Ο Κ. Πιερρακάκης στον ΑΘΗΝΑ984

Ο Κυριάκος Πιερρακάκης, μέλος του πολιτικού συμβουλίου του ΠαΣοΚ, μίλησε στις 27/11 στον «ΑΘΗΝΑ 9.84» και την Νόνη Καραγιάννη.

Μεταξύ άλλων, είπε:

* Για τη συνάντηση στο Παρίσι και τη διαπραγμάτευση με την Τρόικα: "Επειδή υπάρχει το ζήτημα του ευαίσθητου χρονισμού, υπάρχει πιθανότητα να χρειαστεί κάποιος χρόνος μέσα στον Ιανουάριο, μία τεχνικού χαρακτήρα παράταση":

«Δεν υπάρχει αδιέξοδο, γιατί η ρητορική είναι ότι
υπάρχει αδιέξοδο. Το βλέπω σε διάφορα blogs και στη δημόσια συζήτηση. Οι διαπραγματεύσεις περνούν από συναντήσεις, οι οποίες δεν έχουν όλες, πάντοτε, θετική κατάληξη ή απόλυτα θετική κατάληξη. Έχει καλυφθεί ένα κομμάτι της απόστασης, παραμένουν εκκρεμότητες οι οποίες είναι πολύ σημαντικές και δύσκολες».

Δημοσιογράφος: Πόσο αλήθεια έχουν όλες αυτές οι πληροφορίες -δημοσιεύονται κυρίως στα διεθνή πρακτορεία και σε ξένες εφημερίδες-, που μεταδίδουν ότι πάμε σε παράταση του μνημονίου; Η WSJ μάλιστα το προσδιορίζει χρονικά στο εξάμηνο και θα θυμίσω ότι η πρόθεση για παράταση του μνημονίου καταγράφηκε για πρώτη φορά, πριν από ένα περίπου μήνα, μετά τη συνεδρίαση του Εurogroup, από τον Γερούν Ντάισελμπλουμ και διαψεύστηκε τότε από την κυβέρνηση. Τι ακριβώς συμβαίνει με αυτό;

Κ. Πιερρακάκης: «...Αυτή τη στιγμή, επειδή ακριβώς η κυβέρνηση διαπραγματεύεται και δεν προτίθεται να κάνει πίσω σε κάποια πράγματα, θα υπάρξει μία συζήτηση για το κατά πόσο θα μπορέσουμε ενδεχομένως να κερδίσουμε κάποιο χρόνο. Δηλαδή, παράταση -με την έννοια που το περιγράφει η WSJ-, δεν είναι αποδεκτή από την ελληνική κυβέρνηση. Αλλά, επειδή υπάρχει το ζήτημα του ευαίσθητου χρονισμού, ότι κλείνουν τα κοινοβούλια για τις γιορτές -τόσο απλά-, υπάρχει μία πιθανότητα να χρειαστεί κάποιος χρόνος, ενδεχομένως και μέσα στον Ιανουάριο. Μία τεχνικού χαρακτήρα παράταση, θα έλεγα. Αλλά μιλάμε για κάτι πολύ μικρό, αυτό εννοώ. Δεν μιλάμε για εξάμηνα, αυτό είναι μη αποδεκτό».

Δημοσιογράφος: Το κομμάτι της παράτασης για ένα μήνα ή για δύο μήνες, είναι προφανές ότι για να εγκριθεί από τα κοινοβούλια, πρέπει να έχουμε έκθεση αξιολόγησης, έτσι δεν είναι; Πρέπει να συνδέεται με την πιστοληπτική γραμμή;

Κ. Πιερρακάκης: «Όχι, δεν εννοώ αυτό. Όταν λέω παράταση, εννοώ να μην υπάρξει άμεση λύση στο ποιο είναι το νέο καθεστώς από τις αρχές του χρόνου και με δεδομένο ότι το κομμάτι του μνημονίου του ΔΝΤ παραμένει ενεργό. Αυτό εννοώ όταν λέω παράταση. Δεν σημαίνει κατ' ανάγκη ότι μπαίνουμε σε μία συζήτηση για να ψηφίσουμε κάτι καινούργιο... Στο κοινοβούλιο θα πρέπει να έρθουν κι όλα αυτά τα οποία θα αποφασίσουμε στην τρέχουσα διαπραγμάτευση, θα υπάρξουν αναγκαστικά και στοιχεία ρυθμίσεων. Και υπάρχει κι η ευαίσθητη συζήτηση, ο χρονισμός για την εκλογή προέδρου της Δημοκρατίας, που είναι μέσα στον Ιανουάριο».

Δημοσιογράφος: Μέσα στον Ιανουάριο, άρα επιβεβαιώνετε το σενάριο ότι η διαδικασία της προεδρικής εκλογής θα ξεκινήσει το πρώτο δεκαήμερο του Ιανουαρίου;

Κ. Πιερρακάκης: «Γνωρίζω ότι η πρώτη ψηφοφορία είναι στα τέλη Ιανουαρίου, δεν γνωρίζω εάν έχει αποφασιστεί επίσπευση της διαδικασίας. Δεν είμαι γνώστης αυτού, αλλά η εντύπωσή μου είναι ότι η πρώτη ψηφοφορία θα είναι στα τέλη Ιανουαρίου...
Αυτό το οποίο γνωρίζω είναι ότι πρέπει να πιέσουμε όσο το δυνατόν περισσότερο, για να μην χρειαστεί κι αυτή η τεχνητή παράταση που περιέγραψα, για ένα μήνα ενδεχομένως, μέχρι να δοθεί λύση. Ιδεατά, πρέπει να μπορέσουμε να βρούμε λύση μέχρι το τέλος του έτους. Αλλά, είναι πολύ ασφυκτικό το χρονοδιάγραμμα. Δηλαδή, μιλάμε για λιγότερο από 3 εβδομάδες».

* "Η πρόθεση της ελληνικής πλευράς, δεν είναι η παράταση. Είναι να κλείσει το πρόγραμμα όσο το δυνατόν πιο γρήγορα":

«Η πρόθεση της ελληνικής πλευράς, δεν είναι η παράταση. Η πρόθεση της ελληνικής πλευράς είναι να κλείσει το πρόγραμμα όσο το δυνατόν πιο γρήγορα. Αλλά, αν μου λέγατε να βάλω την πρώτη προτεραιότητα, είναι να πείσουμε γι' αυτά που λέμε και την Τρόικα. Γιατί η Τρόικα σε πολλές περιπτώσεις, εκτιμώ ότι εμμένει σε πράγματα τα οποία είναι όχι μόνο μη αναγκαία, αλλά ενδεχομένως κι αντιπαραγωγικά».

* "Η μεγάλη συζήτηση για το ασφαλιστικό θα πρέπει να ανοίξει άμεσα, σε συναίνεση των πολιτικών χώρων":

Δημοσιογράφος: Εννοείτε στο κομμάτι του ασφαλιστικού; Μείωση συντάξεων ή και επιβολή νέων φόρων;

Κ. Πιερρακάκης: «Αναφέρομαι ας πούμε στο κομμάτι των εργασιακών, στις ομαδικές απολύσεις, το οποίο για εμένα, όταν αυτό το καθεστώς δεν ισχύει στη Γερμανία, όταν δεν το ζητάει κανένας κοινωνικός εταίρος στην Ελλάδα, με ποιο σκεπτικό θα χρειάζεται μία πιο ευέλικτη κατάσταση; Αυτό δυσκολεύομαι να το καταλάβω. Αυτό θα ήταν -αν θέλετε-, μία λογική συγκεκριμένων φιλελεύθερων σχολών στην Αμερική, τίποτα παραπάνω. Στο κομμάτι του ασφαλιστικού, αυτή τη στιγμή, δεν υπάρχει δυνατότητα για τέτοιου τύπου μέτρα. Όμως, θα πρέπει το πολιτικό σύστημα να είναι απολύτως ειλικρινές με τον κόσμο. Το κομμάτι του ασφαλιστικού έχει ζήτημα, θα χρειαστεί να ανοίξει ξανά μέσα στα επόμενα χρόνια. Η Ελλάδα έχει ακραίο δημογραφικό πρόβλημα και δεν μπορεί αυτό να γίνει με όρους, με το να λέμε διαρκώς ότι θα φυλάμε Θερμοπύλες ή κόκκινες γραμμές. Στη διαπραγμάτευση, αυτή τη στιγμή, αυτό θα γίνει επειδή δεν υπάρχει η κοινωνική αντοχή, αλλά πρέπει η μεγάλη συζήτηση για το ασφαλιστικό να ανοίξει άμεσα, να ανοίξει σε συναίνεση των πολιτικών χώρων, για να μπορέσουμε να μιλήσουμε στον κόσμο, να περιγράψουμε ποια είναι η πραγματικότητα. Δεν μπορούμε να περιγράφουμε μία άλλη πραγματικότητα».

«ΑΘΗΝΑ 9.84» - ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
Keywords
Τυχαία Θέματα