Ο Κ. Πουλάκης στον ΑΘΗΝΑ984

O Κώστας Πουλάκης, υποψήφιος βουλευτής και μέλος της πολιτικής γραμματείας του ΣΥ.ΡΙΖ.Α., μίλησε στις 5/1 στον «ΑΘΗΝΑ 9.84» και τη Νόνη Καραγιάννη.

Μεταξύ άλλων είπε:

* Για τα δημοσιεύματα του διεθνή τύπου για ενδεχόμενο Grexit σε περίπτωση κυβέρνησης ΣΥ.ΡΙΖ.Α.:

Δημοσιογράφος: Εκτιμάτε ότι υπάρχει κάποια αδυναμία στρατηγικής απάντησης στον ΣΥ.ΡΙΖ.Α. που δεν έχει δοθεί μέχρι στιγμής και με αφορμή αυτό ανακυκλώνονται αυτά τα δημοσιεύματα;

Κ. Πουλάκης: «Εκτιμώ πρώτα απ' όλα ότι αυτός ο φόβος και αυτή η πολιτική αντιμετώπιση, όπως τον Ιούνιο του 2012, μπορεί να έχει -αν θέλετε-, ακόμα κάποια βάση, αλλά θα συμφωνήσετε ότι είναι εξασθενημένη. Υπάρχουν πια και από την Ευρώπη φωνές αξιωματούχων, ινστιτούτων οικονομικής πολιτικής, αλλά και ΜΜΕ, που λένε ότι το Grexit δεν είναι πια κίνδυνος, ούτε μπορεί να στηριχθεί. Ακούγονται φωνές που μιλάνε για κούρεμα τους χρέους όσο το δυνατόν νωρίτερα. Ακούγονται φωνές, όπως του Όλι Ρεν, που λένε ότι πρέπει να υπάρξουν υποχωρήσεις από τις Βρυξέλλες πλέον. Θέλω να σας πω, δηλαδή, ότι επειδή μία διαπραγμάτευση ή αν θέλετε πια μία κυβέρνηση του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. -που την έχουν προεξοφλήσει και από το εξωτερικό-, αποκτά μία τέτοια δυναμική, η οποία θέτει τον καθένα προ των ευθυνών του... Με την εμπειρία ότι σε μία διαπραγμάτευση δεν είναι από κάτω η Ελλάδα και η κυβέρνηση, αλλά έχει πρόβλημα και η ίδια η Ευρώπη, ότι, δηλαδή, το χρέος είναι ευρωπαϊκό, πρέπει να δούμε μία άλλη αρχιτεκτονική της Ευρώπης. Αν σπάσει ο αδύνατος κρίκος στις 27 - 28 χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μπορεί να σπάσει όλη η αλυσίδα. Άρα, λοιπόν, είναι πλέον κατανοητό ότι μπαίνουμε σε μια περίοδο, όπου η κυβέρνηση του ΣΥ.ΡΙΖ.Α., χωρίς το πιστόλι στον κρόταφο, θα ξεκινήσει μία διαπραγμάτευση, πρώτα απ' όλα για το χρέος που δεν είναι βιώσιμο... Δεν μπορώ να σας αναλύσω όλη τη διαδικασία της διαπραγμάτευσης, αλλά μπορώ να σας πω ότι ο στόχος μας παραμένει σταθερός».

* Για το αν πρόκειται να γίνουν μονομερείς ενέργειες:

Δημοσιογράφος: Μπορείτε να μας διαβεβαιώσετε ότι δεν πρόκειται να γίνουν μονομερείς ενέργειες;

Κ. Πουλάκης: «Το έχουμε διαβεβαιώσει».

Δημοσιογράφος: Υπάρχει διχογνωμία και το γνωρίζετε...

Κ. Πουλάκης: «Ναι, αλλά, θα ήθελα να παρακολουθούμε και να δεσμευόμαστε όλοι από τις τοποθετήσεις του προέδρου, του Α. Τσίπρα και του οικονομικού επιτελείου, των 3 - 4 οικονομολόγων που έχουν την ευθύνη της οικονομικής πολιτικής, άρα και της επιχειρηματολογίας για την διαπραγμάτευση. Θα ήθελα να κρατηθώ από την πλειοψηφούσα άποψη και όχι από οποιεσδήποτε φωνές, οι οποίες μπορούν να λένε και μία κουβέντα παραπάνω, με κόστος βέβαια, αλλά πάντως δεν είναι η επίσημη άποψη».

Δημοσιογράφος: Μπορούν να λένε μία κουβέντα παραπάνω, τέτοιες στιγμές που ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α. διεκδικεί την διακυβέρνηση;

Κ. Πουλάκης: «Εγώ δεν θα τις έλεγα».

Δημοσιογράφος: Άρα, λοιπόν, μένουμε στο ότι "δεν θα κάνουμε μονομερείς ενέργειες για το χρέος, εκτός εάν μας αναγκάσουν". Είναι η δήλωση του κου Τσίπρα, νομίζω ότι τη μεταφέρω σωστά...

Κ. Πουλάκης: «Την μεταφέρετε σωστά, διότι, για παράδειγμα, σε μία διαπραγμάτευση εμείς θέλουμε να λύσουμε το πρόβλημα εντός της ευρωζώνης και εντός του ευρώ. Πιστεύουμε ότι υπάρχουν λύσεις, άρα πια το μπαλάκι θα πάει και στην άλλη μεριά. Αν και οι άλλοι, οι χώρες, τα θεσμικά όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης θέλουν να λύσουν το πρόβλημα εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης και εντός του ευρώ».

* Για το "διαζύγιο" με τη Δημοκρατική Αριστερά:

«Από τον Ιούνιο του 2014, αμέσως μετά τις ευρωεκλογές, με απόφαση της κεντρικής επιτροπής είπαμε ότι θέλουμε να φτιαχτεί μία μεγάλη παράταξη, μία πολύ μεγάλη "ομπρέλα", η οποία, με κορμό το ΣΥ.ΡΙΖ.Α., να συμπεριλάβει όλες αυτές τις πολιτικές και κοινωνικές δυνάμεις -και μάλιστα τις ονοματίσαμε-, που είναι ανεξαρτητοποιημένες από την μνημονιακή πολιτική και έχουν ως στόχο το να μην εκλεγεί Πρόεδρος της Δημοκρατίας -κάτι το οποίο επετεύχθη- και μέσα σε αυτή την πολιτική μας "ομπρέλα" είχαμε πει ότι παρακολουθούμε, με πάρα πολύ μεγάλο ενδιαφέρον, όλες τις εξελίξεις με σεβασμό και την αναζήτηση λύσης από τη Δημοκρατική Αριστερά. Η Δημοκρατική Αριστερά είχε αποφασίσει -και είχαμε και επαφές- ότι θέλει μία ανατροπή αυτής της πολιτικής. Θέλει μία κυβέρνηση με προοδευτικό πρόσημο. Εμείς ταυτιζόμαστε με αυτό. Έχω τη γνώμη όμως ότι μέσα στη Δημοκρατική Αριστερά, από τους δικούς της προβληματισμούς και τα δικά της προβλήματα από το εκλογικό αποτέλεσμα των ευρωεκλογών τον Μάιο του 2014, υπήρχαν και αντιδράσεις και αντιρρήσεις και άλλες αναζητήσεις σε σχέση με τη μεγάλη "ομπρέλα" του ΣΥ.ΡΙΖ.Α.. Επικράτησαν απόψεις, οι οποίες θα ήθελα να μην είχαν προκληθεί. Έχω τη γνώμη ότι ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α. είναι πάρα πολύ ανοιχτός. Έλεγε ότι με ένα πρόγραμμα της ΔΕΘ και με μία πρόταση, η οποία να έχει την ανατροπή και χωρίς να φαίνεται το στοιχείο της συνδιαλλαγής μπορούσαν να είναι μέσα στα ψηφοδέλτια του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. στελέχη της Δημοκρατικής Αριστεράς».

Δημοσιογράφος: Η αίσθηση είναι ότι επί της ουσίας η Δημοκρατική Αριστερά "χρησιμοποιήθηκε" κατά τη διάρκεια της ψηφοφορίας για την προεδρική εκλογή και ορισμένοι μάλιστα συνδέουν αυτή την εκδοχή στη βάση και της αναφοράς του κου Τσίπρα, την ίδια μέρα το απόγευμα ότι όσοι συνεργαστούν με τον ΣΥ.ΡΙΖ.Α. δεν πρόκειται να μπουν σε θέσεις λίστας επικρατείας. Δημιούργησε την εντύπωση ότι άλλα είχαν συμφωνηθεί και άλλα έγιναν τελικά...

Κ. Πουλάκης: «Όχι. Δεν υπήρχε καμία τέτοια συμφωνία. Ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α. έχει μία τριαντάχρονη ιστορία ως Συνασπισμός, είναι η ρίζα της ανανεωτικής αριστεράς και για πάρα πολλά χρόνια ήταν στο 3 - 4%. Άρα, δεν έχουμε την πολιτική κουλτούρα να "χρησιμοποιούμε" πολιτικούς σχηματισμούς. Άρα, αυτό που είπατε δεν ισχύει από την κουλτούρα μας, τη διαπαιδαγώγησή μας και από την ιστορική μας διαδρομή. Αυτό που είπε ο Α. Τσίπρας την ίδια μέρα στην Κεραμεικό, στην συγκέντρωση, ήταν ότι επειδή θέλουμε να είναι ειλικρινέστατη αυτή η συνεργασία και θέλουμε να δώσουμε τα στοιχεία μίας συνδιαλλαγής και στην ελληνική κοινωνία, είναι καλό -όχι μόνο για τον ΣΥ.ΡΙΖ.Α. αλλά και για τους συμμάχους-, να μην μπουν στο ψηφοδέλτιο επικρατείας, για να μην υπάρχει η υποψία συνδιαλλαγής. Κάτι το οποίο νομίζω ότι έκανε καλό όχι βέβαια στον ΣΥ.ΡΙΖ.Α., αλλά πολύ περισσότερο στους συμμάχους».

* Για το αν ο ΣΥΡΙΖΑ θα λάβει αυτοδυναμία:

«Είναι κοντά στην αυτοδυναμία. Λέω ευθέως ότι σήμερα που μιλάμε μπορεί και να μην την έχει. Αλλά, όταν λέμε ότι είναι κοντά εννοούμε ότι απέχει 3 - 4 έδρες από το 151».

Δημοσιογράφος: Δηλαδή είναι περίπου στο 146;

Κ. Πουλάκης: «146 - 147. Θέλω να σας πω ότι είναι πολύ κοντά στην αυτοδυναμία, όχι ως κομματικός πατριωτισμός -τον οποίο μπορεί κάποιος να τον ερμηνεύσει, αφού είμαι μέλος της πολιτικής γραμματείας του ΣΥ.ΡΙΖ.Α.-, ούτε διαβάζοντας μόνο την πρόθεση ψήφου, αλλά και από τις εταιρίες δημοσκοπήσεων. Τα νούμερα είναι 47% και 31%. Δηλαδή, 47% θέλουν να δώσουν πρώτη ευκαιρία (σ.σ. στον ΣΥ.ΡΙΖ.Α.). Αυτό δεν αποτυπώνεται ακόμα στην πρόθεση ψήφου. Δεν λέω -για να μην παρεξηγηθώ- ότι θα αποτυπωθεί ως τελικό νούμερο εκλογικού αποτελέσματος. Θέλω να σας πω όμως ότι είναι ένας δυνατός αέρας, όπου πάρα πολλοί πολίτες γέρνουν ή ακούν πολύ πιο ευχάριστα και με προσδοκίες τον πολιτικό λόγο του ΣΥ.ΡΙΖ.Α.. Το πόσο θα εκδηλωθεί αυτό το 47%, κανένας δεν το γνωρίζει αυτή τη στιγμή».

* Για το Κίνημα Δημοκρατών Σοσιαλιστών του Γ. Παπανδρέου:

«Σαφέστατα η μεγάλη δύναμη του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. προέρχεται από πρώην ψηφοφόρους του ΠαΣοΚ, αυτό δεν μπορεί να το αρνηθεί κανένας. Δεν φοβίζει καθόλου τον ΣΥ.ΡΙΖ.Α. ο νέος πολιτικός σχηματισμός του Γ. Παπανδρέου. Διότι, όλοι θυμούνται ποιος είναι ο πρωθυπουργός που έφερε από το Καστελόριζο την τρόικα και αυτοί οι οποίοι έχουν αποφασίσει να μετακινηθούν προς τον ΣΥ.ΡΙΖ.Α. έχουν αποφασίσει να μετακινηθούν για δύο λόγους. Ο πρώτος είναι γιατί θέλουν να φύγει το παλιό -και ο κ. Παπανδρέου δυστυχώς είναι το παλιό- και δεύτερον όσοι θέλουν να δείξουν την αντιμνημονιακή τους πρόταση και δυστυχώς για τον κ. Παπανδρέου είναι αυτός ο οποίος έφερε το μνημόνιο. Ο μόνος λοιπόν πολιτικός χώρος κατά τη γνώμη μου που δεν πρόκειται να έχει ζημιές ή μεγάλες ζημιές από το νέο κόμμα είναι ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α.».

Δημοσιογράφος: Ποιος χώρος κατά τη γνώμη σας θα έχει;

Κ. Πουλάκης: «Πρώτα από όλα είναι κατανοητό ότι θα έχει ο χώρος του ΠαΣοΚ, διότι εμφανίζονται πια δύο ΠαΣοΚ... Ο δεύτερος, κατά τη γνώμη μου, πολιτικός χώρος ο οποίος θα πληγεί είναι το Ποτάμι. Διότι η φυσιογνωμία και ο πολιτικός λόγος των κκ Θεοδωράκη και Παπανδρέου, από την πρώτη ανάγνωση της ομιλίας τους, έχουν περισσότερο -εάν θέλετε- κοινά στοιχεία, τα οποία αγγίζουν ένα κοινό, το οποίο μπορεί να μετακινηθεί είτε στον έναν, είτε στον άλλο χώρο...».

«ΑΘΗΝΑ 9.84» - ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
Keywords
Τυχαία Θέματα