Ο Κ. Πιερρακάκης στον ΑΘΗΝΑ984

Ο οικονομολόγος, πολιτικός επιστήμονας και μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου του ΠαΣοΚ, Κυριάκος Πιερρακάκης, μίλησε στις 12/3 στον «ΑΘΗΝΑ 9.84» και τη Νόνη Καραγιάννη.

Μεταξύ άλλων, είπε:

* "Η ανανέωση του πολιτικού συστήματος δεν προκύπτει ξαφνικά. Γεννιέται από την μήτρα του παλιού":

«Ιδεολογικά οι αντιλήψεις μου είναι σοσιαλδημοκρατικές, κεντροαριστερές, αν θέλετε. Εδώ, όμως, υπάρχει ένα μεγάλο ερώτημα. Πώς προκύπτει η ανανέωση του πολιτικού συστήματος σε επίπεδο ιδεών; Υπάρχουν δύο
αντιλήψεις πάνω σε αυτό. Από την μια, είναι πολλοί που -για παράδειγμα-, υποστηρίζουν κόμματα όπως του κ. Θεοδωράκη και λένε ότι η ανανέωση έρχεται σε βίαιη σύγκρουση με το παλαιότερο σκηνικό. Στην συγκεκριμένη συνθήκη διαφωνώ με αυτό. Θεωρώ ότι δεν μπορεί να προκύπτει έτσι ξαφνικά. Πιστεύω ότι το νέο γεννιέται μέσα στην μήτρα του παλαιού, όπως και στην ζωή. Προκύπτει οργανικά και με αργά και σταθερά βήματα...».

* "Ο τρίτος πόλος της Δημοκρατικής Αριστεράς είναι διεύρυνση έξι προσώπων":

«Δεν νομίζω και δεν αποτυπώνεται αυτόν τον καιρό -σε ό,τι έχει να κάνει με την Δημοκρατική Αριστερά-, κάποια δυναμική. Κάνει μια προσπάθεια με τον τρίτο πόλο, αλλά ο τρίτος πόλος όπως φαίνεται είναι μια διεύρυνση έξι προσώπων. Το "Ποτάμι" του κ. Θεοδωράκη είναι εντελώς καινούργιο και είναι μια ενδιαφέρουσα περίπτωση για να αναλυθεί. Η γενικότερη εκτίμησή μου είναι ότι όλος αυτός ο χώρος πρέπει να έρθει μαζί. Δηλαδή, από το 2012 και μετά έχουμε 14 νέα κόμματα. Η πολυδιάσπαση υπονομεύει και την ανάπτυξη της χώρας και την κοινωνική συνοχή...».

Σε άλλο σημείο είπε: «Το σκηνικό αυτή την στιγμή είναι εξαιρετικά ρευστό. Παρόλα αυτά, ενώ το ΠαΣοΚ είναι -σε στελεχιακό και σε ιστορικό επίπεδο-, η ραχοκοκαλιά αυτού του χώρου, μπήκε σε μια συζήτηση με τους 58, με τις άλλες κινήσεις της κεντροαριστεράς, χωρίς κανέναν ηγεμονισμό, αντιλαμβανόμενο και την ανάγκη να μην υπάρχει πολυδιάσπαση...
Ο αρχικός στόχος ήταν να ενσωματωθεί σε αυτό και η Δημοκρατική Αριστερά, η οποία έκρινε -για δικό της σκοπό-, ότι δεν ήθελε να ενσωματωθεί, ακολουθώντας μια α λα καρτ προσέγγιση. Δηλαδή, συμμετέχουμε μαζί με την Δημοκρατική Αριστερά στην στήριξη του κ. Καμίνη στην Αθήνα, στηρίζουμε κοινούς περιφερειάρχες. Σε κάποια επιμελητήρια κατεβαίνουμε μαζί, σε κάποια όχι, σε κάποιους συλλόγους ναι, σε κάποιους όχι. Υπάρχει μια επιλεκτική προσέγγιση, η οποία είναι πρόβλημα. Υπάρχει ένα ναρκισσισμός των μικρών διαφορών, ο οποίος δεν είναι συμβατός με τις προτιμήσεις των πολιτών. Οι πολίτες θέλουν συμπαγείς σχηματισμούς με συγκεκριμένες θέσεις, γιατί αυτή την στιγμή τα προβλήματα είναι υπαρξιακά. Αντιλαμβάνομαι την κριτική. Υπήρχε και υπάρχει ακόμα σαφώς, ότι το ΠαΣοΚ έχει μπει στο διάλογο με την Ελιά και μπορεί -ας πούμε-, να αναιρεθεί. Αλλά δεν υπάρχει καμία τέτοια διάθεση. Αυτό που κάνουμε με τον κ. Καμίνη στην Αθήνα, με τον κ. Μπουτάρη στην Θεσσαλονίκη ή με άλλες πολλές υποψηφιότητες σε τοπικό επίπεδο, προσπαθούμε να το κάνουμε σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Καλέσαμε όλους που εκφράζονται από το ευρωπαϊκό σοσιαλιστικό κόμμα, να κατέβουμε από κοινού σε ένα πλουραλιστικό ψηφοδέλτιο. Ταυτόχρονα, αντιλαμβανόμαστε την ευθύνη μας να μην συμβάλουμε στην διάσπαση του πολιτικού σκηνικού, όσο και αν στην κεντροαριστερά εκπροσωπούμε τον πιο ιστορικό χώρο».

* Για Γ. Παπανδρέου - Ευ. Βενιζέλο: "Έγιναν ενδεχομένως ατυχείς χειρισμοί από την πλευρά του πρώην πρωθυπουργού":

«Προσωπικά, δεν πιστεύω ότι θα υπάρξουν δυσάρεστες εξελίξεις και ελπίζω ότι δεν ισχύει. Η γενικότερη αίσθησή μου είναι ότι ενδεχομένως υπήρξαν ατυχείς χειρισμοί και επικοινωνιακά. Στο ελληνικό πολιτικό παράδειγμα, υπάρχει μια παράδοση οι πρώην πρωθυπουργοί να έχουν και αυτονομία της άποψης. Όπως είχε ο κ. Μητσοτάκης, ο κ. Σημίτης... Υπό αυτή την έννοια, ο κ. Παπανδρέου σε πάρα πολλές περιπτώσεις έχει εκφράσει συγκεκριμένες απόψεις...».

Δημοσιογράφος: Ατυχής χειρισμός εννοείτε...

Κ. Πιερακάκης: «Όχι για την ίδια την θέση. Η εκδήλωση της θέσης, στις 11 το βράδυ, παραμονή της συνδιάσκεψης, από την πλευρά του πρώην πρωθυπουργού. Αυτό εννοώ. Αλλά και γενικότερα, να το εντάξω σε ένα ευρύτερο πλαίσιο, γιατί αναφερθήκατε πριν σε μια δυναμική, η οποία χάθηκε. Ο πρώτος ατυχής χειρισμός ξεκίνησε από τους 58, με την ανακοίνωσή τους, πριν από περίπου 2 εβδομάδες, αναφορικά με την μη συμμετοχή τους στο ευρωψηφοδέλτιο. Αυτό δεν ήταν ποτέ ο στόχος. Οι 58 ήταν ένα κάλεσμα - καταλύτης, για να συνέλθει ο χώρος, να έρθει όλος αυτός ο χώρος κοντά. Με εξαίρεση την Δημοκρατική Αριστερά -που ακολούθησε μια δική της στρατηγική-, σε επίπεδο μικρών κομμάτων και μικρών σχηματισμών του χώρου, αυτό συντελέσθηκε. Ποτέ δεν ήταν το διακύβευμα, αν αυτοί που υπογράφουν την διακήρυξη των 58 θα είναι οι ίδιοι υποψήφιοι ευρωβουλευτές. Οπότε, εδώ έγινε μια αστοχία...
Οι διαρροές που έγιναν σε αυτό το πλαίσιο -δηλαδή, ποιο θα είναι το προφίλ, ποιοι είναι οι νέοι, ποιοι οι παλιοί-, δεν ήταν καθόλου παραγωγικές, για να έρθει πιο κοντά αυτός ο χώρος. Αυτό είναι αλήθεια, γιατί δημιούργησε -αν θέλετε-, και μια επίπλαστη διάκριση, η οποία -κατά την γνώμη μου-, δεν υφίσταται, διότι είναι εντελώς α λα καρτ. Με ποιο κριτήριο κάποιος είναι παλιός και κάποιος νέος; Είναι πολύ υποκειμενικό.
Υπάρχει η διάθεση, σαφώς, σε κάποιες μεριές -κακώς υπάρχει-, ότι το ΠαΣοΚ αυτοκαταργείται. Το ΠαΣοΚ όταν κατέβαζε κομματικούς υποψηφίους στην Αθήνα, δεν κατάφερε ποτέ να πάρει τον δήμο. Το 2010, στις τότε περιφερειακές εκλογές, το ΠαΣοΚ επέλεξε να στηρίξει τον κ. Τατούλη στην περιφέρεια Πελοποννήσου -προερχόμενο από την Νέα Δημοκρατία-, με μια επιλογή ρεαλισμού ότι μπορεί να κερδηθεί η περιφέρεια και έγινε. Συνεπώς, κανείς δεν έκρινε ότι το ΠαΣοΚ καταργήθηκε με αυτή την στήριξη».

* "Η διάθεσή μου είναι να είμαι υποψήφιος στις ευρωεκλογές":

«Οι υποψηφιότητες για το ευρωψηφοδέλτιο θα αποφασιστούν το επόμενο διάστημα. Σε προσωπικό επίπεδο, θα επιθυμούσα να είμαι υποψήφιος... Η αίσθησή μου -χωρίς να έχει αποσαφηνιστεί-, είναι ότι οι υποψηφιότητες θα προκύψουν μέσα από μια όσμωση όλων των συμμετεχόντων... Θα υπάρξουν συζητήσεις, ο χαρακτήρας των οποίων δεν έχει ακόμα αποσαφηνιστεί...
Σε έναν χώρο όπως το ΠαΣοΚ ή η Νέα Δημοκρατία, θέμα ηγεσίας μπορεί να τεθεί οποιαδήποτε στιγμή, επειδή υπάρχουν πάντοτε ενδιαφερόμενοι. Το θέμα είναι πού τίθεται ο πήχης της αφορμής. Στην δική μας περίπτωση, το βασικό διακύβευμα του χώρου είναι να κρατηθεί όρθιος. Υπηρετείται ακόμα μια εθνική προσπάθεια, στο πλαίσιο της κυβέρνησης, η οποία δεν ξεκίνησε το 2012 ή το 2013. Ξεκίνησε το 2010. Είμαστε ακόμα στην στρατηγική του 2010. Οπότε, όσο εκπληρώνεται αυτή η προσπάθεια, σε εμάς δεν μετράνε τόσο πολύ οι αριθμοί στις δημοσκοπήσεις, γιατί και το 12% είναι αποτυχία για τον χώρο. Το κριτήριό μας είναι να κάνουμε κινήσεις ανασυγκρότησης του χώρου, χωρίς ηγεμονισμούς. Ας μην ξεχνάμε ότι πέρα από τις ευρωεκλογές, έχουμε και τις περιφερειακές και δημοτικές εκλογές, στις οποίες εκτιμούμε ότι οι υποψήφιοι που στηρίζουμε θα πάνε πάρα πολύ καλά».

«ΑΘΗΝΑ 9.84» - ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
Keywords
Τυχαία Θέματα