Ο Κ. Πετρίδης στον ΑΘΗΝΑ984

Ο υφυπουργός παρά τω προέδρω της Κύπρου, Κωνσταντίνος Πετρίδης, μίλησε στις 19/3 στον «ΑΘΗΝΑ 9.84» και τον Άρη Τόλιο.

Μεταξύ άλλων, είπε:

Δημοσιογράφος: Η πρόταση για κούρεμα σήμερα δεν θα περάσει από την κυπριακή Βουλή, έτσι δεν είναι;

Κ. Πετρίδης: «Θεωρώ ότι είναι κάτι περισσότερο από βέβαιο ότι δεν θα περάσει σήμερα. Θα κατατεθεί

στη Βουλή το απόγευμα και αναμένουμε ότι θα απορριφθεί. Είναι όντως μια άδικη απόφαση, η οποία επιβλήθηκε, αλλά ο πρόεδρος θεώρησε ότι είχε καθήκον να παρουσιάσει μια εναλλακτική πρόταση για κρίση από τη Βουλή. Φαίνεται ότι θα απορριφθεί απόψε...
Αναμφίβολα, οι ακραίοι όροι που επιβλήθηκαν από το Eurogroup δεν θέτουν βόμβα στα θεμέλια μόνο της κυπριακής οικονομίας, αλλά ενδεχόμενα και ολόκληρης της ευρωζώνης. Είναι ακραίοι όροι που δεν έχουν δοκιμαστεί πουθενά. Έχουν επιλέξει να κάνουν κάποιο πείραμα, το οποίο δεν ξέρουμε όντως πού θα οδηγήσει. Υποχρέωσή μας είναι να εξετάσουμε όλες τις εναλλακτικές οδούς. Ήδη επεξεργαζόμαστε διάφορες άλλες προτάσεις, είμαστε σε επαφή και με την Ευρωπαϊκή Ένωση και θα τους καταθέσουμε πολύ σύντομα. Διαφοροποιημένους όρους που ελπίζουμε να γίνουν αποδεκτοί και παράλληλα επεξεργαζόμαστε κάποια σχέδια».

Σε άλλο σημείο είπε: «Κάναμε ό,τι ήταν εφικτό για να διασφαλίσουμε τα συμφέροντα της Κύπρου, αλλά δυστυχώς υπήρξε επιβολή. Αν δεν πηγαίναμε, θα οδηγούμασταν σε αυτή την κατάσταση που είμαστε τώρα, ίσως και σε χειρότερη, πριν από μια εβδομάδα».

Δημοσιογράφος: Ήταν μια από τις αστοχίες το γεγονός ότι η κυπριακή πλευρά δεν βρέθηκε με plan b και το ετοιμάζει υπό καθεστώς άγχους την τελευταία στιγμή;

Κ. Πετρίδης: «Η κυβέρνηση αυτή έχει αναλάβει πριν από λίγες μόνο ημέρες. Τώρα, αν έπρεπε να υπάρξει μια καλύτερη προετοιμασία, με διαφορετικό σχεδιασμό τις προηγούμενες μέρες, είναι κάτι το οποίο δεν είναι της ώρας και δεν θέλουμε να μεταφέρουμε εκεί την συζήτηση. Αλλά, όντως, αυτό που έγινε είναι ότι είχαμε να αντιμετωπίσουμε κάποιους ακραίους όρους, οι οποίοι δεν υπήρχαν καν στο τραπέζι, πριν να πάμε εκεί. Δηλαδή, ούτε καν στις συζητήσεις με την Τρόικα δεν είχε τεθεί το πόσο ακραία ήταν αυτή η κατάσταση. Τώρα προχωράμε, μελετούμε με ψυχραιμία όλες τις εναλλακτικές οδούς».

Δημοσιογράφος: Ο παράγων "Ρωσία" πιστεύετε ότι είναι κρίσιμος για την εξεύρεση λύσης;

Κ. Πετρίδης: «Όντως. Ήδη είναι εν πτήσει προς Μόσχα ο υπουργός Οικονομικών της Κυπριακής Δημοκρατίας, προκειμένου να μιλήσει με τον Ρώσο υπουργό Οικονομικών. Υπάρχει ένα δάνειο της ρωσικής κυβέρνησης προς την Κυπριακή Δημοκρατία. Θα εξεταστούν ενδεχόμενα οι όροι, κάποιες άλλες μορφές συνεργασίας και εξετάζουμε αυτή την οδό».

Δημοσιογράφος: Απ' ότι φαίνεται, τώρα η κυπριακή κυβέρνηση προσπαθεί να διαμορφώσει μια πρόταση στον αντίποδα της πρότασης των Βρυξελλών. Μέσα εκεί, ενδεχομένως, να υπάρχουν και λύσεις όπως τα ταμεία Πρόνοιας που έχουν αρκετά μεγάλο πλεόνασμα στην Κύπρο ή και ΑΟΖ;

Κ. Πετρίδης: «Πρέπει να διευκρινίσω ότι η κυπριακή αντιπροσωπεία στις διαπραγματεύσεις είχε θέσει πολλά εναλλακτικά σενάρια. Για το πώς θα μπορούσαμε να χρησιμοποιήσουμε δικούς μας πόρους, ώστε να μην υπάρξει τόσο μεγάλη ανάγκη. Δυστυχώς, ήταν άτεγκτη η στάση των δανειστών μας. Δεν μπορεί να εξηγήσει κάποιος με ορθολογικούς όρους την άρνησή τους. Αυτή την στιγμή επεξεργαζόμαστε και άλλες προτάσεις -όχι τόσο ακραίες-, οι οποίες αν γίνουν αποδεκτές, ενδεχόμενα να αποφύγουμε αυτό τον φόρο επί των καταθέσεων. Πιστεύουμε ότι υπάρχει ευχέρεια, υπάρχει περιθώριο ευελιξίας, φτάνει να υπάρχει και η πολιτική θέληση εκ μέρους των δανειστών μας. Ελπίζουμε ότι θα την πετύχουμε».

«ΑΘΗΝΑ 9.84» - ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
Keywords
Τυχαία Θέματα