Ο Κ. Πιερρακάκης στον ΑΘΗΝΑ984

Ο υποψήφιος ευρωβουλευτής της Ελιάς, Κυριάκος Πιερρακάκης, μίλησε στις 17/4 στον «ΑΘΗΝΑ 9.84» και τον Άρη Τόλιο.

Μεταξύ άλλων, είπε:

* Για τα ποσοστά της Ελιάς στις δημοσκοπήσεις και την υποψηφιότητά του:

«Όσοι από εμάς πιστεύουμε σε αυτόν τον χώρο, στην προοπτική του και την ιστορία του, δεν εντασσόμαστε σε αυτή την μάχη με κριτήριο το σημερινό ποσοστό σε μια δημοσκόπηση
ή σε μια διαδικασία. Το κάνουμε για να κρατήσουμε όρθιο τον χώρο, σήμερα, σε μια συνολικότερη συζήτηση για την ανασυγκρότηση και την προοπτική του. Σε ό,τι αφορά τις δημοσκοπήσεις, είναι λίγο ρευστά τα πράγματα. Δεν γνωρίζουμε, δηλαδή, με ακρίβεια το τι πρόκειται να συμβεί στις εκλογές και ας μην ξεχνάμε ότι έχουμε και τρεις εκλογικές διαδικασίες, όχι μια».

Δημοσιογράφος: Μπαίνουμε σε μια εκλογική διαδικασία, η οποία θα είναι έτσι ή αλλιώς δύσκολη, γιατί τα δύο μεγάλα κόμματα έχουν επιλέξει την στρατηγική της πόλωσης και εκεί το ΠαΣοΚ έχει να ισορροπήσει σε πολλά πράγματα, γιατί είναι και παράγοντας κυβερνητικής σταθερότητας σήμερα...

Κ. Πιερρακάκης: «Ναι, αλλά από την άλλη, τόνισα τις τρεις διαδικασίες με το εξής σκεπτικό. Η ουσία είναι ότι ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α. προσπαθεί να διεμβολίσει το ΠαΣοΚ όχι μόνο σε μια διαδικασία, αλλά συνολικά και να γίνει αυτός ο βασικός προοδευτικός πυλώνας της χώρας. Η αίσθησή μου είναι ότι αυτό δεν είναι δυνατόν να γίνει. Αν αυτό είχε συμβεί, θα βλέπαμε τον ΣΥ.ΡΙΖ.Α. να έχει πολύ σοβαρά περιφερειακά ψηφοδέλτια και πολύ σοβαρά ψηφοδέλτια στα μεγάλα αστικά κέντρα. Από τις πρώτες δημοσκοπήσεις βλέπουμε να υπάρχει ισχυρό ενδεχόμενο να μην εκλέξει κανέναν περιφερειάρχη και κανέναν δήμαρχο στις μεγάλες πόλεις. Να έχει, δηλαδή, μόνο ένα μεγάλο ποσοστό στις ευρωεκλογές, δρώντας -υπό αυτή την έννοια-, ως συμπληρωματικός διοχετευτής διαμαρτυρίας. Συνεπώς, η όλη συζήτηση τώρα είναι να σταθεροποιηθεί όχι μόνο η οικονομία, αλλά και η κοινωνία στην Ελλάδα, να κάνει η κυβέρνηση το έργο της σταθεροποίησης όσο είναι δυνατόν και στην πορεία να ανασυγκροτήσουμε και τον λεγόμενο χώρο της κεντροαριστεράς».

* Για την συγκυβέρνηση:

«Είχαμε μια απόκλιση με την Νέα Δημοκρατία (σ.σ. στην υπόθεση των αστέγων), διότι όπως ξέρετε σε κάποια ζητήματα είναι δύσκολο να υπάρχει συνεννόηση στις κυβερνήσεις συνεργασίας . Η τακτική της Νέας Δημοκρατίας στο θέμα των αστέγων ενόχλησε, αλλά υπό αυτή την έννοια αυτό που συμβαίνει στην χώρα αυτή την στιγμή δεν είναι μια κανονική κυβέρνηση. Δεν είναι μια κυβέρνηση προγραμματικής κανονικότητας. Είναι μια κυβέρνηση διαχείρισης ενός εθνικού προβλήματος, στην οποία δεν θα έπρεπε να μετέχουν μόνο δύο κόμματα. Θα έπρεπε να μετέχει το σύνολο των συνταγματικών κομμάτων. Αυτό δεν κατέστη δυνατόν. Τώρα, η χώρα σταδιακά σταθεροποιείται. Βγαίνει στις αγορές και εδώ ξεκινάει η ανάγκη για μια πολύ μεγάλη συζήτηση για το τι θα παράξει αυτή η χώρα και πώς θα αναπτυχθεί στο μέλλον. Ποιο θα είναι το νέο παραγωγικό μοντέλο. Σε αυτή την κουβέντα, πρέπει να μπούμε όχι μόνο σε κυβερνητικό επίπεδο. Καλούμαστε το σύνολο των κομμάτων να συμφωνήσουμε σε πέντε πράγματα, μίνιμουμ».

Σε άλλο σημείο είπε: «Αυτή την στιγμή, υπάρχει η ανάγκη να αλλάξουν κάποια πράγματα σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Εμείς θεωρούμε ότι οι προτάσεις των Ευρωπαίων σοσιαλιστών είναι στην σωστή κατεύθυνση και πιο κοντά στο ελληνικό εθνικό συμφέρον. Πέρα από αυτό, έχουμε καθυστερήσει στο εθνικό κομμάτι, σε ένα εθνικό σχέδιο μεταρρυθμίσεων, πέρα και πάνω από το όποιο μνημόνιο, το οποίο θα είναι κυρίως θεσμικό».

* Για το Ποτάμι:

«Στις ευρωεκλογές βλέπουμε να αναδύεται ένα νέο κόμμα, το Ποτάμι, το οποίο ακόμα ακολουθεί μια πολύ ενδιαφέρουσα στρατηγική, να κρατηθεί όσο το δυνατόν πιο γενικό στις προγραμματικές του θέσεις, προσπαθώντας να διοχετεύσει ένα κομμάτι της αγωνίας του κόσμου για κάτι νέο. Αυτή η αγωνία υπάρχει όχι μόνο από την κρίση και μετά, αλλά από το 2000 και μετά, όπου σε κάθε εκλογική διαδικασία πάντα υπήρχε και ένας νέος παίκτης... Παρόλα αυτά, όσο και αν αντιλαμβάνομαι την αγωνία του κόσμου να δει καινούργιες κινήσεις, η πολυδιάσπαση του πολιτικού σκηνικού είναι κακή για την σταθερότητα -έχουμε 14 νέα κόμματα από το 2012 και μετά-, αλλά το πιο σημαντικό είναι ότι αυτή η κινητικότητα στα νέα κόμματα απομακρύνει την συζήτηση από το πεδίο του προγράμματος και των μεταρρυθμίσεων που πρέπει να γίνουν στην χώρα. Μετατοπίζει την κουβέντα από το πρόγραμμα».

«ΑΘΗΝΑ 9.84» - ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
Keywords
Τυχαία Θέματα