάνει το επόμενο βήμα, να έχουμε ακόμα την ίδια λογική να μην υπάρχουν ιδιωτικά πανεπιστήμια; Θα ομονοήσουμε ως πολιτικό σύστημα για πράγματα τα οποία είναι δεδομένα για άλλες χώρες, τα έχουν επιλύσει; Εμείς ακόμα συζητάμε αν θα προχωρήσουμε σε τέτοια συγκεκριμένα βήματα, που στην ουσία και την οικονομία μας θα αναπτύξουν και θα προβάλλουμε τα συγκριτικά πλεονεκτήματα που έχουμε στην χώρα».

Δημοσιογράφος: Πιστεύετε ότι θα υπάρξουν διαρροές σήμερα από το μπλοκ της κυβερνητικής πλειοψηφίας, γιατί αντιλαμβάνομαι ότι υπάρχουν προβλήματα και στην πλευρά του ΠαΣοΚ...

Κ. Καραγκούνης: «Δεν μπορώ να γνωρίζω αν θα υπάρχουν διαρροές. Εγώ θα μείνω -και αυτό νομίζω θα το καταλάβουν όλοι οι συνάδελφοι, όπως και το έχουν καταλάβει-, στο ότι η ουσία της ρύθμισης είναι ευνοϊκή για τον κόσμο, ευνοϊκότατη. Νομίζω πως εκεί θα πρέπει να μείνουμε. Να συμφωνήσω ότι οποιαδήποτε ασυνεννοησία και αν έγινε, κακώς έγινε. Όμως η ουσία παραμένει, το ευνοϊκό της ρύθμισης παραμένει, όπως βεβαίως θα πρέπει να ψηφίσουμε και για την άλλη ρύθμιση - τροπολογία -που έχουμε βάλει στην ονομαστική ψηφοφορία-, για τα κόκκινα δάνεια και εκεί θα πρέπει τα υπόλοιπα κόμματα της Βουλής να πουν κατά πόσο θέλουν να υπάρχει αυτή η ρύθμιση ή όχι».

«ΑΘΗΝΑ 9.84» - ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
Keywords
Τυχαία Θέματα